اظهارنامه ثبت اختراع؛ از تنظیم تا تسلیم

5 سال پیش
اظهارنامه ثبت اختراع

ثبت اختراع در ایران، برخلاف علائم تجاری امری اجباریست. بدین منظور نیاز به ارائه اظهارنامه ثبت اختراع به اداره ملی یا منطقه‌­ای ثبت اختراع دارید. جالب است بدانید که ساختار این اظهارنامه در اکثر کشورها مشابه است. در ادامه به بررسی محتویات اظهارنامه ثبت اختراع می­‌پردازیم.

متن اظهارنامه ثبت اختراع

این اظهارنامه طبق ماده 22 قانون ثبت علائم و اختراعات 1310، باید به زبان فارسی و در صورت عدم امکان، به زبان فرانسه یا انگلیسی (همراه با خلاصه فارسی) تنظیم شود و شامل موارد زیر باشد:

  • مشخصات درخواست کننده
  • مشخصات وکیل (در صورت وجود)
  • تعیین موضوع اختراع به صورت مختصر و شفاف
  • مدت زمان درخواستی برای اعتبار ورقه اختراع
  • اقامتگاهی که درخواست کننده انتخاب می‌نماید (در تهران)
  • معرفی و ارائه مشخصات اشخاص دارای صلاحیت و مقیم ایران به منظور دریافت کلیه ابلاغات مربوط به اختراع

 

مدارک لازم جهت تهیه اظهارنامه ثبت اختراع

مدارک لازم که می­‌بایست ضمیمه اظهارنامه و به اداره کل مالکیت صنعتی ارائه شود، عبارتند از:

  • شرح اختراع در 3 نسخه
  • نقشه­‌های اختراع در 3 نسخه (در صورت وجود)
  • قبض پرداختی به صندوق اداره ثبت اسناد
  • وکالت‌نامه (در صورتی که اظهارنامه توسط وکیل ارائه شود)

 

توصیف اختراع

اظهارنامه ثبت اختراع شامل چه بخش‌هایی است؟

این اظهارنامه از یک درخواست، توصیف، ادعا، نقشه (در صورت وجود) و یک خلاصه اختراع تشکیل می­‌شود که به شرح هریک می­‌پردازیم.

تنظیم قرارداد سفارشی

درخواست

در ماده 6 قانون 1386، ذکر شده که اظهارنامه ثبت اختراع باید دارای درخواست باشد. این درخواست شامل عنوان اختراع، تاریخ انقضا، تاریخ حق تقدم و اطلاعات فرد متقاضی یا مخترع می‌­باشد.

 

توصیف اختراع

مخترع می­‌بایست به شرح دقیق و همراه با جزئیات اختراع بپردازد تا هر شخصی که بدر آن حوزه مهارت دارد بتواند بنیان‌گذار اساس توضیحات مخترع، آن را بدون هیچ تلاش نوآورانه‌­ای اجرا نماید و موضوع و تازگی اختراع را درک کند. البته در قانون جدید، به جای اشخاص با اطلاع، اصطلاح شخص دارای مهارت عادی در فن مرتبط ذکر شده که از نظر سطح دانش و تخصص این دو فرد متفاوتند. در قانون 1310 برای این بخش جزئیاتی تعیین شده است که قانون جدید فاقد آنهاست. در قوانین برخی کشورها همچون آمریکا، مخترع باید بهترین روش اجرایی اختراع را در این بخش شرح دهد که در قانون کشور ما، این تکلیف از مخترع ساقط گردیده است.

دریافت مشاوره حقوقی

ادعا

این بخش در واقع حدود حمایت یک اختراع را تعیین می­‌کند. اهمیت این بخش به حدی است که اگر ادعاها در یک اختراع به خوبی تنظیم نشوند ممکن است یک اختراع ارزشمند به یک اختراع بی ارزش تبدیل شود. به همین علت توصیه می‌­شود در این خصوص حتما از افراد متخصص و مطلع کمک گرفته شود. در صورتی که ادعاها به صورت صریح و شفافی ارائه نشود، می‌­تواند پیامدهای منفی بسیاری داشته باشد. یکی از راهکارهای جلوگیری از این پیامدها، استفاده از اصطلاحات محاوره روز برای تبیین مفاهیم است. برخلاف قانون 1310، در قانون جدید اظهارنامه باید حاوی ادعا باشد.

نقشه اختراع

به منظور فهم بهتر اختراع، از نقشه اختراع استفاده می‌گردد. در واقع نقشه‌ها، ادعاهای ذکر شده را تفسیر می‌­نمایند؛ لذا می­توانند ابزار خوبی برای معرفی اختراع و تضمین اطلاعات مندرج در بخش­‌های قبلی باشند. باید خاطر نشان کرد، با اینکه نقشه‌ها بخش ضروری اظهارنامه نیستند، طبق ماده 6 قانون جدید، اظهارنامه در صورت لزوم باید دارای نقشه­‌های مرتبط باشد.

کانال تلگرام لامینگو

خلاصه

خلاصه، چکیده‌ای از ادعاها و توصیف است. این بخش اشخاص ثالث را قادر می‌­سازد تا در کوتاه­ترین زمان، اطلاعات مناسبی در مورد نکات فنی مهم، کاربردهای اساسی، زمینه‌­های تکنولوژی و راه‌­حل‌های ارائه شده بدست آورند. با وجود این اطلاعات، یک فرد ماهر در فن مرتبط با اختراع می­‌تواند به راحتی تشخیص دهد که اطلاعات ادعاهای ذکر شده در حوزه آن تکنولوژی تازگی دارد یا خیر. قابل ذکر است که تنها با استناد به خلاصه، نمی‌­توان به ماهیت اختراع و محدوده حمایتی آن دست یافت.

اگر نیاز به اطلاعات بیشتر درباره‌ی اظهارنامه ثبت اختراع دارید، مشاوران حقوقی لامینگو آماده راهنمایی شما هستند. برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب حدیث دلبرد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه