نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری چیست و چه بایدها و نبایدهایی دارد؟
نشان یا علامت تجاری، طرحی است که متمایزکننده محصولات و خدمات یک بنگاه تجاری از دیگر بنگاههای تجاری میباشد و این بنگاههای تجاری ممکن است فعالیت تولیدی یا خدماتی داشته باشند. بسیاری از کسبوکارها که تصمیم به آغاز فعالیت تجاری خود دارند، باید برای مجموعه خود علامتی را ثبت نمایند و این ثبت در ایران مراحل گوناگونی دارد که این مراحل حدوداً سه ماه به طول میانجامد و البته، راه دیگری پیش پای کسبوکارها میباشد و آن، خرید علائم تجاری آماده از بنگاههایی است که تمایل به انتقال علامت تجاری خود با عقد نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری دارند، میباشد.
ممکن است یک کسبوکار که میتواند تولیدی پوشاک و یا ارائهدهنده خدمات بهداشتی میباشد، دیگر قصد ادامه فعالیت در این زمینه و یا حداقل با این نشان را نداشته باشد و از سویی، با داشتن سالها فعالیت در این زمینه، بازار خوبی برای محصولات و خدمات خود ایجاد نموده باشد و اعتماد مشتری را جلب نموده باشد، در این هنگام، کسبوکاری که قصد دارد در همان زمینه فعالیت نماید، میتواند با خرید نشان تجاری آن کسبوکار، از تمام امتیازهای آن نشان تجاری بهرهمند گردد.
نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری قراردادی نوظهور در ایران میباشد؛ زیرا مدتزمان زیادی نیست که بحث مالکیت فکری و نشانهای تجاری در ایران ورود کرده است و به همین دلیل، اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد عقد چنین قراردادی را دارند و تصمیم به خرید و یا واگذاری برند خود دارند، باید از چگونگی تنظیم متن این قرارداد و الزامات و جزئیات حقوقی این قرارداد اطلاع کافی داشته باشند. ما در این مقاله، سعی در بیان این الزامات حقوقی داشته و علاوه بر این، قرارداد آماده انتقال علامت تجاری در بانک قرارداد لامینگو موجود بوده و شما میتوانید از طریق لینک زیر، این قرارداد را دریافت نمایید.
دانلود قرارداد انتقال علامت تجاری
مزایای واگذاری و انتقال نشان یا علامت تجاری
همانطور که پیشتر نیز بیان شد، یک کسبوکار نوپا ممکن است بهجای ایجاد و ثبت برند جدید، متقاضی خرید علامت تجاری دیگری طیق عقد نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری باشد. این موضوع مزایای گوناگونی برای کسبوکار مورد بحث دارد؛ مزایایی مانند اینکه این واحد تولیدی یا خدماتی دیگر نیاز نیست زمان زیادی را برای رونق بخشیدن به تجارت خود و مطرح شدن در بازار صرف نماید و این راه را پیش از این شخص دیگری طی نموده است. علاوه بر این، اشخاصی که تمایل به سرمایهگذاری در بازارهای مختلف دارند، بیشتر تمایل به سرمایهگذاری بر روی فعالیت واحدها و مجموعههایی دارند که شناختهشده هستند و در بازار حضور پررنگی دارند.
موضوع دیگری که در بحث خرید علامت تجاری آماده و ازپیشموجود مطرح است و از مزایای این قرارداد میباشد، موضوع تبلیغات است. هر کسبوکاری برای دیده شدن و جذب مشتری و جذب دنبالکننده در صفحات اجتماعی، نیاز به انجام تبلیغات دارد و انجام این تبلیغات برای برند و مارکی که از پیش وجود داشته و مخاطب و مشتری با آن آشنایی دارد، مطلوبتر بوده و سریعتر به نتیجه مورد نظر میرسد.
