ماموریت در قانون کار و همه مسائل مربوط به آن
یکی دیگر از موارد مهمی که در قانون کار به آن اشاره شده و کارگران و کارفرمایان باید اطلاعات کافی و لازم درباره آن را داشته باشند، ماموریت و فوقالعاده مربوط به آن است. بااینکه خود مأموریت تعریف بسیار سادهای داشته و پیچیدگی خاصی در قانون آن دیده نمیشود اما بااینحال مسائل حقوقی بسیار زیادی پشت این واژه پنهان شدهاند که برای اطلاع از آنها نیاز به اطلاع از تمام مواد و بندهای قانونی پیشبینی شده در قانون کار لازم است. ازاینرو علاوه بر پرداختن به تمام مسائل و جزئیات مربوط به ماموریت در ادامه مقاله قصد داریم شما را با خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار نیز برای دستیابی به اطلاعات بیشتر و موفقتر درباره مأموریت و موارد حقوقی مربوط به آن آشنا کنیم.
تعریف ماموریت در قانون کار
ماموریت بهصورت ساده در قانون کار به وظیفهای اطلاق میشود که طی آن کارگر موظف میشود برای اجرای یکی از تعهدات خود به محل خارج از محل کارگاه معمول خود مراجعه نماید. البته قانون کار برای ماموریت مشخصات ویژه هم در نظر گرفته است. طبق موارد مندرج در قانون کار برای اینکه انجام وظیفه کارگر در بیرون از محیط کارگاه بهعنوان ماموریت شناخته شود، وی بایستی حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کار اصلی خود دور شود. شرط دوم اقامت حداقل یک شب وی در محل ماموریت است. وقوع هرکدام از دو شرط بالا بهصورت جداگانه میتوانند بهمنزله ماموریت رفتن کارگر تلقی میگردد. لازمه دریافت فوقالعاده ماموریت نیز حادث شدن یکی از دو شرط بالا است. در غیر این صورت کارگر مستحق دریافت فوقالعاده ماموریت نیز نخواهد بود.
این مطلب را بخوانید: همهچیز درباره مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار و مسائل مربوط به آن
خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار برای مسائل مربوط به ماموریت
هرچند تعریف بالا از ماموریت بسیار ساده و کاملاً مفهوم به نظر میرسد اما پیچیدگیهای زیادی درباره این موضوع پیش میآید که کارفرمایان و کارگران محترم به دلیل عدم داشتن اطلاعات لازم درباره آن نمیتوانند پاسخهای مناسبی برای چنین سؤالاتی پیدا کنند. از نحوه محاسبه فوقالعاده ماموریت گرفته تا بررسی اضافهکاری و یا جمعه کاری در ماموریت و یا مواردی ازایندست ازجمله چالشهایی است که کارگران و کارفرمایان در این مواقع باید برای رفع آنها اقدام نمایند. استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار راهکاری کاربردی و عملی برای این مواقع با این دسته از عزیزان به اطلاعات لازم در این زمینه برسند.
لامینگو با در اختیار داشتن یک تیم حرفهای از وکلای پایه یک دادگستری که بهصورت کامل به قوانین مربوط به ماموریت و سایر مواد قانون کار مطلع هستند، این امکان را برای کارگران و کارفرمایان فراهم آورده تا با استفاده از این خدمات بهراحتی بتوانند تا تمام نیازمندیهای خود پاسخ داده و خیال خود را از بابت موضوعات مختلف مربوط به ماموریت راحت نمایند.
دریافت مشاوره تامین اجتماعی و قانون کار
بررسی موارد مربوط به حق مأموریت در مشاوره تامین اجتماعی
درباره ماموریت و تامین اجتماعی دو چالش عمده پیش روی کارگران و کارفرمایان قرار دارد. در درجه اول برخی از افراد به دلیل اینکه تصور میکنند حق ماموریت شامل مالیات و کسورات از جانب تامین اجتماعی خواهد بود برگه مأموریت را به این سازمان ارسال نمیکنند. این دست از عزیزان باید اطلاع داشته باشند که حق ماموریت و فوقالعاده مربوط به آن بههیچوجه شامل مالیات نبوده و از این نظر هیچ مشکلی برای آنها پیش نخواهد آمد.
از این گذشته ارسال برگه ماموریت به سازمان تأمین اجتماعی یک مزیت دیگر نیز برای افراد به دنبال خواهد داشت. درصورتیکه هرگونه حادثه در زمان ماموریت برای کارگران رخ دهد و شامل خدمات درمانی و مستمری در نظر گرفته شده توسط تامین اجتماعی خواهد بود. کارگران و کارفرمایان برای کسب اطلاعات دقیقتر در این زمینه میتوانند از خدمات مشاوره تامین اجتماعی نزد وکیل پایه یک دادگستری کمک گرفته و مشکلات و چالشهای خود را بهصورت کامل حل نمایند.
ماده 46 قانون کار در زمینه حق مأموریت و فوقالعاده آن
ماده ۴۶ قانون کار به بررسی شرایط مختلف مربوط به ماموریت و همچنین فوقالعاده مربوط به آن میپردازد. طبق این ماده حداقل میزان حق ماموریت نبایستی کمتر از مزد ثابت روزانه کارگران در نظر گرفته شود. از این گذشته طبق این ماده هزینه رفتوبرگشت مأمور به محل ماموریت نیز به عهده کارگاه و کارفرما خواهد بود. در این ماده ماموریت بهصورت دقیق در قانون کار تعریف شده است که به بررسی این تعریف در بندهای بالا پرداختیم.
پاسخ و پرسشهای رایج درباره مأموریت در قانون کار
با توجه به حساسیتهایی که درباره ماموریت و همچنین فوقالعاده مربوط به آن وجود دارد، در ادامه قصد داریم پرسشهای متداول مربوط به ماموریت را با شما عزیزان در میان گذاشته و پاسخهای آنها را از سوی وکیل پایه یک دادگستری برای شما بازگو کنیم.
آیا ماموریت هم شامل پرداخت فوقالعاده روز تعطیل و جمعه کاری میشود؟
کارگران و کارفرمایان محترم باید در نظر داشته باشند که موارد بیان شده درباره تعطیل کاری و جمعه کاری در قانون کار بهصورت عمومی بوده و مربوط به شرایط خاصی نیست. ازاینرو در مأموریت نیز تمام مزیتهای در نظر گرفته شده برای جمعه کاری و تعطیل کاری برای کارگران در نظر گرفته خواهد شد.
اضافهکاری در ماموریت به چه صورت است؟
کارگرانی که در ساعات غیر اداری برای ماموریت اعزام میشوند، مستحق دریافت اضافهکاری نیز خواهند بود. بهصورت کلی موارد مربوط به ساعات کاری و اضافهکاری در مأموریتها باید بهصورت توافقی میان کارگر و کارفرما از قبل صورت پذیرد.
تکلیف حوادث مختلف در ماموریت برای کارگران چیست؟
با توجه به اینکه کارگر در زمان ماموریت در خدمت کارگاه و کارفرما بوده و در حال انجام وظایف خود است، تمام مسائل مانند بروز حوادث غیرمترقبه نیز مانند حالتی در نظر گرفته خواهد شد که وی در حال کار در کارگاه اصلی است.
آیا امکان رد مأموریت توسط کارگر وجود دارد؟ تکلیف در این شرایط چیست؟
ماده ۲۷ قانون کار به بررسی این موضوع پرداخته است. طبق این ماده درصورتیکه تکلیف انجام ماموریت در قرارداد کارگر درج نشده باشد و یا در شغل وی پیشبینی نشده باشد، وی میتواند نسبت به انجام یا عدم انجام ماموریت بهصورت مختار عمل نماید و طبق این ماده هیچگونه قصوری برای وی ثبت نخواهد شد.
هزینههای جانبی ماموریت به عهده کیست؟
هزینههای جانبی مأموریت به دو دسته هزینه رفتوبرگشت و همچنین هزینه خوردوخوراک تقسیم میشود. طبق قانون کار هزینه رفتوبرگشت کارگر به محل ماموریت به عهده کارفرما خواهد بود. اما قانون هیچگونه پیشبینی برای هزینههای جانبی دیگری مانند در زمینههای خوردوخوراک نداشته و این مهم را به توافق میان کارگر و کارفرما گذاشته است. همچنین کارگران و کارفرمایان میتوانند برای اجرای دقیقتر و قانونیتر موارد مربوط به ماموریت از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار استفاده کرده و تصمیم بهتری برای این شرایط اتخاذ نمایند.
آیا امکان اعزام به ماموریت دو بار در روز وجود دارد؟ فوقالعاده آن چگونه محاسبه میشود؟
در ماده ۴۶ قانون کار هیچگونه محدودیتی ازنظر طول مدت مأموریت تعریف نشده و این موضوع به توافق میان کارگر و کارفرما مربوط میشود اما طبق قانون در هر روز کاری کارگران فقط یکبار به ماموریت اعزام میشوند و اعزام دوباره آنها شامل دو فوقالعاده نخواهد بود.
ساعات کاری در ماموریت چگونه است؟
با توجه به شرایطی که در مأموریتهای مختلف ممکن است پیش روی کارگران و کارفرمایان قرار گرفته باشد قانون دراینباره توافق میان کارگر و کارفرما را تحتتأثیر قرار داده است. در اکثر موارد طرفین معمولاً بهصورت موارد عرف اقدام به این مهم مینمایند.
نکاتی درباره مأموریت در قانون کار
کارگران و کارفرمایان محترم باید در نظر داشته باشند که مدت ماموریت از زمان حرکت کارگر از کارگاه آغاز و تا زمان برگشت و رسیدن وی به مبدأ که میتواند محل کار یا محل سکونت کارگر باشد، به اتمام میرسد.
درباره ماموریت خارج از کشور در قانون کار موارد خاصی پیشبینی نشده و طرفین در این زمینه با یکدیگر به توافق برسند. با استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار میتوانید عرف مربوط به چنین مأموریتهایی را بدانید.
درصورتیکه کارگر ماموریت به انجام وظیفه در یک کارگاه دیگر را داشته باشد، وظیفه اصلی پرداخت حقوق و سنوات وی به عهده کارگاه اصلی و اولیه خواهد بود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
در انتها باید بدانید
در انتها باید بدانید که مواد مختلف موجود در قانون کار برای راحتی کار کارگران و کارفرمایان تنظیم شده است. بااینحال مسائل و موارد بسیار زیادی وجود دارند که در واقعیت پیش روی کارگران و کارفرمایان قرار داشته که در قانون کار هیچگونه پیشبینی درباره آنها صورت نگرفته است. استفاده از عرف چنین مواقعی اصلیترین اسلوبی است که کارفرمایان میتوانند با استفاده از آنها اقدام به اجرای چنین عملیاتی نمایند. بااینحال خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار ابزاری است تا طرفین در این مواقع راه و روش در سطح هر اقدامی را در نظر داشته باشند.
کاربرانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستند میتوانند سایر مقالات آموزشی ما را در بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نموده از این طریق دانش کافی برای برخورد با مسائل مختلف مواد قانون کار را کسب کنند. همچنین در انتهای مقاله امکان ارائه نظرات و پرسشها برای کاربران در نظر گرفته شده است تا از این طریق بتوانند پاسخهای وکیل پایه یک دادگستری را برای سؤالات خود جویا شوند.
دیدگاه شما