نمونه قرارداد ارزیابی امنیت شبکه چگونه قراردادی است و چه مندرجاتی دارد؟
امروزه تمامی سازمانها از شبکههای رایانهای برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکنند. به عبارت دیگر، غالب اطلاعات سازمان در این شبکهها ذخیر میشود و مورد دسترس قرار میگیرد. یکی از ملزومات اداره هر شرکتی در شرایط کنونی، داشتن شبکه و بکارگیری یک تیم فناوری برای نظارت بر کارکرد شبکه میباشد. با توجه به ضرورت کاربرد اینترنت در جهات مختلف زندگی افراد در دنیای مدرن، مدیر فناوری سازمان باید روزانه بر فرآیند کارکرد شبکه نظارت داشته باشد و اشخاصی که در تیم فناری، مسئول رسیدگی به شبکههای اینترنتی هستند باید گزارش عملکرد خود را به مدیر فناوری شرکت ارائه نمایند. یکی از ملزومات کارکرد صحیح شبکه این است که امنیت شبکه به صورت مداوم ارزیابی شود و ارسال و دریافت دادهها بدون اخلال انجام شود. در همین راستا مدیران شرکت باید با عقد قرارداد ارزیابی امنیت شبکه رایانهای، اشخاصی را که تخصص لازم در این زمینه را دارند به کار گیرند.
قرارداد ارزیابی امنیت شبکه به این منظور منعقد میشود که سازمان بتواند شخصی را که تخصص لازم در زمینه شبکه دارد در اختیار بگیرد تا این شخص، امنیت شبکه را ارزیابی کرده و به کارکرد صحیح شبکه و انتقال داده کمک کند. مدیر فناوری شرکت بر فعالیت فردی که مسئول ارزیابی امنیت شبکه است نظارت دارد و در سازمانهای بزرگ ممکن است نیاز باشد تا چندین نفر در این سمت شغلی مشغول به کار شوند. در این نوشتار قصد داریم تا ضمن بررسی شغل ارزیابی امنیت شبکه، به بررسی مفاد قرارداد مزبور بپردازیم. در نتیجه، اگر شما به عنوان یک مهندس کامپیوتر و یا مدیر یک شرکت قصد تنظیم چنین قراردادی را دارید پیشنهاد ما این است که این محتوا را تا انتها مطالعه کنید. شما میتوانید چنانچه قصد کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید.
شبکه رایانهای چیست و ارزیابی امنیت شبکه به چه معناست؟
به اتصال دو یا چند سیستم با قابلیت اتصال و انتقال داده، شبکه رایانهای میگویند. شبکه رایانهای باید قابلیت انتقال داده یعنی ارسال و دریافت اطلاعات را داشته باشد. با توجه به مدرن شدن صنعت و تجارت در حال حاضر، امروزه تمامی سازمانها چه کوچک و چه بزرگ و همچنین سازمانهای دولتی و خصوصی برای پیشبرد اهداف خود از شبکههای رایانهای استفاده میکنند. نکته بسیار مهم در زمینه شبکه رایانهای این است که این شبکه تا زمانی به پیشبرد اهداف شرکت کمک میکند که امنیت آن تأمین شده و مطابق برنامه کار کند. در همین راستا و به همین منظور، نیاز است تا افرادی که دانش کامپیوتر (نرمافزار و سختافزار) را دارا هستند با تنظیم قرارداد ارزیابی امنیت شبکه بر امنیت شبکه نظارت داشته و امنیت را ارزیابی نمایند.
برای ارزیابی امنیت شبکه باید اقداماتی انجام شود و مواردی بررسی گردد. این اقدامات شامل هر کاری میشود که به حفظ یکپارچگی و کارکرد شبکه و انتقال صحیح اطلاعات کمک میکند. از آنجایی که شبکهها دائماً در معرض حملات سایبری هستند حفظ و ارزیابی امنیت آنها بسیار حائز اهمیت است و اگر امنیت شبکه ارزیابی نشود ممکن است با بروز یک حمله سایبری، تمام اطلاعات حذف شده و از بین برود. باید توجه داشته باشید تنها اشخاصی میتوانند از شبکه و امنیت آن محافظت کنند که دانش و تخصص لازم در این زمینه را داشته باشند.
به همین دلیل، نیاز است تا مدیران فناوری شرکت، با انجام مصاحبههای لازم، با افرادی که دانش لازم برای ارزیابی امنیت شبکه را دارند قراردادی به این منظور منعقد نمایند. این قرارداد ممکن است میان شرکت و یک نفر شخص حقیقی و یا میان شرکتی که قصد دارد از خدمات ارزیابی امنیت شبکه استفاده کند و شرکتی که چنین خدماتی را ارائه میدهد منعقد گردد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
قرارداد ارزیابی امنیت شبکه چگونه قراردادی است؟
نمونه قرارداد ارزیابی امنیت شبکه، یک قرارداد پیمانکاری بوده و از قوانین و مقررات حاکم بر قراردادهای پیمانکاری تبعیت مینماید. اگر در فضای کسبوکار باشید، قطعاً با قراردادهای پیمانکاری آشنایی خواهید داشت، زیرا قراردادهای پیمانکاری یکی از رایجترین قراردادهایی هستند که در فضای کسبوکار، میان اشخاص و سازمانهای مختلف منعقد میشود. در تعریف قرارداد پیمانکاری که فرادادهای ارزیابی امنیت شبکه نیز مشمول این نوع قرارداد میشوند باید اینگونه گفت که قرارداد پیمانکاری قراردادی است که در آن کارفرمای قرارداد، انجام کار یا پروژهای را با شرایط مشخص به طرف دیگر قرارداد که مجری آن است واگذار مینماید. قرارداد پیمانکاری در حوزههای مختلفی مانند امور عمرانی و ساختمانی، حملونقل، خدمات کارشناسی و غیره تنظیم میشود و دایره شمول گستردهای دارد.
یکی از ویژگیهای اصلی قراردادهای پیمانکاری ارائه خدمات، موقت بودن مدت همکاری است. بهعبارت دیگر، در قراردادهای پیمانکاری، کارفرما پروژهای را برای انجام به پیمانکار واگذار میکند و پیمانکار یا همان مجری، وظیفه دارد تا این پروژه را در مدت زمان مشخصی انجام دهد و پس از اتمام انجام موضوع قرارداد، روابط قراردادی طرفین نیز به پایان خواهد رسید. در قرارداد ارزیابی امنیت شبکه نیز مجری قرارداد که متخصص امور نرمافزار و سختافزار است خدمات مورد نظر سازمان را در قبال دریافت دستمزد ارائه میدهد و پس از آن قرارداد به پایان میرسد. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که مجری قرارداد باید ارائه خدمات را مطابق با شرایطی که در هنگام قرارداد بر آن توافق شده است انجام دهد و این موضوع یکی از تعهدهای اصلی پیمانکار است.
قانون حاکم بر قرارداد ارزیابی امنیت شبکه چه قانونی است؟
همانطور که در قسمت قبل بیان شد قراردادهای ارزیابی امنیت شبکه از انواع قراردادهای پیمانکاری ارائه خدمات است. به همین دلیل این قرارداد از قانون حاکم بر قراردادهای پیمانکاری تبعیت خواهد کرد. قراردادهای ارائه خدمات از جمله عقود نامعین قانونی مدنی هستند. عقود در قانون به دو دسته عقود معین و نامعین تقسیم میشوند. عقود معین قراردادهایی هستند که قانونگذار مستقیماً به احکام انعقاد و اجرای این قراردادها اشاره داشته و چنانچه عقدی در زمره عقود معین نباشد یک قرارداد نامعین است. قانونگذار در ماده 10 قانون مدنی به قراردادهای نامعین اشاره داشته و تنظیم و عقد این قراردادها را مشروط بر تبعیت از مقررات و اصول کلی عقد قراردادها و همچنین تبعیت از مقررات قانونی و شرعی، جایز دانسته است.
از آنجایی که قانونگذار مشخصاً به نحوه تنظیم قرارداد ارزیابی و محافظت از امنیت شبکه اشاره نداشته است در نتیجه طرفین این قرداد مختارند تا مفاد این قرارداد را مطابق با تراضی و اراده خود تنظیم کنند. در این قسمت ممکن است از خود بپرسید که قرارداد مزبور میان چه اشخاصی منعقد میشود که در ادامه به بیان پاسخ این سؤال خواهیم پرداخت.
قرارداد محافظت از امنیت شبکه میان چه اشخاصی منعقد میگردد؟
نمونه قرارداد ارزیابی امنیت شبکه معمولاً میان مدیران سازمان و شرکت ارائهدهنده خدمات محافظت از نرمافزار و یا یک شخص حقیقی که اقدام به ارائه این خدمات مینماید منعقد میشود. شرکتهای زیادی وجود دارند که به ارائه خدمات مختلف از طریق تأمین نیروهای انسانی میپردازند. غالب شرکتهایی که خدمات نرمافزاری و سختافزاری ارائه میکنند نیز یکی از همین شرکتها است که افرادی که دانش کامپیوتر را دارا هستند در این شرکتها مشغول به کار میباشند. پس از عقد قرارداد، شرکت ارائه خدمات، یکی از نیروهای خود را برای انجام موضوع قرارداد مأمور میکند. باید توجه داشت در صورتیکه پیمانکار، شرکت ارائهدهنده خدمات باشد کارفرما متعهد به انجام تعهدات قراردادی خود در برابر شرکت است و نه شخصی که کارشناس یا مهندس رایانه است.
علاوه بر این، ممکن است ارائهدهنده خدمات ارزیابی و محافظت از شبکه یک شخص حقیقی باشد که با دارا بودن دانش و تخصص لازم در امور کامپیوتر، به ارائه خدمات ارزیابی امنیت شبکه از طریق عقد قرارداد ارزیابی امنیت شبکه میپردازد. در این شرایط که مجری قرارداد یک شخص حقیقی است کارفرما باید قرارداد مزبور را با خود این شخص منعقد نماید و به انجام تعهدات خود در مقابل این فرد بپردازد. در ارتباط با کارفرمای این قرارداد نیز باید بدانید که کارفرمای قرارداد ممکن است یک شخص حقوقی مانند یک شرکت یا سازمان باشد و یا یک شخص حقیقی باشد که قصد استفاده از تخصص سایر افراد برای محافظت از شبکه خود را دارد. در قرارداد محافظت از شبکه باید بندی تعیین و در آن طرفین قرارداد مشخص شوند.
این مطلب را نیز بخوانید: بررسی نكات حقوقی تنظيم قرارداد پیمانکاری که باید به آن توجه کرد
تنظیم مفاد قرارداد ارزیابی امنیت شبکه چگونه است؟
همانطور که پیشتر نیز بیان شد طرفین این قرارداد باید مفاد و مندرجات قرارداد را با اراده خود و توافق با یکدیگر تنظیم نمایند. کارفرما و مجری قرارداد باید توجه داشته باشند که لازم است تمام جزئیات این همکاری در متن قرارداد بازتاب داده شود. به عبارت دیگر، در تنظیم قرارداد محافظت از امنیت شبکه باید هر آنچه به تبیین بهتر قرارداد و روابط قراردادی طرفین کمککننده است درج شود. در ادامه مطلب به توضیح بیشتر مفاد و مندرجات این قرارداد خواهیم پرداخت.
1. مشخصات طرفین قرارداد
در ذیل این بند از قرارداد باید مشخصات کامل طرفین که ممکن است اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند ذکر شود. اگر طرفین این قرارداد اشخاص حقیقی باشند باید مشخصاتی مانند نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، آدرس محل سکونت و شماره تماس این فرد قید شود. اما اگر یکی از طرفین این قرارداد؛ یعنی کارفرما یا مجری، یک شخص حقوقی باشد باید اطلاعاتی مانند نام شرکت، نشانی شرکت، شماره تماس، شماره ثبت و سایر اطلاعات اینچنینی ذکر شود. ذکر مشخصات دقیق طرفین قرارداد بسیار حائز اهمیت میباشد، زیرا تنها شخصی که مشخصات وی ذکر شده است در برابر طرف دیگر قرارداد مسئول خواهد بود. توجه داشته باشید که اگر هر یک از طرفین، این قرارداد را توسط نماینده خود منعقد نمایند باید مشخصات دقیق این نماینده همراه با ذکر سمت نیز نوشته شود.
2. موضوع قرارداد
موضوع قرارداد بیانگر فعالیتی است که در چارچوب این قرارداد انجام میشود. تعیین موضوع دقیق، یکی از الزامات حقوقی و قانونی تنظیم هر قراردادی است، زیرا تعهدات طرفین با توجه به موضوع آن قرارداد مشخص میشود و به همین دلیل لازم است تا این موضوع بهدرستی تعیین شود. موضوع قرارداد ارزیابی امنیت شبکه عبارت است از انجام هر اقدامی در جهت محافظت از شبکه و حفظ امنیت شبکه در برابر حملات سایبری و پرکردن حفرههای امنیتی در جهت انتقال صحیح داده. به عبارت دیگر، موضوع قرارداد محافظت از امنیت شبکه، ارائه خدماتی در جهت حفظ امنیت شبکه است.
3. تعهدات قراردادی کارفرما
مهمترین تعهد کارفرما در قرارداد خدمات محافظت از امنیت شبکه، پرداخت دستمزد مجری است. کارفرما باید دستمزد مجری را مطابق با آنچه طرفین بر آن توافق نمودهاند به مجری قرارداد بپردازد. علاوه بر این، کارفرما وظیفه دارد محل مناسبی برای فعالیت شخص ارائهدهنده خدمات ارزیابی امنیت شبکه فراهم نموده و اسناد و مدارک مورد نیاز برای ارائه خدمات را در اختیار این شخص قرار دهد. در قراردادهای پیمانکاری ارائه خدمات، کارفرما تعهدی در برابر بیمه کردن مجری قرارداد نداشته و این موضوع بر عهده شرکت ارائهدهنده خدمات است که نیروهای خود را بیمه نماید. کارفرما باید توجه داشته باشد که پس از اتمام موضوع قرارداد، دیگر حق درخواست دریافت خدمات از مجری را ندارد، مگر اینکه انجام موضوع قرارداد تمدید شود.
4. تعهدات قراردادی مجری
مجری قرارداد ارزیابی امنیت شبکه شخصی است که با دارا بودن دانش کامپیوتر، میتواند خدماتی در جهت حفاظت از امنیت شبکه انجام دهد. تعهدات قراردادی مجری شامل هر اقدامی میشود که در راستای حفظ امنیت شبکه لازم است. اقداماتی مانند شناسایی حفرههای امنیتی و ورود به آن، انجام احراز هویت دو مرحلهای، آموزش امنیت شبکه به کارکنان سازمان، ایجاد رمزهای عبور قوی و غیره.
5. مبلغ قرارداد ارزیابی امنیت شبکه
مبلغ قرارداد محافظت از امنیت شبکه، دستمزدی است که کارفرما باید در ازای دریافت خدمات به مجری پرداخت نماید. این مبلغ با توافق طرفین تعیین میشود و کارفرما وظیفه دارد این مبلغ را مطابق با نحوه پرداخت دستمزد قرارداد به مجری خدمات بپردازد. اگر مجری در ارائه خدمات خود تأخیر نماید و یا از ارائه خدمات امتناع کند نباید درخواست دریافت دستمزد مطابق با توافق انجامشده را داشته باشد.
6. مسئولیت قراردادی
در ذیل بندی از قرارداد مزبور، باید مشخص شود مسئولیت بروز اشکال در زمینه موضوع قرارداد بر عهده چه کسی است. در این زمینه توجه داشته باشید که اگر موضوع قرارداد بهدلیل قصور یا اهمال شخص مجری انجام نشود، مسئولیت آن بر عهده او خواهد بود. اما اگر بروز اشکال در نتیجه عمل کارفرما باشد، مجری قرارداد دیگر در این زمینه مسئولیتی نخواهد داشت. برای مثال اگر بروز اخلال در امنیت شبکه در نتیجه عملکرد نامناسب کارفرما باشد مسئولیت این مورد با کارفرما است. برای مثال اگر کارفرما با وارد کردن رمز عبور اشتباه سبب قفل شدن شبکه شود در این صورت مجری قرارداد دیگر مسئولیتی در این زمینه نخواهد داشت.
در همین زمینه اگر عدم انجام موضوع قرارداد ناشی از مواردی باشد که خارج از اراده طرفین است در این صورت هیچ یک از طرفین قرارداد مسئولیتی نخواهند داشت. برای مثال اگر امنیت شبکه به دلیل بروز حملات سایبری خارج از کنترل مختل شود در این صورت هیچ یک از طرفین قرارداد مسئولیتی در این زمینه نخواهند داشت.
این مطلب را نیز بخوانید: نکات مهم قرارداد پشتیبانی نرم افزار یا قرارداد خدمات نرم افزاری
7. شرط محرمانگی
همانطور که پیش از این بیان شد، طرفین قرارداد ارزیابی امنیت شبکه میتوانند هر آنچه را که بر سر آن توافق کردهاند در ذیل قرارداد وارد کنند. یکی از مهمترین مواردی که طرفین قرارداد محافظت از امنیت شبکه میتوانند در قرارداد وارد نمایند شرط محرمانگی است. شرط محرمانگی شرطی است که به سود کارفرما در قرارداد درج میگردد و به موجب این شرط، پیمانکار یا همان مجری قرارداد متعهد میشود که اطلاعات سازمانی که برای آن کار میکند را به صورت مخفیانه حفظ کرده و از افشای اطلاعات و اسرار سازمان خودداری نماید. این شرط در قرارداد محافظت از امنیت شبکه بسیار شرط مهمی است، زیرا فردی که مسئول حفظ و ارزیابی امنیت شبکه است به اطلاعاتی مانند رمز عبور و سایر موارد اینچنینی دسترسی دارد و در صورت افشای این اطلاعات، سازمان را با خطر مواجه میسازد.
علاوه بر این شرط، طرفین قرارداد میتوانند با توافق یکدیگر، سایر شروطی که مد نظر دارند را نیز ذیل قرارداد درج نمایند. یکی دیگر از این شروط که درج آن عمومیت دارد شرط عدم رقابت است. شرط عدم رقابت به این معنا است که مجری قرارداد در طی مدت قرارداد حق همکاری با رقبای کارفرما را نخواهد داشت و ملزم است تا خدمات مورد نظر را صرفاً به این کارفرما ارائه نماید.
8. مرجع حلوفصل اختلافات
در طی مدت انجام موضوع قرارداد، ممکن است اختلافاتی میان طرفین قرارداد به وجود بیاید. در همین راستا طرفین قرارداد یعنی کارفرما و مجری باید تلاش نمایند تا ابتدا اختلافات قراردادی را از طریق مذاکره و سازش برطرف نمایند، اما اگر اختلاف موجود از طرق مسالمتآمیز برطرف نشد، طرفین میتوانند اختلاف خود را به داوری ارجاع نمایند. داوری، یک نهاد حلوفصل اختلافات قراردادی است که حلوفصل اختلاف از این طریق سرعت بیشتر و هزینه کمتری برای طرفین قرارداد دارد و به همین دلیل به شیوهای محبوب و رایج در رفع اختلافات قراردادی تبدیل شده است. اگر کارفرما و شخص ارائهدهنده خدمات قراردادی قصد داشته باشند اختلاف خود را از طریق داوری برطرف نمایند این اشخاص باید در هنگام تنظیم قرارداد، شخصی را بهعنوان داور مرضیالطرفین انتخاب و نام و مشخصات این شخص را در قرارداد ذکر نمایند.
علاوه بر موارد بالا طرفین قرارداد خدمات نرم افزاری میتوانند اختلاف موجود را از طریق مراجعه به مراجع قضایی عمومی برطرف نمایند. در همین راستا هر یک از طرفین قرارداد میتواند از طرف مقابل نزد مراجع قضایی شکایت حقوقی نموده و درخواست احقاق حق خود را داشته باشد. البته در این شرایط باید انتظار این را داشته باشند که نیاز به صرف زمان بیشتر و هزینه بیشتری نیز وجود دارد.
جمعبندی
قرارداد ارزیابی امنیت شبکه، میان مهندس کامپیوتر به عنوان ارائهدهنده خدمات شبکه و سازمانی که به این خدمات احتیاج دارد منعقد میشود. امروزه هر سازمانی به شبکهای اینترنتی و رایانهای برای پیشبرد اهداف خود احتیاج دارد و در نتیجه این قرارداد، قراردادی مهم برای سازمان است. در شرایطی که سازمان بزرگ و افراد مشغول در آن متعدد و زیاد هستند ممکن است به اشخاص بیشتری برای این سمت شغلی نیاز باشد. قرارداد مزبور یک قرارداد پیمانکاری است که مفاد آن بر اساس اراده و اختیار طرفین قرارداد تعیین میشود. طرفین این قرارداد باید تلاش کنند و مفادی را که به تبیین بهتر قرارداد منجر میشود در این قرارداد درج نمایند. در قرارداد ارزیابی امنیت شبکه، مندرجاتی از جمله مشخصات طرفین، موضوع قرارداد، مبلغ قرارداد، تعدات هر یک از طرفین، ضمانت اجرای عدم اجرای تعهدات، شروط ضمن عقد، مسئولیت قراردادی طرفین و چگونگی حل و فصل اختلافات درج خواهد شد.
مشاوره حقوقی تنظیم قرارداد ارزیابی امنیت شبکه
اگر تا به اینجای مطلب را مطالعه کردید مشخص است قصد تنظیم قرارداد مزبور را دارید. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که تنظیم قرارداد، امری بسیار مهم است و اگر قرارداد کامل و جامع منعقد شود برای هر دو طرف سودآور است و از سوی دیگر، اگر قرارداد ناقص و اشتباه تنظیم شود تبعات زیانباری برای طرفین قرارداد دارد. به همین دلیل پیشنهاد مشاوران حقوقی به اشخاص این است که در هنگام تنظیم قراردادهای خود حتماً از مشاوران حقوقی راهنماییهای لازم را أخذ کرده و سپس اقدام به عقد قرارداد نمایند.
در همین راستا شما میتوانید برای دریافت مشاوره حقوقی تنظیم و عقد قرارداد با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط بوده و مشاوره لازم را أخذ نمایید. علاوه بر این، همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو این امکان را برای شما فراهم کردهاند تا با ورود به سامانه تنظیم قرارداد سفارشی لامینگو و وارد کردن اطلاعات لازم، خود قرارداد مورد نظرتان را تنظیم نمایید. در تمام مراحل تنظیم قرارداد، همکاران ما در کنار شما و پاسخگوی سؤالات شما در این زمینه خواهند بود. برای تنظیم قرارداد وارد سامانه تنظیم قرارداد سفارشی لامینگو شوید.
بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!
اگر قصد کسب اطلاعات حقوقی در زمینههای مختلف را دارید اما زمان کافی برای مراجعه به مشاورین حقوقی را ندارید، شما میتوانید با مطالعه محتواهای حقوقی، دانش حقوقی خود را افزایش داده و اطلاعات لازم در زمینههای مختلف را کسب کنید. برای این کار شما باید موضوع مورد نظر خود را در اینترنت جستوجو کرده و مطالب مربوطه را از سایتهای معتبر مطالعه کنید. پیشنهاد ما به شما ورود به بلاگ حقوقی لامینگو و مطالعه مطالب این بلاگ است. بلاگ لامینگو پلتفرم تولید محتوا است و همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو همواره در تلاش هستند تا محتواهایی با موضوعات روز و پرکاربرد حقوقی تهیه و در این بلاگ منتشر کنند.
پس از ورود به بلاگ لامینگو و مطاطلعه مطالب، شما میتوانید چنانچه پرسش یا ابهامی درباره هر یک از محتواها در ذهن دارید پرسش خود را برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند. در پایان ضمن تشکر از زمان و توجه شما خواهشمندیم تا نظرات و انتقادات خود در ارتباط با هر نوشتار را در انتهای آن مطلب و در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید. شما میتوانید از این طریق به ما در بهبود مطالب بلاگ کمک کنید. برای دریافت جدیدترین اخبار حقوقی، لامینگو را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان و اطرافیان خود نیز معرفی نمایید.
دیدگاه شما