داوری حقوقی چیست؟

داوری حقوقی به چه معناست؟

زمانی که دو یا چند نفر به‌واسطه امضای قرارداد با یکدیگر وارد تعامل و همکاری می‌شوند همیشه این امر محتمل است که طرفین قرارداد در اثر تفسیر متفاوت از متن قرارداد و یا عواملی مانند  نقض تعهد با چالش و مشکل روبه‌رو شوند. به همین منظور یکی از ماده‌های کلیدی قرارداد همیشه ماده حل‌وفصل اختلافات است. در این ماده بیان می‌شود که طرفین، اختلافاتی که در آینده ممکن است به وقوع بپیوندد را چگونه و از چه طریقی حل‌وفصل خواهند کرد. معمولاً حل‌وفصل اختلافات یا با مراجعه به محاکم قضایی حل‌وفصل خواهند شد یا از طریق داوری حقوقی!

داوری حقوقی به چه معناست؟

داوری درواقع روشی است که اختلاف‌نظر و مشکلات به وجود آمده میان طرفین را از طریق رأی فرد یا افرادی که داور نامیده می‌شوند حل‌وفصل می‌کند و این رأی الزام‌آور بوده و طرفین مکلف‌اند از آن پیروی کنند. درواقع افراد به‌جای مراجعه به محاکم قضایی یک راه‌حل خصوصی را انتخاب می‌کنند.

داوری حاصل اجماع طرفین است. درواقع طرفین قرارداد همگی باید با این امر موافق بوده و این موضوع در قرارداد درج شود. همچنین محتمل است که برای داوری یک قرارداد جداگانه تنظیم و امضا شود. درهرصورت پس از امضای قرارداد هیچ‌یک از طرفین نمی‌تواند یک‌جانبه از این امر عدول کند و در صورت اجماع طرفین بر داوری اگر موضوع مورد اختلاف به دادگاه ارجاع داده شود قطعاً رأی عدم استماع دعوا از دادگاه صادر خواهد شد.

دریافت مشاوره حقوقی

داور به تراضی طرفین منصوب می‌شود و اگر طرفین قرارداد مایل باشند موضوع مورد اختلاف توسط هیئت داوری موردبررسی واقع شود باید یک هیئت سه‌نفره را برای این امر اختصاص دهند به این صورت که هرکدام از آن‌ها داور موردنظر خود را معرفی می‌کند و سپس داور سوم را به تراضی انتخاب می‌کنند.

انتخاب داور

اگر طرفین قرارداد نتوانند بر سر داور مشترک تراضی کنند می‌توانند موضوع را به دادگاه و یا مراکز داوری حقوقی ارجاع دهند. که در این صورت مرجع مربوطه داور را از بین کارشناسان مجرب مربوط به حوزه مطروحه انتخاب می‌کند. همچنین خوب است بدانید که گروهی از افراد مانند قضات و کارمندان دادگستری برای داوری ممنوعیت دارند و نمی‌توان آن‌ها را به‌عنوان داور انتخاب کرد.

اگر داوران در زمان امضا و تنظیم قرارداد مشخص باشند باید در ذیل قرارداد قبول سمت کرده و آن را امضا کنند.

به‌منظور تعیین شرایط داوری می‌بایست مدت‌زمان مشخصی در قرارداد درج شود. داور موظف است از تاریخی که امر داوری به وی ارجاع می‌شود تا مدت‌زمانی که در قرارداد مشخص‌شده، نسبت به پیگیری موضوع و صدور رأی اقدامات لازم را انجام دهد.

تنظیم قرارداد سفارشی

هزینه داوری 

اصل بر این است که هیچ‌یک از افراد جامعه کاری را مجاناً انجام نمی‌دهند و برای انجام هر کاری مستحق مزد متناسب با خدمت هستند.  داوری هم از این امر مستثنا نیست و یک خدمت محسوب می‌شود پس باید در ازای این خدمت به داور حق‌الزحمه پرداخت شود. بدین منظور معمولاً هزینه داوری با کسی است که رأی علیه او صادرشده است و جبران این هزینه با وی خواهد بود.

کانال تلگرام لامینگو

رأی داور

داور موظف است بر اساس قانون به اختلاف رسیدگی کرده و مستند و مدلل رأی صادر کند. چنانچه رأی داور مخالف با قانون باشد می‌توان نسبت به رأی او اعتراض کرد و دادگاه پس از بررسی در صورت مخالفت رأی داور با قوانین امری و موضوعه آن را باطل می‌کند.

رأی داور پس از صدور بلافاصله قابل‌اجرا است و تبعیت از آن الزامی است مگر آنکه همان‌طور که در بالا به آن اشاره شد خلاف قانون باشد.

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب مژگان ابوطالبی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه