مهمترین نکات جرم آدم ربایی و مجازات آن که تا بهحال نشنیدهاید.
مشاوره حقوقی سرقت یکی از انواع خدمات کاربردی مؤسسات حقوقی است. ارائه مشاوره پیرامون موضوع آدم ربایی نیز بهعلت درمیانبودن عنصر ربایش، زیرمجموعه مشاوره حقوقی سرقت محسوب میشود. آدم ربایی یکی از جرائمی است که از منظر قانون، مجازات سنگینی برای آن پیشبینی شده است، زیرا هیچ انسانی حقّ سلب آزادی انسان دیگر را ندارد. برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون این جرم و مجازات مرتکب آن در موارد مختلف، مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
منظور از جرم آدم ربایی چیست؟
اگر فردی، انسان زندهای را با عنف، تهدید، فریب یا هر روش دیگری برباید و او را از مکانی به مکان دیگر (حتی چند متر) انتقال دهد، مرتکب جرم آدم ربایی شده است. آدم ربا باید برای این اقدام خود، سوءنیت یا قصد مجرمانه داشته باشد. مهمترین عنصر تحقق جرم آدم ربایی عدم رضایت شخص ربوده شده است.
مجازات جرم آدم ربایی در قانون چیست؟
مطابق ماده 621 قانون مجازات اسلامی (اصلاحی 1399/2/23) «هركس بهقصد مطالبه وجه يا مال يا بهقصد انتقام يا به هر منظور ديگری بهعنف يا تهديد يا حيله يا به هر نحو ديگر شخصاً يا توسط ديگری شخصی را بربايد يا مخفی كند اگر ارتكاب جرم بهعنف يا تهديد باشد به حبس درجه چهار و در غير اينصورت به حبس درجه پنج محكوم خواهد شد»؛ رایج است که جرم آدم ربایی با همکاری یک یا چند فرد دیگر انجام شود.
چه عواملی موجب تشدید مجازات جرم آدم ربایی میگردد؟
- چنانچه سن مجنیعلیه کمتر از پانزده سال تمام باشد؛
- اگر ربودن توسط وسایل نقلیه انجام پذیرد (دوچرخه- موتورسیکلت- خودرو و…)
- در شرایطی که به مجنیعلیه آسیب جسمی یا حیثیتی وارد شود؛
وجود هریک از عوامل فوق موجب میشود مرتکب به حداکثر مجازات تعیینشده در ماده 621 محکوم شود و درصورت ارتکاب جرایم دیگر به مجازات آن جرم نیز محکوم میگردد.»
مجازات جرم ربایش نوزاد از منظر قانون چیست؟
مطابق ماده 631 «هرکس طفلی را که تازه متولد شده است بدزدد یا مخفی کند یا او را بهجای طفل دیگری یا متعلق به زن دیگری غیر از مادر طفل قلمداد نماید به شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و چنانچه احراز شود که طفل مزبور مرده بوده، مرتکب به یکصد هزار تا پانصد هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.»
پروندههای جرم آدم ربایی معمولاً شرایط پیچیده ای دارند و اثبات وقوع جرم در آنها نیاز به تسلط بر جزییات حقوقی دارد. برای آشنایی با این موارد از تیم لامینگو مشاوره حقوقی سرقت را درخواست نمایید.
این مطلب را نیز بخوانید: اثبات سرقت به چه معناست و با چه ادلهای امکانپذیر است؟
فردی که بعد از ارتکاب جرم آدم ربایی اقدام به زنا با قربانی مینماید چه حکمی دارد؟
تبصره 2 ماده 224 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 بیان میکند زنا از طریق اغفال و فریبدادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن اگرچه موجب تسلیم شدن او شود، زنای به عنف است. مطابق بند ت ماده مذکور زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی، موجب اعدام زانی است.
در جرم آدم ربایی، رباینده مرتکب جرائم منافی عفت از کدام امتیازات قانونی محروم است؟
ماده 218 قانون مذکور بیان میکند «در جرائم موجب حد هرگاه متهم ادعای فقدان علم یا قصد یا وجود یکی از موانع مسئولیت کیفری را در زمان ارتکاب جرم نماید اگر احتمال صدق گفتار وی داده شود و اگر ادعاء کند که اقرار او با تهدید و ارعاب یا شکنجه گرفته شده است، ادعای مذکور بدون نیاز به بینه و سوگند پذیرفته می شود.» تبصره 1 این ماده، ادعای افرادی که با ربایش، مرتکب جرائم منافی عفت شوند را مسقط حد نمیداند. همچنین در ماده 241 آمده است: «در صورت نبود ادله اثبات قانونی بر وقوع جرائم منافی عفت و انکار متهم هرگونه تحقیق و بازجویی جهت کشف امور پنهان و مستور از انظار ممنوع است.» اما مجدداً رباینده مرتکب جرائم منافی عفت از دایره شمول این ماده خارج شده است.
در قانون برای مرتکب جرم آدم ربایی چه مسئولیتی تعیین شده است؟
براساس ماده 513 قانون مجازات اسلامی، اگر فرد ربودهشده مفقود شود، رباینده یعنی کسی که با حیله یا تهدید یا هر طریق دیگری کسی را برباید، ضامن دیه اوست مگر اینکه ثابت کند که دعوتشده زنده است یا اگر فوت کرده به مرگ عادی یا علل قهری بوده که ارتباطی به او نداشته است یا اگر کشته شده دیگری او را بهقتل رسانده است. هرگاه پس از دریافت دیه، مشخص شود که شخص مفقود زنده است و یا قاتل شناسایی گردد، دیه مسترد میگردد و چنانچه اثبات شود که دعوتکننده شخص مفقود را عمداً کشته است قصاص ثابت میشود.
اگر مرتکب جرم آدم ربایی شدهاید، باید بدانید که مجازات سختی در انتظار شماست. اما استخدام وکیل و دریافت مشاورههای تخصصی گاهی میتواند برای کسب تخفیف در مجازات سودمند باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر از تیم لامینگو مشاوره حقوقی سرقت را دریافت نمایید.
آیا شروع به جرم آدم ربایی نیز جرمانگاری شده است؟
منظور از شروع به جرم این است که فردی قصد ارتکاب عمل مجرمانهای را داشته باشد و عملیات مجرمانه خود را آغاز کند اما بهواسطه وجود یک عامل غیرارادی، هدف وی معلق شود. برای درک بهتر شروع به جرم آدم ربایی فرض کنید فردی بهقصد ربایش دیگری او را سوار ماشین کند و حین حرکت، بهدلیل فریادهای وی، قبل از تحقق هدف دستگیر شود. براساس تبصره ماده 621 مجازات شروع به جرم آدم ربایی سه تا پنج سال حبس است.
این مطلب را نیز بخوانید: منظور از شروع به جرم سرقت چیست و چه مجازاتی دارد؟
منظور از غیرقابل گذشت بودن جرم آدم ربایی چیست؟
جرم آدم ربایی علاوه بر جنبه خصوصی دارای جنبه عمومی است؛ یعنی حتی اگر فرض کنیم شاکی از حق خود گذشت نماید، مجرم مشمول تخفیف میگردد اما بهدلیل جنبه عمومی جرم، تمام مجازات او بخشیده نمیشود.
قانون درباره صدور و اجرای حکم مرتکبان جرم آدم ربایی چه سختگیریهایی نموده است؟
ماده 18 قانون بیان میکند براساس مواردی چون انگیزه مرتکب و وضعیت ذهنی و روانی وی حین ارتکاب جرم؛ شیوه ارتکاب جرم، گستره نقض وظیفه و نتایج زیانبار آن؛ اقدامات مرتکب پس از ارتکاب جرم و سوابق و وضعیت فردی، خانوادگی و اجتماعی مرتکب و تأثیر تعزیر بر وی، نوع، مقدار، کیفیت اجراء و مقررات مربوط به تخفیف، تعلیق، سقوط و سایر احکام تعزیر تعیین میشود. اما براساس بند ب ماده 47 در جرم آدم ربایی صدور حکم و اجرای مجازات آدم ربایان و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست.
آیا دفاع در مقابل جرم آدم ربایی جزء موارد دفاع مشروع است؟
منظور از آدم ربایی درحقیقت سلب آزادی تن است. ماده 156 قانون بیان میکند: «هرگاه فردی در مقام دفاع از نفس، عرض، ناموس، مال یا آزادی تن خود یا دیگری در برابر هرگونه تجاوز یا خطر فعلی یا قریبالوقوع با رعایت مراحل دفاع مرتکب رفتاری شود که طبق قانون جرم محسوب میشود، درصورت اجتماع شرایط زیر مجازات نمیشود:
الف- رفتار ارتکابی برای دفع تجاوز یا خطر ضرورت داشته باشد.
ب- دفاع مستند به قرائن معقول یا خوف عقلایی باشد.
پ- خطر و تجاوز به سبب اقدام آگاهانه یا تجاوز خود فرد و دفاع دیگری صورت نگرفته باشد.
ت- توسل به قوای دولتی بدون فوت وقت عملاً ممکن نباشد یا مداخله آنان در دفع تجاوز و خطر مؤثر واقع نشود.»
بنابر تبصرههای این ماده دفاع از نفس، ناموس، عرض، مال و آزادی تن دیگری در شرایطی جایز است که او از نزدیکان دفاعکننده بوده یا مسئولیت دفاع از وی برعهده دفاعکننده باشد یا ناتوان از دفاع بوده یا تقاضای کمک نماید یا در وضعیتی باشد که امکان استمداد نداشته باشد. در موارد دفاع مشروع دیه نیز ساقط است.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
سخن پایانی
جرم آدم ربایی و سلب آزادی انسانها به علت ابعاد پیچیدهای که دارد، جزء جرائمی است که روند قضایی خاصی را طلب میکند. اگرچه در این مطلب تلاش شد تا مجازات این جرم در حالتهای مختلف تبیین گردد، اما نحوه ثبت شکایت از این جرم، تهیه شکوائیه، نحوه دفاع و رفع اتهام و حتی کاهش مجازات، نیاز به دانش تخصصی حقوقی دارد. پیشنهاد ما به شما دریافت مشاوره حقوقی سرقت تیم لامینگو است.
نظرات و پرسشهای خود پیرامون این مطلب را با ما به اشتراک بگذارید و مطالعه سایر مطالب بلاگ لامینگو را از دست ندهید.
دیدگاه شما