چگونه به تعزیرات حکومتی شکایت کنیم؟

شکایت به تعزیرات

 

 

زمانی که اسم شکایت به گوشمان می‌خورد شاید تصورمان این باشد که منظور شکوائیه در دعاوی کیفری است؛ که وقتی کسی از وقوع جرمی آسیب و صدمه می‌بیند برای پیگیری جرم و جبران خسارتی که در صورت وقوع یک عمل مجرمانه به او وارد شده است و همچنین برای اعلام جرم به دادسرا، دادستان و بازپرس نیاز به طرح یک شکوائیه‌ی کیفری دارد. شکوائیه در دعاوی کیفری مانند دادخواست در دعاوی حقوقی است. شروع رسیدگی به دعاوی کیفری در دادسرا مستلزم تنظیم و تسلیم شکوائیه و شروع رسیدگی به دعاوی حقوقی در دادگاه‌های حقوقی مستلزم تنظیم و تسلیم دادخواست می‌باشد. در این نوشتار به صورت اختصاصی به شرح نحوه تنظیم شکایت به تعزیرات خواهیم پرداخت.

هدف از تنظیم شکایت برای تعزیرات

جدا از جرایم کیفری در جایی دیگر مانند اصناف و واحدهای صنفی ممکن است تخلفی از مقررات و نظامات دولتی اتفاق بیفتد که مفهوم آن با جرم و بزه در دعاوی کیفری متفاوت است. در دعاوی کیفری همانطور که گفتیم هدف از تنظیم شکوائیه رسیدگی به جرایمی است که موجب آسیب و صدمه جانی و مالی مجنی‌علیه شده است؛ مانند قتل، ضرب و جرح، سرقت و غیره…

اما هدف از تنظیم شکایت برای تعزیرات، رسیدگی به تخلفات صنفی و اقتصادی مانند: گرانفروشی، کم‌فروشی، احتکار، عدم صدور فاکتور، عدم درج قیمت و غیره… است.

 

مرجع رسیدگی‌کننده به تخلفات صنفی

مرجع رسیدگی‌کننده به تخلفات صنفی و اقتصادی سازمان تعزیرات حکومتی است؛ طبق قانون سازمان تعزیرات حکومتی به امور مربوط به تخلفات ناظر بر کالا و خدمات رسیدگی می‌کند و در واقع تخلفاتی که در کار تولید، توزیع و فروش کالا و خدمات است مطرح است در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی خواهد بود. در حقیقت سازمان تعزیرات حکومتی خود به طور کلی به این موضوع رسیدگی نمی‌کند بلکه دارای شعبی است که زیر نظر این سازمان به پرونده‌ها رسیدگی می‌کنند. مانند اتحادیه‌های صنفی، سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان.

شکایت به تعزیرات

تنظیم شکوائیه برای رسیدگی به تخلفات صنفی

در ابتدا باید بگوییم که طبق ماده ۱۸ آیین‌نامه‌ی سازمان تعزیرات حکومتی، رسیدگی به تخلفات واحدهای صنفی تنها منوط به وصول شکایت یا گزارشی از اتحادیه‌ها نیست بلکه شعب تعزیرات حکومتی بلافاصله پس از گزارش مأمورین سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات و همچنین گزارش سازمان بازرسی کل کشور و سایر مراجع قضایی، دولتی و انتظامی شروع به رسیدگی می‌نمایند.

مردم و افراد عادی می‌توانند با شماره ۱۳۵ تماس بگیرند و تخلف را گزارش دهند و یا در سامانه جامع پاسخگویی به شکایات سازمان تعزیرات حکومتی در پایگاه اینترنتی این سازمان با آدرس الکترونیکی tazirat.gov.ir_ t135.ir  شکایت خود را مطرح کنند. برای ثبت شکایت‌های خصوصی به قسمت ثبت شکوائیه مراجعه کرده و با وارد کردن اطلاعات، شکایت خود را ثبت می‌کنید. همچنین برای پیگیری شکایت خود، قسمت پیگیری شکوائیه را انتخاب کرده و با ثبت شماره پیگیری خود ادامه‌ی کار خود را طبق روال پیگیری می‌کنید.

دریافت مشاوره حقوقی

نحوه‌ی رسیدگی به شکایات توسط سازمان تعزیرات حکومتی

در سازمان تعزیرات حکومتی دو هیئت بدوی و تجدیدنظر وجود دارد که به تخلفات صنفی و اقتصادی رسیدگی می‌کنند.

رسیدگی در هیئت بدوی

شکایات و گزارش‌هایی که از جانب مردم و بازرسین در خصوص این تخلفات ارائه می‌شود، ابتدا توسط اتحادیه‌های صنفی مورد بررسی قرار می‌گیرد و ضابطین اتحادیه ظرف مدت ۱۰ الی ۱۵ روز مهلت دارند تا به شکایات ارائه شده رسیدگی کنند. پس از رسیدگی شعب بدوی، یک نسخه از گزارش ارائه شده را به سازمان‌های نظارت و بازرسی ارسال می‌کنند تا حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز نظرات کارشناسی خود را جهت ملاحظه در صدور رأی به شعبه‌ی مربوطه تسلیم نمایند. با توجه به نوع تخلفی که صورت گرفته، شعب سازمان تعزیرات جهت رسیدگی به این‌گونه تخلفات متفاوت است.

پس از آن فرده متهم به جهت رسیدگی به موضوع و ارائه‌ی دفاعیات خود احضار می‌شود. اگر متهم در جلسه حضور پیدا نکند، حکم به صورت غیابی صادر خواهد شد.

این مطلب را بخوانید: هر آنچه باید درباره‌ی دعاوی حقوقی، کیفری و اداری بدانید

رسیدگی در هیئت تجدید نظر

محکوم‌علیه و همچنین شاکی می‌توانند نسبت به حکمی که در مرحله‌ی بدوی صادر شده است تقاضای واخواهی و تجدید نظرخواهی کنند. مهلت تجدیدنظرخواهی برای محکوم‌علیه و شاکی ده روز از تاریخ ابلاغ و نسبت به سایر اشخاص سه ماه از تاریخ ابلاغ است. بر اساس ماده ۲۳ آیین‌نامه تعزیرات حکومتی اشخاص زیر نیز حق تجدیدنظرخواهی از کلیه‌ی آراء شعب بدوی را دارند:

  • شاکی خصوصی پرونده در صورت برائت متهم
  • اعضای کمیسیون هماهنگی امور تعزیرات در استان و شهرستان مربوطه
  • رؤسای سازمان‌های تعزیرات حکومتی و بازرسی و نظارت

برای مطالعه سایر مطالب ما به بلاگ لامینگو مراجعه بفرمایید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید کانال تلگرام لامینگو

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه