با کاربردهای امضای دیجیتال آشنا شوید

امضای دیجیتال

یکی از روش‌هایی که در دنیای تجارت الکترونیک برای صحت سنجی و بررسی میزان ارزش یک سند انجام می‌دهند، امضای دیجیتال است! این نوع امضا که درواقع یکی از انواع امضای الکترونیکی است، می‌تواند به تشخیص کپی یا اصل بودن یک سند، قرارداد و… کمک کند. امضای دیجیتال با توجه به الگوریتم خاصی که برای ترسیم شدن باید طی کند، ماهیت قانونی لازم را داراست. در ادامه سعی می‌کنیم با بررسی کاربردها و مزایای استفاده از این نوع امضا به شما کمک کنیم که اطلاعات کاملی راجع به این نوع امضا داشته باشید.

این مقاله را حتما مطالعه کنید: هرآنچه که باید در مورد امضای دیجیتال و نکات حقوقی آن بدانید!

امضای دیجیتال چیست؟

از جمله مباحث نوینی که امروزه در دنیا مطرح شده و افراد به دنبال کسب اطلاع از آن می‌باشند، امضای دیجیتال است. شاید تا چند سال گذشته، صحبت از این موضوع در بین مردم جایگاهی نداشت. اما امروزه با توجه به گسترش این مفهوم، ضروری است که هر کس با امضای دیجیتال آشنایی کافی را داشته باشد.

این نوع از امضا با استفاده از تکنیک‌های رمزنگاری شده، به صحت اطلاعات و اسناد کمک می‌نماید. بدین صورت که شخص یا نهاد مورد نظر با استفاده از کلید خصوصی، اطلاعات مورد نظر را به صورت رمزگذاری‌شده تحویل می‌دهد و دریافت‌کننده با استفاده از کلید عمومی از صحت اطلاعات فوق اطمینان حاصل می‌نماید. امضای دیجیتال از اجزای مختلفی تشکیل شده و استفاده از آن مزایای بسیاری را به دنبال دارد که در ادامه این مقاله به تفصیل بررسی خواهد شد.

اجزای امضای دیجیتال

با توجه به تفاوت ساختاری امضای دیجیتال و امضای سنتی، توجه به اجزای تشکیل‌دهنده امضای دیجیتال نیز اهمیت بسیاری دارد. به‌طور کلی، هر امضای دیجیتال از پنج جزء اصلی به شرح زیر تشکیل می‌شود:

1 . کلید خصوصی: شخص یا نهاد صاحب امضای دیجیتال، با استفاده از کلید خصوصی امضای خود را ایجاد می‌نماید. صاحب امضا تنها شخصی است که به کلید خصوصی دسترسی دارد.

2 . کلید عمومی: دریافت‌کننده امضا با استفاده از کلید عمومی، صحت اسناد و اطلاعات را تأیید می‌کند. هرکسی می‌تواند به کلید عمومی دسترسی داشته باشد.

3 . الگوریتم هَش: هش مجموعه‌ای از حروف و اعداد است که برای ایجاد هر امضای دیجیتال از یک مقدار هش ثابت و مشخص استفاده می‌شود.

4 . فرآیند تولید امضای دیجیتال: صاحب امضای دیجیتال با استفاده از کلید خصوصی و الگوریتم هَش، فرآیند تولید امضا را دنبال می‌نماید.

5 . نحوه تأیید امضای دیجیتال: دریافت‌کننده امضای دیجیتال با استفاده از کلید عمومی و الگوریتم هش، می‌تواند امضای فوق را تأیید نماید.

اگر علاقه‌مند هستید که قراردادها و اسناد تجاری خود را از طریق امضای الکترونیکی رسمی و قانونی کنید، از سامانه امضانو کمک بگیرید. برای ورود به امضانو، می‌توانید بر روی لینک زیر کلیک کنید:

فرآیند امضای دیجیتال

به منظور استفاده از یک امضای دیجیتال، بایستی نرم‌افزارهایی که قابلیت امضای دیجیتال را دارند به کار برد. در این نرم‌افزارها با استفاده از یک الگوریتم، یک هَش (مجموعه‌ای از حروف و اعداد) از داده‌های الکترونیکی ایجاد می‌شود. سپس از کلید خصوصی دارنده امضای دیجیتال برای رمزگذاری هش استفاده می‌شود.

