تعزیرات گران فروشی چگونه است؟

4 سال پیش
مشاوره حقوقی تعزیرات

در هر بخش صنفی یا کسب و کار که منافع عمومی یا مشمولیت عمومی را دربرداشته باشد؛ با توجه به مصوبات اعلام شده یا حدود تعیین شده می‌بایست به قیمت گذاری پرداخت. گاهی پیش می‌آید که یک صنف یا تولیدی به فروش محصول با قیمتی بیشتر از حد مصوب برای آن پرداخته است. این مورد لازم است که مورد پیگیری قرار بگیرد؛ چرا که در بخش قیمت گذاری قوانینی وجود دارد و عدم پیروی از قوانین مشمول مجازات خواهد شد. بررسی و اعمال مجازات این مسئله مربوط به سازمان تعزیرات حکومتی است. این سازمان از مردم درخواست کرده است تا موارد گران‌فروشی را گزارش نمایند. در ادامه به چگونگی تعزیرات درباره گرانفروشی خواهیم پرداخت.

 

این مطلب را بخوانید: چگونه به تعزیرات حکومتی شکایت کنیم؟

 

تعاریف قانونی گران‌فروشی

گران‌فروشی به موجب ماده 2 در قانون تعزیرات حکومتی و ماده 57 قانون نظام صنفی، نه فقط گرانفروشی در ازاء ارائه کالا بلکه گرانفروشی در ازاء خدمات را نیز بررسی کرده و اینگونه تعریف میکند. با توجه به ماده 57 نظام صنفی << عرضه و فروش کالا یا خدماتی به بهایی بیش از نرخ های تعیین شده به وسیله مراجع قانونی زی‌ربط. >> و در ماده 2 قانون تعزیرات علاوه بر ارائه این دایره دربرگیری، یعنی نرخ‌هایی که تعیین شده است نه فقط نرخ‌های قطعی است؛ بلکه نرخ‌های علی‌الحساب را هم دربرگرفته است و اینگونه تعریف می‌کند که << گرانفروشی عبارت است از عرضه کالا و خدمات به بهای بیش از نرخ‌های تعیین‌شده توسط مراجع رسمی به طور علی‌الحساب یا قطعی.

 

هم چنین در ماده 1 قانون تشدید مجازات محتکران و گرانفروشان، گران فروشی را اینگونه تعریف می‌کند: گران فروشی عبارت است از عرضه کالا با قیمتی بیشتر از نرخ متعارف و در مورد کالاهایی که به دست دولت عرضه می‌شوند و از میزان تعیین شده توسط دولت بیشتر باشد.
در همه این قوانین مواردی که شریک در جرم گران‌فروشی عنوان شده اند می‌توان گفت به عدم رعایت شرایط و ضوابط مربوط به فروش و یا هرگونه عملی درجهت فروش که در نهایت منجر به زیان خریدار باشد، اشاره داشته اند.

 

مشاوره حقوقی تعزیرات

 

چگونه می‌توان گران‌فروشی را گزارش کرد؟

یکی از معروف ترین سازمان‌هایی که به تخلفات صنفی می‌پردازد سازمان تعزیرات حکومتی است. هدف اصلی این سازمان در واقع پیشگیری از بروز اتفاقاتی از قبیل مسائلی مثل گران‌فروشی می‌باشد. این مسئله را تعیین قوانین و آیین نامه‌ها برای مواردی مثل بخش‌های دارو و درمان یا مسائل اقتصادی و موارد مربوط به قاچاق کالا. یکی دیگر از مراجعی که می‌توان با مراجعه به آن ها گزارشی ارائه کرد، ارائه گزارش به بخش اداری و بازرسی همان صنفی است که از آن شکایتی دارید. درهر واحد صنفی و بخش پیگیری ان راهی برای گزارش تخلفات وجود دارد.

در این بخش‌ها می‌بایست با شرح و ارائه فاکتوری که این مسئله را اثبات بنماید استدلال‌های خود را ثابت کنید. در ادامه با پیگیری این بخش در نهایت با توجه به مصوباتی که توسط سازمان تعزیرات ارائه شده است موارد به همان سازمان ارجاع داده می‌شوند. یکی دیگه از مواردی که می‌توان به وسیله آن موارد را گزارش کرد سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان است. این سازمان که به پیگیری مسائل و حقوق از دست رفته آن‌ها مربوط می‌شود؛ درباره این مسائل به پیگیری می‌پردازد و در نهایت با ارجاع به سازمات تعزیرات مسائل را جوابگو خواهد بود.

 

جهت دریافت مشاوره حقوقی تعزیرات از وکلا پایه یک و کارشناسان خبره در این بخش می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید و مشاوره خود را آغاز کنید:

دریافت مشاوره حقوقی تعزیرات

 

مجازات مربوط به گران فروشی

با توجه به قانون تعزیرات می‌توان مجازات مربوط به گرا‌ن‌فروشی را بر اساس میزان آن ها به چهار دسته تقسیم بندی کرد:
1- گران‌فروشی تا مبلغ 20 هزار ریال باشد
2- گران‌فروشی که از مبلغ 20 هزار ریال بیشتر بوده و تا 200 هزار ریال باشد.
3- گران‌فروشی که از مبلغ 200هزار ریال بیشتر است و تا مبلغ یک میلیون ریال باشد.
4-گران‌فروشی بیشتر از مبلغ یک میلیون ریال باشد.

این موارد هر کدام با توجه به درجه آن‌ها و مراتبی که از ان ها شکایت وجود داشته باشد می‌تواند به شکلی خاص با ان‌ها برخورد شود. این مراتب می‌تواند با توجه به قانون 57 نظام صنفی که میزان گران‌فروشی را ملاک قرار نداده است به این شکل باشد:

مرحله اول: اعمال جریمه به میزان دوبرار مبلغی که گران‌فروشی انجام داده است.
مرحله دوم: اعمال جریمه به مبلغی 4 برابر میزان گران‌فروشی انجام شده است.
مرحله سوم: متخلف به شش برابر مبلغی که گرا‌نفروشی کرده است جریمه خواهد شد و به مدت دو هفته اعلامیه در محل کسب او نصب خواهد شد.
مرحله چهارم: جریمه متخلف مبلغی به میزان 8 برابر مقدار گران‌فروشی و نصب اعلامیه به مدت یک ماه بر محل کسب او.
مرحله پنجم و پس از آن: مبلغ جریمه به میزات ده برابر مقداری که گران فروشی انجام شده است و اعلامیه به مدت شش ماه بر محل کسب فرد نصب خواهد شد و پروانه محل کسب وی نیز تعلیق خواهد شد.

 

شاید این مطلب برای شما مفید باشد: بررسی حقوقی جرم احتکار و مجازات آن در شرایط شیوع کرونا

 

سایر مطالب مرتبط با گران‌فروشی

در قانون تعزیرات حکومتی کم فروشی هم همان‌طور که گران‌فروشی دارای مجازات است مشمول مجازات شده ولی در این قوانین تعاریف متفاوتی از هریک ارائه شده است. احتکار امری است که به موجب ان فرد محتکر به ضبط کالا می‌پردازد تا به قصد گران‌فروشی آن را زمانی ارائه نماید؛ این مورد هم مشمول مجازات های مربوط به گران‌فروشی خواهد شد.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

با توجه به ماده 4 قانون تعزیرات ممکن است احتکار در شرایطی رخ دهد که با اطلاع مراجع ذی صلاح باشد که در این موارد احتکار به حساب نیامده و شامل مجازات نخواهد بود؛ چرا که در مواردی می‌بایست به مجازات پرداخت که هدف معنوی این کار گران‌فروشی و ضرر به جامعه باشد.

 

در صورتی که این مطلب برای شما مفید واقع شده است و تجربه ای در رویارویی با موارد گران‌فروشی دارید؛ در بخش نظرات مارا از دیدگاه خود بهره‌مند سازید و هم‌چنین می‌توانید با مراجه به بلاگ لامینگو از سایر مطالب بلاگ نیز استفاده نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب سارا عباسی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه