مدل کسب و کار چیست و چه تفاوتی با استراتژی دارد؟
همانطور که مهاجرت و یا حتی رفتن به مسیر ناشناخته، بدون داشتن یک نقشه و برنامهریزی مناسب، موقعیت گنگ و مبهمی برای فرد ایجاد میکند و ممکن است موجب سردرگمی شود، تأسیس کسبوکار بدون نقشه و برنامهریزی نیز به همین شکل است. نقشه و برنامه، راه را برای شما مشخص میکند و میتواند شما را برای ادامه مسیر راهنمایی نماید. این امر برای کسبوکارها نیز صدق میکند و کسبوکارها نیاز به نقشه، طرح و پلن دارند تا ایده ذهنی خود را به برنامه عملی تبدیل نمایند که درکسبوکارها به این نوع طرح و یا نقشه، مدل کسب و کار گفته میشود.
تأسیس کسبوکار و رسیدن به موفقیت و اهداف، راه پر پیچوخمی است که با دارا بودن یک ساختار و نقشه میتوانید بهترین راه را انتخاب کرده و در رسیدن به اهداف کسبوکار خود قدم بردارید! برای فروش محصول و رساندن کسبوکار خود به نقطه مطلوب لازم است برنامهریزی نمایید! مدل کسبوکار، طرحی از نحوه برنامهریزی است که بر اساس مشتریان، بازار و محصولات شما ایجاد میگردد. کسبوکارها با توجه به موارد ذکر شده، مدل کسب و کار خود را دارند و نمیتوان از یک مدل برای تمام کسبوکارها استفاده کرد. اگر قصد تأسیس یک کسبوکار را دارید، بهتر است در ابتدا مدل و نقشه مناسب با کسبوکار خود انتخاب نمایید!
مدل کسب و کار چیست؟
به طرح کلی که کسبوکار بر اساس آن محصولات خود را به فروش میرساند، مدل کسب و کار گفته میشود و لازم است در ابتدای کار ایجاد گردد. بیزینس مدل ، نقشه یا برنامهای است جهت کسب درآمد و سود و نحوه فروش محصولات که کسب درآمد را نیز شامل میشود. همچنین باید به این نکته نیز توجه نمایید که تکیه بر یک ایده و یا مدل، برای رساندن کسبوکار به درآمد، کافی نیست و آنچه که دارای اهمیت است تبدیل ایده به عمل است. بنابراین برای کسب موفقیت و رسیدن به اهداف خود، نیازمند به یک پلن و ساختار هستید!
انواع مدل کسب و کار
- مدل تیغ اصلاح: برخی از محصولات مانند تیغ اصلاح، بعد از مدتی استفاده، کارایی خود را از دست میدهند و به زبان دیگر یک بار مصرف هستند و مشتری را وادار به خرید مجدد میکنند. با فروش ارزانتر این نوع محصولات، میتوانید مشتری را دوباره جذب خود نمایید!
- مدل عکس تیغ اصلاح: بر اساس این مدل، محصولات خود را با قیمت بالا به فروش میرسانید، اما در کنار آن مزایایی با قیمت ارزان به مشتری ارائه میدهید.
- مدل حق امتیاز: رستورانهای زنجیرهای از این مدل استفاده میکنند.
- مدل فروش مستقیم: زمانی که میان فروشنده و خریدار، افرادی مانند دلالها در خریدوفروش دخیل نیستند، خریدوفروش بهصورت مستقیم صورت میگیرد.
- مدل کارگزاری: یک نوع مدل سنتی است که املاکیها از این روش استفاده میکنند.
استراتژی چیست؟
همانطور که در مقالات پیشین صحبت کردیم، استراتژی بعد از هدفگذاری و ارزشگذاری کسبوکار ایجاد میگردد و لازمه بقای کسبوکار است. دارا بودن استراتژی، باعث تمایز با دیگر کسبوکارها و بقای آن میگردد. البته این نکته نیز قابل ذکر است که داشتن مدل، تنها برای درآمد زایی نیست و دید کلی و همه جانبه نیز به شما ارائه میدهد.
آیا استراتژی با مدل کسب و کار متفاوت است؟
با توضیحات و نکاتی که در این مقاله و مقالات گذشته در مورد استراتژی، بیان کردیم ممکن است تصور نمایید این دو به یکدیگر شباهتهایی دارند؛ این درحالی است که اهداف و کاربرد آنها با یکدیگر متفاوت است. استراتژی، چشماندازی از حرکت شرکت به سمت اهداف را نشان میدهد، در حالیکه مدل کسب و کار طرح اساسی و پایه اصلی یک کسبوکار محسوب میشود و بیانگر نحوه فروش محصول به مشتری و در نهایت سودآوری کسبوکار است. در مرحلهای ممکن است مدل کسبوکاری که انتخاب کردهاید، شما را به سمت رکود بکشاند و بازدهی لازم را به دست نیاورید. بنابراین در این مرحله شما به استراتژی تغییر مدل کسبوکار نیازمند هستید!
مدل کسبوکار، طرحی کلی است برای درآمد زایی و سودآوری و مدل استراتژی بر اساس آن ایجاد میشود و اگر لازم باشد مدل و نحوه برنامهریزی با توجه به استراتژی، تغییر میکند. از جهت دیگر، بر اساس مدل و دستآوردهای کسبوکار، میتوانید به این نتیجه برسید که آیا مدل و پلن نیازمند تغییر است یا خیر. استراتژی و بیزینس مدل علاوه بر تفاوتهایی که دارند، بر یکدیگر تأثیر نیز میگذارند و همپوشانی دارند.
این مطلب را نیز بخوانید: شتابدهنده ها چگونه به کسب و کارتان کمک میکنند؟
چرا استفاده از مدل کسب و کار لازم و ضروری است؟
برای رسیدن به این آگاهی که باید چه محصولی را ارائه دهید، مشتریان شما چه کسانی هستند و برای فروش بیشتر و جذب مشتری چه شیوهای را باید استفاده کرد، مدل و نقشه، شما را در این مسیر راهنمایی میکند.
مدل کسب و کارها بر چه اساسی شکل میگیرد؟
برنامهریزی و چهارچوببندی بر اساس چهار مورد ایجاد میشود که شامل موارد زیر است:
- نوع مشتری
- نوع ارائه محصولات به مشتری
- نحوه درآمدزایی
- میزان سرمایه
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
سخن آخر
کسبوکارها برای شروع فعالیت خود یک ساختار ذهنی و یا عینی برای پیشبرد امور و ارتباط اجزاء خود تصور میکنند که همان مدل کسب و کار نامیده میشود. هر کسبوکاری برای حرکت در مسیر درست نیاز به یک چهارچوب دارد. بنابراین داشتن مدل لازمه هر کسبوکاری است. گرچه امروزه از اهداف اصلی کسبوکارها جلب رضایت مشتری یا همان مشتری مداری است، اما از اهداف بلند مدت یک کسبوکار، کسب درآمد و بعد از آن رسیدن به مرحله سوددهی است. بنابراین برای رسیدن به این اهداف، نیاز به یک برنامهریزی و طرحی جامع هستید! کسب درآمد یک جنبه از مدل کسبوکار است، از جنبههای دیگر مدل کسبوکار، توجه به نوع مشتری، نحوه ارائه محصول به مشتری و مشتری مداری است.
در این مطلب سعی کردیم در مورد مدل کسب و کار و تفاوت آن با مدل استراتژی صحبت نماییم. اگر به مطالعه مطالب حقوقی و کسبوکاری علاقهمند هستید، میتوانید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه نمایید! همچنین در صورت ابهام، سؤالات خود را در قسمت نظرات قرار دهید، کارشناسان ما در سریعترین زمان پاسخگوی شما عزیزان هستند! همچنین انتقادات و پیشنهادات شما عزیزان به بهتر شدن بلاگ به ما کمک قابل توجهی میکند.
یک دیدگاه
-
2 سال پیش
سلام خوب بود سپاس
دیدگاه شما