اثبات سرقت به چه معناست و با چه ادلهای امکانپذیر است؟
مشاوره حقوقی سرقت از جمله خدمات مؤسسات حقوقی است. سرقت یکی از رایجترین جرائمی است که همه روزه رخ میدهد. این جرم در کاهش احساس امنیت افراد جامعه نقش بسزایی دارد. به همین دلیل، قانون به طور دقیق به این جرم و انواع آن، نحوه اثبات سرقت و مجازات مختص هر نوع سرقت پرداخته است. اگر متأسفانه اموال شما هم به سرقت رفته است، برای آگاهی از نحوه اثبات سرقت در مراجع قضایی با ما همراه باشید.
سرقت به چه معناست؟
بر اساس ماده ۲۶۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، سرقت به معنای ربودن مال منقول متعلق به غیر است. جزییات مندرج درباره سرقت را در فصل هفتم این قانون اینجا ملاحظه فرمایید.
ویژگیهای مال مسروقه چیست؟
- مال مسروقه باید در زمان سرقت متعلق به صاحب خود باشد.
- این مال باید از مالکیت صاحب خود خارج شود و به تصرف فرد سارق درآید.
- مال مسرقه باید حتما شیء و قابل جابهجایی و انتقال باشد.
سرقت براساس ماهیت و مجازات آن بر چند نوع است؟
سرقت به دو نوع تقسیم میشود: سرقت حدی و سرقت تعزیری
برای آشنایی با انواع سرقت و مجازات هر کدام این مطلب را بخوانید: انواع سرقت و تفاوت آنها با یکدیگر
مرجع ذیصلاح برای ارائه ادله اثبات سرقت کیست؟
بعد از وقوع سرقت، در کلانتری محل گزارش سرقت را ثبت نمایید. دادسرای محل وقوع جرم ، مرجع صالح برای طرح شکایت و ارائه ادله سرقت محسوب میشود. دادگاه کیفری 2 وظیفه رسیدگی به پرونده و صدور حکم را برعهده دارد.
اثبات سرقت به چه معناست؟
هرکس مدعی حقی باشد باید بتواند آن را اثبات کند. برای طرح شکایت از سارق و رد مال مسروقه ابتدا لازم است ثابت شود جرم سرقت رخ داده است. به همین منظور مالباخته باید بتواند مرجع قضایی را قانع کند که جرم واقع شده و مال وی به سرقت رفته است.
این مطلب را بخوانید:چه جرائمی در سابقه کیفری ثبت میشوند؟
ادله اثبات سرقت چیست؟
در هر جرم، ادله اثبات دعوی متفاوت است، ادله اثبات سرقت عبارتند از:
- اقرار سارق: اگر سارق در دادگاه کیفری به جرم خود اقرار کند، جرم اثبات شده و سایر مراحل قانونی تا رد مال و مجازات وی انجام خواهد شد. اقرار مجرم مهمترین راه اثبات سرقت است.
- شهادت شاهدان: حداقل دو مرد عادل، عاقل و بالغ که در هنگام وقوع جرم سرقت، شاهد بودهاند باید در دادگاه حاضر شوند و در مقابل قاضی شهادت دهند. به دلیل اهمیت شهادت در اثبات سرقت، قاضی با سوالاتی اطمینان حاصل میکند که این افراد در صحنه وقوع جرم حضور داشتهاند. اظهارات شاهدی که ویژگیهای شرعی شاهد را ندارد، در دادگاه استماع میشود ولی قاضی درباره علمآور بودن یا نبودن آن تصمیم میگیرد.
- علم قاضی: در ماده ۲۱۱ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ علم قاضی چنین تعریف شده است: «علم قاضی عبارت از یقین حاصل از مستندات بیّن در امری است که نزد وی مطرح میشود. در مواردی که مستند حکم، علم قاضی است، وی موظف است قرائن و امارات بیّن مستند علم خود را به طور صریح در حکم قید کند.» قاضی مستنداتی از قبیل نظر کارشناس، بررسی محل جرم، تحقیقات محلی، گزارش ضابطان دادگستری و… را در نظر میگیرد. نشانهها و امارات علمآور میتواند برای قاضی مبنای اثبات سرقت قرار گیرد.
برای آگاهی از جزئیات ادله اثبات سرقت از تیم لامینگو مشاوره حقوقی سرقت را دریافت نمایید.
آیا سوگند مالباخته در دادگاه از ادله اثبات سرقت است؟
خیر. جرم سرقت با سوگند اثبات نمیشود. اینکه مالباخته در دادگاه قسم بخورد که فردی مال وی را سرقت کرده است باعث اثبات جرم نمیشود.
آیا فیلم دوربین مدار بسته یا وجود اثر انگشت سارق و امثال آن از ادله اثبات سرقت است؟
خیر. فیلم دوربین مدار بسته صرفاً یک اماره قضایی است و بهتنهایی دلیل اثبات سرقت محسوب نمیشود. اگر اصالت فیلم دوربین مدار بسته اثبات شود، قاضی ممکن است آن را به عنوان یکی از مستندات علمآور تلقی کند. صدای ضبطشده، اثر انگشت، قطره خون، تار مو، رد پا و مانند آن جزء مدارک جانبی و نشانههایی است که میتوانند به افزایش آگاهی قاضی در مورد جرم کمک کنند. اما همچنان حکم نهایی در گرو تشخیص قاضی است.
آیا مالباخته میتواند فردی را که در مورد سرقت به وی مظنون است، به مراجع قضایی معرفی نماید؟
تظلمخواهی از حقوق افراد است. اگر مالباخته به فردی مظنون است و او را بدون سوء نیت به مراجع قضایی معرفی نماید، اگر اثبات شود مظنون بیگناه است، مالباخته جرمی مرتکب نشده است. در مورد شکایت رسمی از فرد مظنون به سرقت، اگر دلیل قطعی بر سارق بودن فرد دارید میتوانید از او شکایت نمایید. اما از آنجا که اثبات سرقت با مدعی است، اگر از فردی بدون داشتن ادله محکمهپسند به جرم سرقت شکایت نمایید و در دادگاه موفق به اثبات ادعای خود نشوید، آن فرد میتواند برای اعاده حیثیت به جرم افترا از شما شکایت کیفری نماید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
سخن پایانی
سرقت جرم رایجی است که علاوه بر بار روانی و مالی که بر مالباخته وارد میکند، موجب سلب امنیت اجتماعی نیز میگردد. آگاهی از نوع سرقت، نحوه اثبات سرقت، مجازاتهای قانونی و سایر جزییات حقوقی در مورد این جرم اهمیت دارد. با این وجود، طرح دعوی سرقت در مراجع قضایی با کمک وکیل سرقت، سریعتر به نتیجه منجر میشود. اگر نیاز به دریافت مشاوره حقوقی سرقت دارید همین امروز با تیم لامینگو تماس حاصل فرمایید.
نظرات و پرسشهای خود را پیرامون این مطلب با ما در میان بگذارید و مطالعه سایر مطالب بلاگ لامینگو را از دست ندهید.
2 دیدگاه
-
3 سال پیش
سلام
هفته گذشته کارگاهم مورد سرقت قرار گرفت و کلی از وسایلم بردند نکته تینکه ۹۹ درصد میدونم کار چه کسی بوده ولی نمیدونم چکار کنم واز کجا شروع کنم پاک گیج و سردرگمم.راهنمایی کنید-
3 سال پیش
با سلام و احترام،
میتوانید اقدام به طرح شکایت سرقت نمایید و چنانچه دلایل کافی ازجمله وجود دو شاهد در رابطه با اثبات اعمال آن توسط شخص خاصی را داشته باشید میتوانید علیه شخص مزبور اقدام به طرح شکایت کنید.
-
دیدگاه شما