مهمترین نکاتی که درباره روند شکایت از راننده مقصر در تصادفات باید بدانید.
مشاوره حقوقی تصادف، یکی از مهمترین و رایجترین خدماتی است که از جانب وکلا و مؤسسات حقوقی در ایران ارائه میشود. دلیل این موضوع آمار عجیب و باورنکردنی تصادفات در ایران است. همه روزه تعداد بسیار زیادی تصادف در ایران رخ میدهد؛ متأسفانه به علت کیفیت پایین خودروها و راهها و همچنین بیتوجهی رانندگان به قوانین راهنمایی و رانندگی در کشور ما، آمار تصادفات جرحی و فوتی در مقایسه با سایر کشورها بیشتر است. بههمیندلیل، لازم است تمام رانندگان با مسائل رایج مربوط به تصادفات و از جمله نحوه شکایت از راننده مقصر در تصادفات آشنا باشند.
انواع تصادفات رانندگی
- تصادف خسارتی: منظور تصادفاتی است که در اثر برخورد وسیله نقلیه با وسیله نقلیه دیگر و یا یک جسم ثابت مانند درخت و جدول و… خسارت غیرجانی ایجاد میشود.
- تصادفات جرحی: منظور تصادفاتی است که علاوه بر خسارتدیدن خودرو، باعث ایجاد آسیبدیدگی سرنشینان خودرو میشود.
- تصادفات فوتی: منظور تصادفاتی است که موجب فوت یک یا چند تن از سرنشینان میشود.
این مطلب را بخوانید: مهمترین نکات برای مطالبه خسارت تصادفات رانندگی
مرجع صالح برای مراجعه و طرح شکایت از راننده مقصر در تصادفات کیست؟
در تصادفات خسارتی، اگر میزان خسارت کمتر از 20 میلیون تومان باشد، زیاندیده باید با مراجعه به شورای حل اختلاف طرح شکایت نماید. اما اگر میزان خسارت بیشتر از 20 میلیون تومان باشد، باید با مراجعه به دادگاه حقوقی شکایت نماید.
در تصادفات جرحی و فوتی، باید به دادسرا مراجعه شود. دادگاه کیفری دو، مسئول رسیدگی به پرونده این تصادفات است.
اگر قصد طرح شکایت از راننده مقصر در تصادف و دریافت مشاوره حقوقی تصادف دارید، از تیم حقوقی لامینگو مشاوره دریافت نمایید.
شکایت از راننده مقصر در تصادفات خسارتی به چه صورت است؟
اگر تصادف خسارتی درونشهری باشد با حضور پلیس راهور و اگر برونشهری باشد با حضور پلیس راه، راننده مقصر مشخص میشود. توجه به این نکته ضروری است که در صورت وقوع تصادف در معابر پرترافیک، بعد از عکسگرفتن و فیلمبرداری از صحنه تصادف یعنی موقعیت خودروها و محلهای آسیبدیده، خودروها باید قبل از رسیدن پلیس به کنار مسیر منتقل شوند.
در مواردی که طرفین در مورد مقصر و نحوه پرداخت خسارت به توافق برسند، با مراجعه به شرکت بیمه راننده مقصر، خسارت پرداخت میشود. اگر میزان خسارت از سقف تعهدات بیمهگذار بالاتر باشد، تأمین مابقی خسارت بهعهده راننده مقصر است. در شرایطی که راننده در پرداخت این مبلغ همکاری لازم را بهعمل نیاورد، زیاندیده مجاز به طرح شکایت علیه وی میباشد. با ارائه دادخواست مطالبه خسارت، بعد از بررسی مراجع قضایی و صدور اجرائیه، مقصر محکوم به پرداخت خسارت میشود.
اگر در تصادفات خسارتی، راننده از صحنه گریخت چه باید کرد؟
در این موارد لازم است با پلیس 110 تماس حاصل شود. کروکی توسط عوامل پلیس راهور ترسیم میشود. سپس باید در کلانتری محل، صورت جلسه حادثه تنظیم شود و علیه راننده مقصر طرح شکایت شود. اصل کروکی به همراه صورتجلسه کلانتری و مدارک بیمه بدنه و شخص ثالث به شرکت بیمه ارائه میگردد و خسارت توسط شرکت بیمه به زیاندیده پرداخت میشود.
