قرارداد نشر بازی چگونه قراردادی است و به چه صورتی منعقد می‌گردد؟

2 سال پیش
قرارداد نشر بازی

بازی‌های رایانه‌ای برنامه‌هایی مبتنی بر جذابیت‌های دیداری و شنیداری می‌باشند که با هدف سرگرمی و تفریح ساخته می‌شوند و در اختیار افراد قرار می‌گیرند. بازی‌های پیشانه‌ای، بازی‌های دستگاه‌های تلفن همراه می‌باشند و بازی‌های ویدئویی، بازی‌های رایانه‌ای هستند. پس از اینکه تولیدکننده، بازی مربوطه را می‌سازد، نوبت به آن می‌رسد تا بازی و برنامه مزبور را منتشر نماید تا در اختیار دیگران قرار گرفته و استفاده نمایند. شرکت‌های تولیدکننده این‌بازی‌ها باید با عقد قراردادی تحت عنوان نمونه قرارداد نشر بازی بازی‌های تولیدشده را در اختیار عرضه‌کنندگان این بازی‌ها قرار دهند.

برای انتشار این بازی‌ها، پدیدآورنده باید پروانه انتشار بازی را در اختیار داشته باشد و سپس اقدام به عقد قرارداد نماید. علاوه بر این، مجوز فعالیت نشر بازی‌‌های رایانه‌ای، سندی است که به‌ موجب آن به اشخاص حقوقی، وفق دستورالعمل صدور مجوز فعالیت نشر بازی‌های رایانه‌ای، اجازه فعالیت در زمینه نشر بازی‌های رایانه‌ای توسط بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای اعطا می‌شود. در این مقاله قصد داریم تا در ارتباط با چگونگی دریافت مجوز نشر بازی و قرارداد نشر بازی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم؛ پس در این مقاله نیز با ما همراه باشید!

 

تنظیم قرارداد نشر بازی

 

متقاضی دریافت مجوز نشر بازی‌های رایانه‌ای باید چه مراحلی را طی کند؟

متقاضی دریافت مجوز انتشار بازی ممکن است تولیدکننده بازی بوده ‌و یا ناشری باشد که امتیاز نشر بازی را طی قراردادی از تولیدکننده خریده است. این اشخاص باید پس از طی نمودن مراحل لازم، مجوز نشر بازی‌های رایانه‌ای را از بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای دریافت نماید. متقاضی دریافت مجوز نشر بازی باید ابتدا فرم درخواست صدور مجوز عرضه بازی‌های رایانه‌ای را در سامانه مربوطه تکمیل نماید و پس از آن باید مدارک مورد نیاز برای ثبت درخواست مجوز نشر بازی را در سامانه بارگذاری کند. این مدارک عبارتند از کارت ملی، عکس سه در چهار، گواهی پایان خدمت سربازی، گواهی عدم سوء پیشینه کیفری و غیره. مرحله بعد، دریافت کد رهگیری از سامانه می‌باشد و پس از این، مدارک متقاضی بررسی می‌گردد و نواقص مدارک به متقاضی اعلام می‌گردد و پس از رفع نواقص، مجوز یک ساله انتشار بازی برای شخص متقاضی صادر می‌گردد.

 

قرارداد نشر بازی چگونه قراردادی است؟

قرارداد نشر بازی، قراردادی است که میان پدیدآورندگان بازی رایانه‌ای و اشخاصی که قصد عرضه و انتشار این بازی را دارند منعقد می‌گردد. زمانی که یک بازی ساخته و تولید می‌گردد، برای آن که مجوزهای لازم انتشار را اخذ نماید و به بازار عرضه شود، باید مراحلی را طی کند. البته این موضوع علاوه بر طی نمودن مراحل قانونی، نیاز به داشتن سرمایه لازم نیز دارد.

پدیدآورندگان بازی‌های رایانه‌ای می‌توانند با عقد قراردادی، امر انتشار بازی را به شرکت‌ها و اشخاصی که در این زمینه فعالیت دارند بسپارند. قرارداد نشر بازی یک سند قانونی و مکتوب جهت همکاری میان پدیدآورندگان بازی و شرکت‌های نشر بازی است که باید پیش از آغاز همکاری، تنظیم و منعقد گردد. در متن این قرارداد شرایط همکاری طرفین و تعهدات هر یک از طرفین قرارداد و سایر مواردی که به تبیین بهتر ر‌وابط طرفین کمک می‌کند، درج می‌گردد. پس از امضای قرارداد توسط تولیدکننده بازی و ناشر، این قرارداد رسمی شده و طرفین قرارداد باید به مفاد آن پایبند باشند.

 

قرارداد نشر بازی

 

قرارداد نشر دیجیتال بازی

یکی از جدیدترین روش‌ها برای انتشار بازی‌های رایانه‌ای و سایر محصولات فرهنگی، تفریحی و آموزشی، نشر دیجیتال این محصولات می‌باشد. بازی‌های ویدئویی تا چند وقت پیش به‌صورت دی‌وی‌دی در بازار منتشر می‌شد و متقاضیان خرید این بازی‌ها نیز با تهیه این دی‌وی‌دی‌ها و اجرای آن در رایانه خود، اقدام به تجربه بازی می‌نمودند. امروزه اما عرضه این محصولات کمی متفاوت شده است و امکان عرضه دیجیتال بازی‌های رایانه‌ای در فضای اینترنت وجود دارد. بدین صورت که دیگر نیازی نیست اشخاص، نسخه فیزیکی بازی را خریداری نمایند بلکه می‌توانند با جست‌وجوی بازی مورد نظر در فضای وب، نسخه‌های رایگان و پولی این بازی را در اختیار داشته باشند.

قرارداد نشر بازی ممکن است از نوع قرارداد نشر دیجیتال باشد که با توجه به منافع و مزایایی که نشر دیجیتال محصولات در فضای اینترنت دارد، قراردادی محبوب‌تر و رایج‌تر میان پدیدآورندگان و شرکت‌های نشر بازی است. اشخاص حقوقی که در قرارداد نشر دیجیتال، وظیفه انتشار و عرضه بازی را بر عهده دارند، غالباً سایت‌ها و اپلیکیشن‌های مشخصی هستند که در زمینه نشر بازی‌های رایانه‌ای فعالیت می‌نمایند. شما می‌توانید با عقد قرارداد نشر دیجیتال بازی، مسئولیت اخذ مجوزهای لازم جهت انتشار بازی را بر عهده این اشخاص بگذارید! توجه داشته باشید که در هنگام عقد این قرارداد، به‌صورت کامل جنبه‌های مادی و معنوی نشر بازی را در نظر داشته و در قرارداد ذکر نمایید!

 

این مطلب را نیز بخوانید: نمونه قرارداد خرید نرم افزار و جزئیات و الزامات این قرارداد کاربردی و مهم

 

تنظیم قرارداد نشر بازی بر اساس حق پدیدآورنده

نوع توافقی که میان تولیدکننده بازی و ناشر آن انجام می‌شود مستقیماً بر روی تمام جنبه‌های قرارداد و چگونگی انجام موضوع قرارداد تأثیر می‌گذارد. به همین دلیل بسیار مهم است که پیش از امضای توافق، طرفین قرارداد نشر در ارتباط با این موضوع که قرارداد مذکور چگونه و بر چه اساسی تظیم و منعقد می‌گردد، تعیین تکلیف نمایند. یکی از انواع قراردادهای نشر بازی، قرارداد بر اساس حق پدیدآورنده نرم‌افزار بازی می‌باشد. در این نوع قرارداد، شخصی که به‌عنوان سرمایه‌گذار قبول می‌کند که هزینه‌های نشر بازی را پرداخت نموده و مراحل قانونی اخذ مجوز انتشار بازی را نیز دریافت نماید، مبلغی را تحت عنوان حقوق پدیدآورنده به تولیدکننده بازی پرداخت می‌کند.

شاید از خود بپرسید چگونه ممکن است که به جای آن‌که تولیدکننده مبلغی را به ناشر بپردازد، ناشر درصدی به تولیدکننده پرداخت می‌نماید، اما باید بدانید این نوع از قرارداد زمانی تنظیم می‌گردد که ناشر قصد دارد با یک کمپانی تولید بازی معروف، قراردادی منعقد نماید و از فروش بازی و کسب سود، اطمینان خاطر دارد؛ یعنی ناشر بازی، مطمئن است با عقد این قرارداد و انتشار بازی‌های مزبور، به درآمد خوبی خواهد رسید. با عقد نمونه قرارداد نشر بازی بر اساس حقوق پدیدآورنده، تولیدکننده بازی بدون اینکه هزینه‌ای پرداخت نماید، نرم‌افزار بازی را در اختیار ناشر یا سرمایه‌گذار قرار می‌دهد تا این شخص بازی رایانه‌ای را منتشر و عرضه کند.

 

حفظ حق نشر بازی برای ناشر!

موضوع مهمی که در ارتباط با این نوع از قرارداد باید به آن توجه داشت این است که در این قرارداد، ناشر بازی، حق نشر بازی را برای خود حفظ می‌نماید؛ بدین معنا که ناشر بازی حق انتشار مجدد بازی مزبور را نیز بدون عقد قراردادی مجزا و مجدد با تولیدکننده دارد. البته در این نوع از قرارداد برای پدیدآورنده نیز حق تولید نرم‌افزار بازی در نظر گرفته شده است، اما به‌طور کلی، سودی که شرکت نشر بازی از این همکاری می‌برد، بیشتر از مبلغی خواهد بود که تولیدکننده بازی تحت عنوان حق تولید و پدیدآورندگی دریافت نموده است. به همین دلیل است که غالباً کمپانی‌های مشهور تولید بازی که از فروش محصولات خود اطمینان دارند، رأساً اقدام به نشر بازی‌های خود می‌نمایند و یا مبلغ قابل توجهی به‌ عنوان حق تولید از ناشر دریافت می‌کنند.

 

قرارداد نشر بازی

 

تنظیم قرارداد نشر بازی به شیوه همکاری

نوع دیگری از قرارداد نشر بازی نیز وجود دارد که در آن، تولیدکننده نرم‌افزار بازی و ناشر بازی به‌ صورت شراکتی سرمایه‌ لازم برای انتشار و عرضه بازی را تأمین می‌نمایند و در نهایت، سود حاصل از فروش را میان خود تقسیم می‌کنند. این نوع از قرارداد اصولاً بر اساس قوانین مرتبط با عقد شراکت تنظیم می‌گردد و مقررات قردادهای مشارکت در این قرارداد حاکم می‌باشد. در این نوع از همکاری، هر یک از طرفین هر هزینه‌ای که در سایر مراحل نشر بازی انجام می‌دهد، سرمایه قراردادی محسوب می‌شود. در قرارداد نشر بازی به شیوه مشارکتی، طرفین قرارداد باید میزان دقیق آورده و نحوه تقسیم سود را ذکر نمایند.

 

قرارداد انتشار بازی از طریق واگذاری محصول تولیدشده

در برخی شرایط ممکن است ناشر بازی‌های رایانه‌ای، سفارش ساخت نوعی از بازی را به شرکت تولیدکننده بازی‌های رایانه‌ای بدهد و شرکت پدیدآورنده نیز بازی مورد نظر را برای ناشر بسازد و در اختیار وی قرار دهد. ناشر بازی‌ نیز مبلغ بازی را به تولیدکننده پرداخت می‌نماید و از این پس، امتیاز انتشار و انتشار مجدد این بازی برای ناشر خواهد بود. در واقع در این نوع از قرارداد نشر، تولیدکننده به‌ سفارش ناشر، بازی می‌سازد و به‌ سفارش ناشر کار می‌کند. توجه داشته باشید در این نوع قرارداد، حقوق مادی محصول تولیدشده متعلق به ناشر بازی می‌باشد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

قرارداد انتشار بازی با سرمایه‌گذاری پدیدآورنده

همانطور که پیش‌تر نیز بیان شد، ممکن است سازنده نرم‌افزارهای بازی، سرمایه کافی برای انتشار بازی را نداشته باشد و ممکن است ناشر بازی با پرداخت مبلغی به تولیدکننده، حق نشر بازی را برای خود بخرد. اما گاهی ممکن است شرکت تولیدکننده بازی، خود سرمایه کافی برای انتشار بازی را داشته باشد و در این شرایط تولیدکننده، امتیاز نشر را به ناشر واگذار نمی‌نماید و خود در تمام مراحل نشر بازی حضور دارد و تمام هزینه‌های نشر بازی از ابتدا تا انتها با تولیدکننده بازی خواهد بود و ناشر تنها واسطه‌ای برای نشر و توزیع بازی مزبور خواهد بود. در چنین قراردادی، تمام حقوق مادی و معنوی محصول تولیدشده متعلق به خود شرکت سازنده بازی خواهد بود و ناشر تنها درصد کمی از فروش محصول را دریافت می‌کند.

 

عنوان نمونه قرارداد نشر بازی

اولین موردی که باید در هر قراردادی به درج آن پرداخت، عنوان قرارداد می‌باشد. عنوان هر قرارداد به‌صورت خلاصه به توضیح و بیان محتویات قرارداد خواهد پرداخت و به همین دلیل، باید در انتخاب آن بسیار دقت داشت. علاوه بر این، عنوان قرارداد سبب می‌گردد آثاری بر قرارداد وضع گردد که اگر عنوان به‌ اشتباه انتخاب گردد، آثار اشتباهی نیز بر قرارداد حاکم می‌شود. در قرارداد نشر بازی، طرفین قرارداد باید عنوان صحیحی بر اساس نوع قرارداد تنظیم‌شده، انتخاب نمایند. برای مثال، اگر نشر بازی به‌صورت مشارکت انجام می‌گردد، باید عبارت مشارکت نیز در عنوان قرارداد نشر درج گردد.

 

قرارداد نشر بازی

 

موضوع قرارداد نشر بازی

یکی از مهم‌ترین مندرجات قراردادهای نشر، موضوع قرارداد می‌باشد. موضوع هر قراردادی عبارت است از فعالیتی که قرار است در قالب آن قرارداد انجام گیرد. در قراردادهای نشر بازی، موضوع فعالیت، دریافت مجوز انتشار و پرداخت هزینه‌های لازم برای نشر بازی توسط شرکت منتشر کننده می‌باشد. البته مورد مذکور، موضوع عام قراردادهای نشر بازی می‌باشد و ممکن است قراردادهای مختلف با توجه به شیوه‌های مختلف تنظیم قرارداد، موضوعات متفاوتی داشته باشند و باید توجه داشت تا موضوع قرارداد به‌صورت کامل و جامع و با جزئیات، در متن قرارداد درج گردد. باید اشاره کرد که تعهدات طرفین قرارداد بر اساس موضوع قرارداد تعیین می‌گردد و به همین دلیل، ذکر دقیق موضوع قرارداد از اهمیت بسیاری برخوردار است.

 

مشخصات طرفین نمونه قرارداد انتشار بازی

در ذیل این بند از قرارداد، طرفین قرارداد باید معرفی شده و مشخصات هر کدام از آن‌ها نیز باید به‌تفصیل درج گردد. طرفین قرارداد انتشار بازی، تولیدکننده و ناشر می‌باشند که این طرفین ممکن است شخص حقوقی و یا حقیقی باشند. در صورتی‌که یکی از طرفین قرارداد شخصی حقیقی باشد، باید نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، کد ملی، آدرس محل اقامت، شماره تماس و سایر مشخصات هویتی وی نوشته شود. از سویی دیگر، اگر یکی از طرفین قرارداد شخص حقوقی باشد، برای مثال تولیدکننده نرم‌افزار بازی یک شرکت تولید بازی‌های رایانه‌ای باشد، باید عنوان شخص حقوقی، شماره ثبت، آدرس اقامتگاه شخص حقوقی و سایر اطلاعات مرتبط با این شخص در قرارداد قید گردد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

نتیجه‌گیری

همانطور که ملاحظه نمودید، قرارداد انتشار بازی در قالب‌های مختلف و با شرایط متفاوتی تنظیم می‌گردد و انتخاب قالب مناسب برای همکاری، کمی دشوار است. به همین دلیل توصیه می‌گردد پیش از تنظیم و عقد قرارداد انتشار بازی، حتماً از متخصصین امر قراردادنویسی راهنمایی‌های لازم را أخذ نمایید. علاوه بر این، شما می‌توانید تنظیم و عقد قرارداد انتشار بازی را از بانک قرارداد لامینگو دریافت نموده و یا تنظیم قراردادی مطابق با شرایط خودتان را از قراردادنویسان لامینگو درخواست نمایید!

بلاگ حقوقی لامینگو پلتفرم هوشمند محتوای حقوقی می‌باشد و همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو، روزانه محتواهای حقوقی را در این بلاگ منتشر می‌کنند. مطالعه مطالب این بلاگ به شما کمک می‌کند تا دانش حقوقی خود را در زمینه‌های مختلف حقوقی افزایش دهید. به همین دلیل، پیشنهاد می‌گردد اگر مطالعه مطلب بالا برای شما رضایت‌بخش بوده و ابهامات شما را در ارتباط با قرارداد انتشار بازی رفع نموده است، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهای آن را نیز مطالعه نمایید. در پایان، اگر پرسشی در ارتباط با مقاله فوق دارید، سؤال خود را با ما به اشتراک بگذارید تا همکاران ما در اسرع وقت به سؤال شما پاسخ دهند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه