احداث و تجهیز یک باغ نقشی پررنگ در توسعه صنعت کشاورزی و رشد و پرورش گل و گیاه، سبزیجات، نهالها و غیره دارد. علاوه بر این، بسیاری از افراد با تجهیز یک باغ آن را تبدیل به مکانی مجلل برای برگزاری مراسم و یا محیطی مناسب برای عکاسی مینمایند. احداث یک باغ علاوه بر سودآوری بسیاری که به دنبال دارد، نیاز به سرمایه هنگفتی دارد که شاید هرکسی به تنهایی از عهده تأمین این سرمایه مورد نیاز برنیاید. از این رو، قرارداد مشارکت در احداث باغ در بین مردم محبوبیت بسیاری یافته است؛ بدین صورت که دو یا چند شخص با تجمیع سرمایه و تخصص یکدیگر، اقدام به مشارکت در احداث یک باغ مینمایند تا از این طریق بتوانند به سود مورد نظر خود دست یابند. تنظیم قرارداد مشارکت در احداث باغ یک امر تخصصی بوده و بایستی در تهیه و تنظیم آن دقت و توجه کافی داشت تا کلیه نکات حقوقی لازم در این قرارداد درج گردد. بدین خاطر در این گفتار به بررسی نکات مهم پیرامون موضوع تهیه و تنظیم قرارداد مشارکت در احداث باغ خواهیم پرداخت.
همانطور که اشاره شد، قرارداد مشارکت در احداث باغ میان دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور بهرهبرداری از یک باغ منعقد میگردد. با انعقاد این قرارداد آوردههای هر یک از طرفین، اعم از آوردههای نقدی و غیرنقدی با یکدیگر ترکیب شده و از ترکیب آنها سود قابل توجهی نصیب طرفین قرارداد خواهد شد.
تجمیع آوردههای طرفین قرارداد مشارکت در احداث باغ میتواند در حالات مختلفی انجام شود. از جمله اینکه دو یا چند نفر تنها سرمایه لازم را برای خرید و تجهیز یک باغ و استخدام افرادی به منظور کار در باغ فراهم آورند و یا اینکه شخصی مالک باغ بوده و دیگری تنها سرمایه مورد نیاز جهت تجهیز باغ را فراهم آورد. در هر صورت، محاسبه آوردههای هر یک از طرفین و محاسبه سود هر یک از طرفین نسبت به آورده ایشان در تنظیم قرارداد مشارکت در احداث باغ امری ضروری است.
چنانچه افرادی قصد مشارکت در احداث یک باغ را داشته باشند، توجه به درج مندرجات و مشخصات زیر در هنگام تنظیم این قرارداد امری بسیار ضروری است.
۱. عنوان قرارداد
در تهیه و تنظیم هر قراردادی ضروری است که در ابتدا عنوان قرارداد مشخص و معلوم گردد. عنوان هر قرارداد مانند نامی است که هر شخص دارد. همانطور که شخص بدون نام در ظاهر فاقد هویت است، تنظیم قرارداد بدون تعیین عنوان نیز غیرممکن است. در زمان تنظیم این قرارداد بایستی عنوان قرارداد «قرارداد مشارکت در احداث باغ» تعریف گردد.
2. طرفین قرارداد
دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی که اقدام به تجمیع سرمایههای یکدیگر و مشارکت در احداث باغ نمودهاند، طرفین قرارداد نامیده شده و بایستی مشخصات و اطلاعات هویتی ایشان به صورت کامل در قرارداد قید گردد.
۳. موضوع قرارداد
موضوع قرارداد عبارت از کسب و کاری است که طرفین قرارداد قصد راهاندازی آن از طریق مشارکت در احداث باغ را دارند. کسب و کار مورد نظر ممکن است پرورش گیاه، تبدیل باغ به تالار پذیرایی و یا هر موضوع دیگری باشد که بایستی در بند مربوط به موضوع قرارداد درج گردد.
۴. مدت قرارداد
ضروری است که در زمان تنظیم قرارداد مشارکت در احداث باغ، تاریخ دقیق شروع و پایان این قرارداد مشخص و معلوم باشد. زمانی که این قرارداد به صورت موقتی منعقد شده باشد، طرفین میتوانند بعدها در صورت تمایل این قرارداد را تمدید نمایند.
۵. آورده شرکاء
طبیعتاً هر یک از شرکاء در قرارداد مشارکت در احداث باغ آورده متفاوتی خواهد داشت. درج دقیق آوردههای هر یک از طرفین در قرارداد امری بسیار ضروری است. صرف نظر از اینکه آورده هر یک از شرکاء، نقدی یا غیرنقدی بوده و یا اینکه مبلغ آن کم یا زیاد باشد، بایستی در قرارداد قید گردد.
۶. سهم شرکاء
هر یک از شرکاء در قرارداد مشارکت در احداث باغ نسبت به آورده خود در سود و زیان باغ شریک خواهد بود. بنابراین محاسبه سهم هر یک از شرکاء نسبت به آورده ایشان امری بسیار ضروری بوده و بایستی یک بند از قرارداد به تعیین تکلیف در خصوص این موضوع اختصاص یابد.
۷. وظایف و تعهدات شرکاء
هر یک از شرکاء قرارداد مشارکت در احداث باغ نسبت به آورده و تخصص خود وظایف و تعهداتی را بر عهده خواهد گرفت. تعیین وظایف و تعهدات هر یک از طرفین با توافق یکدیگر انجام خواهد شد. اما به طور کلی میتوان میتوان چنین مواردی را به عنوان تعهدات طرفین در قرارداد قید نمود:
1. هیچ یک از شرکاء بدون اطلاع و توافق سایر شرکاء حق انتقال سهم خود به شخص دیگری را ندارد.
2. پرداخت هزینههای لازم جهت نگهداری باغ از جمله قبوض آب و برق، مالیات، عوارض و غیره بر عهده تمام شرکاء و یا یکی از شرکاء به صورت اختصاصی خواهد بود.
3. هر یک از شرکاء موظف است صورتحساب پرداختهای خود را تهیه نموده و آن را در اختیار سایر شرکاء قرار دهد.
و…
۸. فورس ماژور (قوه قاهره)
گاه بروز حوادثی غیرقابل پیشبینی مانند سیل یا زلزله برای مدت مشخصی میتواند اجرای قرارداد مشارکت در احداث باغ را با مشکل مواجه کند. چنین مواردی، فورس ماژور یا قوه قاهره نامیده شده و پیشبینی آن در هنگام تنظیم قرارداد مشارکت در احداث باغ امری بسیار ضروری است.
۹. موارد فسخ قرارداد
هیچ یک از طرفین قرارداد مشارکت در احداث باغ نمیتواند بدون دلیل موجه به صورت یکجانبه اقدام به فسخ قرارداد نماید. موارد فسخ قرارداد بایستی به صورت حصری در قرارداد مشخص و معلوم باشد. بنابراین، ضروری است که در زمان تنظیم این قرارداد، موارد فسخ آن نیز به صورت انحصاری در ضمن قرارداد پیشبینی گردد.
۱۰. حل و فصل اختلافات مربوط به قرارداد
با توجه به اینکه ممکن است شرکاء در طول اجرای قرارداد مشارکت در احداث باغ با اختلافاتی مواجه شوندف تعیین مرجعی مناسب جهت حل و فصل این اختلافات امری ضروری است. غالباً طرفین شخصی را به عنوان داور مرضیالطرفین تعیین مینمایند تا در صورت بروز هرگونه اختلافی، داور اقدام به حل و فصل این موضوع بنماید.
سؤالات متداول
فرض کنید شخصی دارای زمینی است که ازلحاظ جغرافیایی دارای موقعیتی مناسب برای انجام عملیات کاشت و پرورش انواع درختان و برداشت محصولات کشاورزی مختلف است. اما از طرف دیگر، این شخص تخصص، اطلاعات و مهارت کافی درزمینه باغداری و امور مرتبط با آن ندارد. در مقابل، یکی از دوستان شخص مالک دارای مهارت در امر باغداری و پرورش درختان و کاشت محصولات است اما سرمایه کافی در راستای خرید زمین و احداث یک باغ را ندارد. در چنین شرایطی یکی از راههایی که از طریق آن میتوان هردوی این اشخاص را به بهرهمندی از سرمایههایشان رساند تنظیم قرارداد مشارکت در احداث باغ است.
بنابراین از طریق این قرارداد است که از طرفی شخص مالک میتواند از موقعیت زمین خود استفاده نموده و صاحب باغی همراه با درختان و محصولات شود و از طرفی دیگر شخص باغدار میتواند از مهارت و تخصص خود استفاده نموده و از این طریق اقدام به کسب سود و منفعت نماید.
قرارداد مساقات و قرارداد مشارکت در احداث باغ در ظاهر مشابهتهایی با یکدیگر دارند، اما ماهیتاً دو قرارداد متفاوت از هم میباشند. در قرارداد مساقات، یک طرف مالک باغ بوده و طرف دیگر عاملی است که به پرورش درختان باغ میپردازد. در نهایت نیز هردو طرف در محصول باغ با یکدیگر شریک خواهند بود. اما در قرارداد مشارکت در احداث باغ ممکن است هر دو طرف آورده نقدی داشته و به صورت شراکتی اقدام به خرید باغ نمایند، در نتیجه هردو مالک باغ محسوب خواهند شد.
بله. در فرایند مشارکت در احداث باغ ممکن است اطلاعاتی مانند استفاده از سموم یا کودی خاص و یا نحوه خاص نگهداری از درختان باغ میان طرفین رد و بدل شود که جنبه محرمانه داشته و طرفین تمایلی به افشای این اسرار نداشته باشند. از این رو، با درج شرط محرمانگی در ضمن این قرارداد میتوانند حفظ اطلاعات محرمانه خود را تضمین نمایند.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول