نحوه نوشتن قرارداد و نکات ضروری تنظیم آن
برای نوشتن یک قرارداد استاندارد علاوه بر اطلاعات و جزئیات مربوط به قرارداد، داشتن دانش حقوقی کافی نیز ضروری است. معمولاً جمع این دو خصیصه بهصورت همزمان در یک نفر دور از انتظار است به همین علت پیشنهاد ما به شما استفاده از یک وکیل یا مشاور حقوقی در تنظیم قراردادهایتان است.
بااینحال دانستن مفاهیم اولیه قرارداد نویسی برای هرکسی ضروری است. در این نوشته تلاشمان بر این بوده تا نکات ضروری و اولیه یک قرارداد را بهصورت عمومی شرح دهیم.
قرارداد چیست؟ قرارداد نوشتهای است که تعهدات میان دو یا چند نفر را بهصورت قانونی ایجاد میکند. بهعبارتدیگر قرارداد ساختار منسجم و منظمی است که ارزشهای ایجادشده ناشی از توافق مشترک را برای طرفین بهصورت قانونی قابلپیگیری میکند.
نکاتی که پیش از نوشتن قرارداد باید رعایت شود
قبل از هر چیز باید طرف مقابل خود را کامل مورد ارزیابی قرار دهید. وقتی شناخت کافی و لازم میان طرفین وجود نداشته باشد راه سوءتفاهم همیشه بازخواهد بود. بعد از بررسی تواناییها و پیشینه طرف مقابل و اعتبارسنجی ایشان، مطمئن شوید که طرف مقابل شما اهلیت و صلاحیت کافی برای امضای قرارداد موردنظر را داشته باشد.
قبل از انعقاد قرارداد حتماً چند جلسه مذاکره و صحبت با یکدیگر برگزار کنید. صحبت بیشتر در مورد موضوع موردتوافق شما را به فهم عمیقتری از قرارداد میرساند.
این را در نظر داشته باشید که همیشه با حسن نیت وارد یک توافق جدید بشوید و منافع طرف مقابل را مانند منافع خودتان محترم بشمارید. با این روش قطعاً بهتر و زودتر به توافق خواهید رسید.
بعد از اینکه مطمئن شدید اهداف شما و طرف مقابلتان در یکجهت و یک هدف قرار دارد وارد مرحله تنظیم قرارداد بشوید.
ضروریات نوشتن قرارداد
حتماً در نظر داشته باشید که خلاصه گویی در قراردادها از ارکان اصلی به شمار میرود. توضیحات بیشازحد و طولانی بودن قرارداد علاوه بر اینکه بار روانی منفی بر روی افراد خواهد داشت ممکن است موجب به وجود آمدن تعهدات ناخواستهای شود که علت اصلی آن همان زیادهروی در توضیح مسائل باشد.
برای آنکه از ابتدا در قرارداد از سوءبرداشتها جلوگیری کنید حتماً مادهای تحت عنوان تعاریف در نظر بگیرید و مفاهیم کلیدی را تعریف نمایید.
هرچه سادهتر به شرح مطالب بپردازید راه را بر تفاسیر متعدد میبندید. از هنرهای قرارداد نویسی میتوان به این مسئله اشاره کرد که تعهدات مهم را در قالب چند جمله کوتاه و بهدوراز هرگونه فشار روانی در متن قرارداد بگنجانید. اما به این مسئله مهم توجه داشته باشید که توافقات قراردادی شما نمیتواند مخالف صریح قانون باشد.
درست است که قانون توافقات افراد را محترم میشمارد و از آنها حمایت میکند اما درصورتیکه محتوای قراردادها با قوانین امری مخالف باشد هیچگونه ارزش قانونی بر آنها بار نمیشود.
اگر موضوع قرارداد شما بهگونهای است که بیم افشای اطلاعات مهمی از آن شمارا نگران میکند حتماً شروط محرمانگی و عدم رقابت را در آن قرار دهید.
گاهی اطلاعات جانبی بعضی از قراردادها بهقدری زیاد است که نمیتوان آنها را در متن قرارداد گنجاند. لذا ترجیح بر این است که تحت عنوان ضمیمه به قرارداد منضم شوند. حتماً دقت داشته باشید که نگارش این ضمایم تخصص فنی و دقت بالایی را میطلبد. اما درهرصورت پس از تهیه آنها حتماً از مشاور حقوقی خود بخواهید برای جلوگیری از ایجاد یک تعهد جدید و ناخواسته، متن پیوست را موردبررسی حقوقی قرار دهد.
برای اطمینان خاطر از حسن اجرای تعهدات ناشی از قرارداد میتوانید از طرف مقابل خود درخواست تضمین نمایید. اگر از شما در ضمن امضای یک قرارداد درخواست تضمین شد حتماً روی برگ بهادار عبارت برای تضمین بابت تعهدات قرارداد X را درج کنید و آن را در وجه کسی که با شما قرارداد را امضا میکند بنویسید. پس از اتمام قرارداد و همکاری هم تضامین را مسترد نمایید.
نکات مربوط به شرایط فسخ قرارداد
در پایان هر قرارداد از شرایط خاتمه سخن گفته میشود. این ماده بیانگر شروطی است که طرفین توافق دارند در صورت وقوع آنها ادامه همکاری متوقف خواهد شد.
همیشه یکراه حل مناسب با شرایط قراردادتان، جهت حلوفصل اختلافات ناشی از قرارداد در نظر بگیرید. این راهحل میتواند مراجعه به محاکم قضایی و صلاحیتدار و یا داوری باشد. درصورتیکه راهحل داوری را انتخاب میکنید و داور را در ضمن قرارداد تعیین میکنید حتماً ذیل قرارداد توسط داور هم به امضا برسد.
در پایان به این نکته مهم توجه داشته باشید که زمانی از امضای یک قرارداد و آغاز یک همکاری حس خوبی خواهید داشت که در ابتدا از ارزشی که در ازای امضای قرارداد به دست میآورید اعتبارسنجی دقیقی کرده باشید. اگر بین عوضین قرارداد هماهنگی و تطابق وجود نداشته باشد نمیتوانید از یک همکاری دوجانبه و برابر لذت ببرید چون همیشه طرفی که احساس میکند معادل تلاش خود ارزش کافی دریافت نکرده تمام تلاش و انرژی خود را برای آن همکاری خرج نخواهد کرد.
برای مطالعه سایر مقالات حقوقی ما به مجله حقوقی لامینگو مراجعه نمایید.
2 دیدگاه
-
4 سال پیش
ممنون بابت اطلاعات فوق
دیدگاه شما