تاثیر فناوری اطلاعات بر ارائه خدمات حقوقی
-
خدمات حقوقی آنلاین به چه صورت ارائه می شوند؟
بدون شک، اولین نوآوری گسترده در دنیای تجارت امروزی ، تکنولوژی بلاک چین[1] است که این امکان را فراهم می آورد، قراردادها به صورت خودکار اجرا شوند. هرکسی که در مورد این فن آوری اطلاعاتی دارد، کاملاً آگاه است که اطلاعات ذخیره شده در زنجیره بلوکی (بلاک چین) را هیچ شخص ثالثی نمی تواند تغییر دهد. به این ترتیب ، قراردادهای دیجیتال با حذف واسطه ها می توانند قابل اطمینان و قابل اعتماد تر شوند ، نکته مهم تر این است که این قراردادها می توانند خود را عملی و الزام آور سازند ، در واقع زمانی که این قراردادها با اینترنت اشیاء ترکیب شوند ، سیستم منحصر به فردی را ایجاد می کنند که قادر به مدیریت خود می باشند.
ولی باید توجه نمود برای اینکه این قراردادهای دیجیتال به صورت قانونی لازم الاجرا شوند باید تحت نظارت کارشناسان حقوقی معتبر و متخصص طراحی شوند.
- از جمله مزایا و معایب استفاده از خدمات آنلاین می توان به موارد زیر اشاره نمود:
مزایای استفاده از خدمات حقوقی آنلاین:
1- هزینه کمتر (زیرا این پلتفرم ها وکیل شما محسوب نمی شوند.)
2- صرف زمان کمتر ( در هر نقطه ای از ایران و یا حتی جهان که باشید می توانید در اسرع وقت از این خدمات بهره مند شوید.)
3- سرعت بالا (در کمترین زمان ممکن به سوال حقوقی شما پاسخ داده می شود و یا خدمات حقوقی مورد نظر در اختیار شما قرار می گیرد.)
معایب استفاده از خدمات حقوقی آنلاین
1- عدم اطمینان از امنیت درگاههای پرداخت اینترنتی
2- عدم برقراری ارتباط با وکیل
3- عدم اطلاع از دانش و مهارت وکیل
-
حل اختلاف آنلاین (ODR[2])
حل اختلاف آنلاین روشی جایگزین برای حل اختلافات است که از فناوری برای تسهیل حل اختلافات بین طرفین استفاده می کند. این روش در درجه اول شامل مذاکره الکترونیکی ، میانجیگری الکترونیکی، داوری الکترونیکی یا ترکیبی از هر سه می باشد. تکولوژی ODR هنوز در ایران وجود ندارد و به نظر می رسد سالها از این تکنولوژی فاصله داریم. با این وجود باید گفت ODR در مقایسه با اقامه دعوا به صورت سنتی بسیار سریعتر است و از طرفی پیچیدگی کمتری نیز دارد. با توجه به وضعیت فعلی سیستم قضایی در ایران ، شاید بتوان گفت فعلا نیاز ODR احساس نمی شود. لکن لازم است با ایجاد پایگاه حقوقی مبتنی بر فناوری خود را برای چنین تکنولوژی آماده نماییم.
-
مشاوره حقوقی آنلاین
امروزه پلتفرم های مختلفی وجود دارند که مشاوره حقوقی آنلاین را به مشتریان خود بدون هزینه یا با هزینه بسیار اندک ارائه می دهند. اما این سیستم ها مخصوصا در ایران هنوز به طور کامل توسعه نیافته اند، در نتیجه عموم مردم برای حل مشکلات خود بیشتر به ملاقات حضوری با وکلا به صورت سنتی تکیه می کنند. این سیستم های آنلاین می توانند اطلاعات حقوقی ، اسناد و قراردادها ، راهنمایی های قانونی و حتی مشاوره حقوقی را از طریق اینترنت ارائه دهند. چنین سیستم های آنلاینی نه تنها به موکلین برای صرفه جویی در وقت خود کمک می کنند بلکه مقرون به صرفه نیز هستند زیرا مشتری ها طیف گسترده ای از گزینه ها را برای مقایسه و انتخاب دارند و از آنچه برای آنها مناسب تر است انتخاب خواهند نمود.
مفهوم خدمات حقوقی آنلاین در جهان امروز به واقعیت تبدیل شده است. اما در عین حال این تحولات در دنیای حقوقی برای وکلا و موسسات حقوقی نگران کننده می شود. با این حال ، به نظر می رسد که چنین پیشرفت هایی در زمینه فناوری هرگز جایگزین قضات و احکام آنها که مبتنی بر استدلال حقوقی ناشی از همدلی و انسانیت هنگام صدور رای می باشد نشده اند. مفهوم خدمات حقوقی آنلاین در کل ، چالش هایی را نه تنها برای وکلا بلکه برای موکلان نیز به همراه خواهد داشت. زیرا همانگونه که انسان همواره در معرض خطا است ، نرم افزارها و سیستم عامل های آنلاین نیز احتمال خطا دارند؛ گرچه با در نظر گرفتن مقرون به صرفه بودن زمانی و هزینه ای چنین خدماتی، می توان امید داشت که با استفاده از تکنولوژی در تنظیم قرارداد ها و در کل ارائه خدمات حقوقی درصد این خطا به طور محسوسی کاهش یابد.
برای مطالعه سایر مقالات میتوانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
[1] Blockchain Technology
[2] Online Dispute Resolution
دیدگاه شما