درنتیجه، بهدلیل وجود مزایای بسیار در خرید برند آماده، اشخاص حقیقی و حقوقی زیادی با عقد قراردادهای مرتبط اقدام به خرید نشان تجاری که مالکیت آن متعلق به دیگری میباشد، مینمایند. یکی از این قراردادها، نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری میباشد که بخشها و مفاد گوناگونی دارد و میان شخصی که مالک علامت میباشد و شخصی که متقاضی خرید و یا شریک شدن در نشان تجاری میباشد، منعقد میگردد.
نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری چه الزامات حقوقی دارد؟
قبل از عقد نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری، طرفین قرارداد باید به نکات و مواردی دقت و توجه نمایند. هر علامت زمانی که در اداره ثبت شرکتها و علائم تجاری ثبت میگردد، زمانی برای اعتبار دارد و شخصی که متقاضی خرید یک نشان آماده میباشد، باید از اداره ثبت نشانهای تجاری استعلام گرفته تا از اعتبار برند اطمینان لازم را حاصل نماید. همچنین، متقاضی خرید برند باید مشخص نماید تا تمایل به شراکت در مالکیت برند داشته و یا قصد دارد تمام برند را بخرد و از آن خود نماید و باید در این زمینه با مالک نشان تجاری به توافق برسد.
موضوع بعدی که طرفین باید به آن توجه نمایند، این است که مالکیت صاحب علامت باید احراز گردد و مالک باید مدارک مثبت مالکیت خود را پیش از انعقاد نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری ارائه نماید. اگر شخصی که در قرارداد خرید برند حضور داشته و برند را واگذار مینماید مالک برند نباشد، این قرارداد معامله فضولی خواهد بود و تا زمانی که مالک اصلی این قرارداد را تأیید ننماید، نافذ و دارای اثر و اعتبار نخواهد بود.
علاوه بر موارد بالا، هر نشان تجاری هویت و علامت محصولات و خدماتی مشخص است که این محصولات و خدمات در یک محدوده مشخصی قرار میگیرند. برای مثال، برند اسنوا متعلق به کارخانه تولید لوازم برقی مانند یخچال، گاز، ماشین لباسشویی و ظرفشویی و لوازم اینچنینی میباشد و اگر این شرکت قصد واگذاری برند خود را داشته باشد، شخص حقیقی یا حقوقی که این برند را میخرید نیز باید به تولید محصولات و کالاهای برقی منزل مبادرت ورزد و نمیتواند خط تولید خود را تغییر داده و محصولات متفاوت و بدون ارتباط وارد بازار نماید.
حتماً بخوانید: نمونه قرارداد خرید نرم افزار و جزئیات و الزامات این قرارداد کاربردی و مهم
نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری چه نوع قراردادی میباشد و برای انعقاد آن چه مدارکی مورد نیاز است؟
انتقال برند ممکن است بهصورت ارادی و با اراده و اختیار صاحب این برند انجام گردد و ممکن است بهصورت قهری و در قالب ارث به وراث مالک نشان تجاری برسد؛ زیرا نشان تجاری نیز مانند دیگر اموال به ارث میرسد و به همین دلیل، ارث یکی از راههای انتقال علامت تجاری میباشد. اما درصورتیکه این انتقال بهصورت ارادی و از طریق نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری باشد، این قرارداد ممکن است هر نوعی از قراردادهای قانون مدنی مانند صلح یا هبه باشد.
نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری اصولاً قرارداد صلح معوض میباشد که در قالب این قرارداد، مالک برند این نشان تجاری و امتیازات آن را به شخص حقوقی یا حقیقی واگذار مینماید و درازای این انتقال، مبلغی را دریافت مینماید. همچنین، ممکن است متقاضی خرید برند قصد شراکت در مالکیت نشان تجاری را داشته باشد که در این صورت، طرفین قرارداد با انعقاد عقد شرکت، در مالکیت نشان و علامت تجاری با یکدیگر شریک میگردند.
متن نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری و پیوستهای این قرارداد
قرارداد انتقال علامت تجاری یکی از انواع عقود نامعین قانون مدنی میباشد که در ماده 10 قانون مدنی به این قراردادها اشاره گردیده است و قانون مدنی عقد این قراردادها را درصورتیکه مغایر با موازین شرعی و قانونی کشور نباشد، معتبر دانسته است. طرفین نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری یعنی مالک برند و شخصی که متقاضی دریافت امتیازات برند میباشد، باید با اختیار و اراده خود مواردی را که مد نظر دارند، در متن قرارداد وارد نموده و این قرارداد را امضاء نمایند. در ادامه، به بیان برخی از مفادی که باید در قرارداد انتقال نشان تجاری درج گردد، میپردازیم.
1) نوع و مشخصات نشان مورد انتقال
اولین موردی که باید در متن نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری قید گردد، مشخصات نشان تجاری مورد معامله میباشد. در معرفی نشان مورد نظر، باید مشخصاتی مانند حوزه فعالیت، طرح نشان تجاری، شماره ثبت و تاریخ ثبت برند، مدت اعتبار، طبقه نشان تجاری و سایر اطلاعاتی که به معرفی جامع علامت کمک مینماید، قید گردد. باید توجه شود که ممکن است مالک برند تنها قصد انتقال علامت تجاری را داشته و قصد انتقال و واگذاری لوگو، تصویر و سایر مشخصههای برند خود را نداشته باشد که این موضوع نیز باید در قرارداد شفاف باشد.
2) مشخصات طرفین نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری
طرفین قرارداد انتقال نشان تجاری مالک برند و شخص متقاضی میباشند که باید مشخصات و اطلاعات هویتی این اشخاص در متن قرارداد انتقال درج گردد. در متن قرارداد ممکن است اطلاعات و مشخصات خود شرکت که شخص حقوقی میباشد قید گردیده و یا مشخصات مدیر و یا نمایند شرکت یا کمپانی قید گردد که اگر طرفین قصد درج اطلاعات خود شرکت را داشته باشند، باید مواردی مانند شماره ثبت شرکت، نام شرکت، کد اقتصادی، نشانی و شماره تماس شخص حقوقی را درج نمایند.
همچنین، اگر قرارداد انتقال علامت تجاری بهنمایندگی مدیر شرکت منعقد گردد، باید اطلاعات هویتی شخص مدیر شرکت مانند نام و نام خانوادگی، سال تولد، نام پدر، شماره شناسنامه و کد ملی و نشانی و شماره تماس وی در قرارداد قید گردد.
3) موضوع نمونه قرارداد انتقال نشان تجاری
موضوع هر قراردادی عبارت است از فعالیتی که قرار است در قالب آن قرارداد انجام و اجرا گردد. با توجه به این تعریف، موضوع نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری انتقال و واگذاری یک نشان تجاری همراه با امتیازات و پیوستهای آن به شخصی حقیقی یا حقوقی میباشد.
حتماً بخوانید: نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه و همه نکات حقوقی آن
4) مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت این مبلغ
مبلغ قرارداد انتقال نشان تجاری شامل هزینههای انتقال نشان و علامت تجاری یک بنگاه تجاری به بنگاه تجاری دیگری میباشد؛ هزینههایی مانند هزینه ثبت علامت آماده و کسورات قانونی مانند مالیات، عوارض و غیره که مسئولیت پرداخت این کسورات قانونی باید مشخص شود.
علاوه بر مبلغ قرارداد، طرفین قرارداد باید شیوه پرداخت این مبلغ را نیز معین نمایند. بهطور معمول نحوه پرداخت مبالغ قراردادی به این صورت است که انتقالگیرنده در هنگام عقد قراردادی درصدی از وجه قراردادی را بهعنوان پیشپرداخت به مالک پرداخته و پس از انجام مراحل اداری انتقال و اتمام امر انتقال نشان تجاری، باقی مبلغ قرارداد را نیز میپردازد.
5) تعهدات انتقالدهنده و منتقل الیه در قرارداد انتقال نشان تجاری
هریک از طرفین قرارداد انتقال علامت تجاری مسئولیتها و تعهداتی را در این قرارداد بر عهده دارند که باید آنها را انجام دهند. ازجمله تعهداتی که انتقالدهنده در این قرارداد بر عهده دارد، انتقال نشان و علامت تجاری به شخص منتقلالیه و واگذاری تمامی منافع و حقوق و امتیازهای این علامت میباشد. همچنین، شخص انتقالدهنده باید واگذاری را در موعد معین انجام داده و شرایط را برای استفاده منتقلالیه از این نشان فراهم نماید. برای مثال، انتقالدهنده باید اطلاعات طبقه نشان اسناد متعلق به آن را در اختیار منتقلالیه قرار دهد.
انتقالدهنده همچنین متعهد میگردد که پس از انتقال علامت تجاری مربوطه به منتقلالیه، این برند را به شخص دیگری منتقل ننماید و درصورتیکه اقدام به این کار نماید، انتقالگیرنده برند میتواند قرارداد انتقال را فسخ نماید؛ البته درصورتیکه این حق در قرارداد برای او پیشبینی شده باشد.
علاوه بر شخص انتقالدهنده، منتقلالیه نمونه قرارداد انتقال علامت تجاری نیز تعهداتی در این قرارداد بر عهده دارد. اصلیترین وظیفه و مسئولیت شخص انتقالگیرنده در قرارداد، این است که مبلغ قرارداد را در موعد معین به انتقالدهنده بپردازد. همچنین، منتقلالیه باید در حفظ اسناد تجاری و مدارک مرتبط با برند منتقلشده کوشا باشد.
6) فسخ قرارداد انتقال برند
درصورتیکه هریک از طرفین تعهدات قراردادی خود را انجام نداده و یا در انجام این مسئولیتها کوتاهی نماید، طرف مقابل میتواند با پیشبینی شرایط مورد نظر در قرارداد، آن را فسخ نماید. این حق فسخ قراردادی در واقع نوعی ضمانت اجرای انجام صحیح تعهدات قراردادی برای طرفین این قرارداد میباشد.
7) حل اختلافات قراردادی
در طی انجام موضوع هر قراردادی، ممکن است اختلافاتی میان طرفین قرارداد بهوجود بیاید که طرفین باید برای ادامه قرارداد، این مشکلات و اختلافات را حل نمایند. اصولاً به طرفین قرارداد توصیه میگردد که تلاش نمایند تا اختلافات قراردادی را از طریق مذاکره و سازش حل نمایند؛ اما اگر از این طریق اختلافات رفع نگردید، انتقالدهنده و انتقالگیرنده میتوانند به مرجع حل اختلافات قراردادی که ممکن است مرجع قضایی دولتی یا خصوصی باشد، مراجعه نمایند.
کلام آخر
شخصی که علامت یا نشان تجاری به وی منتقل میگردد، حقوقی را در این قرارداد دارد که این حقوق باید از سوی انتقالدهنده تأمین گردد. برای مثال، شخص انتقالدهنده پس از انتقال کامل علامت به منتقلالیه، دیگر حق دخالت در امور علامت تجاری را ندارد. نکته دیگری که باید ذکر گردد، این است که ممکن است پس از انتقال علامت شکایات و دعاوی متعددی علیه این نشان تجاری اقامه گردد که مسئول پاسخگویی به این دعاوی در برخی موارد، شخص انتقالدهنده میباشد.
مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید، یکی از مطالب منتشرشده در بلاگ حقوقی لامینگو میباشد که توسط همکاران ما در تیم تولید محتوای بلاگ، نوشته گردیده است. در همین راستا، اگر تمایل به مطالعه دیگر محتواهای حقوقی این بلاگ دارید، میتوانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و این مطالب را مطالعه نمایید و بلاگ لامینگو را به دوستان و آشنایان خود معرفی نمایید. همچنین، شما میتوانید در پایان همین مقاله، نظرات خود را در اینباره با ما به اشتراک گذاشته و تیم حقوقی لامینگو را در سایر شبکههای اجتماعی دنبال نمایید.
دیدگاه شما