داور در طلاق کیست و چه وظایفی دارد؟ + خصوصیات داور در طلاق

2 سال پیش
هزینه داوری طلاق

یکی از اختلافات و دعاوی مابین دو نفر که از گذشته‌های دور برای حل‌وفصل آن از داوری استفاده می‌شد، طلاق زوجین است که فردی به‌عنوان داور برای حل اختلاف زن و شوهر اقدام می‌کرد تا به‌نوعی از طلاق آن‌ها جلوگیری کند. در حال حاضر مطابق با ماده 27 قانون حمایت از خانواده، به‌جز در موارد طلاق توافقی، در کلیه موارد درخواست طلاق پرونده از طرف دادگاه به داوری ارجاع می‌شود. با استفاده از مشاوره حقوقی می‌توانید اطلاعات کاملی در این زمینه به دست آورید. در این مقاله، در رابطه با خصوصیات داور در طلاق با شما صحبت خواهیم کرد.

مراکز حقوقی و مؤسسات مشاوره‌ای مختلفی در این زمینه فعالیت می‌کنند. لامینگو از جامع‌ترین پلتفرم‌های ارائه خدمات حقوقی است که به شما در این زمینه کمک می‌کند. برای دریافت مشاوره حقوقی از پلتفرم هوشمند لامینگو بر روی لینک زیر کلیک کنید.

دریافت مشاوره حقوقی

 

داوری در طلاق

در مواردی که از طرف زوج یا زوجه درخواست طلاق به دادگاه داده می‌شود، دادگاه به‌منظور ایجاد صلح و سازش بین زوجین پرونده را برای داوری ارجاع می‌دهد و رأی نهایی دادگاه با توجه به نظر داوران صادر خواهد شد. البته دادگاه می‌تواند نظر داوران را نپذیرفته و با ذکر دلیل آن را رد کند. در زمانی که دادگاه پرونده را به داوری ارجاع می‌دهد، هریک از زوجین باید یک نفر را به‌عنوان داور خود معرفی کنند.

 

داوری در طلاق به چه منظور است؟

بر اساس مفاد ماده 27 قانون حمایت از خانواده، داوری در طلاق فرایندی است که هدف آن ایجاد صلح و سازش بین زوجین خواهد بود. هرچند این قانون در حال حاضر شکلی نمادین و فرمالیته به خود گرفته و بیشتر به جهت رفع تکلیف اجرا می‌شود، در برخی موارد دیده شده که داوری به نتیجه رسیده و شرایط سازش را فراهم کرده است.

 

حتماً بخوانید: هرآنچه باید درمورد داوری در طلاق بدانید! + شرایط طلاق به درخواست زوجه

 

خصوصیات داور در طلاق چیست؟

بر اساس مفاد قانون حمایت از خانواده، شخصی که به‌عنوان داور در طلاق انتخاب می‌شود، باید خصوصیات زیر را داشته باشد:

  • از اقوام و خویشاوندان فرد باشد.
  • متأهل باشد.
  • دارای حداقل 30 سال سن باشد.
  • آگاهی کافی نسبت به مسائل شرعی، خانوادگی و اجتماعی داشته باشد.

اما در انتخاب داوران طلاق نکاتی وجود دارد که به شرح زیر است:

  1. محارم زن که همسر آن‌ها فوت کرده و از همسر خود جدا شده باشند، می‌توانند به‌عنوان داور تعیین شوند.
  2. در صورت عدم وجود فردی با شرایط ذکرشده در بین خویشاوندان یکی از طرفین یا در دسترس نبودن چنین فردی، طرفین می‌توانند داور مد نظر خود را از میان سایر افرادی که واجد شرایط هستند انتخاب کنند.
  3. چنانچه که یکی از طرفین یا هر دو از معرفی داور با ویژگی‌های ذکرشده امتناع کنند یا در معرفی آن ناتوان باشند، دادگاه به‌جای هریک از طرفین فردی را به‌عنوان داور تعیین می‌کند.

 

چه زمانی موضوع به داوری ارجاع می‌شود؟

وقتی که درخواست طلاق از طرف هریک از زوجین به دادگاه می‌رسد، ابتدا قاضی برای صلح و سازش و حل اختلاف اقدام می‌کند. دادگاه موظف است در این موارد پیش از صدور رأی موضوع را به داوری ارجاع دهد.

 

هزینه داوری طلاق

 

وظایف داور طلاق چیست؟

پس از اینکه هریک از زوجین داور مد نظر خود را اعلام کردند، این داوران باید از سوی دادگاه مورد تأیید قرار بگیرند. پس از تأیید دادگاه، داور باید با تنظیم لایحه‌ای به دادگاه اعلام کند که داوری در پرونده را پذیرفته و با تشکیل جلسه یا جلسات متعدد با حضور زوجین در راستای حل اختلاف آن‌ها و ایجاد سازش بین طرفین تلاش می‌کند. داور در مهلت مقرر موظف است که نتیجه داوری را به دادگاه اعلام کند. درصورتی‌که مهلت تعیین‌شده برای داوری از نظر داور کافی نباشد، می‌توانند از دادگاه تقاضای تمدید مهلت را داشته باشند و دادگاه با بررسی درخواست و تشخیص ضرورت مهلت داوری را تمدید خواهد کرد.

در فرایند رسیدگی، دادگاه به زوجین اخطار می‌دهد که تا یک هفته بعد از تاریخ ابلاغ فرد واجد شرایط را به‌عنوان داور به دادگاه معرفی کنند. زوجین می‌توانند برای تعیین داور به واحد داوری مستقر در مجتمع‌های قضایی مراجعه کنند یا نسبت به انتخاب داور واجد شرایط اقدام کنند.

 

حتماً بخوانید: همه چیز درمورد حل اختلاف ازطریق داوری

 

قرار ارجاع امر به داوری چیست؟

دادگاه پس از دریافت درخواست طلاق و اخذ توضیحات لازم از زوجین با صدور قرار، امر را برای داوری ارجاع می‌دهد و به‌مدت یک هفته به زوجین مهلت می‌دهد که فردی را به‌عنوان داور به دادگاه معرفی کنند. در ارجاع امر به داوری، نیازی به حضور داور در دادگاه نبوده و داور باید از طریق ارسال لایحه پذیرش داوری خود را به دادگاه اعلام نماید. جلسات داوری نیز می‌تواند در خارج از محیط دادگاه انجام شود. داور باید برای جلسات داوری صورت‌جلسه تنظیم کرده و آن را به دادگاه تقدیم کند. تاریخ تشکیل جلسه، حضور یا عدم حضور طرفین در جلسه، مسائل مالی مانند مهریه، نفقه و غیره و وضعیت حضانت فرزندان ازجمله مواردی هستند که باید در صورت‌جلسه ذکر شوند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

درصورتی‌که هر یک از زوجین درخواست طلاق به دادگاه ارائه دهد، دادگاه پرونده را جهت داوری ارجاع می‌‌دهد که در این حالت زوجین ظرف مدت 1 هفته باید فردی را که دارای خصوصیات داور در طلاق باشد، به دادگاه معرفی کنند. افرادی که بتوانند به‌عنوان داور طلاق انتخاب شوند، باید شرایط و ویژگی‌هایی داشته باشند تا از سوی دادگاه مورد تأیید قرار بگیرند. در این شرایط افراد می‌توانند از مشاوره حقوقی برای آگاهی از خصوصیات داور در طلاق و نحوه تعیین داور واجد شرایط کمک بگیرند تا در کمترین زمان ممکن به نتیجه برسند. برای این کار، می‌توانید از خدمات مؤسسات حقوقی مانند لامینگو استفاده نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه، به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مرجان هاشمی

دیدگاه شما

یک دیدگاه