دریافت مشاوره حقوقی دیات برای آشنایی با دیه و ماهیت آن

3 سال پیش
مشاوره حقوقی دیات

دیه یکی از مجازات‌های تعریف شده در قانون اسلامی است که در صورت آسیب مالی یا جانی وارده توسط مجرم به مجنی‌علیه، باید دیه به مجنی‌علیه یا وارث او پرداخت شود. با توجه به اینکه در هر زمینه‌ایی در حال حاضر مشاوره‌ایی وجود دارد در زمینه دیات نیز مشاوره حقوقی وجود داشته که می‌توانید در صورت نیاز از آن‌ها کمک بگیرید. دیه دارای انواع و ماهیت‌های مختلفی می‌باشد که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

مراکز و موسسات حقوقی بسیار زیادی در زمینه ارائه خدمات مشاوره‌ای فعالیت می‌کنند. لامینگو یکی از مراکز بسیار معتبر در زمینه ارائه مشاوره حقوقی دیات است. این مرکز با استفاده از کارشناسان و مشاوران خود اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار می‌دهد. برای دریافت مشاوره از این مرکز بر روی لینک زیر کلیک کنید.

 

دریافت مشاوره حقوقی دیات

 

دیه

هر کس به صورت عمدی و یا غیر عمدی آسیبی به جان یا مال فرد دیگری وارد کند که موجب ضرر شود علاوه بر مجازات کیفری در صورت نیاز، مجازات دیگری در قانون اسلامی به نام دیه تعریف شده است که باید با توجه به ضرری که وارد شده میزان دیه مشخص شود و توسط مجرم پرداخت شود. در صورتی که شما نیاز به مشاوره حقوقی در هر زمینه‌ای از دیه داشتید می‌توانید از مشاوره حقوقی دیات کمک بگیرید. دیه دارای انواعی می‌باشد که شامل دیه قتل، دیه جراحات، دیه اعضای بدن و دیه منافع اعضا می‌باشد که در ادامه به بررسی هر کدام می‌پردازیم.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر این مطلب را بخوانید: هرآنچه لازم است در مورد دیه بدانید!

 

مشاوره حقوقی دیات

 

انواع دیه

در ادامه به معرفی انواع دیه می‌پردازیم.

دیه قتل

میزان دیه قتل سالانه توسط قوه قضاییه تعیین می‌شود که میزان پرداختی دیه معادل یک دیه کامل انسان است. البته لازم به ذکر است میزان دیه زن با مرد فرق دارد. دیه زن نصف میزان دیه مرد می‌باشد.

دیه جراحات

دیه جراحات زمانی باید پرداخت شود که جنایاتی انجام شود و به واسطه آن جراحتی همچون خراش، کبودی، تورم و … بر روی شخص ایجاد شود. لازم به ذکر است که میزان دیه پرداختی به میزان جراحت بستگی دارد و توسط فرد مسئول در پزشک قانونی مشحص می‌شود. از انواع جراحت می‌توان به سمحاق، حارصه، دامیه، متلاحمه، موضحه، دامغه، مامومه، نافذه و جائفه اشاره کرد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد هر کدام از انواع جراحت می‌توانید از مشاوره حقوقی دیات یا مراجعه به قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 استفاده نمایید.

دیه اعضای بدن

دیه اعضای بدن زمانی باید پرداخت شود که آسیبی به هر یک از اعضا رسیده باشد و اگر از آن اعضای آسیب دیده تنها یک عضو در بدن باشد(مانند بینی) دیه کامل به آن تعلق می‌گیرد و اگر دو عضو از آن در بدن وجود داشته باشد( مانند دست یا پا) نصف دیه تعلق می‌گیرد.
این دیه برای اعضایی همچون چشم، مو، بینی، لب، زبان، دندان، لاله گوش، فک، دست و پا و … در نظر گرفته شده است.

دیه منافع اعضا

این دیه زمانی قابل پرداخت است که فرد حواس خود را از دست بدهد به این معنی که فرد گوشش سالم است اما قدرت شنیدن صدا را ندارد. این دیه برای حس‌هایی همچون شنوایی، بینایی، عقل، بویایی و صوت و گویایی در نظر گرفته شده است. لازم به ذکر است دو حالت برای تعیین دیه وجود دارد:

حالت اول جرم به صورت عمدی انجام شده و مجازات قصاص بنا به دلایلی برای فرد تعیین نشود مانند زمانی که فرد قتلی را انجام داده و خانواده مقتول به جای قصاص فرد از آن دیه می‌خواهند. حالت دوم جرم به صورت غیر عمد انجام شده باشد و پرداخت دیه تنها راه مجازات فرد می‌باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید از مشاوره حقوقی دیات که توسط مراکز و موسسات حقوقی ارائه می‌شود استفاده نمایید.

 

 مشاوره حقوقی دیات

 

ماهیت دیه

صاحب نظران بسیاری درباره ماهیت دیه نظرات خود را بیان کرده‌اند که برخی اعتقاد دارند دیه برای مجازات مجرم، برخی معتقدند دیه برای جبران خسارت‌های اقتصادی است و برخی دیه را هم مجازات و هم جبران خسارت مالی می‌دانند. نظرات فقیهان بزرگ در سه ماهیت به نام‌های ماهیت دوگانه، ماهیت جزائی و ماهیت جبرانی جا گرفته است که در ادامه بررسی هر یک از ماهیت‌ها می‌پردازیم.

ماهیت دوگانه

بر اساس این ماهیت، دیه به معنای مجازات و جبران خسارت اقتصادی می‌باشد.

احمد بهنسی در این باره نظر خود را این گونه بیان کرده‌اند که جنبه مجازات برای فرد مجازات مالی می‌باشد به این معنا که فرد با پرداخت دیه، از بخشی از مالی که داشته محروم می‌شود و همین امر باعث رنج و عذاب او شده و از جنبه جبران خسارت مالی، دیه برای ورثه فرد یا خود او در جنایتهای بر عضو، می‌باشد و مال خالص آنان می‌باشد که در صورت گذشتن مجنی‌علیه از حقش هیچ حکمی نمی‌شود در این باره صادر کرد.
آیت الله مکارم شیرازی در این باره نظر خود را این گونه بیان کرده‌اند که دیه در عین مجازات، برای جبران خسارت‌های اقتصادی نیز می‌باشد. به این صورت که مجازات برای این است که افراد دیگر از ارتکاب قتل دوری کرده و مراقب تمامی رفتار خود باشند تا چنین عملی انجام نشود.

جبران خسارت مالی نیز وجود دارد زیرا ممکن است با فقدان مقتول خانواده آن در خلاء اقتصادی قرار گیرند و همین امر موجب شده تا خلا اقتصادی پر شود. مشاوره حقوقی دیات اطلاعات کاملی در این زمینه در اختیار شما قرار می‌دهد.

ماهیت جزائی

بر اساس این ماهیت دیه به تنهایی مجازات است و فرد به صورت جریمه مالی مجازات می‌شود.

برخی از حقوقدانان معاصر ایرانی دیه را نوعی مجازات مالی دانسته اما دلایل خود را در این باره بیان نکرده‌‍اند و فقط به مصادیق دیه پرداختند که در سه تعریف زیر آمده است.

  • تعریف اول

دیه مالی است که مجرم و در برخی موارد اقوام مجرم و حتی حاکم شرع در ازای جرم و جنایاتی که مرتکب شده است به مجنی‌علیه یا ورثه او داده می‌شود.

  • تعریف دوم

دیه به مجازات مالی گفته می‌شود که در سه حالت باید پرداخت شود:

زمانی که طرفین با هم توافق کنند که مجرم به جای قصاص، دیه به مجنی‌علیه یا وارث او پرداخت کند.

زمانی که اجرای حکم قصاص با توجه به جرم ارتکابی ممکن نباشد به بیانی دیگر مجازات مجرم در حد قصاص نباشد در این صورت باید به مجنی‌علیه یا وارث او دیه پرداخت کند. زمانی که ضرب و جرح غیرعمدی باشد در این صورت قصاص برای مجرم در نظر گرفته نمی‌شود و باید دیه پرداخت کند. جزئیات بیشتر در این زمینه را می‌توانید با دریافت مشاوره حقوقی دیات به دست آورید.

  • تعریف سوم

دیه کیفری است که باید در سه حالت از فرد مجرم به نفع مجنی‌علیه و قائم مقام قانونی آن گرفته شود در ادامه به بررسی این سه حالت می‌پردازیم.

در صورت توافق طرفین

در صورت عدم شباهت جرم با مجازات

در موردی مانند قتل فرزند توسط پدر قانون حکم به پرداخت دیه می‌کند.

آیت الله شهید مرتضی مطهری بدون در نظر گرفتن عمد یا غیر عمد بودن جرم و مسائل دیگر در این باره نظر خود را این گونه بیان کرده‌اند که دیه همچون قصاص حقی است که باید به مجنی‌علیه یا ورثه او داده شود و دیه به معنای جریمه مالی است.

 

 مشاوره حقوقی دیات

 

ماهیت جبرانی

بر اساس این ماهیت، دیه تنها برای جبران خسارت بوده و مجازات نبوده و نیست.

آیت الله مرعشی شوشتری در این باره نظر خود را این گونه بیان کرده‌اند که در روایت‌های وارده در دیات سخنی از دیه به عنوان مجازات نیامده و دیه برای جیران خسارت و ضررهای بدنی تعیین شده است.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع بندی

در آخر باید گفت که دیه یکی از مجازات تعریف شده است که در صورت آسیب رساندن به فردی چه به صورت عمد و چه به صورت غیر عمد با توجه به رای دادگاه قضایی باید توسط مجرم پرداخت شود. البته در جرایمی که به صورت غیر عمدی رخ می‌دهد، دیه مجازات اصلی، و در جرایم عمدی مجازات فرعی است. دیه دارای انواع و ماهیت‌هایی بود که در این مقاله به بررسی آن‌ها پرداختیم. در صورتی که به مشاوره حقوقی دیات نیاز داشته باشید می‌توانید از مراکز و موسسات حقوقی مانند لامینگو کمک بگیرید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر به وبلاگ لامینگو مراجعه نمایید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مرجان هاشمی

دیدگاه شما

یک دیدگاه