سپس، شخص دیگری که این اطلاعات برای او ارسال شده از کلید عمومی امضاکننده به‌منظور رمزگشایی و تأیید صحت داده‌ها استفاده می‌کند؛ به این صورت که کامپیوتر بر مبنای همان الگوریتم، هش دوم را برای داده‌ها ایجاد می‌کند. پس از رمزگشایی از هش اول، این دو هش با یکدیگر مقایسه می‌شوند و اگر با هم مطابقت داشته باشند، ثابت می‌شود که داده‌ها از زمان امضای آن تغییر نکرده‌اند. اما اگر دو هش مطابقت نداشته باشند، داده‌ها به‌نوعی دستکاری شده‌اند و کلید خصوصی و عمومی مربوط به امضا با یکدیگر مطابقت ندارند.

امضای دیجیتال

ورود به سامانه امضانو

کاربرد امضای دیجیتال

این روزها با همه‌گیر شدن اینترنت در ایران و سراسر جهان، استفاده از امضای الکترونیکی رواج زیادی داشته است. این نوع امضا به‌واسطه ویژگی‌های خاص خود، دارای کاربردهای زیادی بوده که در ادامه با توجه به صنعت یا حوزه‌ای که در آن مورد استفاده قرار گرفته است، به بررسی آن می‌پردازیم:

 1 . امضای دیجیتال و دولت الکترونیک

دولت الکترونیک، باید از امضای الکترونیکی برای اثبات اسناد خود استفاده کند. در رابطه با این موضوع کشورهای زیادی مانند ایالات ‌متحده آمریکا در این زمینه فعالیت داشته‌اند. در دولت‌های الکترونیک سراسر دنیا از این نوع امضا برای تصویب قراردادهای مالی، اظهارنامه مالیاتی، تصویب قوانین و … استفاده می‌کنند. کمک گرفتن از این ابزار تکنولوژی در فعالیت‌های حکومتی، می‌تواند به سرعت بخشیدن به‌ کارها کمک کند.

2 . کاربرد امضای دیجیتال در بهداشت و درمان

نقش امضای الکترونیکی در حوزه بهداشت و درمان را می‌توان یک نقش اساسی دانست. این ابزار تکنولوژی در حوزه دارو و درمان، می‌تواند به بهبود فرآیندهای اداری، افزایش امنیت داده‌ها و اطلاعات محرمانه بیماران، تجویز الکترونیکی دارو برای بیماران، بستری در بیمارستان و … کمک کند. البته استانداردهای لازم امنیتی برای امضای دیجیتال در حوزه بهداشت و درمان کمی متفاوت‌تر با حوزه‌های دیگر است، اما در هر صورت استفاده از آن بی‌فایده نیست.

3 . کاربرد امضای الکترونیک در سازمان‌ها و شرکت‌ها

از دیگر مزایای استفاده از این نوع امضا، سرعت بخشیدن به فرآیند انجام کارها در شرکت‌ها و سازمان‌ها است. این نوع کاربران می‌توانند برای قراردادهای تجاری و حقوقی خود، مکاتبات و نامه‌نگاری‌های داخلی و خارجی، همچنین قراردادهای بازاریابی و فروش و پیشرفت زیرساخت‌های حقوقی از این نوع امضا استفاده کنند.

4 . کاربرد امضای دیجیتال در امور بانکی و مالی

به منظور تسریع در انجام امور بانکی و مالی و حفظ اعتبار این اسناد، امضای دیجیتال می‌تواند کاربرد بسیاری داشته باشد. در امضای قراردادهای بانکی، دریافت تسهیلات، تأیید تراکنش‌های مالی و غیره امضای دیجیتال کمک‌های بسیاری به ما خواهد نمود.

5 . استفاده از امضای دیجیتال در معاملات تجارت الکترونیک

با توجه به گسترش تجارت الکترونیکی و انجام بسیاری از معاملات به‌صورت آنلاین و از راه دور، امضای دیجیتال از جهت برخورداری از اعتبار بالا و عدم امکان جعل آن کمک بسیاری به بالا رفتن اعتبار معاملات تجارت الکترونیکی می‌نماید.

مزایای استفاده از امضای دیجیتال

استفاده از امضای دیجیتال مزایای بسیاری به‌دنبال داشته که این امر موجب رواج و گسترش آن شده است. از جمله مزایای امضای دیجیتال می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

. تسریع انجام امور اداری، بانکی و غیره

. برخورداری از امنیت بیشتر در مقایسه با امضای سنتی

. عدم کاغذبازی و حفظ محیط زیست

. عدم امکان تغییر و همچنین انکار امضای دیجیتال

. اعتبار بالای امضای دیجیتال و عدم امکان جعل آن

امضای دیجیتال

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

نحوه دریافت امضای دیجیتال از طریق سامانه امضانو

سامانه امضانو از جمله سامانه‌هایی است که می‌تواند به شما در جهت ساخت و استفاده از امضای دیجیتال کمک نماید. مراحل دریافت این امضا عبارت است از:

  1. دانلود و نصب اپلیکیشن امضانو
  2. طی کردن مراحل احراز هویت، از جمله تطبیق کد ملی و شماره موبایل، پردازش عکس کارت ملی و شناسنامه و تشخیص چهره
  3. پرداخت مبلغ تعیین‌شده جهت صدور گواهی ریشه
  4. صدور گواهی ریشه که همان کلید عمومی است که سایرین جهت صحت اطلاعات می‌توانند از آن استفاده نمایند.

با طی کردن این مراحل، شما در سامانه امضانو ثبت نام نموده و از این پس می‌توانید به راحتی از امضای دیجیتال و سایر خدمات سامانه امضانو استفاده نمایید.

نکات مهم در امضای دیجیتال

چنانچه قصد استفاده از امضای دیجیتال را دارید، توجه به نکات زیر اهمیت بسیاری دارد:

  1. حفظ امنیت کلید خصوصی: با توجه به اینکه کلید خصوصی به صاحب امضا تعلق دارد، بایستی با استفاده از تکنیک‌های رمزگذاری قوی و استفاده از ابزارهای امنیتی مناسب، این کلید را ایمن نگاه داشت.
  2. بررسی اعتبار کلید عمومی: هنگام دریافت یک امضای دیجیتال، توجه داشته باشید که کلید عمومی از یک منبع معتبر و قانونی دریافت شده باشد.
  3. دریافت مستقیم امضا از راهی ایمن: به جهت حفظ امنیت امضای دیجیتال، توجه داشته باشید که تا حد ممکن امضای فوق را از طریق ایمن، چون یک ایمیل ایمن، پلتفرم‌های پیام‌رسانی رمزگذاری شده و غیره دریافت نمایید.
  4. استفاده از گواهی‌های دیجیتال: گواهی‌های دیجیتال که توسط مؤسسات و سازمان‌های مربوطه اعطا می‌شود، می‌تواند مشروعیت کلید و امضا را تأیید نماید.
  5. یادگیری قوانین و مقررات مربوطه: بسیاری از اختلافاتی که به دنبال استفاده از امضای دیجیتال مطرح می‌شوند، در نتیجه عدم آگاهی افراد از قوانین و مقررات مربوطه است. در نتیجه، کسب اطلاعات لازم از این قبیل قوانین و مقررات مهم‌ترین مسئله است که افراد بایستی بدان توجه ویژه داشته باشند.

سخن پایانی

امید است که مطالعه گفتار فوق کمک شایانی جهت کسب اطلاع از امضای دیجیتال، کاربردها، اجزای و مزایای آن به شما نموده باشد. در صورت نیاز به دریافت مشاوره تخصصی در این حوزه و مشورت با مشاورین متخصص مجموعه لامینگو می‌توانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. در صورت تمایل نیز می‌توانید نظرات، تجربیات و سؤالات خود را با ما و دیگر افراد در بخش دیدگاه‌ها به اشتراک بگذارید.

با مراجعه به بلاگ لامینگو و مطالعه مقالات حقوقی منتشر شده در این سایت می‌توانید به افزایش دانش حقوقی خود کمک کرده و بسیاری از چالش‌ها و پرسش‌های خود را حل نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب عرفان خجسته وهاب زاده

دیدگاه شما

بدون دیدگاه