گواهی رشد چیست و در چه شرایطی صادر میشود؟ | حکم رشد
مطابق قوانین و مقررات کشور ما اشخاص محجور از تصرف در امور مالی خود ممنوع میباشند. چنانچه این اشخاص بخواهند به صورت مستقل و بدون نیاز به دخالت سرپرست، ولی یا قیم قانونی خود اداره امور مالی خود را عهدهدار شوند، بایستی بدواً رشد آنها احراز گردد. در برخی مواقع دادگاه وظیفه احراز رشد افراد را بر عهده گرفته و با صدور گواهی رشد، به شخص محجور اجازه تصرف در امور مالی خود را خواهد داد. به همین دلیل، در این گفتار قصد بررسی چگونگی و شرایط صدور حکم رشد را داریم.
سن رشد چیست؟
در قوانین و مقررات کشور ما سن 18 سالگی به عنوان سن رشد در نظر گرفته شده است. بدین معنی که اشخاص تا پیش از 18 سالگی غیررشید بوده و بدون اجازه ولی یا قیم خود حق تصرف در امور مالی خود را ندارند، اما به محض رسیدن به 18 سالگی، رشد افراد احراز شده و خودبهخود از حالت حجر خارج شده و مجاز به تصرف در امور مالی خود میشوند.
با توجه به این موارد، میتوان نتیجه گرفت که اشخاص بالای 18 سال نیازی به صدور گواهی رشد ندارند، بلکه اشخاص زیر 18 سال در شرایطی خاص ممکن است خواستار اداره امور مالی خود به صورت مستقل باشند. این افراد میتوانند از دادگاه درخواست صدور گواهی رشد نمایند. با احراز شرایط لازم، دادگاه رشد فرد زیر 18 سال را تشخیص داده و اقدام به صدور حکم رشد برای وی مینماید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
تفاوت سن بلوغ و سن رشد چیست؟
قوانین کشور ما سن بلوغ و سن رشد را از یکدیگر تفکیک نموده است. رسیدن به هریک از این سنین برای فرد آثار ویژهای را به دنبال خواهد داشت. به طور کلی، کودکان (افراد صغیر) محجور محسوب شده و نمیتوانند شخصاً امور مالی و غیرمالی خود را اداره نمایند. حجر افراد صغیر به صور گام به گام با رسیدن به سنین خاصی پایان مییابد.
در گام نخست، کودک با رسیدن به سن بلوغ (9 سال تمام قمری در دختران و 15 سال تمام قمری در پسران) مجاز به اداره امور غیرمالی شده و حجر وی در این زمینه پایان مییابد، اما همچنان از تصرف در امور مالی ممنوع خواهد بود. در مرحله بعد، فرد اعم از دختر یا پسر، با رسیدن به سن 18 سالگی به رشد رسیده و مجاز به اداره امور مالی خود خواهد بود.
جهت کسب اطلاع از موارد و شرایط صدور حکم حجر میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید: صدور حکم حجر در چه مواردی و چگونه انجام میشود؟
شرایط صدور حکم رشد
همان طور که بیان گردید، ممکن است شخص زیر 18 سال به دلایل گوناگونی خواستار اداره امور مالی خود به صورت مستقل باشد. این فرد با ارائه دادخواست صدور گواهی رشد به دادگاه خانواده محل اقامت خود، از دادگاه درخواست صدور حکم رشد را مینماید.
دادگاه دادخواست فرد را با توجه به وضعیت موجود بررسی نموده و در صورت احراز رشد فرد، برای وی گواهی رشد صادر مینماید. گواهی رشد بدین معنی است که این شخص، علیرغم اینکه هنوز به سن 18 سالگی نرسیده است، رشید محسوب شده و میتواند امور مالی خود را شخصاً اداره نماید.
فرد دادخواست صدور حکم رشد را بایستی به طرفیت سرپرست، ولی یا قیم خود تقدیم دادگاه نماید. در صورتی که فرد فاقد ولی یا قیم باشد، بایستی دادخواست صدور گواهی رشد به طرفیت دادستان تنظیم شود.
