آیا میتوان یک برند را اجاره کرد؟! + بررسی نمونه قرارداد اجاره برند
تبدیل کسبکارها به برند و ایجاد یک شبکه مطمئن و مهم از مشتریان، حتما یکی از اهداف بزرگ همه کسبوکارها به ویژه کسبکارهای نوپا میباشد. تبدیل یک کسبوکار به برند نیازمند تجربه و تخصص و زمان زیادی است. از این رو ممکن است سرمایهگذاران، یا افراد زیادی ابرازهای لازم جهت تبدیل یک کسبوکار به برند را نداشته باشند. پیشنهاد موجود برای رفع نیاز این افراد اجاره برند میباشد. نمونه قرارداد اجاره برند قراردادی است که در صورت تمایل به در دست گرفتن و مالک برندی شدن برای مدتی معین، به آن نیاز دارید.
در این نوشتار سعی داریم به بررسی نکات مهم و آنچه لازم است در رابطه با برند و نمونه قرارداد اجاره برند بدانید بپردازیم.
با ما همراه باشید.
برند چیست؟
برند یک واژه لاتین میباشد. در مواد قانونی و آییننامههای مرتبط با حوزه تجاری کشور ما نیز از واژه برند استفاده نشده و تعریف قانونی به آن اختصاص نیافته است.
اما با گسترش تجارت و پیشرفت ارتباطات این واژه وارد دایره مرزهای تجاری شده و همچنین به کشور ما نیز راه یافته است.
برآمده از دانستههای مصطلح میتوان برند را چنین تعریف کرد: برند چیزی بالاتر از یک طرح یا نماد است که نشاندهنده یک کسبوکار یا به معنای علامت تجاری؛ و یا به معنای نام شناختهشده برای یک کسبوکار و معادل نام تجاری است.
برند حاصل ترکیب عوامل مختلف برای شاخص شدن یک کسبوکار، متفاوت شدن از رقبا و به یاد ماندن در ذهن مشتریان، حتی در سطح جهانی است. برندها فقط به کسبوکارهای بزرگ و شناختهشده ختم نمیشوند. امروزه حتی افرادی که به عنوان افراد شاخص در حوزه های مختلف فعالیت میکنند میتوانند به عنوان برند شناخته شوند. به چنین افرادی که به عنوان چهره علمی یا هنری شاخص، با صفات بارز و مشخصی که یادآور توان آنها در عرصهای میباشد؛ برند شخصی میگویند.
در نتیجه برند، نام، اعتبار، ویژگی منحصربهفرد، صفت بارز و حسی است که یک کالا٬ کسبوکار یا شخص را از نمونههای مشابه و رقبای خود متمایز میکند.
تبديل یک کسبوکار به برند یا مالکیت یک برند از اهداف مهم کسبوکارها و یکی از آرزوهای بسیاری از افراد است. اجاره برند نیز یکی از راههای مالکیت برند برای مدت زمان معین است.
نمونه قرارداد اجاره برند:
در روابط تجاری امروزه برندها دارای ارزش و اعتبار بالایی هستند. تبدیل یک کسبوکار به برند و شناختهشدن آن توسط گروه فراوانی از مشتریان، نیازمند تلاش بسیار زیاد و تخصص و تجربه بالایی است. از این رو ممکن است برخی افراد یا برخی کسبوکارها به جای تلاش برای ایجاد یک برند و تبدیل یک کسبوکار کوچک به برند، قصد بهرهبرداری از یک برند را داشته باشند.
برای این گروه از افراد و کسبوکارها اجاره برند یا انتقال برند پیشنهاد مناسبی است.
مالکیت صاحبان برند بر برند مالکیت معنوی است. مالکیت معنوی، مالکیت شخص حقیقی یا حقوقی بر یک اثر است که علاوه بر جنبه مادی، از جنبه معنوی نیز برخوردار است و گاه حتی اهمیت جنبه معنوی اثر برای اشخاص بیش از جنبه مادی آن است. میتوان گفت مالکیت معنوی حقوقی است که حفاظت کننده یک اثر، نوآوری یا اعتبار و ارزش یک کسبوکار، در مقابل خطراتی است که آن را تهدید میکند.
نمونه قرارداد اجاره برند٬ قراردادی تحت شمول عقد اجاره در قانون مدنی است؛ اما از آنجایی که برند یک مال با ویژگیهای خاص و مشمول مالکیت معنوی است، اجاره آن نیازمند طی مراحل ویژه و پیگیری از مراجع قانونی مرتبط است.
در ادامه به بررسی این مورد خواهیم پرداخت.
لامینگو را در توییتر دنبال کنید
مشخصات طرفین در نمونه قرارداد اجاره برند:
در قراردادها تعیین سمت و نقش و هویت و مشخصات طرفین یکی از بندهای مهم و بایدهای قرارداد است. در نمونه قرارداد اجاره برند نیز ذکر مشخصات طرفین از الزاماتی است که باید به درستی و کامل تشریح شود.
مشخصات اجاره دهنده (موجر):
موجر یا اجارهدهندگان در قرارداد اجاره برند، شخص یا اشخاصی هستند که مالکین برند میباشند. موجر کسی است که قصد انتقال مالکیت برند برای مدت معینی به دیگری را دارد. در نتیجه لازم است در این بخش از قرارداد، مشخصات هویتی موجر که میتواند شخص حقوقی یا شخص یا اشخاص حقیقی باشند تصریح شود. در این بند از قرارداد مواردی مانند: نام، نام خانودگی، کد ملی، شماره شناسنامه، نام پدر، محل سکونت، کد پستی، شماره تماس ذکر شود. لازم است بدانید در نمونه قرارداد اجاره برند لازم است مالکین برند، کد اقتصادی که بیانگر حوزه فعالیت شرکت میباشد را در قرارداد ذکر کنند.
مشخصات اجاره کننده (مستأجر):
شخص حقیقی یا حقوقی که قصد اجاره کردن برند را دارد، مستأجر نام دارد. در نمونه قرارداد اجاره برند٬ لازم است به مشخصاتی که برای موجر اشاره کردیم٬ برای مستأجر نیز به طور کامل و دقیق نوشته شود.
مبلغ قرارداد:
اجاره عقدی است معوض؛ به این معنا که مستاجر در قبال دریافت مالکیت منفعت و امکان استفاده از برند موظف است در طول مدت اجاره، مبلغ توافق شده با موجر را در زمان مقرر بپردازد. در نمونه قرارداد اجاره برند توافق بر سر مبلغ قرارداد و ذکر آن به صورت کامل و با عدد و حروف از بایدهایی است که لازم است رعایت شود.
در ذیل این بند از قرارداد یا در بندی جداگانه، لازم است نحوه پرداخت مبلغ قرارداد تعیین شده و در قرارداد ذکر شود. بدین ترتیب اگر میزانی از مبلغ قرارداد به صورت نقدی پرداخت میشود، ذکر مبلغ و زمان وصول آن لازم است. همچنین درصورتیکه پرداخت مبلغ از طریق یک یا چند فقره چک باشد لازم است، تعداد آنها، شماره چک، تاریخ وصول، بانک صادر کننده دسته چک، مبلغ چک و اطلاعاتی از این دست در قرارداد ذکر شود.
مدت زمان استفاده از برند در نمونه قرارداد اجاره برند:
قرارداد اجاره به معنی مالک شدن مستاجر بر منافع مورد اجاره برای مدت معین است. تعیین مدت زمان مالکیت منافع و استفاده از مورد اجاره از مهمترین ارکان عقد اجاره است. بر اساس ماده ۴۶۸ قانون مدنی٬ در اجاره باید مدت زمان اجاره مشخص شود و در غیر این صورت اجاره باطل است.
در نمونه قرارداد اجاره برند نیز ضروری است مدت زمان اجاره برند در قرارداد ذکر شود. از این رو دقت فرمایید تاریخ شروع اجاره٬ تاریخ پایان اجاره و مدت زمان قرارداد اجاره را دقیق و کامل در قرارداد ذکر کنید. تا از خطرات احتمالی ناشی از عدم ذکر شفاف مدت اجاره و یا بطلان عقد اجاره جلوگیری نمایید.
مراحل اجازه بهرهبرداری از برند:
پس از توافق بر سر اجاره برند و انجام اقدامات و گفتگوها میان طرفین؛ لازم است مراحل قانونی جهت دریافت مجوز بهرهبرداری از برند و تحویل آن به مالک جدید طی شود. برای دریافت اجازه بهرهبرداری از برند تجاری لازم است:
- در مرحله اول اجازه بهرهبرداری از برند تجاری توسط دفتر اسناد رسمی تنظیم گردد.
- پس از آن لازم است به تایید اداره ثبت علائم تجاری برسد.
- در مرحله آخر لازم است، در روزنامه رسمی کشور منتشر گردد.
اجاره برند چیست و چه نکات قانونی دارد؟
پس از اینکه یک کسبوکار جایگاه مناسبی را در بازار بدست آورد و به برند تبدیل شد، افراد زیادی که قصد تأسیس یک کسبوکار و تبدیل آن به برند را ندارند متقاضی بدست آوردن این جایگاه در بازار هستند. از این رو اگر صاحبان برند قصد ادامه فعالیت در حوزه برند خود را نداشته باشند؛ میتوانند برند را به یکی از این متقاضیان تحت عنوان اجاره برند، اجاره دهند. بدین ترتیب مالکیت برند به طور موقت به شخص جدید منتقل میشود. اجاره برند و نمونه قرارداد اجاره برند، حاوی نکات قانونی و بایدهای حقوقی هستند که رعایت آنها برای طرفین ضروری است. در مطالب بعدی به طور گستردهتری به این موضوع خواهیم پرداخت.
تفاوت انتقال مالکیت علامت تجاری با اجاره برند:
صاحبان یک برند ممکن است در برههای از زمان توان یا قصد ادامه فعالیت با کسبوکار و برند خود را نداشته باشند. در این صورت این اشخاص میتوانند با انعقاد قرارداد جهت انتقال مالکیت به صورت دائمی یا انتقال مالکیت موقتی (نمونه قرارداد اجاره برند)٬ برند خود را به فرد دیگری بسپارند و از شکست یا حذف کامل برند در بازار جلوگیری کنند. اگر مالکان برند قصد حفظ مالکیت برند خود را داشته باشند و فقط قصد فعالیت در حوزه برند خود را نداشته باشند٬ اجاره برند راهکار مناسب پیش روی آنها است. اما اگر صاحبان برند قصد همکاری و ادامه فعالیت با این برند و حتی قصد حفظ مالکیت برند خود را ندارند٬ انتقال مالکیت برند راهکاری است که میتواند این افراد را به هدف خود برساند.
در مطالب بعدی به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت.
کلام آخر
مالک یک برند بودن یا تبدیل یک کسبوکار نوپا به برند از اتفاقات مهمی است که در زندگی تجاری یک تاجر و یک شرکت تجاری میتواند رخ دهد. در این راستا علاوه بر تلاش و صرف زمان و تخصص و تجربه فراوان برای تبدیل یک کسبوکار به برند راههای دیگری هم برای مالک یک برند شدن برای مدت معین و یا دائمی وجود دارد. اجاره برند و انتقال مالکیت برند از انواع این راهکارها میباشند. نمونه قرارداد اجاره برند٬ قراردادی است که در صورت تمایل به اجاره برند بدان نیاز پیدا میکنید. در این نوشتار سعی کردیم در مورد برند، اجاره بند، انواع مالکیت برند و نکات حقوقی مهم نمونه قرارداد اجاره برند اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم؛ امیدواریم پاسخگوی نیاز اولیه شما خوانندگان عزیز واقع شود. شما میتوانید از طریق بخش دیدگاهها با طرح سوالات و بیان نظرات خود با ما در ارتباط باشید. همچنین دعوت می کنیم از دیگر مطالب ما در لامینگو بلاگ، جهت افزایش دانش حقوقی خود دیدن فرمایید.
یک دیدگاه
-
2 سال پیش
سپاس از اطلاعات مفید که به اشتراک گذاشتین
دیدگاه شما