بررسی نكات حقوقی تنظيم قرارداد پیمانکاری که باید به آن توجه کرد
امروزه به دلیل تخصصی شدن تمام فعالیتها و پروژهها و یا نداشتن زمان کافی برای انجام آنها، افراد سعی میکنند کارها و پروژههای خود را به افراد باتجربه در آن حوزه واگذار کنند. در این امر نكتههاي بسیار مهم و قابلتوجهی وجود دارد که طرفین قرارداد ضمن آگاهی از آنها باید به آن پایبند باشند. هر قرارداد متشکل از مجموعهای از تعهدات و مطالبات است. عدم اطلاع از نکات حقوقی و قوانین، میتواند خسارات فراوانی را برای طرفین قرارداد به بار آورد. چنانچه شما هم مایل به تنظيم قرارداد پیمانکاری خاصی هستید، به شما توصیه میکنيم مطالب این مقاله را در ادامه دنبال کنید. همچنین شما میتوانید در صورت نیاز به تنظیم انواع قراردادهای پیمانکاری از قرارداد پیمانکاری هوشمند لامینگو استفاده کنید.
چه مواردي را بايد در تنظيم قرارداد پیمانکاری رعايت كرد؟
قرارداد پیمانکاری قراردادی است که طی آن انجام یک پروژه به به شخص حقيقي یا حقوقی دیگری سپرده میشود و طی آن قرارداد موضوع پروژه، زمان اجرای آن، مکان اجرا، مبلغ پروژه و …، بیان میشود. اولين قدم در ايجاد يك رابطه سالم و بدون نقص در تنظيم قرارداد پیمانکاری، رعايت موارد حقوقي آن است. برخی از مفاد قراردادهای پیمانکاری به صورت کلی شامل موارد ذیل میشود:
- موضوع قرارداد
عمل و فعاليتي است كه دو طرف معامله را متعهد به انجام آن مينمايد. موضوع قرارداد در واقع موضوع اصلی پروژه است که مجری میباید آن را مطابق شرایط قرارداد پیش برده و در مقابل مبلغ آن را از کارفرما دریافت کند.
- طرفين قرارداد
در يك قرارداد پيمانكاري دو یا چند نفر ميتوانند طرفين معامله باشند كه ممکن است اشخاص حقوقي يا حقيقي باشند. در زمان تنظيم قرارداد پیمانکاری باید مشخصات طرفین معامله را به دقت در متن قرارداد وارد کرد، مواردی شامل نام و نامخانوادگی طرفین، نام شرکت، شماره ثبت شرکت، کد یا شناسه ملی و مواردی از این دست.
- شروط قرارداد
به شرايطي گفته میشود که کارفرما و پیمانکار موظف به رعایت آنها هستند. این شرایط ممکن است شرایطی باشد که موردتوافق طرفین است و یا شرایط قانونی باشد که در قوانین موضوعه کشور وجود دارد. برخی شرایط نیز بر اساس نوع و فعالیت پروژه نوشته میشوند و امکان تغییر آنها وجود دارد که به آنها شرايط اختصاصی گفته ميشود. نکته بسیار مهمی که باید آن را در نظر گرفت این است که شرایط اختصاصی هرگز نمیتوانند شرایط عمومی را نقض و یا به چالش بکشند.
- مبلغ قرارداد
در تمامي قراردادهای پیمانکاری، كارفرما و پیمانکار بر سر مبلغی برای پرداخت پروژه به توافق میرسند که آن را در قرارداد ذکر میکنند. علاوه بر مبلغ قرارداد چگونگی پرداخت مبلغ و مراحل پرداخت نیز میباید در قرارداد ذکر گردد.
- محل انجام قرارداد
ذكر محل انجام پروژه در تنظيم قرارداد پيمانكاري بسيار مهم و ضروري است. چنانچه در هنگام تنظيم قرارداد پیمانکاری در مورد آن مطلبي در قرارداد بيان شود احتمال بروز اختلاف در این مورد به حداقل میزان ممکن خواهد رسید.
این مطلب را نیز بخوانید: آیا با مسئولیت پیمانکار در تنظیم قرارداد پیمانکاری آشنایی دارید؟
- ناظر
در اكثر قراردادهای پیمانکاری فردي به عنوان ناظر كه داراي تخصصي متناسب با موضوع پروژه است و داراي اختيارات خاص در مورد پروژه موردنظر میباشد به عنوان مسئول نظارت بر كار پيمانكار و در راستای رعايت تمامي نكات ذكرشده در هنگام تنظيم قرارداد انتخاب میگردد.
- خسارت تأخير و فسخ
خسارت تأخير كه به آن وجهالتزام گفته ميشود يك جريمه است كه از قبل در هنگام تنظيم قرارداد مشخص ميشود؛ برای مثال درصورتي كه پيمانكار نتواند شرايط موجود در قرارداد را در زمان معين در متن قرارداد اجرا كند، ملزم به پرداخت آن ميشود. در هنگام تنظيم قرارداد پیمانکاری لازم است بندي درمورد فسخ قرارداد نیز ذکر شود. بهطوركلی هيچكدام از طرفين حق فسخ يكطرفه قرارداد را ندارند با اينحال درصورت به وجود آمدن شرايط خاص ذکر شده در قرارداد، شخص حقيقي يا حقوقي كه خواستار فسخ باشد میتواند اقدام به فسخ آن مطابق با ضوابط قرارداد نماید.
سخن آخر
بدون شک یکی از پرکاربردترين و پیچیدهترین مسائل در همکاری به صورت پیمانکاری، چگونگی تنظیم قرارداد آن است. به صورت کلی تمام قراردادها دارای خصوصیات مشترک بسیاری هستند. با این حال هر قرارداد وقتی موضوع خاصی را هدف خود قرار میدهد، این نکته مورد سوال قرار میگیرد که چه موضوعاتی باید در آن ذکر شود و یا چه ماده و بندهایی به آن اضافه شود.
برای مطالعه سایر مطالب هماکنون میتوانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید، همچنین نظرات و پیشنهادات خود را با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
دیدگاه شما