مشاوره حقوقی کشف حجاب و رویکرد قانون در این زمینه
یکی از موارد چالشبرانگیز جامعه بهخصوص در میان نسل جوان و امروزی، مسئله چگونگی پوشش و کشف حجاب است. به تبع این موضوع و بحثهای پیرامون آن، مشاوره حقوقی کشف حجاب نیز اهمیت خاصی مییابد. در برخی موارد، جامعه نسبت به محدودیتهایی که توسط حاکمیت و قانون اعمال میشود مقاومت میکند. مسئله حجاب و میزان و حدود و ثغور آن از جمله مسائلی است که همیشه محل اختلاف بوده است. سوالی که باید به آن پاسخ داده شود، این است که آیا کشف حجاب یا بهعبارت دیگر، نداشتن پوشش اسلامی و حاضر شدن در جامعه، یک عمل مجرمانه محسوب میشود؟ قانونگذار در این زمینه چه مقرراتی وضع کرده است و رویکرد قانون تا چه اندازه شفاف و مشخص است؟
حجاب چیست؟
برای پاسخ به سوال اصلی این نوشتار، باید ابتدا مشخص شود که حجاب چیست. حجاب در لغت به معنای مانع، چیزی که بین دو چیز جدایی افکنَد و پوشاندن است. حجاب و پوشش یکی از مسائل مهم و قابل توجه در فقه و سنت اسلامی بوده است و در معنای کلی، پوشاندن برخی از نقاط بدن زنان و مردان در شریعت اسلامی است. با این وجود، شاخصترین مصداق حجاب، این است که زنان مسلمان ملزم هستند که مو و بدن خود را بپوشانند و آن را از دید نامحرم پنهان نگه دارند. همچنین، اسلام نسبت به پوشش یا همان حجاب زنان، حدود و ثغوری مشخص نموده است که پیروی از آن بر اساس تعالیم اسلامی برای زنان واجب است. از آنجا که کشور ما، کشوری اسلامی است و شرع در قوانین ما نقش بسیاری دارد، بیحجابی توسط قانونگذار جرمانگاری شده و برای آن مجازاتی نیز در نظر گرفته شده است.
این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوقی تعزیرات و تفاوت مجازات حدود با تعزیرات منصوص شرعی
مشاوره حقوقی کشف حجاب و جرمانگاری آن در قوانین
ماده 638 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375، بهطور کلی تمام اعمالی را که میتوان تحت عنوان تظاهر به عمل حرام در اماکن و انظار عمومی آورد، جرمانگاری نموده و برای مرتکب آن نیز مجازاتی وضع کرده است. در این ماده آمده است «هر کس علناً در انظار و اماکن عمومی و معابر، تظاهر به عمل حرامی نماید، علاوه بر کیفر عمل به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم میگردد و در صورتیکه مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نمیباشد ولی عفت عمومی را جریحهدار نماید فقط به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد».
با این وجود، در تبصره همین ماده، به صورت خاص نسبت به جرمانگاری عمل زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر میشوند، اقدام نموده است. در تبصره ماده ۶۳8 قانون مجازات اسلامی آمده است «زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند به حبس از ده روز تا دو ماه و یا از پنجاه هزار تا پانصد هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد».
حدود حجاب شرعی
مسئله قابل توجه این است که حدود حجاب در قانون مشخص نگردیده است. به عبارت دیگر، قانونگذار ذکر نکرده است که چه میزان از پوشش، خارج از محدوده حجاب شرعی قرار میگیرد و به تبع آن جرم دانسته شده و قابل مجازات است. بر اساس آنچه که مورد توافق بسیاری از فقهای امامی و اهل سنّت است، پوشاندن همه بدن به جز صورت و دستها برای زنان واجب است. بهنظر میرسد، میزانی که ذکر شد؛ یعنی پوشاندن همه بدن به جز صورت و دستها، همان حدودی است که قانونگذار بهمنظور تعیین رعایت یا عدم رعایت حجاب شرعی مدنظر قرار داده است. شما میتوانید با مراجعه به لینک زیر از خدمات مشاوره حقوقی کشف حجاب و دریافت مشاوره از کارشناسان و متخصصان حقوقی لامینگو استفاده کنید:
کشف حجاب به چه معناست؟
در خصوص کشف حجاب نیز باید گفته شود که کشف حجاب بهطور کلی به معنای برداشتن حجاب و نداشتن حجاب شرعی است. البته طبق روندی که قانون مذکور در حال اجرا است، اینگونه برداشت میشود که کشف حجاب به این معنی است که زن از روسری یا شال برای پوشاندن موهایش استفاده نکند و یا اینکه روسری یا شال او فقط قسمتی از موهایش را بپوشاند. همچنین در کنار معنای مذکور از کشف حجاب، بهنظر میرسد که اگر خانمی لباس نامناسب و زنندهای بر تن کند؛ به صورتیکه قسمتی از بدن وی دارای پوشش نباشد یا اینکه لباس تنگ و نازک بر تن کرده باشد، میتواند مصداقی از کشف حجاب تلقی شود. لازم به ذکر است آنچه که قانونگذار و مجریان قانون از تعریف زنندگی یا نامناسب بودن لباس مدنظر دارند، ممکن است با آنچه که قشر جوان آن را نامناسب و زننده میداند متفاوت باشد.
بنابراین، طبق آنچه در سطور بالا به آن پرداخته شد، جرم کشف حجاب عبارت است از اینکه خانمی بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی مثل کوچه و خیابان و بازار و نظایر اینها حاضر شود.
نکاتی در مورد کشف حجاب
نکته دیگر که بیان آن خالی از فایده نخواهد بود این است که ظاهر شدن بدون حجاب در معابر و انظار عمومی از جمله جرایم عمومی است. بهعبارت دیگر، لازم نیست که حتماً شخص خاصی از شما در خصوص انجام عمل کشف حجاب شکایت کند، بلکه همین که بدون حجاب باشید، عمل شما قابل پیگیری توسط ضابطان قضایی است. در اغلب موارد، مجازات کشف حجاب در خصوص خانمهایی اجرا میشود که به صورت کامل، بدون حجاب مانند روسری یا شال در جامعه حاضر شوند یا حجاب خود را برداشته باشند. در خصوص بیرون بودن قسمتی از مو، نگرانی زیادی نسبت به مورد تعقیب قضایی قرار گرفتن وجود ندارد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
اهمیت مشاوره حقوقی کشف حجاب
جرم کشف حجاب در زمره حقوق کیفری قرار میگیرد. در صورتی که با مشکلی مواجه شدید و نیازمند به استفاده از توصیههای یک مشاور آگاه از مسائل حقوق کیفری بودید، پر واضح است که مشاوره حقوقی کشف حجاب میتواند به شما راهکارهایی برای حل مشکلتان ارائه دهد. در پایان، شما میتوانید سوالات حقوقی خود را با ثبت در قسمت دیدگاهها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان حقوقی لامینگو به پرسشهای شما پاسخ دهند. همچنین برای خواندن مطالب بیشتر به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کنید.
دیدگاه شما