کلیه الزامات حقوقی عقد قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری
نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری و تولید کالا، نوعی قرارداد مشارکت جهت جذب سرمایه و سپس تولید کالا میباشد. قراردادهای جذب سرمایه سبب کسب سود هر دو طرف قرارداد میباشد، چه طرفی که اقدام به سرمایهگذاری نموده و از این طریق اقدام به افزایش سرمایه خود داده است و چه طرفی که با جذب سرمایه قصد تولید کالا و راهاندازی یا ارتقا کسبوکار خود را دارد. عقد قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری و تولید کالا این امکان را به اشخاص میدهد تا در دنیای تجارت و بازرگانی حضور یافته و از این طریق کسب سود نمایند.
طرفین این قرارداد ممکن است شخص سرمایهگذار و شخص تولیدکننده کالا بوده و یا ممکن است طرفین سرمایههای خود را با یکدگر درآمیخته و همراه یکدیگر اقدام به تولید کالا نمایند و این موضوع بستگی به طرفین قرارداد دارد. در این مقاله قصد داریم تا الزامات حقوقی عقد قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری و مندرجات آن را بررسی نماییم. شما میتوانید قرارداد مزبور را با کلیک بر روی لینک زیر، از متخصصین حقوقی لامینگو دریافت نمایید. این قرارداد، سند شخصیسازی شده قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری بوده و شما میتوانید این قرارداد را براساس ارتباط و نوع همکاری خود و شریکتان، تغییر دهید.
تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری و تولید و تأمین کالا
قرارداد مشارکت مدنی چیست؟
قرارداد مشارکت نوعی قرارداد است که اشخاص با انعقاد آن، سرمایههای نقدی و غیرنقدی خود را با یکدیگر خلط نموده و اقدام به فعالیت مینمایند. این قرارداد با توجه به اینکه امکانات و سرمایههای مختلف میان اشخاص مختلف جامعه به صورت متفاوت پخش شده و ممکن نیست یک نفر تمام مواردی مانند پول، دانش، مهارت، تجهیزات و غیره را همزمان در اختیار داشته باشد، بسیار مورد توجه بوده و افراد بسیاری تمایل به عقد چنین قراردادی دارند.
قرارداد مشارکت مدنی نوعی قرارداد شراکت کاری است که اشخاص حقیقی و حقوقی مختلف با یکدیگر منعقد نموده و پس از مدتی، سود حاصل از عقد شراکت و انجام فعالیت را به تناسب توافقی که میان این اشخاص حاصل شده است، میان خود تقسیم مینمایند. پیش از شروع شراکت، طرفین قرارداد باید مشارکتنامهای میان خود تنظیم و براساس این قرارداد عمل نمایند. این مشارکتنامه در زمینههای مختلف مالی قابل تنظیم است که نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری و تولید یکی از این موارد است.
تنظیم یک قرارداد مشارکت برای آغاز همکاریهای تجاری، سبب میگردد میزان آورده هر یک از طرفین بهصورت دقیق مشخص گردد، سهمالشرکه هر شریک محاسبه و مبنای سود قرار بگیرد، انجام مسئولیتهای قراردادی مانند پرداخت بیمه و مالیات تضمین گردد، ضمانت اجرای حفاظت از اسرار محرمانه کاری و تجاری مشخص گردد، شرایط فسخ تعیین گردد و مرجع حل اختلاف معین شود.
تفاوت میان مشارکت تجاری و مدنی در چیست؟
قرارداد مشارکت تجاری و مدنی دو نوع مختلف از قرارداد شراکت تجاری بوده و نباید این دو را با یکدیگر اشتباه گرفت. در وهله اول، تفاوت این دو نوع مشارکت در شخصیت حقوقی آنها است؛ مشارکت مدنی برخلاف مشارکت تجاری شخصیت حقوقی مجزا از طرفین قرارداد ندارد درصورتیکه مشارکت تجاری، شخصیت حقوقی مستقل دارد. تفاوت دوم این دو نوع مشارکت در قانون حاکم بر آنها است؛ قانون حاکم بر مشارکت مدنی قانون مدنی و قانون حاکم بر مشارکت تجاری، قانون تجارت میباشد.
علاوه بر این، در میزان مسئولیت و سرمایه نیز تفاوتهایی وجود دارد؛ در مشارکت مدنی، مسئولیتهای قرارداد تماماً بر عهده طرفین قرارداد است درصورتیکه در مشارکت تجاری، مسئولیتهای قرارداد برعهده سهامداران و براساس اساسنامه شرکت تجاری و قانون تجارت میباشد. در ارتباط با سرمایه نیز، باید چنین گفت که در مشارکت مدنی که نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری یکی از انواع آن است، سرمایه غالباً بهصورت مساوی میان طرفین تقسیم میگردد اما در مشارکت تجاری، تقسیم سرمایه براساس قانون تجارت است.
نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری در تولید چگونه قراردادی است؟
این قرارداد نوعی مشارکتنامه در کار و سرمایه است که براساس این قرارداد، شخصی حاضر به تأمین سرمایه واحدهای تولیدی میگردد و در مقابل، در سود تولید با تولیدکننده شریک میشود. واحدهای تولید اعم از کارگاهها و کارخانهها، سرمایه مالی زیادی جهت تولید محصولات خود نیاز دارند و همواره باید این سرمایه را افزایش دهند زیرا خط تولید واحدهای تولید باید بتواند تولیدات خود را تدریجاً افزایش دهد تا بتواند در بازار فروش محصولات خود باقی مانده و با سایر تولیدکنندگان رقابت نماید.
علاوه بر این، هزینههای یک واحد تولیدی به دلیل نیازمندی این کارگاهها به تجهیزات مختلف و نیروی کار، بسیار بالا بوده و درنتیجه، برای ادامه فعالیت تولیدی، نیاز به سرمایهگذار مالی بهشدت زیاد میباشد. تولیدکنندگان باید بتوانند سرمایه مورد نیاز را از طرق مختلف مانند جذب سرمایهگذار کسب نمایند.
شخص سرمایهگذار نیز باید با بررسی بازار، تصمیم خود مبنی بر سرمایهگذاری بر روی یک واحد تولیدی را گرفته و در این زمینه باید موارد مختلفی مانند نوع کالای تولیدی، میزان عرضه و تقاضای بازار، میزان سرمایه مورد نیاز، میزان سود و ضرر واحد تولیدی در یک بازه زمانی مشخص و … را در نظر بگیرد. در تنظیم این قرارداد باید به ابعاد مختلف این همکاری توجه گردد، این مسائل هم موارد مالی را در بر میگیرد و هم سایر امور مرتبط با شراکت در سرمایهگذاری و تولید و برخی از این موارد عبارتاند از نحوه سرمایهگذاری، تقسیم سود شراکت، چگونگی حل اختلافات قراردادی و غیره.
قانون حاکم بر نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری چه قانونی است؟
قانون مدنی در مواد ۵۷۱ تا ۶۰۱ خود به بیان آثار و قانون حاکم بر عقد شرکت پرداخته است که مشارکت مدنی نیز یکی از انواع همین قرارداد است. به همین دلیل، مواد این باب از قانون مدنی بر قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری در تولید و تأمین کالا حاکم میگردد و طرفین این قرارداد باید مطابق با این مواد، قرارداد خود را تنظیم نمایند. قانون مدنی در ذیل این مواد به تعریف عقد شرکت و مشارکت مدنی و ماهیت این عقد پرداخته است. علاوه بر این، از آنجایی که قرارداد شراکت در سرمایهگذاری و تولید و تأمین کالا یک قرارداد نوین است، مشمول ماده ۱۰ قانون مدنی میگردد.
قانون مدنی در این ماده به تعریف عقود نامعین پرداخته و این عقود را چنین تعریف کرده است: عقود نامعین قراردادهایی هستند که میان اشخاص خصوصی منعقد میگردد، اما آثار این قراردادها بهطور خاص در متن قانون نیامده و قانون تنظیم چنین عقودی را مشروط بر رعایت قانون و نظم عمومی نموده است؛ در همین راستا، اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند در ارتباط با همکاریهای فیمابین خود، قراردادی تنظیم نموده و ذیل این قرارداد به بیان و درج جزئیات همکاری خود بپردازند.
چرا باید جهت آغاز شراکت در سرمایهگذاری قرارداد مشارکت منعقد نمود؟
شرکای قرارداد سرمایهگذاری، باید پیش از آغاز همکاری قراردادی قانونی و مکتوب تنظیم و بهصورت رسمی این قرارداد را امضا و به آن پایبند باشند. اگر اشخاص بدون تنظیم قراردادی قانونی اقدام به فعالیتهای تجاری و بازرگانی بهصورت مشارکتی نمایند، ممکن است در طی انجام موضوع همکاری، یکی از شرکا با استفاده از اسناد و مدارک کاری مشترک، اقدام به جرم کلاهبرداری از شریک دیگر خود نماید و از آنجایی که قراردادی برای اثبات مشارکت و وجود منافع مشاع در میان نیست، امکان شکایت به مراجع قانونی برای شریکی که مورد کلاهبرداری قرار گرفته تقریباً ناممکن بوده و حتی در صورت اکان اثبات موردشکایت بسیار دشوار خواهد بود و این شخص متحمل زیان بسیاری میگردد.
به همین دلیل است که کارشناسان حقوقی همواره به افراد توصیه مینمایند تا پیش از شروع هرگونه شراکتی، ارتباط تجاری خود را در چارچوب قرارداد مشارکت درآورده و این قرارداد را رسمی نمایند تا حقوق هر دو طرف قرارداد تضمین شده و موضوع قرارداد بهدرستی اجرا گردد.
سرمایه در نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری و تأمین کالا چیست؟
پیشتر نیز بیان شد این قرارداد توافقی است قانونی میان دو یا چند شریک که بهموجب آن، یک یا چند نفر از طرفین اقدام به سرمایهگذاری در تولید کالا نموده و طرف دیگر نیز که تولیدکننده کالا میباشد، اقدام به تولید و تأمین کالا مینماید. بدین ترتیب، سرمایه در این قرارداد پول، مهارت و دانش تولید کالا، تجهیزات کارگاه تولیدی، مکان کارگاه یا کارخانه و هر موردی میباشد که در طی فرایند تولید کالا مورد نیاز است. توجه داشته باشید که سرمایه تنها پول و موارد مالی نبوده و اموری مانند دانش تولید یک کالا و محصول و همچنین مهارت اداره کسبوکار نیز سرمایهی نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری در تولید و تأمین کالا محسوب میگردد.
هنگام تنظیم قرارداد، هر شریک مسئول تأمین بخشی از سرمایه میشود و با در کنار هم قرار گرفتن این سرمایهها، امر تولید کالا میسر میگردد.
سهمالشرکه هر یک از طرفین نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری
در متن قرارداد مشارکت باید بهطور حتم بندی تحت عنوان سهمالشرکه شرکای قرارداد گنجانده شود. یکی از دلایل اصلی این امر این است که هر یک از طرفین از میزان سهمالشرکه خود آگاه باشد و در آینده احتمال بروز اختلاف در این زمینه میان شرکا از بین برود. علاوه بر این، تعیین سهمالشرکه مؤلفه اصلی در محاسبه سود و زیان هر یک از طرفین قرارداد است و میزان سودی که طرفین از فعالیت تجاری میبرند، با توجه به آورده و سهمالشرکه آنها معین میگردد. جهت تعیین سهمالشرکه هر شریک، ابتدا باید سرمایه و آورده هر یک از طرفین قرارداد ارزشگذاری شده و میزان آن در قرارداد درج گردد و سپس، مقدار سود و زیان به تناسب آن مبلغ تعیین میگردد.
عنوان و موضوع قرارداد شراکت در سرمایهگذاری و تولید کالا
پیش از هر چیز باید عنوان قرارداد انتخاب و تعیین گردد. عنوان قرارداد باید شامل عباراتی مختصر و بیانگر محتوای قرارداد باشد. انتخاب عنوانی صحیح که ابعاد کلی قرارداد را در بربگیرد، امر بسیاری مهم در تنظیم قراردادها است. اگر عنوان قرارداد بهاشتباه انتخاب و وضع گردد، آثاری اشتباه بر قرارداد حاکم شده و تبعاتی جبرانناپذیر در پی خواهد داشت.
موضوع قرارداد اما کلیتر از عنوان قرارداد است و طرفین نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری و تولید کالا، باید محتوای دقیق و کامل قرارداد را ذیل بند موضوع درج نموده و فعالیت که قرار است با عقد قرارداد مشارکت به انجام آن پرداخته شود را در این بند بنویسند. موضوع قرارداد مورد بحث در این مقاله، مشارکت در جذب سرمایه و اقدام به تولید و تأمین کالا و سپس تقسیم سود میباشد.
شرط محرمانگی اسرار تجاری و اطلاعات محرمانه مشارکت
در قراردادهای مشارکت در کار و سرمایه، طرفین قرارداد میتوانند بندی تحت عنوان شرط محرمانگی اطلاعات درج نمایند و در ذیل این بند، تعهد نمایند که اسرار تجاری مشارکت و همکاری را نزد سایرین منتشر ننموده و در حفظ این اطلاعات بکوشند. درج این بند با این هدف است که اسرار تجاری و اطلاعات محرمانه تنها نزد شرکای قرارداد باشد، تا سایرین نتوانند از این اطلاعات سوءاستفاده نمایند. علاوه بر این، شرکای نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری در تولید و تأمین کالا میتوانند در همین بند یا در بندی مجزا، ضمانت اجرای عدم رعایت شرط محرمانگی را نیز درج نمایند.
شرایط فسخ نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری
قرارداد شراکت در سرمایهگذاری یک عقد لازم است و لازم بودن این عقد بدین معنا است که طرفین قرارداد نمیتوانند بدون داشتن حق فسخ به قرارداد و تعهدات قراردادی خود خاتمه دهند. در همین راستا و بهدلیل لازم بودن قرارداد مشارکت، این قرارداد با فوت یا حجر یکی از طرفین باطل نمیگردد و ورثه متوفی بهنمایندگی از وی به شراکت ادامه میدهند. درنتیجه، طرفین قرارداد تنها در صورتی میتوانند به این قرارداد خاتمه دهند که یا با یکدیگر بر سر انحلال قرارداد توافق نمایند و یا حق فسخ قرارداد را بهموجب مندرجات قرارداد داشته باشند.
مرجع حل اختلافات قراردادی در قراردادهای مشارکت کیست؟
طرفین نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری ممکن است در طی پروسه اجرای موضوع قرارداد، با یکدیگر دچار اختلافاتی خصوصاً در میزان سود دریافتی گردند. در چنین شرایطی، طرفین قرارداد باید ابتدا تلاش نمایند تا اختلاف را از طریق مذاکر و سازش برطرف نمایند اما گاهی ممکن است اختلاف شدید بوده و از این طریق حل نگردد. در چنین شرایطی این اشخاص میتوانند به مرجع حل اختلافی جهت حلوفصل اختلاف مراجعه نمایند. بسیاری از افراد هنگام مواجه شدن با اختلاف به دادگاه مراجعه مینمایند اما باید بدانید حل اختلاف از طریق دادگاهها بسیار زمانبر بوده و شما میتوانید اختلاف خود را نزد داور ببرید.
داوری یک مرجع حل اختلاف خصوصی است که فرایند حل اختلاف از طریق این نهاد بسیار سریعتر بوده و افراد میتوانند ذیل بندی در قرارداد و یا طی یک موافقتنامه مستقل، بر ارجاع اختلاف به داوری توافق و داور مورد نظر و مورد رضایت خود را نیز معین نمایند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم درباره نمونه قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری و تعریف قرارداد مشارکت مدنی و تفاوت آن با مشارکت حقوقی-تجاری مطالبی جامع را بیان نماییم؛ علاوه بر این، درباره مندرجات قرارداد مزبور مانند چگونگی تعیین سرمایه، موضوع و عنوان قرارداد، سهمالشرکه هر یک از طرفین، شروط ضمن قرارداد و غیره نیز مطالب لازم را عنوان نمودیم. هدف ما از بیان این مطالب افزایش اطلاعات حقوقی شما جهت عقد قراردادهای مشارکت است و در پایان لازم است بیان گردد که بهتر است عقد قراردادهای خود را به اشخاص متخصص سپرده تا به اهداف خود از عقد قرارداد مشارکت رسیده و دچار زیان و چالشهای حقوقی نشوید.
برای مطاله سایر محتواهای حقوقی با موضوعات مختلف، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید.
دیدگاه شما