انتقال سهام شرکت با وکالت و شرایط مربوط به آن که باید بدانید!

3 سال پیش
انتقال سهام شرکت با وکالت

سهامداران شرکت ممکن است رأساً و یا از طریق اعطای وکالت به شخص ثالث، امور مربوط به سهام خود را مدیریت نمایند. این امور ممکن است شامل شرکت در جلسات مجامع عمومی، جلسات هیئت مدیره یا دریافت اوراق مربوط به سهام و سود آن باشد. در مواردی هم ممکن است مالک سهام، قصد انتقال سهامش را از طریق وکالت داشته باشد. در این مقاله، شرایط انتقال سهام شرکت با وکالت را مرور خواهیم کرد.

دریافت مشاوره حقوقی

 

قرارداد وکالت و انتقال سهام شرکت

عقد وکالت از عقود رایج در جامعه است. احتمالاً شما هم دست‌کم با یک نمونه از قرارداد وکالت مواجهه داشته‌اید؛ عقدی جایز که به موت و جنون طرفین از بین خواهد رفت. در قرارداد وکالت شخصی به‌عنوان موکل، اختیار انجام امری را به شخص دیگری به‌عنوان وکیل محول می‌کند. از این رو، موکل به‌عنوان اعطاءکننده حق باید شرایط یا همان اهلیت لازم برای انجام آن امر را داشته باشد؛ برای مثال، چنانچه سهام شرکت بابت بدهی مالک سهام توقیف شده باشد، وکیل به‌وکالت از مالک سهام توقیف‌شده نمی‌تواند آن را انتقال دهد. انتقال در چنین شرایطی باطل است.

نکته مهم دیگر در خصوص انتقال سهام شرکت با وکالت، این است که اساساً وکیل مزبور اختیار انتقال سهام را دارا باشد. می‌دانیم وکیل در چارچوب وکالتنامه صلاحیت دارد؛ چنانچه موضوع وکالت صرفاً شرکت در جلسات مجامع یا هیئت مدیره باشد، وکیل حق انتقال سهام شرکت را نخواهد داشت. در این حالت درصورتی‌که انتقالی صورت پذیرد، فضولی بوده و نیازمند اجازه موکل یا همان مالک سهام است.

 

حتماً بخوانید: انتقال سهام با نام در شرکتهای تجاری مختلف به چه صورت است؟

 

نکات مربوط به انتقال سهام شرکت با وکالت

فراموش نکنید وکالت در خصوص تنظیم و امضای عقد بیع، متضمن دریافت ثمن معامله نیست. بنابراین چنانچه قصد فروش سهام شرکت خود را دارید و می‌خواهید وکیلتان تمامی فرایند نقل‌وانتقال را به‌نیابت از شما انجام دهد، حتماً در متن وکالتنامه به جزئیات این موارد اشاره نمایید.

ممکن است در فرایند انتقال سهام شرکت با وکالت، نیاز به مراجعه به ادارات و مراجع دولتی باشد؛ برای مثال، اخذ مفاصاحساب مالیاتی سهام. پس در متن وکالتنامه و بخش مورد وکالت حق مراجعه به ادارات و مراجع اداری را برای وکیل خود در نظر بگیرید.
اگر ساکن ایران نیستید و قصد انتقال سهام شرکت با وکالت را دارید، حتماً باید با مراجعه به سامانه مدیریت یکپارچه خدمات کنسولی (میخک)، وکالتنامه خود را تنظیم نمایید.

چنانچه شخصی از داخل زندان قصد اعطای وکالت برای انتقال سهام شرکت خود را داشته باشد، رییس زندان یا معاون وی باید امضای فرد را تصدیق نماید.
اگر در وکالتنامه خود عبارت «حق توکیل به غیر» را لغو نکرده باشید، در این صورت کپی و اصل وکالتنامه‌های سابق هم برای انجام فرایند اداری انتقال سهام لازم است؛ چرا که اعتبار وکالتنامه فعلی منوط به اعتبار وکالتنامه‌های سابق، در صورت وجود، است.

 

انتقال سهام شرکت با وکالت

 

مدارک مورد نیاز برای انتقال سهام شرکت با وکالت

برای طی شدن صحیح فرایند انتقال سهام هرکدام از انواع شرکت‌ها، ارائه مدارک خاصی لازم است. چنانچه این نقل‌وانتقال توسط وکیل صورت گیرد، علاوه‌بر سایر مدارک، ارائه مدارک مثبت هویت وکیل و وکالتنامه (قرارداد وکالت) مورد نیاز است.

 

حتماً بخوانید: سهام چیست و انواع آن کدامند؟

 

نقل و انتقال سهام با وکالت در بازار بورس

مطابق با ماده 2 دستورالعمل نحوه انجام معاملات وکالتی اوراق بهادار، «استفاده از سند وکالت جهت فروش اوراق بهادار پذیرفته‌شده در بورس‌ها و بازارهای خارج از بورس، منوط به صدور تأییدیه از سوی شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و ارائه آن به شرکت کارگزاری می‌باشد. فروش اوراق بهادار با استفاده از سند وکالت توسط شرکت‌های کارگزاری بدون رعایت ترتیبات این دستورالعمل تخلف محسوب شده و به منزله فروش بدون دستور تلقی خواهد شد.»

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

در پایان لازم است بدانید

برای تنظیم قرارداد وکالت نه‌تنها مراجعه به دفاتر اسناد رسمی معتبر لازم است، که مشاوره با کارشناس حقوقی یا وکیل خبره در این امر نیز ضروری است. همیشه پیشگیری بهتر از درمان است! تلاش کنید از چالش‌های احتمالی در هر امری جلوگیری کنید تا نه هزینه روانی و نه مالی مضاعفی صرف نمایید. توصیه ما به شما عزیزان، این است که پیش از هر اقدامی که بار حقوقی دارد، از متخصصین امر مشاوره‌های لازم را دریافت نمایید.
تیم حقوقی ما در لامینگو در این امر با افتخار شما را همراهی خواهد نمود.
نظرات و سؤالات خود را در بخش دیدگاه‌های بلاگ حقوقی لامینگو با ما در میان بگذارید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب نازنین حسینی

دیدگاه شما

2 دیدگاه

  • ناهید خسروی نجف ابادی
    3 سال پیش

    بسیار آموزنده است آیا انتقال سهام های شخص حقوقی وحقیقی در دفاتر اسناد رسمی عیر قانونی با اطلاعات شخص حقوقی وحقیقی انتقال سهام غیر قانونی وجعل صورت گرفته را هر چه پیگیری کردم موفق نشدم نحوه پیگیری به چه صورت است

    • نیلوفر جهانفر
      2 سال پیش

      با سلام و احترام،
      با سپاس از نظر ارزشمند شما، می‌توانید دعوی ابطال نقل و انتقال سهام مطرح کنید.