وکالت برای دریافت شناسنامه از چه راهی ممکن است؟

وکالت برای دریافت شناسنامه

 

 

می‌توان گفت همه‌ی انسانهای روی کره زمین جز تعداد محدودی از آن‌ها دارای شناسنامه یا سجلی هستند که سند هویتی آن‌ها با شرح وقایع تولد، ازدواج، طلاق و وفات است. در کشور ما نیز دریافت شناسنامه در همان روزهای بدوی تولد برای هر فردی الزامی است؛ والدینی که صاحب فرزند می‌شوند مکلف هستند تا مدت ۱۵ روز پس از تولد کودکشان برای دریافت شناسنامه‌ی او اقدام کنند.از طرفی هم شاید برای خیلی از افراد پیش آمده که شناسنامه‌ی آن‌ها مفقود یا مخدوش شود؛ این افراد می‌توانند با مراجعه به دفتر پیشخوان دولتی خدمات ثبت احوال منطقه‌ی مسکونی خود نسبت به صدور مجدد شناسنامه خود اقدام نمایند. یکی از کارهایی که اشخاص برای دریافت شناسنامه انجام میدهند، وکالت دادن به دیگران است.

در برخی موارد هم افراد بنابر دلایلی تصمیم به تغییر یا اصلاح نام یا نام خانوادگی خود می‌گیرند که در آن هیچ نقشی نداشته‌اند؛ دلایلی همچون مستهجن بودن نام یا نام خانوادگی، دارا بودن نام‌های دو کلمه‌ای و یا خارجی، دارا بودن اسامی که مخالف شریعت و دین  اسلام باشد، دارا بودن نام خانوادگی که به دلیل مشابه بودن آن با نام خانوادگی فردی جانایتکار موجب بدنامی فرد شود و بسیاری از دلایل دیگر…

گاها نیز افرادی که شناسنامه‌ی آن‌ها بعد از تولد دیرتر یا زودتر گرفته شده است، با ارائه‌ی درخواست و مراجعه به پزشکی قانونی و همچنین اخذ مجوز از دادگاه صالح اقدام به تغییر سن و تعویض شناسنامه‌ی خود می‌کنند.

این مطلب را بخوانید: چگونگی حذف نام همسر از شناسنامه

اشخاصی که می‌توانند برای دریافت شناسنامه اقدام نمایند؟

  • اشخاص ۱۸ سال به بالا
  • افراد کمتر از ۱۸ سال که دارای حکم رشد باشند
  • پدر یا جد پدری با ارائه‌ی شناسنامه خود برای فرزندان کمتر از ۱۸ سال
  • مادر (تا زمانی که در قید زوجیت پدر صاحب شناسنامه افراد کمتر از ۱۸ سال باشد) با ارائه‌ی شناسنامه‌ی خود
  • سرپرست قانونی (قیم، امین، وصی برای افراد صغیر و محجور
  • وکیل قانونی به نمایندگی از افراد بالای ۱۸ سال با ارائه‌ی مدارک مستند که صحت وکالت او در آن احراز شده باشد.

این مطلب را بخوانید: برای تغییر نام و نام خانوادگی چه اقداماتی باید انجام دهیم؟

وکالت دادن به فرد دیگر جهت دریافت شناسنامه

والدینی که پس از تولد نوزادشان باید به دنبال شناسنامه‌ی او باشند یا فردی که شناسنامه‌ی اش مفقود یا مخدوش شده و یا بنا بر دلایلی تصمیم به اصلاح نام یا نام خانوادگی یا تاریخ تولد خود در شناسنامه می‌گیرد، می‌تواند فردی دیگر را به نمایندگی از طرف خود مأمور به این کار کند. این افراد می‌توانند با وکالت رسمی دادن به آن فرد در دفتر اسناد رسمی و در اختیار قرار دادن مدارک مورد نیاز، خود را از دوندگی‌ها و دردسرهایش کنار بکشند.

یک نمونه از وکالت ‌نامه برای دریافت شناسنامه

مشخصات طرفین: موکل آقا/خانم…….فرزند….. به شماره شناسنامه…..متولد….. صادره از….. به شماره ملی….. ساکن…….می‌باشد.

وکیل آقا/خانم……فرزند…..به شماره شناسنامه…….متولد…..صادره از…….به شماره ملی…..ساکن…..می‌باشد.

موضوع وکالت برای دریافت شناسنامه : مراجعه کردن به سازمان ثبت احوال دفتر پیشخوان دولتی، دفتر پلیس +10 و دفتر اسناد رسمی و هر دفتر یا نهاد مربوطه به منظور دریافت شناسنامه‌ی موکل خود اعم از اصل یا المثنی.

محدوده‌ی وظایف و اختیارات وکیل: وکیل با داشتن وکالت‌نامه از طرف موکل خود، دارای اختیارات کامل و قانونی جهت دریافت شناسنامه‌ی وی می‌باشد و هرگونه اقدامات قانونی وکیل به نمایندگی از از موکلش در این مسیر معتبر بوده و امضای او نیز پای مدارک به منزله‌ی امضای موکل است.

اسناد و مدارکی که موکل برای انجام موضوع وکالت دریافت شناسنامه در اختیار وکیل خود قرار داده است در دست او جنبه‌ی امانی داشته و نسبت به حفظ آن‌ها مسئول است. پس از اتمام عملیات، وکیل موظف است کلیه‌ی اسناد و مدارکی را که از موکل خود در دست دارد به او بازگرداند.

وکالت برای دریافت شناسنامه

مراحل دریافت شناسنامه برای نوزاد توسط والدین یا وکیل قانونی

  • اخذ گواهی تولد از بیمارستانی که کودک در آن متولد شده است.

والدین کودک باید با ارائه‌ی شناسنامه‌ها و سند ازدواج خود به بیمارستان اقدام به اخذ گواهی تولد کنند که بیانگر تولد کودک در آن بیمارستان است. اگر کودک در مکانی غیر از بیمارستان متولد شود، والدین می‌توانند با معرفی سه شاهد که تولد نوزاد را تأیید میکنند از پزشک یا مامایی گواهی تولد دریافت کنند.

  • مراجعه به اداره‌ی ثبت احوال

افرادی که مجوز مراجعه به اداره‌ی ثبت احوال برای دریافت شناسنامه‌ی کودک به دنیا آمده را دارند عبارتند از:

  • پدر نوزاد با ارائه‌ی شناسنامه
  • جد پدری با ارائه‌ی شناسنامه
  • مادر نوزاد در صورتی که ازدواج او با پدر نوزاد قانونا به ثبت رسیده باشد.
  • وصی، قیم، امین، وکیل با ارائه‌ی مدارک قانونی متصدی
  • سرپرست مؤسسه‌ای که کودک به آن‌جا سپرده شده است.
  • پر کردن فرم درخواست و ارائه‌ی مدارک لازم

والدین کودک یا وکیلی که به نمایندگی از آن‌ها به ثبت احوال مراجعه می‌کند ابتدا باید فرم درخواست شناسنامه را پر کند. اطلاعاتی همچون زمان و مکان دقیق تولد نوزاد و مشخصات هویتی والدین باید در این فرم شود. پس از تکمیل فرم باید آن را به همراه گواهی تولد و فیش واریز هزینه‌ی دریافت شناسنامه به متصدی ثبت احوال تحویل دهد.

این مطلب را بخوانید: ابطال شناسنامه متوفی چه ضرورتی دارد و جرم عدم ابطال آن چیست؟

  • انتخاب نام برای کودک و درج آن در شناسنامه والدین

والدین باید نامی را برای کودک خود انتخاب کنند و آن را در فرم مربوطه قید نمایند. اگر نام انتخابی والدین کودک یکی از نام‌های مناسبی که در لیست ثبت احوال موجود است نباشد، مورد قبول نبوده و والدین باید نام دیگری را برای فرزند خود انتخاب کنند.

پس از بررسی مدارک ارائه شده‌ی لازم توسط والدین یا وکیل قانونی آن‌ها و تأیید آن توسط متصدی ثبت احوال و انتخاب نام مناسب برای کودک، شناسنامه‌ی کودک پس از امضای رئیس اداره‌ی ثبت احوال صادر می‌شود و هویت کودک رسما تأیید خواهد شد. همزمان با صدور شناسنامه‌ی برای کودک نام او هم در شناسنامه‌ی والدینش درج خواهد شد.

نکته: در حال حاضر هزینه‌ی صدور شناسنامه برای کودکی که قبل از ۱۵ روز از تولدش اقدام به دریافت شناسنامه‌اش شده است 5000 ریال است که این مبلغ نزد بانک ملی به حساب سازمان ثبت احوال کشور واریز می‌شود. اما اگر مهلت ۱۵ روز تمام شود و والدین اقدام به دریافت شناسنامه کودک خود نکنند، به ازای هر روز تأخیر مبلغ واریزی هم افزایش پیدا می‌کند.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی در خصوص اعطای وکالت برای دریافت شناسنامه می‌توانید همین حالا به لامینگو مراجعه بفرمایید. همچنین برای مطالعه سایر مطالب ما به بلاگ لامینگو مراجعه فرمایید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید کانال تلگرام لامینگو

 

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه