قرارداد برگزاری دوره آموزشی چگونه تنظیم میشود و چه مفادی دارد؟
با توجه به اهمیت امر آموزش در کشور، امروزه با برگزاری دورههای آموزشی زیادی مواجه هستیم. هر چقدر جامعهای رو به جلو پیش میرود، اولاً اهمیت امر آموزش در آن جامعه افزایش خواهد یافت و در ثانی، امر آموزش در رشتههای متعدد و جدیدی گسترش مییابد. از سوی دیگر، به مرور که جوامع پیشرفته میشوند نیاز به ورود به حوزههای تازهای دارند و برای پیشبرد اهداف در این حوزهها نیاز به آموزش نیروی انسانی میباشد. در همین راستا اشخاص حقیقی و حقوقی زیادی هستند که اقدام به برگزاری دورههای آموزشی میکنند و افرادی که علاقه به فراگرفتن در آن زمینه دارند، اقدام به ثبت نام در این دورهها و کارگاهها میکنند. ارتباط میان شخصی که آموزش میدهد و شخصی که آموزش میبیند باید در قالب قراردادی تحت عنوان قرارداد برگزاری دوره آموزشی بوده و طرفین این آموزش باید اقدام به تنظیم این قرارداد نمایند.
در این نوشتار قصد داریم به چگونگی تنظیم قرارداد ارائه خدمات آموزشی یا قرارداد برگزاری دوره آموزشی بپردازیم و درباره مندجات این قرارداد توضیحات لازم را ارائه نماییم. با توجه به اینکه در شرایط کنونی و گسترش اینترنت، هر شخصی میتواند با هزینه اندک اقدام به برگزاری دوره آموزشی نماید، در نتیجه این قرارداد جزو یکی از قراردادهای رایج میان اشخاص است. در همین راستا پیشنهاد میشود چنانچه قصد دارید اطلاعات لازم حقوقی درباره انعقاد این قرارداد را کسب کنید، این مطلب را تا انتها مطالعه نموده و چنانچه قصد کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه را داشتید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط بوده و اطلاعات بیشتر را از این اشخاص دریافت نمایید.
قرارداد برگزاری دوره آموزشی چگونه قراردادی است؟
اگر توجه کرده باشید، در حال حاضر نسبت به سالهای پیش، افراد بیشتر به دنبال کسب مهارتهای جدید هستند. هر چقدر جامعه پیش به جلو میرود، افراد جامعه بیشتر متوجه این موضوع میشود که برای کسب موفقیت، نیازمند کسب علوم و مهارتهای جدید هستند و لازم است هر فردی چند مهارت کاربردی داشته باشد. حال به همان نسبت که اشخاص به حوزه آموزش بیشتر علاقهمند شدهاند اشخاصی که توانایی تدریس و آموزش را دارند نیز اقدام به برگزاری دورههای آموزشی بیش از پیش نمودهاند. شخصی که اقدام به برگزاری کارگاه آموزشی و ارائه خدمات آموزشی مینماید ممکن است یک شخص حقیقی و یا یک شخص حقوقی مانند یک سازمان، یک نهاد و یا هر مرکز دیگری باشد. در هر صورت این اشخاص به دنبال آن هستند تا از طریق این گردهماییهای آموزشی، تجارب خود را به سایر اشخاص انتقال دهند.
در همین راستا لازم است تا اشخاصی که قصد برگزاری دوره آموزشی را دارند، اقدام به تنظیم قرارداد نمایند. این قرارداد باید میان شخصی که قصد ارائه خدمات آموزشی را دارد و اشخاصی که قصد فراگیری آموزش مزبور را دارند منعقد گشته و ابعاد و جزئیات مربوط به این همکاری در متن این قرارداد درج گردد. تفاوتی ندارد شخصی که قصد برگزاری کارگاه آموزشی را دارد یک شخص حقیقی است یا یک شخص حقوقی، در هر صورت تنظیم این قرارداد برای آغاز این همکاری الزامی میباشد. با تنظیم قرارداد مزبور، آموزش در بهترین شکل ممکن انجام خواهد شد و وجود یک قرارداد مکتوب میان طرفین، سبب میشود تا از بروز اختلافات قراردادی جلوگیری شده و در صورت بروز اختلاف، این اختلافات مانع از اجرای موضوع قرارداد نشود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
قراداد ارائه خدمات آموزشی چه قالبی دارد؟
قرارداد ارائه خدمات آموزشی یکی از قراردادهای پیمانکاری خدمات است. قراردادهای پیمانکاری انواع مختلفی مانند کارشناسی، حمل و نقل و خدمات دارند. در تعریف قراردادهای پیمانکاری باید اینگونه بگوییم که قرارداد پیمانکاری قراردادی است که با انعقاد آن، یکی از طرفین قرارداد اقدام به ارائه خدمات و یا انجام پروژهای مینماید و در ازای آن، مبلغی را بهعنوان دستمزد دریافت میکند. برخلاف قراردادهای استخدامی، در قراردادهای پیمانکاری یا پروژهای، طرفین با توافق هم اقدام به تنظیم مفاد قرارداد کرده و جزئیات مربوط به همکاری میان خود را در این قرارداد درج میکنند. قراردادهای پیمانکاری که قرارداد برگزاری کارگاه آموزشی نیز یکی از انواع آن است، یک عقد نامعین و تابع ماده 10 قانون مدنی میباشند.
ماده 10 قانون مدنی این حق را به اشخاص حقیقی و حقوقی داده است که قراردادهای خصوصی مورد نظر خود را بر اساس توافق با یکدیگر منعقد نموده و مواردی را که در نظر دارند، در متن این قرارداد داخل نمایند. البته باید توجه داشت قانون مدنی اعتبار این قراردادها را مشروط به رعایت قوانین کشور نموده است. از آنجایی که قراردادهای پیمانکاری بر اساس اراده طرفین تنظیم و منعقد میگردد، توصیه میشود افراد انعقاد قرارداد برگزاری دوره آموزشی را به اشخاصی بسپارند که در زمینه عقد قراردادها تخصص داشته و میتوانند حقوق طرفین قرارداد را تأمین نمایند. قرارداد ارائه خدمات آموزشی یک قرارداد نامعین است؛ به این معنا که قانون مدنی به صورت مستقیم، مقررات حاکم بر تنظیم این قرارداد را در قانون مشخص نکرده و عقد این قراردادها را مشروط بر رعایت مقررات قانونی و شرعی، صحیح دانسته است.
تنظیم قرارداد برگزاری دوره آموزشی چگونه است؟
همانطور که در بخش پیش بیان شد، قرارداد پیمانکاری قراردادی است که در قالب آن یکی از طرفین این قرارداد که کارفرما نام دارد، خدمتی را از طرف دیگر قرارداد که مجری قرارداد است، در ازای پرداخت مبلغی درخواست خواهد کرد. قراردادهای پیمانکاری دارای شرایط عمومی و خصوصی هستند؛ شرایط عمومی، شرایطی است که در تمام انواع قراردادهای پیمانکاری مشترک و یکسان است و شرایط خصوصی، شرایطی است که در قراردادهای مختلف، متفاوت است و مربوط و مختص به همان قرارداد است. طرفین قرارداد برگزاری کارگاه آموزشی باید توجه داشته باشند که در تنظیم قرارداد، هم شرایط عمومی و هم شرایط خصوصی را قید نمایند. در ادامه مطلب به بررسی چگونگی تنظیم قراداد برگزاری کارگاه آموزشی خواهیم پرداخت و مندرجات این قرارداد را بررسی خواهیم کرد.
معرفی طرفین قرارداد برگزاری کارگاه آموزشی
طرفین قرارداد برگزاری دوره آموزشی، کارفرما و پیمانکار یا همان مجری قرارداد هستند. در قرارداد مزبور، شخصی که درخواست دریافت آموزش مربوطه را دارد، کارفرما و شخص دیگر که ممکن است یک شخص حقیقی یا حقوقی باشد، مجری قرارداد است. در راستای معرفی طرفین قرارداد، باید اطلاعات کامل مربوط به هر یک از این اشخاص در متن قرارداد ارائه خدمات آموزشی ذکر گردد. اگر کارفرما شخص حقوقی مثلا یک دانشگاه باشد، در این صورت باید اطلاعاتی مانند نام شخص حقوقی، شماره ثبت، مشخصات نماینده شخص حقوقی، آدرس، شماره تلفن و سایر اطلاعات اینچنینی درج گردد. علاوه بر این، اگر مجری قرارداد شخص حقیقی باشد، در این صورت باید اطلاعاتی مانند نام و نام خانوادگی، تحصیلات و مهارتهای مربوط به حوزه تحصیل، تاریخ تولد، آدرس اقامتگاه و شماره تماس درج گردد. در ارتباط با مشخصات کارفرمای قرارداد نیز باید اطلاعات هویتی این شخص در قرارداد وارد شود.
نکتهای که در این زمینه باید به آن توجه داشته باشید این است که ممکن است طرفین قرارداد در ارتباط با این اطلاعات با یکدیگر به توافق رسیده و قصد داشته باشند برخی از این اطلاعات را در قرارداد درج ننمایند. برای مثال ممکن است کارفرما و مجری قرارداد با هم توافق کنند که آدرس محل زندگیشان در متن این قرارداد درج نشود که در این صورت، این یک توافق صحیح خواهد بود.
این مطلب را نیز بخوانید: بررسی نكات حقوقی تنظيم قرارداد پیمانکاری که باید به آن توجه کرد
موضوع قرارداد برگزاری دوره آموزشی
موضوع قرارداد ارائه خدمات آموزشی، برگزاری یک گردهمایی برای انتقال تجارب و آموزش افرادی است که در این دوره ثبت نام کردند. موضوع هر قراردادی عبارت است از انجام فعالیتی که با توافق طرفین بنا است در قالب قرارداد به انجام برسد. با توجه به این تعریف، باید گفت موضوع قرارداد مزبور نیز ارائه خدمات آموزشی تحت قالب قرارداد برگزاری کارگاه آموزشی طی ساعات معین است. برای مثال موضوع قرارداد برگزاری دوره آموزشی ادیت ویدئو، ارائه نکات آموزشی لازم برای ادیت کردن ویدئو است که این نکات توسط استاد این دوره تدریس خواهد شد و شخصی که فراگیر این آموزش است پس از طی کردن این دوره، توانایی پایه لازم برای ادیت ویدئوهای مدنظر خود را خواهد داشت.
نکته بسیار مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که موضوع قرارداد باید به صورت بسیار دقیق و با جزئیات کامل در متن قرارداد درج گردد تا طرفین قرارداد در این زمینه دچار اختلاف نشوند. برای مثال در قرارداد کارگاه آموزشی ادیت ویدئو، باید به صورت دقیق ذکر شود که این آموزش شامل آموزش چه نرمافزارهایی میشود و فردی که این آموزش را میبیند، پس از اتمام این دوره قادر به ادیت چه نوع ویدئویی خواهد بود. اگر موضوع به صورت دقیق درج نگردد، در این صورت ممکن است کارفرما ادعا کند موضوعات بیشتری مد نظرش بوده است و مجری قرارداد ادعا کند که اینچنین نبوده و آموزش محدود به موارد مد نظر او بوده است.
تعهدات مجری قرارداد ارائه خدمات آموزشی
هر یک از طرفین قرارداد برگزاری دوره آموزشی تعهداتی به موجب این قرارداد دارد که باید این تعهدات را اجرا نماید. از جمله تعهدات مجری قرارداد برگزاری کارگاه آموزشی میتوان به این موارد اشاره کرد که مدرس دوره آموزشی باید آموزش موضوع قرارداد را در موعد مقرر و در ساعات آموزشی مصوب ارائه نماید. مجری قرارداد حق واگذاری پروژه آموزشی به سایر افراد را نخواهد داشت و باید خود، نکات آموزشی لازم را ارئه نماید. دلیل این امر نیز این است که افراد با توجه به شخصیت مدرس دوره اقدام به ثبت نام در دوره آموزشی کردند و به همین دلیل، مدرس نباید آموزش را به دیگران واگذار نماید. علاوه بر موارد مذکور، پیمانکار باید به زمانبندیهای مقرر در قرارداد پایبند بوده و نباید تأخیری در اجرای تعهد خود داشته باشد.
یکی دیگر از تعهدات مجری قرارداد در صورتیکه این شخص یک شخص حقوقی باشد، این است که پیمانکار وظیفه دارد مدرسین مورد تأیید و توانمند را جهت ارائه خدمات آموزشی استخدام نماید. علاوه بر این، پرداخت حقوق این مدرسین نیز بر عهده نهادی است که اقدام به برگزاری دوره آموزشی نموده است و کارفرما تعهدی در این راستا نخواهد داشت.
تعهدات کارفرمای قرارداد برگزاری دوره آموزشی
علاوه بر مجری قرارداد، کارفرمای قرارداد نیز یعنی شخصی که در کارگاه آموزشی ثبت نام کرده است نیز در این همکاری وظایفی دارد. از جمله تعهدات و وظایف کارفرما این است که کارفرما باید خواست و هدف خود را بهطور دقیق برای پیمانکار شرح دهد تا پیمانکار بتواند با اطلاع از شرایط پروژه، کامل و دقیق به انجام تعهدات آموزشی خود بپردازد. کارفرما همچنین باید تعهدات مالی خود نسبت به مجری قرارداد را در مواعد مقرر انجام داده و هزینه دریافت خدمات آموزشی را بپردازد. یکی دیگر از تعهدات کارفرما این است که این فرد حق ندارد که پس از امضای قرارداد، درخواست دریافت آموزش بیشتری را داشته باشد. کارفرمای قرارداد وظیفه دارد در ساعات آموزشی در مکان تدریس حاضر شده و در صورت غیبت، جلسه آموزشی تجدید نخواهد شد مگر با رضایت مجری قرارداد.
تعهدات دیگری نیز در راستای اجرای موضوع قرارداد یعنی آموزش وجود دارد که با خواست و اراده طرفین قرارداد مشخص میشود که انجام این تعهدات بر عهده کیست. برای مثال یکی از این تعهدات، تأمین کتب و جزوات آموزشی است که ممکن است بر عهده مجری قرارداد یا شخص فراگیر آموزش باشد و این موضوع به توافق طرفین قرارداد بستگی خواهد داشت.
این مطلب را نیز بخوانید: نمونه قرارداد برگزاری همایش و نکات و الزامات حقوقی این قرارداد پیمانکاری
مدت در نمونه قرارداد برگزاری دوره آموزشی
تعیین مدت در نمونه قرارداد برگزاری کارگاه آموزشی و سایر دورههای اینچنینی بسیار مهم است؛ زیرا برگزاری همایش یا کارگاه آموزشی موضوعی است که اگر در مدتزمان مناسب خود انجام نگردد، دیگر انجام و اجرای آن فایدهای برای کارفرما ندارد. به همین دلیل است که طرفین قرارداد باید در هنگام انعقاد قرارداد برگزاری همایش آموزشی، مدتزمان دقیق انجام موضوع قرارداد را تعیین نمایند. علاوه بر این، طرفین میتوانند برای انجام هر یک از امور مرتبط با برگزاری رویداد آموزشی نیز زمانبندی مشخصی تعیین نمایند. برای مثال کارفرما میتواند از مجری قرارداد درخواست نماید تا در دو جلسه ابتدایی آموزش، تا سرفصل مشخصی تدریس شود و در جلسات بعدی سایر مباحث. اگر طرفین مدتزمان مشخصی برای انجام موضوع این قرارداد معین ننمایند اختلافات زیادی در روابط قراردادی این اشخاص حادث میگردد و سبب ورود خسارت به هر دو طرف قرارداد میشود.
مبلغ قرارداد پیمانکاری خدماتی برگزاری دوره آموزشی
مبلغ نمونه قرارداد برگزاری همایش آموزشی شامل دستمزد مجری قرارداد (مدرس) و سایر هزینههایی میگردد که برای اجرای موضوع قرارداد یعنی برگزاری دوره، مورد نیاز است. کارفرمای قرارداد باید دستمزد مجری قرارداد را بر اساس آنچه در هنگام انعقاد قرارداد با یکدیگر توافق نمودهاند بپردازد. توجه داشته باشید که اگر مجری قرارداد یک نهاد برگزاری کارگاه آموزشی مثلاً دانشگاه باشد و دانشگاه از چند نفر از اساتید خود را برای برگزاری کارگاه آموزشی مورد نظر استفاده نماید، کارفرما باید مبلغ قرارداد را به دانشگاه پرداخته و تعهدی در برابر پرداخت حقوق اساتید ندارد و این اشخاص، حقوق خود را از دانشگاهی که در آن مشغول به فعالیت هستند دریافت خواهند نمود. علاوه بر این، باید در خصوص هزینههای لازم در ارتباط با برگزاری همایش آموزشی نیز همراه با دستمزد قرارداد تعیین تکلیف گردد.
شرایط فسخ قرارداد برگزاری دوره آموزشی
در طول مدت قرارداد ممکن است مواردی رخ دهد که طرفین قرارداد اقدام به فسخ قرارداد بهصورت یکجانبه نمایند. البته این حق فسخ باید در هنگام عقد قرارداد برای آنها پیشبینی شده باشد و یا قانون حاکم این اعمال حق فسخ را مجاز بداند. یکی از مواردی که در صورت وقوع آن طرفین قرارداد میتوانند نمونه قرارداد برگزاری همایش را فسخ نمایند، تخلف طرف مقابل از انجام تعهدات قراردادی است. در صورتیکه مجری قرارداد برگزاری کارگاه آموزشی انجام اقدامات لازم برای برگزاری و ارائه خدمات آموزشی را آغاز ننماید و یا در انجام امور مرتبط با موضوع قرارداد تأخیر نماید، کارفرما با پیشبینی این امر در قرارداد، حق دارد قرارداد مزبور را فسخ نماید.
همچنین اگر کارفرما در پرداخت دستمزد مدرس قرارداد تعلل نماید و مبلغ قرارداد را در موعد مقرر نپردازد، در این صورت مجری قرارداد حق خاتمه دادن به قرارداد بهصورت یکجانبه را خواهد داشت (درصورت پیشبینی در متن قرارداد).
تضمین حسن اجرای موضوع قرارداد و جبران خسارات قراردادی
ممکن است در طی روند اجرای موضوع قرارداد، یعنی برگزاری کارگاه آموزشی، مجری قرارداد یعنی مدرس دوره دچار تخلفاتی شده و نتواند موضوع قرارداد را آنطور که در قرارداد تعیین گردیده است اجرا نماید. در چنین شرایطی ممکن است به کارفرمایی که امر برگزاری کارگاه آموزشی را به مجری قرارداد محول نموده است و مبالغی را نیز در قبال آن پرداخته، خساراتی وارد آید و این شخص متحمل ضرر گردد. برای مثال ممکن است شخصی که قصد دریافت نکات آموزشی را دارد، در زمان دیگری نتواند در این دوره شرکت کند.
در همین راستا متخصصان امر قراردادنویسی به اشخاصی که قصد عقد قرارداد را دارند پیشنهاد مینمایند که بندی را تحت عنوان جبران خسارت در قرارداد تنظیم نموده و در آن بند قید نمایند که مجری قرارداد در صورت نقض تعهدات خود چه میزان خسارت را باید به کارفرما بپردازد. همچنین میتوان در هنگام انعقاد قرارداد، تضمینی جهت انجام صحیح موضوع قرارداد از مجری دریافت کرد تا در صورتیکه مجری نتوانست قرارداد را مطابق با خواسته کارفرما و توصیفات قراردادی پیش ببرد، کارفرما بتواند خسارت خود را از محل تضمینات ارائهشده جبران نماید.
مرجع حل اختلافات قراردادی
کارفرما و مجری نمونه قرارداد برگزاری دوره آموزشی بهتر است در هنگام انعقاد قرارداد بندی درج نموده و در آن بند درباره چگونگی حل اختلافات قراردادی که ممکن است در جریان انجام موضوع قرارداد و اجرای تعهدات قراردادی میان آنها رخ دهد تعیین تکلیف نمایند. البته که باید در صورت بروز اختلاف، ابتدا تلاش گردد اختلاف از طریق مذاکره و سازش حلوفصل گردد. اما بهتر است طرفین، مرجعی را مشخص نمایند تا اگر اختلاف از طرق مسالمتآمیز رفع نگردید برای حل آن اختلاف به مرجع مذکور در قرارداد مراجعه نمایند. این مرجع حل اختلاف ممکن است مراجع قضایی یعنی دادگاهها بوده و یا مراجع خصوصی مانند مراکز داوری باشد.
در مقایسه با مراجعه عمومی حل و فصل اختلافات، داوری گزینهای بهتر و محبوبتر میان اشخاص است. دلیل این امر نیز این است که سرعت فرآیند حل اختلاف در روش داوری بیشتر بوده و هزیه حل اختلاف از این طریق نیز کمتر است. در صورتیکه طرفین قرارداد قصد داشته باشند اختلافاتی که ممکن است ایجاد شود را از طریق داوری رفع نمایند، در این صورت این اشخاص باید در هنگام عقد قرارداد، داور مرضیالطرفین خود را مشخص کرده و پس از بروز اختلاف، حل و فصل اختلاف را به این شخص ارجاع دهند.
جمعبندی
قرارداد برگزاری دوره آموزشی قراردادی است که با هدف ارائه خدمات آموزشی، میان مدرس دوره و شخصی که قصد دارد آموزش مربوطه را ببیند منعقد میگردد. این قرارداد یکی از انواع قرارداد خدمات پیمانکاری است و مدرس دوره، مجری قرارداد و شخص مقابل کارفرما است. تفاوتی ندارد برگزارکننده کارگاه آموزشی شخص حقوقی یا حقیقی باشد. در هر صورت تنظیم این قرارداد الزامی خواهد بود. یکی از ضرورتهای تنظیم قرارداد مزبور این است که بروز اختلافات قراردادی را به حداقل میرساند و علاوه بر این در صورت بروز اختلاف، از به وجود آمدن اختلافات دیگر جلوگیری خواهد نمود. قراردادهای پیمانکاری از جمله عقود نامعین هستند و به همین دلیل طرفین این قرارداد میتوانند مفاد و مندرجات قرارداد را با توافق و اراده خود تنظیم و مشخص نمایند.
همانطور که گفته شد، فرد یا مجموعهای که قصد دارد کارگاه و یا همایش آموزشی برگزار نماید، باید قراردادی تنظیم نموده و شرایط عام و خاص مد نظر را در آن قید نماید تا موضوع قرارداد بهدرستی انجام شده و اشخاص، تعهدات و مسئولیتهای قراردادی خود را مطابق با الزامات این قرارداد انجام دهند. طرفین نمونه قرارداد برگزاری کارگاه آموزشی در نهایت باید سند قانونی منعقده میان خود را در دو نسخه تنظیم و امضا نمایند. در همین راستا پیشنهاد میشود اگر قصد برگزاری یک رویداد آموزشی را دارید در تنظیم این قرارداد از مشاوره حقوقی مشاوران حقوقی و کارشناسان قراردادنویسی استفاده کنید. علاوه بر این، شما میتوانید با ورود به سامانه تنظیم قرارداد سفارشی لامینگو با وارد کردن اطلاعات مربوطه، قرارداد مورد نظر خود را دریافت نمایید.
بلاگ حقوقی لامینگو
اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و این مطلب برایتان مفید بوده است میتوانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتوای حقوقی این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. علاوه بر این، این امکان برای شما فراهم شده است تا پرسشهای خود در ارتباط با هر مطلب را در انتهای مطلب و در قسمت مربوط به دیدگاهها یادداشت نمایید تا همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو به سؤالات شما پاسخ دهند. در پایان ضمن تشکر از زمان و تشکر شما، خواهشمندیم نظرات خود در ارتباط با مطالب بلاگ حقوقی لامینگو را با ما در میان بگذارید و از این طریق به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. لامینگو را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید و ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید.
دیدگاه شما