شرایط لازم و مراحل دریافت بیمه بیکاری

بیمه بیکاری

 

 

بارها برای کارگران و کارمندانی که در کارگاه‌ها، مؤسسات و شرکت‌های مختلف مشغول به کار بودند پیش آمده که به دلیل وضعیت اقتصادی نامناسب و تعدیل شدن نیرو، از ادامه‌ی کار محروم شده‌اند؛ اما مسئله‌ای که وجود دارد این است که این افراد علی‌رغم میل باطنی خود از اشتغال برکنار و بیکار شده‌اند، به همین علت شورای عالی کار این افراد را بیکار موقت شناخته و در صورت وجود یک سری شرایط آن‌ها می‌توانند تا مدت مشخصی همچنان مشمول بیمه قرار گرفته و حقوق دریافت کنند که به اصطلاح به آن دریافت حق بیمه بیکاری گفته می‌شود.

 

 شرایط لازم برای دریافت حق بیمه بیکاری

  1. اولین و مهم‌ترین شرایط دریافت حق بیمه این است که فرد بیکار مشمول قانون کار و بیمه تأمین اجتماعی بوده باشد.

 

  1. فرد بیکار زمانی می‌تواند حق بیمه دریافت کند که اخراج شدنش از کار کاملاً غیر ارادی بوده باشد؛ بنابراین فردی که به میل و اراده‌ی خود از کار خارج می‌شود، بدون آن‌که کارفرما او را اخراج کرده باشد، نمی‌تواند از بیمه بیکاری استفاده کند. تشخیص این‌که بیمه شده‌ی بیکار، به دلیل اخراج توسط کارفرما بیکار شده است یا با خواست و اراده‌ی خودش محیط کار را ترک کرده است با اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تأمین اجتماعی است.

 

  1. یکی دیگر از شرایط اساسی دریافت حق بیمه بیکاری این است که فرد بیکار حداقل ۶ ماه سابقه‌ی کار همراه با پرداخت بیمه داشته باشد. اگر فرد به دلیل اتمام مهلت قراردادش بیکار شود، با داشتن یک سال سابقه‌ی کار همراه با پرداخت بیمه می‌تواند از بیمه بیکاری بهره ببرد.

دریافت مشاوره حقوقی

  1. فردی که بنا بر دلایلی چون اخراج شدن توسط کارفرما یا تعدیل کردن نیرو بیکار شود، به مدت حداکثر ۳۰ روز مهلت دارد که وضعیت بیکاری خود را به اداره‌ی کار اعلام کند.

 

  1. از آن‌جایی که دریافت‌کنندگان بیمه بیکاری بدون اراده‌ی خود از کار بیکار شده‌اند و هر زمان که شرایط کاری مهیا باشد، مایل هستند که دوباره مشغول به کار ‌شود، بنابراین افراد بازنشسته و از کار افتاده نمی‌توانند بیمه بیکاری دریافت کنند.

 

  1. فرد بیکاری که از جای دیگر مستمری دریافت می‌کند، این حق به او تعلق نخواهد گرفت.

 

  1. تنها اتباع ایرانی مستحق دریافت بیمه ‌بیکاری می‌باشند و به تبعه‌ی خارجی تعلق نمی‌گیرد.

بیمه بیکاری

 استثنائی در شرایط دریافت بیمه بیکاری

اگر بیمه شدگان در پی وقوع حوادث فورس ماژور مثل: سیل، زلزله، جنگ، آتش‌سوزی که سبب تخریب محیط کار و ایجاد وضعیت نابسامان اقتصادی کارفرمایان شده باشد، بیکار شوند، دیگر نیازی به داشتن حداقل سابقه‌ی پرداخت حق بیمه نیستند و حتی اگر یک هفته هم سابقه کار با بیمه داشته باشند، می‌توانند بیمه بیکاری دریافت کنند.

 

 مدارک لازم برای دریافت حق بیمه بیکاری

افراد بیکار می‌توانند به شعب سازمان تأمین اجتماعی در سراسر کشور مراجعه کرده و با ارائه مدارک زیر و بررسی‌های لازم در سازمان کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی بیمه بیکاری دریافت کنند:

  • اصل و کپی قرارداد یک سال اخیر کاری
  • ۴ قطعه عکس 4*3
  • اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی
  • ارائه‌ی گواهی کار از شرکت
  • کپی صفحه‌ی اول دفترچه بیمه
  • اصل و کپی کارت پایان خدمت (برای آقایان)

کانال تلگرام لامینگو

میزان و مدت پرداخت حق بیمه بیکاری

میزان حق بیمه‌ای که سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می‌کند هر ساله تغییر می‌یابد. این‌که چه میزان و چه مدتی این حق بیمه پرداخت می‌شود با در نظر گرفتن مدت سابقه‌ی کار و متأهل یا مجرد بودن فرد متفاوت است و مسلماً حقوق بیمه بیکاری متأهل‌ها به نسبت مجردها بیشتر است.

 

سابقه پرداخت حق بیمه مدت پرداخت حقوق بیمه بیکاری
مجرد متأهل
از 6 ماه تا 2 سال 6 ماه 12 ماه
از 2 سال تا 10 سال 12 ماه 18 ماه
از 10 سال تا 15 سال 18 ماه 26 ماه
از 15 سال تا 20 سال 26 ماه 36 ماه
20 سال به بالا 36 ماه 50 ماه

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

2 دیدگاه

  • مسعودحلیمی صوفی
    4 سال پیش

    سلام.کارگربدون قراردادویاشفاهی بودن آن.پس ازگرفتاریروپلمپ کارگاه و اعلام تعدیل بعلت ورشکستگی ایابیمه بیکاری میتوانم استفاده کنم

    • نیکتا روزبهانی
      4 سال پیش

      با عرض سلام و احترام
      در پاسخ به سؤال شما، بیمه‌شده‌ای که مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی بوده و به صورت غیرارادی یا به علت بروز حوادث غیرمترقبه بیکار شده باشد، مشروط به اینکه دارای حداقل 6 ماه سابقه پرداخت حق بیمه بوده (در خصوص کارهایی که جنبه دائمی دارند، این مدت یک سال است؛ یعنی دارای سابقه پرداخت حق بیمه یک ساله در آخرین کارگاه باشد) و مستمری‌بگیر بازنشسته و یا ازکارافتاده کلی نباشد، می‌تواند به مدت حداکثر 36 ماه برای بیمه‌شده مجرد و 50 ماه برای بیمه‌شده متأهل و یا متکفل، از بیمه بیکاری استفاده نماید. البته مدت تعیین‌شده برای سابقه پرداخت حق بیمه، برای اشخاصی که به دلایل بروز حوادث غیرمترقبه بیکار می‌شوند، مجری نیست. با این توضیحات و دارا بودن مجموع شرایط جهت اخذ بیمه بیکاری، در صورت نداشتن قرارداد استخدامی، می‌توانید نزد مراجع اداره کار، ماهیت استخدامی رابطه خود با کارفرمای خود را به طرق مقتضی اثبات کنید. پس از اثبات رابطه استخدامی خود و مطالبه مزایای قانون کار، می‌توانید حداکثر ظرف 30 روز از تاریخ بیکاری به اداره کار محل مراجعه کنید و بیمه بیکاری خود را مطالبه نمایید.