مراحل صدور گواهی رشد
پس از آن که شخص دادخواست صدور گواهی رشد را تقدیم دادگاه مینماید، دادگاه اقدامات لازم جهت احراز رشد فرد را آغاز نموده تا بتواند گواهی رشد را برای این شخص صادر نماید.
در گام نخست، دادگاه موضوع را به پزشکی قانونی ارجاع میدهد. کارشناس پزشکی قانونی معاینات بالینی و تخصصی لازم را انجام داده و با توجه به همین معاینات، نظریه کارشناسی خود در خصوص رشد فرد را صادر مینماید.
پس از وصول نظریه کارشناسی پزشکی قانونی، قاضی جلسه رسیدگی حضوری تشکیل داده و سؤالاتی جهت احراز رشد از فرد متقاضی صدور حکم رشد میپرسد. بدین طریق، با توجه به پاسخهای فرد متقاضی نسبت به سؤالات و نظریه کارشناسی پزشکی قانونی، قاضی رشد فرد را احراز نموده و اقدام به صدور گواهی رشد برای فرد متقاضی مینماید.
مدارک مورد نیاز جهت طرح دادخواست صدور گواهی رشد
شایان ذکر است که فرد متقاضی صدور حکم رشد، بایستی مدارکی را نیز ضمیمه دادخواست خود نموده و تقدیم دادگاه نماید. این مدارک عبارتند از:
1. شناسنامه و کارت ملی فرد متقاضی (به طور کلی اسناد هویتی وی)
2. مدارک لازم جهت اثبات درخواست صدور حکم رشد، مثل استشهادیه محلی
3. فرم درخواست صدور گواهی رشد
ابطال گواهی رشد
پس از آن که دادگاه اقدام به صدور حکم رشد برای فردی نمود، بایستی توجه داشته باشیم که در صورتی که بعداً شخصی نسبت به رشد فرد تردید نماید میتواند از دادگاه درخواست ابطال گواهی رشد را نماید. برای مثال، اگر فرد دارای گواهی رشد همچنان در اداره امور مالی خود مثل کودکان رفتار نموده و قادر به تشخیص نفع و ضرر خود در معاملات نباشد، میتوان از دادگاه درخواست ابطال گواهی رشد را نمود. دادگاه با بررسی موضوع، در صورتی که متوجه خللی در رشد فرد شود حکم به ابطال گواهی رشد صادره خواهد داد.
به منظور کسب اطلاع از موارد نصب قیم و شرایط آن میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید: اموال فرزند صغیر بعد از فوت پدر چگونه اداره میشود؟ | آشنایی با قیم
نتیجهگیری
رشد حالتی است که به فرد اجازه اداره امور مالی خود را میدهد. در واقع، شخص غیررشید از تصرف در امور مالی خود محروم بوده و این وظیفه را ولی یا قیم وی عهدهدار خواهد بود. اشخاص زیر 18 سال غیررشید محسوب شده و از اداره امور مالی خود منع شدهاند. این اشخاص میتوانند با تقدیم دادخواست صدور گواهی رشد، خواستار صدور حکم رشد شود. دادگاه با بررسی موضوع در صورت احراز رشد اقدام به صدور گواهی رشد برای فرد مینماید.
در این گفتار تلاش شده است تا موارد و شرایط صدور حکم رشد به تفصیل توضیح داده شود. چنانچه پس از مطالعه این گفتار در این خصوص با پرسش یا ابهامی مواجه شدید، میتوانید پرسش خود را در قسمت دیدگاهها مطرح نمایید تا کارشناسان مجموعه لامینگو نسبت به آنها پاسخ دهند. علاوه بر این، شما میتوانید جهت دریافت مشاوره تخصصی در زمینه صدور گواهی رشد و شرایط و مراحل آن به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید.
همچنین پیشنهاد میشود که با مراجعه به بلاگ لامینگو مطالب حقوقی گوناگون در سایر حوزههای مورد نیاز و علاقه خود را مطالعه نموده و دانش حقوقی خود را افزایش دهید.
دیدگاه شما