سهام چیست و انواع آن کدامند؟
احتمالاً این روزها زیاد شنیدهاید که افراد در بورس مشغول خرید و فروش سهام هستند. علیرغم گسترش فعالیت در بازار بورس، دانستن این نکته از اهمیت بالایی برخوردار است که کسب سود در بازار بورس کار آسانی نیست. فعالیت در عرصه بورس نیازمند دانش مالی بالایی است؛ و البته صبوری! لازم است برای سرمایهگذاریهای بلندمدت آمادگی لازم را داشته باشید. فارغ از بحثهای مالی بازار بورس، مالی که در این بازار داد و ستد میشود سهام است؛ بنابراین پیش از هر چیز باید بدانیم سهام چیست و انواع آن کدامند؟ ما امروز قصد داریم دربارهی انواع سهام در شرکت های سهامی صحبت کنیم.
برای دریافت وقت مشاوره با کارشناسان و وکلای ما در تیم حقوقی لامینگو، از طریق پلهای ارتباطی ذکرشده در سایت اقدام نمایید.
سهام چیست؟
ورقهی سهم، سند مالی قابل نقلوانتقالی است که بیانگر تعداد سهام دارندهی آن، میزان مسئولیت و مشارکت و منافع وی در شرکت است. ارزش ورقه سهام از چند جهت قابل بررسی است:
مبلغ اسمی سهام
که مبلغی است که برای هر سهام در نظر گرفته شده است و روی ورقه سهام درج میشود. این مبلغ در شرکت سهامی عام نباید از ده هزار ریال بیشتر باشد.
مبلغ واقعی سهام
بر اساس فعالیتهای شرکت و سود و زیان دریافتی مبلغ واقعی هر سهم ممکن است در زمانهای مختلف متفاوت باشد. این مبلغ میتواند کمتر با بیشتر از مبلغ اسمی باشد.
انواع سهام در شرکت های سهامی
سهام از نظر شکلی به سهام بانام و بینام تقسیم میشود.
سهام از نظر حقوق متعلق به آن به سهام عادی و غیرعادی تقسیم میگردد.
از جهت اوصاف دارنده سهام ممکن است سهامی سهام مؤسس باشد.
از جهت اوصاف خود سهام ممکن است سهام ممتاز باشد.
سهام بانام و بینام
زمانی سهام بانام است که نام دارنده در ورقه سهم درج شده است؛ در مقابل، سهام بینام سندی بدون اسم دارنده و در وجه حامل است که با قبض و اقباض منتقل میشود.
سهام عادی و غیرعادی
سهام عادی مزیت خاصی نسبت به سایر سهامها ندارد؛ در مقابل سهام غیرعادی دارای مزایای خاصی است که از انواع آن میتوان به سهام ممتاز و مؤسس اشاره کرد.
سهام مؤسس
به مؤسسین شرکت سهامی به پاس خدماتی که در ابتدای تأسیس شرکت انجام دادهاند، سهامی با مزایای خاص تعلق میگیرد. سهام مؤسس مانند باقی سهامها قابل نقلوانتقال است؛ اما همیشه اولین دارنده این سهام از مؤسسین شرکت است.
سهام ممتاز
همانطور که از نام سهام ممتاز پیداست، سهامی است که دارنده آن نسبت به سایر سهامداران مزایای خاصی خواهد داشت. این مزایا بسته به تصمیم مجمع عمومی یا آنچه در اساسنامه هر شرکت آمده است، متفاوت خواهد بود.
حتماً بخوانید: انتقال سهام با نام در شرکتهای تجاری مختلف به چه صورت است؟
حقوق مربوط به سهام
حقوق ناشی از سهام ممکن است مالی باشد یا غیرمالی:
حقوق مالی ناشی از سهام عبارتند از:
- حق انتفاع از سود شرکت؛
- حق تقدم در خرید سهام جدید هنگام افزایش سرمایه شرکت؛
- حق تصرف مالکانه در سهام؛
- دریافت مبلغ اسمی سهام پس از تصفیه شرکت؛
- حق مالکیت نسبت به اموال شرکت پس از تصفیه.
حقوق غیرمالی ناشی از سهام عبارتند از:
- اطلاع از حساب شرکت؛
- عضویت در شرکت؛
- حق رأی در تصمیمگیریها.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
در پایان
لازم است بدانید سقوط مبلغ واقعی سهام به کمتر از مبلغ اسمی آن، موجب ورشکستگی شرکت نمیشود؛ موجب تغییر دارایی سهامداران میگردد. در واقع، سرمایه شرکت حاصل مجموع مبلغ اسمی سهام است و ورشکستگی زمانی رخ میدهد که دارایی شرکت کفاف دیون شرکت را ندهد.
نکات مربوط به اینکه سهام چیست و انواع آن و اوصاف و حقوق ناشی از آن بسیار مفصلتر از آنچه که گفته شد، است. چنانچه سؤالی داشتید، میتوانید در بخش دیدگاههای بلاگ حقوقی لامینگو مطرح نمایید.
دیدگاه شما