شکایت از راننده مقصر در تصادفات جرحی به چه صورت است؟
در چنین تصادفاتی نباید وضع خودروها تغییر داده شود. وقوع تصادف باید فوراً به پلیس 110 و اورژانس اطلاع داده شود. علاوه بر مأمور راهنمایی و رانندگی، افسر نیروی انتظامی هم در صحنه تصادف حاضر میشود. پس از تنظیم گزارش و ترسیم کروکی، مجروحین به بیمارستان و خودروها به پارکینگ منتقل میشوند. برای انجام مراحل قانونی لازم است مجروح به پزشکی قانونی ارجاع داده شود تا نظر کارشناسی را دریافت کند.
قدم اول در طرح شکایت علیه راننده مقصر، طرف دیگر کروکی تصادف را به دادسرا میبرد و تشکیل پرونده میدهد. ارائه نامه پزشکی قانونی و ضمیمه کردن برگ بیمه مقصر مرحله بعدی تکمیل پرونده است. سپس مقام قضایی اصالت بیمهنامه راننده مقصر را بررسی میکند و پرونده را به کارشناس مربوطه ارجاع میدهد. در صورت نیاز از طرف مقام قضایی در محل حادثه تحقیقات محلی انجام میشود. در مرحله بعد، نظر نهایی پزشکی قانونی استعلام میشود. بعد از صدور قرار جلب به دادرسی، پرونده تصادف جرحی به دادگاه کیفری دو ارجاع داده میشود و حکم دادگاه به طرفین ابلاغ میگردد. پس از قطعی شدن دادنامه، پرونده به منظور اجرای حکم به اجرای احکام مربوطه ارسال میگردد. واحد اجرای احکام اقدامات لازم را در خصوص ابلاغ به مقصر و ارسال نامه به بیمه جهت پرداخت دیه و یا وصول دیه از مقصر انجام میدهد.
در تصادفات جرحی، علاوه بر پرداخت خسارت برای خودرو، راننده مقصر موظف به پرداخت دیه متناسب با جرح میشود. گاهی دادگاه علاوه بر پرداخت جزای نقدی، حکم به حبس راننده مقصر نیز میدهد.
در صورت فرار راننده از صحنه تصادف چه باید کرد؟
فرار از صحنه تصادف و عدم کمک به مصدوم جرم است و باعث تشدید مجازات راننده مقصر میگردد. در صورت فرار از صحنه تصادف جرحی، توجه به این نکات ضروری است: قاضی مطابق قانون حق تخفیف دادن در خصوص مجازات حبس راننده مقصر را ندارد. بهعلاوه قاضی دادگاه مکلف است که راننده مقصر را به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مندرج در قانون محکوم نماید.
در تصادفات جرحی که مقصر فرار کرده است، بر اساس ماده 10 قانون بیمه، خسارات وارده از صندوق تأمین خسارتهای بدنی جبران میشود. در این گونه تصادفات نیز ابتدا با پلیس 110 تماس حاصل شود. سپس سرنشین مجروح یا بستگان او، با مراجعه به کلانتری محل، علیه مقصر متواری طرح شکایت کنند. با معرفی کلانتری، مجروح به پزشکی قانونی ارجاع داده میشود. پرونده به انضمام گزارش مقامات انتظامی و پزشکی قانونی به دادسرای منطقه ارسال میگردد. صندوق تأمین خسارتهای بدنی حداقل 50 درصد دیه تقریبی جراحات را به مصدوم پرداخت میکند. بقیه مبلغ هم پس از صدور حکم نهایی قابل پرداخت است.
این مطلب را بخوانید: کلیه نکات حقوقی که باید دربارهی تصادفات رانندگی بدانید
شکایت از راننده مقصر در تصادفات فوتی به چه صورت است؟
در چنین تصادفاتی، یک یا چند سرنشین در صحنه تصادف یا بعد از انتقال به بیمارستان فوت میکنند. قتل ناشی از تخلفات رانندگی را میتوان در شمار قتلهای شبهعمد آورد. در قتل شبهعمد مقصر قصاص نمیشود. چنین جرمی از جنبه عمومی به 6 ماه تا 3 سال حبس مقصر و پرداخت جزای نقدی منجر میگردد. از جنبه خصوصی جرم، راننده باید به اولیای دم دیه پرداخت کند. در تصادفات فوتی، حتی درصورت گذشت اولیای دم از دیه، دادستان موظف به تعقیب و اجرای دعوای عمومی و شکایت از راننده مقصر است.
طبق ماده 718 تعزیرات قانون مجازات اسلامی، اگر در تصادف فوتی، راننده مقصر مست باشد، گواهینامه نداشته باشد، سرعت زیاد داشته باشد و یا سبقت غیرمجاز گرفته باشد، حکم مجازات او اگرچه از حالت عادی سنگینتر است اما این حادثه همچنان قتل شبهعمد محسوب میگردد.
رسیدگی به قتل شبهعمد ناشی از تصادفات رانندگی در صلاحیت دادگاه کیفری است. برای شکایت از راننده مقصر در تصادفات، بستگان متوفی باید به دادسرا مراجعه نموده و تشکیل پرونده بدهند. بعد از انجام تحقیقات قضایی، پرونده به دادگاه کیفری دو ارجاع میشود. دادگاه تحقیقات لازم را به عمل میآورد و درخصوص علت فوت، نظرات کارشناس و پزشکی قانونی ضمیمه میشود. بعد از صدور حکم قطعی توسط قاضی، پرونده به واحد اجرای احکام ابلاغ میشود.
برای مطالبه خسارات از بیمه، نیازی به رأی مراجع قضایی نیست. در صورت توافق راننده مقصر و ورثه متوفی، شرکت بیمه میتواند قبل از صدور رأی قطعی دادگاه، تمامی دیه و خسارات را پرداخت کند.
در صورت فرار راننده مقصر از صحنه تصادف فوتی مسئول پرداخت دیه کیست؟
به یاد داشته باشید فرار از صحنه تصادفات فوتی، جرم است و بعد از شناخته شدن راننده، قاضی مطابق قانون حق دادن تخفیف در خصوص مجازات حبس راننده مقصر را ندارد. بهعلاوه قاضی دادگاه مکلف است که راننده مقصر را به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مندرج در قانون محکوم نماید.
از آنجایی که در صورت فرار راننده، خانواده متوفی به مقصر دسترسی ندارند، اگر دادگاه کیفری حکم به مسئولیت صندوق تأمین خسارتهای بدنی نماید، ورثه متوفی میتوانند از طریق این صندوق به دیه خود برسند. در صورت درخواست ورثه فرد فوت شده، صندوق میتواند بدون نیاز به صدور رأی دادگاه، خسارت را پرداخت کند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
سخن پایانی
متأسفانه تصادفات رانندگی جزء جدانشدنی زندگی روزمره ماست. اطلاع قبلی از روند گزارش تصادف و شکایت از راننده مقصر، به کاهش فشار روحی ناشی از این حوادث کمک بزرگی مینماید. بااینوجود، مانند هر پرونده حقوقی دیگر، در زمینه تصادفات نیز بهرهمندی از مشاوره حقوقی تصادف مطمئنترین راه احقاق حق به شمار میرود. در صورت نیاز به آگاهی از روند طرح شکایت از راننده مقصر در تصادفات، همین امروز از تیم حقوقی لامینگو مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
نظرات و پرسشهای خود پیرامون این مطلب را با ما به اشتراک بگذارید و مطالعه سایر مطالب بلاگ لامینگو را از دست ندهید.
27 دیدگاه
-
4 سال پیش
سلام من با ماشینم با یه ماشین دیگه تصادف کردم و مقصر اعلام شدم ایا مسافران ان ماشین میتوانند از من دیه طلب کنند
-
4 سال پیش
سلام یک ماه قبل من و همسرم در حال تردد بودیم که با یک پراید به شدت تصادف کردیم تا حدی که جنین سه ماه ام رو از دست دادم. و خودم هم از ناحیه سر و گردن دچار مشکل شدم. پرونده هنوز تو کلانتری هست و کارهای پزشکی قانونی هم انجام شده. کلانتری به این موضوع رسیدگی میکنه یا حتماً باید از طرف مقصر به دادسرا شکایت کنیم.
-
4 سال پیش
سلام و عرض ادب من تصادفی داشتم و راننده مقابل مقصر اعلام شده شخص راننده از محل متواری شد بدون وسیله نقلیه خود ،بنده به بیمارستان اعزام شدم توسط آمبولانس و خوشبختانه به جز چند خراش جزیی آسیب دیگه ای ندیدم فقط بدن و کمر و پا درد بدون کبودی دارم (کوفتگی دارم)، شاهدین عینی و گزارش مامور نیروی انتظامی بعد اعزام من به بیمارستان این بوده که فردی بعد از ده دقیقه از حضور مامور نیروی انتظامی ادعا کرده که من راننده بودم و علت ترک محل را تهیه دارو عنوان کرده ضمنا طبق گزارش مامور نیروی انتظامی ایشان حالت طبیعی نداشته است و در گزارش قید کرده (موارد فوق من هیچکدام ندیدم ) سه تا سوال ۱- آیا به پزشک قانونی مراجعه کنم برای درد و کوفتگی بدون آثار مشهود؟ ۲- در صورتیکه راننده جایگزین شده باشد اثبات آن تفاوتی در روند پرونده دارد برای من یا صرفا پیچیده کردن پرونده هست ؟ ۳- چگونه خسارت خود را دریافت کنم تمام و کمال ؟
-
4 سال پیش
سلام خسته نباشید من میخواستم با یکی کارشناسا صحبت کنم ولی متأسفانه نمیشه هرکاری میکنم ممنون میشم راهنمایی کنید
-
4 سال پیش
متاسفانه ایران تنها کشوری که یکی خودشو عمدا پرت کنه جلو ماشین راننده مقصره موتوری به ماشین بزنه بمیره راننده مقصره شهرداری جدول جداکننده میزاره وسط جاده راننده مقصره بیچاره راننده پزشک قانونیم که کارش نوشتن هرچی طرف میگه مینویسه
-
4 سال پیش
با سلام و خسته نباشید … بنده ۱ ماه پیش تصادف کردم و ماشینم دچار خسارت شد … خودم هم از ناحیه دو تا پا دچار حادثه شدم . ماشین بنده پراید ۹۸ بوده و طبق نظر کارشناس هم افت قیمت و هم خسارت ماشین باید پرداخت بشه . ولی متاسفانه سقف بیمه طرف مقصر ۱۱ میلیون بیشتر نیست … بنده با اینکه در دادسرا از ایشون شکایت کردم ولی نمیدونم چطوری ماشینش رو از توقیف آزاد کرده … حالا مقصر حادثه میگه برو هر کاری دوست دارید بکنید . منم فقط منبع درآمدم همین ماشین بوده . لطفا راهنمایی ام کنید که چطوری میتونم تمام خسارات رو از این مقصر بگیرم . با تشکر
-
4 سال پیش
سلام خسته نباشید من باماشین تصادف کردم وصخنه تصادف بهم خورده مقصرمنوبرده دکتر وبعد نتونستیم به توافق برسیم حالا میخوام ازبیمه طرف مقابل استفاده کنم دیه ام رابگیرم و پام توگچ کبود شده آیا امکان دریافت دیه هست ؟
-
3 سال پیش
سلام لطفاً راهنمایی بفرمایید 🙏دیه شکستگی مهره چهارم کمر و آسیب نخاعی که منجر به بی حسی و کرخ شدن پای چپ شده و پلاتین در مهره جاگذاری شده است چقدر است
-
3 سال پیش
سلام وعرض ادب
حدود 50 روز قبل پسرم با ماشین من (با گواهینامه) تصادف کرد به پلیس زنگ زد پليس بدلیل مشغله ز یاد نتونست بیاد و تلفنی به پسرم گفت ماشین مقابل مقصر است و مدارکشو بگیر او نداد الان شکایت کردیم و ابلاغ الکترونیکی اومد برای من و زمان تعیین کرد برای پرداخت مبلغ کارشناسی 2سوال
1. اگر پیگیری کنم چه مراحلی را باید طی کنم
2. اگر بدلیل مشغله نتوانم ظرف مدت مقرر در ابلاغ،به شعبه حل اختلاف مراجعه کنم چه اتفاقی می افتد؟
بی نهایت سپاسگذارم از بذل عنایت و توجه شما -
3 سال پیش
سلام من امروز از فرعی به اصلی به یه ۲۰۶ زدم،زنگ زدم افسر اومد و پشت برگه بیمه من نوشت که مقصر بودم که بیمه پرداخت خسارت کنه. بیمه به خسارت دیده گفته که ۵ میلیون خسارت شما میشه ولی ایشون رفته پیش دوست خودش که صافکاره و بهش گفته ۷ تومن هزینه داره و به من زنگ زد که با هم بریم قیمت بگیریم هر صافکاری که من خاستم , رفتیم و گفتن به غیر از در عقب و رکاب که باید تعویض شه ۲ میلیون اجرت صافکاری نقاشی میشه که در مجموع همون ۴ نیم ۵ میلیون میشه
ایشون گفت نه من اینجا ماشینو نمیزارم گفتم بیمه به من گفته که شما میتونی ببری نمایندگی مجاز ایران خودرو ولی گفت نه اونجا هم نمیبرم و میرم ازت شکایت میکنم و ماشینتو میخابونم
سقف بیمه من ۱۶ میلیون تومنه و خسارت ایشون ۵ میلیون که اگه بیشتر از ۱۶ میلیون میشد و من پرداخت نمیکردم میتونست شکایت کنه
الان برگه بیمه و کارت ماشین من دست اونه کارت ماشین اونم دست من
میخام بدونم میتونه مشکلی واس من درست کنه یا نه؟
و اینکه به نظرتون بهتره چکار کنم!؟
ممنون میشم پاسخ بدید -
3 سال پیش
سلام همسر من با یه ۲۰۶ تصادف کرده پلیس اومده و طرف مقابل مقصر شناخته شده در صمن بیمه هم ندارد پلیس از راننده مقصر تعهد گرفت اگه تا صبح روز شنبه یعنی دوروز بعدش خسارت رو داد که هیچ اگر نداد ماشینش توقیف میشه …الان راننده مقصر میگه خسارت نمیدم باید حتما ماشینتو بدی من خودم ببرم برات درست کنم همسر من قبول نکرد گفت جایی که مورد اطمینان من هست درست کنید خلاصه طرف گفت پس برو شکایت کن دستت به هیچ جا بند نیست من به تو پول نمیدم باید حتما بیاری بذاری خودم تعمیرگاه دارم واست درست کنم الان تکلیف چیه ما شکایت کنیم ایا به جایی خواهیم رسید ؟من اولین باره این دیدگاه رو نوشتم
-
3 سال پیش
سلام من در خط ویژه با یک موتوری شاخ ب شاخ شدم(هردو موتوزی بودیم)وشخص مقابل از ناحیه دست اسیب دید.
من بیمه دارم ولی گواهینامه ندارم میخواسم بدونم دیه من را بیمه پرداخت میکند یا خیر؟؟-
3 سال پیش
با سلام مطابق قانون، شرکتهای بیمه موظف هستند تا خسارت زیاندیده را تحت هر شرایطی پرداخت کنند، اما در صورتی که راننده مقصر فاقد گواهینامه باشد، شرکت بیمه بعد از پرداخت خسارت میتواند مبلغ را از راننده خاطی دریافت کند.
-
-
3 سال پیش
سلام من با به موتوری تصادف کردم هردو موتوری بودیم مقصر هم ۵۰ ۵۰ بودیم هردو طرف مقابل اسیب دید ایا بیمه اسیبش چرا پرداخت میکند یا خیر من گواهینامه نداشتم ولی بیمه داشتم
-
3 سال پیش
با سلام مطابق قانون، شرکتهای بیمه موظف هستند تا خسارت زیاندیده را تحت هر شرایطی پرداخت کنند، اما در صورتی که راننده مقصر فاقد گواهینامه باشد، شرکت بیمه بعد از پرداخت خسارت میتواند مبلغ را از راننده خاطی دریافت کند.
-
-
2 سال پیش
با سلام ،بنده مدت ۲۰ روز قبل در پلیس راه تربت مشهد با یک خودروی بسترن مدل خارجی تصادف کردم ومقصر بودم که به پیشنهاد پلیس کارشناس دو راه گذاشتند واینکه در همانجا من مبلغی بعلاوه یک کوپن از بیمه به راننده خسارت دیده بدهم یا اینکه روز دیگری هر دو حاضر شویم وبرای ادامه رسیدگی به مراجع قانونی ارجاع شویم ،که راننده خسارت دیده با قبول پرداخت مبلغ ۴ میلیون وکوپن همانجا رضایت دادند ومدارک را پس از تهیه کروکی در پاسگاه راهنمایی ورانندگی خودشان به من تحویل دادند درضمن پلیس هم به ایشان متذکر شدند که خودروی شما نامتعارف وباید بیمه بدنه داشته باشند که بیمه بدنه نداشتند ،ولی اکنون ایشان مدعی خسارت بیشتر وافت قیمت خودروی خود شدند وبه شورای حل اختلاف مشهد از من شکایت نمودند ، ایا ایشان با وجود رضایت در پاسگاه میتوانند مجددا از بنده ادعای خسارت کنند یا خیر ، با تشکر از شما عزیزان
-
2 سال پیش
با سلام و احترام،
بررسی این مورد بستگی به این دارد که آیا رضایت کتبی از ایشان اخذ کردید یا خیر و شرایط آن به چه صورت بوده است، در غیر اینصورت، باید اثبات بنمایید که مبلغ را از بابت خسارت به ایشان پرداخت کردهاید و ایشان نیز به شما رضایت (ولو شفاهاً) داده است.
-
دیدگاه شما