مشاوره حقوقی دادگاه کیفری دو و موضوعات در صلاحیت آن
نظام قضایی هر کشوری از دادگاههای متفاوت و متعددی تشکیل شده است و تعدد این دادگاهها منجر به افزایش نیاز نسبت به دریافت مشاوره حقوقی دادگاه کیفری میشود. کشور ما هم از این قاعده مستثنا نیست و به فراخور تقسیم کار و عملکرد تخصصی هر دادگاه، دارای مراجع قضایی متنوع است. آگاهی از صلاحیت دادگاههای مختلف به شهروندانی که دغدغه احقاق حق خود را دارند کمک میکند تا بهتر بتوانند حقوق خود را مطالبه کنند.
صلاحیت یک دادگاه به چه معناست؟
در اصطلاح حقوقی، به شایستگی یک مرجع برای رسیدگی به یک موضوع، صلاحیت گفته میشود. پس از صدور قرار جلب به دادرسی و صدور کیفرخواست توسط دادسرا، پرونده متهم جهت محاکمه و صدور حکم به دادگاه دارای صلاحیت ارسال میگردد. در این نوشتار ما به بررسی صلاحیت دادگاه کیفری دو میپردازیم. برای استفاده از خدمات مشاوره حقوقی دادگاه کیفری لامینگو، روی لینک زیر کلیک کنید:
انواع دادگاههای کیفری
بر اساس ماده ۲۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاههای کیفری به دادگاه کیفری یک، دادگاه کیفری دو، دادگاه انقلاب، دادگاه اطفال و نوجوانان و دادگاهای نظامی تقسیم میشود. در کنار این دادگاهها، دادگاه ویژه روحانیت نیز قرار دارد که دارای صلاحیت رسیدگی به جرایم اشخاص روحانی است و در آییننامه مربوطه به چگونگی آن پرداخته شده است.
صلاحیت دادگاه کیفری دو
دادگاه کیفری دو از مراجع نخستین یا بدوی محسوب میشود. مراجع نخستین، مراجعی هستند که پس از تکمیل تحقیقات مقدماتی در دادسرا، عهدهدار اولین مرحله رسیدگی به اتهام متهم هستند. دادگاه کیفری دو همچنین در زمره مراجع عمومی رسیدگی است. مراجع عمومی مراجعی هستند که اصولاً صلاحیت رسیدگی به کلیه جرایم را دارند، مگر جرایمی که استثنائاً در صلاحیت مرجع دیگری قرار میگیرد. در نظام قضایی فعلی کشور ما، مراجع عام رسیدگی به امور کیفری، دادگاه کیفری دو و دادگاه کیفری یک هستند. بر اساس ماده ۳۰۱ قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه کیفری دو صلاحیت عام رسیدگی به تمام جرایم را داراست مگر اینکه قانون، رسیدگی به جرمی را در صلاحیت مرجع دیگری قرار داده باشد.
با توجه به صلاحیت عمومی که قانونگذار برای دادگاه کیفری دو قائل است، اگر جرائمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک، دادگاه انقلاب، دادگاه اطفال و نوجوانان و دادگاه نظامی است را مشخص کنیم، سایر جرایم در حوزه صلاحیت دادگاه کیفری دو قرار میگیرد.
نکته حائز اهمیت آن است که، به موجب ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری «… چنانچه دادگاه انقلاب يا دادگاه كيفری يک، در حوزه قضايی دادسرا تشكيل نشده باشد، دادگاه كيفری دو محل، صالح به رسيدگی است». بنابراین حتی اگر دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی را نداشته باشد اما دادگاه صلاحیتدار تشکیل نشود، دادگاه کیفری دو به رسیدگی جرم مورد نظر میپردازد.
همچنین، به موجب ماده 298 این قانون «تا زمانیكه دادگاه اطفال و نوجوانان در محلی تشكيل نشده است، به كليه جرايم اطفال و نوجوانان، به جز جرايم مشمول ماده ۳۱۵ اين قانون، در شعبه دادگاه كيفری دو يا دادگاهی كه وظايف آن را انجام میدهد رسيدگی میشود». بنابراین، در صورتیکه دادگاه اطفال و نوجوان تشکیل نشود، دادگاه کیفری دو به این جرایم نیز رسیدگی میکند.
نحوه تشکیل دادگاه کیفری دو
دادگاه کیفری دو با یک قاضی و در حوزه قضایی شهرستان تشکیل میشود. در مناطق کمجمعیت کشور که هنوز به شهرستان تبدیل نشدهاند و در تقسیمات کشوری، «بخش» به شمار میآیند، در صورتی که رئیس قوه قضاییه تشخیص دهد، «دادگاه عمومی بخش» تشکیل میشود و به جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری دو است، رسیدگی میکند.
برای فهم بهتر صلاحیت دادگاه کیفری دو، لازم است گریزی نیز به جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است، بزنیم. با همه این توضیحات و با توجه به پیچیدگی صلاحیت دادگاهها، نیاز به مشاوره حقوقی دادگاه کیفری بسیار اجتنابناپذیر است.
این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوقی دادگاه کیفری و صلاحیت دادگاه کیفری یک!
صلاحیت دادگاه کیفری یک
دادگاه کیفری یک از نظر صلاحیت ذاتی، تفاوتی با دادگاه کیفری دو ندارد، بلکه میتوان دادگاه کیفری یک را شعبه تخصصی دادگاه کیفری دو دانست. به عبارت دیگر، قانونگذار به تقسیم کار میان دادگاه کیفری یک و دادگاه کیفری دو پرداخته است. از آنجا که دادگاه کیفری یک، نسخه تخصصی دادگاه کیفری دو است، با تعدد قاضی برگزار میشود. دادگاه کیفری یک اصولاً باید با سه قاضی تشکیل شود، اما در عمل و با توجه به کمبود نیروی انسانی در دادگاهها با دو قاضی تشکیل میشود. محل تشکیل دادگاه کیفری یک، مرکز استان است.
صلاحیت دادگاه کیفری یک، رسیدگی به جرایمی است که در ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری آمده است. مطابق این ماده «به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی میشود: الف- جرایم موجب مجازات سلب حیات ب- جرایم موجب حبسِ ابد پ- جرائم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن ت- جرائم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر ث- جرایم سیاسی و مطبوعاتی»
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
چرا به مشاوره حقوقی دادگاه کیفری نیاز داریم؟
بدیهی است که اطلاع از صلاحیت دادگاهها توسط افرادی که دانش تخصصی در زمینه رشته حقوق ندارند، بسیار اجمالی است. از آنجا که مشاوره حقوقی و پیشبرد یک پرونده در مراجع قضایی، در وهله اول نیازمند دانش و تخصص حقوقی و در وهله دوم نیازمند تجربه است، نیاز به یک مشاور حقوقی متخصص و باتجربه اجتنابناپذیر است. مشاورین حقوقی ما با اطلاع و آگاهی وسیعی که نسبت به مراجع قضایی دارند و همچنین با تجربهای که در طول مشاورههای حقوقی متعدد به دست آوردهاند، میتوانند بهترین راهنمای شما در مسیر مشکلات حقوقیتان باشند!
در پایان شما میتوانید سوالات حقوقی خود را با ثبت در قسمت دیدگاهها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان حقوقی لامینگو به پرسشهای شما پاسخ دهند. برای خواندن مطالب بیشتر، به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کنید.
دیدگاه شما