مهمترین نکات لازم که باید درباره جرم افترا بدانید
از متداولترین و شایعترین جرائمی که مردم روزانه با آن مواجه هستند، جرم افترا میباشد. معنای لغوی افترا درواقع بهتانزدن، دروغبستن و در کل همان تهمتزدن است. مطابق قانون افترا جرم محسوب شده و مجازات به دنبال دارد. در پروندههای مشمول این جرم، دریافت مشاوره حقوقی افترا روند رسیدگی به پرونده را بهبود میبخشد. در ادامه این مطلب به مهمترین نکات لازم که باید درباره جرم افترا بدانید پرداخته میشود.
افترا چیست؟
تعریف جرم افترا در اصطلاحات حقوقی به تهمت زدن و نسبت دادن یک جرم دروغین به شخصی دیگر میباشد. معمولا شخص تهمت زننده جهت اثبات حرف خود با توجه به آگاهی عدم صحت جرم نسبت داده شده به دیگری، اقدام به عملیاتی همچون جاسازی اسباب جرم و… کرده تا نزد قاضی صحت مدارک مورد بررسی قرار گیرد. در صورت عدم اثبات جرم تهمت زده شده شخص تهمت زننده مطابق قانون مرتکب جرم افترا میباشد.
مجازات جرم افترا
قانون مجازات اسلامی، در قسمت تعزیرات بر اساس ماده 697 بیانگر آن است که هرگاه شخصی با استفاده از اوراق چه به صورت دستنویس و چه به صورت چاپ شده به دیگری امری را نسبت دهد و فاقد توانایی اثبات درستی و صحت آن امر باشد، محکوم به حبس به مدت یک ماه الی سه سال و یا 74 ضربه شلاق خواهد شد.
انواع و دستهبندی جرم افترا
دستهبندی جرم افترا به قرار زیر میباشد:
افترا قولی
در صورتیکه شخص تهمت زننده، نسبت دادن جرم را با حالات و شیوههای لفظی، بازگویی در مجالس یا رسانهها و یا به شکل چاپ شده در دسترس عموم قرار دهد مرتکب جرم افترا از نوع قولی شده است.
افترا فعلی
به حالتی از افترا که هنگام جاساز کردن ابزارآلات جرم توسط تهمت زننده در منزل یا محل کار و به طور کلی هر جایی که فرد عبور و مرور داشته و موجب شک و شبهه شود، رخ میدهد، افترای فعلی میگویند.
برای دریافت مشاوره حقوقی افترا از وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران حقوقی مجرب لامینگو از لینک زیر استفاده کنید:
بررسی شرایط شکلگیری افترا
شکلگیری و به وقوع پیوستن جرم افترا از شرایطی برخوردار است. این شرایط بر اساس قسمت تعزیرات در قانون مجازات اسلامی با توجه به ماده 697 به قرار زیر میباشد:
- نسبت دادن جرم به یک شخص
مطابق قانون مذکور اگر شخصی امری را به شکل صریح با استفاده از هر وسیله و ابزاری به دیگری نسبت دهد مجرم محسوب میگردد. مطابق تبصرهی این قانون انتشار مواردی که امر اشاعه فحشا محسوب شده حتی در صورت توانایی اثبات صحت مدارک خود در این زمینه، به حبس به مدت یک ماه الی یک سال و یا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
- نسبت دادن به شکل صریح
همانگونه که در شرط اول بیان شد، در صورت نسبت دادن امری با صراحت مجرم افترا محسوب میشود. به عنوان مثال فرد با بازگو کردن نسبتهای دزد یا قاتل بودن دیگری مرتکب جرم افترا میگردد.
لازم به ذکر است که استفاده از القابی همچون بزهکار یا جانی و… در دسته موارد قوانین مذکور قرا نگرفته و در واقع به منزله توهین تلقی شده و در دستهی جرم توهین قرار دارد.
- توانایی اثبات افترا توسط تهمت زننده
در صورتیکه شخص تهمت زننده توانایی به اثبات رساندن جرم منسوب شدهی شخص دیگر را داشته باشد، مورد مجازات قرار نخواهد گرفت.
شکایت و دفاع در برابر افترا
برای شکایت از جرم افترا در صورت استفادهی شخص شاکی از یک وکیل، حضور به تنهایی وکیل و بدون موکل خود جهت شکایت به جرم افترا در دادگاه کفایت میکند.
در صورت آن که یک شخص بخواهد در برابر شکایت از خود به سبب ارتکاب جرم افترا از ادعای خود دفاع نماید، باید صحت ادعای خود را اثبات کند. در این حالت است که مجرم نبوده و مجازاتی برای وی تعیین نخواهد شد. در غیر این صورت تنها راه موجود کسب رضایت شاکی میباشد.
لازم به ذکر است که در چنین شرایطی کسب رضایت از شخص شاکی دشواری نداشته و حتی در صورت لزوم دادگاه در این رابطه به وی یاری میرساند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
این مطلب حاوی مهمترین نکات لازم که باید درباره جرم افترا بدانید بود. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید از مشاوره حقوقی افترا لامینگو استفاده کنید. برای مطالعه مطالب مشابه به وبلاگ لامینگو مراجعه فرمایید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما