نحوه شکایت از وکیل در دادسرای انتظامی وکلا | دلایل شکایت از وکیل

2 سال پیش
شکایت از وکیل

وکالت عبارت از عقدی است که به موجب آن فردی دیگری را نایب و جانشین خود در انجام امری خاص از قبیل خرید یک ملک، فروش آن و غیره می‌نماید. آنچه تحت عنوان وکالت در بین عامه مردم رایج گردیده است، حضور فردی حقوقدان تحت عنوان وکیل در فرآیند دادرسی و دفاع از حق موکل خود می‌باشد. ممکن است پس از طی مراحل دادرسی، موکل نسبت به اعمال و اقدامات وکیل خود ناراضی بوده و خواستار شکایت از وکیل خود باشد. در این گفتار سعی داریم تا شما را با مراحل و نحوه شکایت از وکیل آشنا نماییم.

 

دلایل شکایت از وکیل

طبیعی است که همه افراد جامعه در امور حقوقی از تخصص و تبحر ویژه‌ای برخوردار نباشند. به همین دلیل در بسیاری از دعاوی، رسیدگی به موضوع و حضور در جلسات دادرسی و ارائه دفاعیات را به عهده وکیل قرار می‌دهند. وکیل شخصی است که دارای حداقل مدرک لیسانس حقوق بوده و با أخذ پروانه وکالت، مجوز حضور در دادگاه را دریافت نموده است. گاه در طی مراحل رسیدگی و یا پس از صدور حکم دادگاه، موکل درمی‌یابد که اقدامات وکیل در جهت حفظ منافع وی نبوده و باعث تضرر موکل گردیده است. به همین دلیل درصدد طرح شکایت از وکیل خود برمی‌آید.

توصیه می‌گردد پیش از انجام هر اقدامی در جهت طرح شکایت، ابتدا با وکیل یا حقوقدان دیگری مشورت نمایید تا از غیرقانونی بودن اقدامات وکیل خود اطمینان حاصل نمایید. سپس می‌توانید به کانون وکلایی که وکیل در آنجا عضو است مراجعه نموده و شکایت خود را ثبت نمایید. جهت دریافت مشاوره حقوقی می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

چند نمونه از تخلفات وکلا

تخلفات وکلا که می‌تواند منجر به طرح شکایت از آنان گردد، نامحدود بوده و می‌تواند موارد بسیاری را شامل شود. در این بخش تنها چند نمونه از این تخلفات را از باب مثال بیان خواهیم نمود.

1 . خودداری وکیل از شرکت در جلسات رسیدگی به پرونده موضوع وکالت

2 . خیانت به موکل یا تبانی با طرف مقابل

3 . استعفاء از پرونده در زمانی که موکل وقت کافی برای معرفی وکیل دیگری نداشته است

4 . افشای اسرار مرتبط با پرونده یا موکل

5 . دریافت حق‌الوکاله مازاد بر مبلغ تعرفه بدون توافق قبلی با موکل

6 . اجتناب از تحویل یک نسخه از وکالت‌نامه به موکل

7 . دریافت مبلغی از موکل به بهانه اعمال نفوذ در دادگاه و فرآیند دادرسی

8 . أخذ وکالت از طریق حیله یا تقلب

9 . دلالی و غیره

 

دلایل شکایت از وکیل

 

مراحل شکایت از وکیل

جهت شکایت از وکیل بایستی ابتدا شکایت خود را مطابق ماده 61 آیین‌نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلا به‌صورت کتبی یا شفاهی در کانون وکلایی که وکیل در آن عضویت دارد ثبت نمود. پس از ثبت و امضای شکایت، شکایت‌‌نامه جهت طی ادامه مراحل رسیدگی به دادسرای انتظامی وکلا فرستاده می‌شود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

الف. دادسرای انتظامی وکلا

دادسرای انتظامی وکلا وظیفه بررسی موجه یا غیرموجه بودن شکایت مطروحه را دارد. چنانچه دادسرای انتظامی، ادعای شاکی را غیرموجه تشخیص دهد، قرار منع تعقیب وکیل را صادر نموده و شکایت را رد می‌نماید. اما اگر ادعای شاکی موجه و صحیح تشخیص داده شود، دادسرای انتظامی با صدور کیفرخواست، پرونده را جهت رسیدگی و تعیین تکلیف به دادگاه انتظامی وکلا ارسال می‌نماید.

 

ب. دادگاه انتظامی وکلا

پس از وصول کیفرخواست به دادگاه انتظامی، رونوشتی از ادعانامه به وکیل ابلاغ می‌گردد. در برخی موارد دادگاه انتظامی بدون تشکیل جلسه رسیدگی، اقدام به صدور رأی و تعیین تکلیف درخصوص پرونده می‌نماید. گاه نیز ممکن است وکیل برای دفاع از خود یا ادای پاره‌ای از توضیحات به دادگاه احضار گردد. ممکن است پس از بررسی‌های لازم، دادگاه انتظامی وکلا وکیل را بی‌گناه دانسته و حکم برائت وی را صادر نماید و یا اینکه وی را خاطی تشخیص داده و مجازاتی برای او در نظر گیرد.

 

جهت آشنایی بیشتر با روال دادرسی و دادگاه کیفری می‌توانید به این مطلب مراجعه نمایید: انواع دادگاه کیفری چیست؟

 

مجازات وکیل خاطی

ماده 76 آیین‌نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلا مجازات‌هایی را که ممکن است وکیل خاطی به آن‌ها محکوم شود را به شرح زیر بیان نموده است:

1 . اخطار کتبی

2 . توبیخ با درج در پرونده

3 . توبیخ با درج در روزنامه رسمی و مجله کانون

4 . تنزل درجه

5 . ممنوعیت از وکالت به مدت سه ماه تا سه سال

6 . محرومیت دائم از شغل وکالت

 

شکایت از وکیل

 

اعتراض نسبت به تصمیمات دادسرا یا دادگاه انتظامی وکلا

ممکن است پس از طرح شکایت از وکیل و رسیدگی به آن در دادسرا یا دادگاه انتظامی وکلا همچنان شاکی معتقد باشد که حق وی تضییع شده و رأی به نفع او صادر نشده است. در این شرایط حق اعتراض در خصوص تصمیمات دادسرا یا دادگاه انتظامی وکلا برای شاکی به رسمیت شناخته شده است.

 

الف. اعتراض نسبت به تصمیمات دادسرای انتظامی وکلا

شاکی و رئیس کانون وکلا در صورت اعتراض نسبت به قرار منع تعقیب وکیل که در دادسرای انتظامی صادر می‌گردد، می‌توانند ظرف ده روز از ابلاغ قرار با مراجعه به دادگاه انتظامی وکلا اعتراض خود را ثبت نمایند تا دادگاه انتظامی این موضوع را بررسی نماید.

 

ب. اعتراض نسبت به تصمیمات دادگاه انتظامی وکلا

در صورتی‌که نسبت به حکم برائت وکیل که از طرف دادگاه انتظامی صادر می‌گردد، اعتراضی وجود داشته باشد تنها شاکی می‌تواند ظرف ده روز از ابلاغ رأی دادگاه در دادگاه عالی انتظامی قضات، تقاضای تجدیدنظرخواهی نماید. وکیل یا رئیس کانون وکلا تنها در موارد محدودی حق تجدیدنظرخواهی نسبت به آرای دادگاه انتظامی وکلا را دارند.

 

شکایت از وکیل طرف مقابل

گاه در فرآیند رسیدگی به یک دعوا یکی از طرفین نسبت به اعمال یا رفتارهای وکیل طرف مقابل شاکی می‌گردد. برای مثال ممکن است ادعای تبانی وکیل طرف مقابل با قضات، توهین وکیل طرف مقابل یا غیره را داشته باشد. در چنین مواقعی شکایت از وکیل طرف مقابل نیز به همین ترتیب که در خصوص شکایت از وکیل خود بیان شد، امکان‌پذیر می‌باشد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

نتیجه‌گیری

مشاهده نمودیم که دادسرای انتظامی و دادگاه انتظامی وکلا بر اقدامات ایشان نظارت دارند و اگر موکل نسبت به هر اقدام وکیل خود ناراضی باشد، می‌تواند حقوق از دست‌رفته خود را از این طریق از وکیل مطالبه نماید. تنها باید توجه داشت که در شکایت از وکیل، اتهامات وارده بایستی صحیح بوده و قابل انتساب به او باشد.

مجموعه لامینگو می‌تواند در انجام این امر شما را یاری نماید. چنانچه درخصوص شکایت از وکیل نیازمند مشاوره و راهنمایی بیشتری هستید، می‌توانید با مراجعه به قسمت دریافت مشاوره از خدمات مشاوره‌ای متخصصان این حوزه بهره‌مند شوید. علاوه بر این، در صورت وجود هرگونه سؤال و ابهام در خصوص مطلب فوق می‌توانید سؤالات خود را در قسمت دیدگاه ها بیان نموده تا متخصصان مجموعه در اسرع وقت به آن‌ها پاسخ دهند. در پایان توصیه می‌شود جهت افزایش دانش حقوقی و کسب اطلاعات بیشتر به بلاگ لامینگو مراجعه نموده و مطالب حقوقی مورد علاقه‌تان را مطالعه نمایید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه