قراردادهای پیمانکاری با توجه به ماهیت و موضوع پروژهای که دارند به دو دسته قراردادهای پیمانکاری گروهی و قراردادهای پیمانکاری تک نفره یا انفرادی تقسیم میشوند. هنگامیکه شما به دریافت خدمات عدهای افراد که عموماً در قالب یک گروه یا تیم هستند نیاز دارید، باید اقدام به تنظیم قرارداد پیمانکاری گروهی نمایید. در قراردادهای پیمانکاری گروهی مشخص نمودن شخص پیمانکار، موضوع پروژه، مبلغ هریک از خدمات، مدت قرارداد، وظایف و تعهدات طرفین نسبت به یکدیگر، فورس ماژور و همچنین بحث بیمه کارگران تحت سرپرستی شخص پیمانکار از مباحث ضروری حقوقی دراینباره خواهد بود.
قرارداد پیمانکاری گروهی، بدون شک از رایجترین انواع قراردادهای همکاری است. این قرارداد، مابین کارفرما و پیمانکار منعقد میگردد و شخص پیمانکار با جذب نیروی انسانی مورد نیاز، پروژه موضوع قرارداد را، در ازای دریافت مبلغی معین، به اجرا میگذارد. این قرارداد، تابع ماده 10 قانون مدنی است و مفاد آن براساس توافق و اراده طرفین تعیین میشود. لازم به ذکر است که رعایت برخی الزامات قانونی پیمانکاری گروهی، ازجمله کسور حق بیمه کارگران، ضروری است. پیچیدگی نکات حقوقی مربوط به پیمانکاریهای گروهی، لزوم تنظیم این قرارداد را توسط متخصصان حوزه قراردادهای کسبوکار بیشتر میکند.
بهطور کلی، قراردادهای پیمانکاری، قراردادهایی نتیجهمحور است که مدیریت پیشبرد آن بر عهده شخص پیمانکار است و برخلاف روابط استخدامی، کارفرما تسلط چندانی بر جزئیات روند اجرای پروژه ندارد. در برخی موارد، ماهیت پروژه موضوع قرارداد بهنحوی است که امکان انجام آن توسط پیمانکار بهتنهایی وجود ندارد و پیمانکار ناگزیر از جذب نیرو میباشد. در چنین شرایطی، قرارداد پیمانکاری گروهی منعقد میگردد. پروژههای ساختمانی یک مثال بارز از این نوع همکاری است.
زمانیکه کارفرمایی گرایش به جذب نیرو دارد و قصد سهیم کردن طرف مقابل خود را در سود و زیان حاصل از کار خود نداشته باشد، ناگزیر به انتخاب قالب پیمانکاری یا استخدام خواهد بود. در روابط استخدامی، الزامات قانونی فراوانی ازجمله بیمه کارگر یا پرداخت مزایا برای کارفرما پیشبینی شده است؛ اما در قراردادهای پیمانکاری، کارفرما از آزادی انتخاب و عمل بیشتری برخوردار است و میتواند مفاد قرارداد خود را با توافق پیمانکار تعیین نماید. از این رو، قرارداد پیمانکاری معمولاً اولین انتخاب کارفرمایان برای همکاری است.
بدون شک، هر قراردادی با معرفی طرفین آن آغاز میگردد. در این بخش، لازم است اطلاعاتی همچون کد ملی، شناسه ملی (درصورتیکه یکی از طرفین شخص حقوقی باشد)، نشانی، شماره تماس و کد پستی قید گردد. بهتر است کپی مدارک هویتی نیز ضمیمه قرارداد شود.
پس از معرفی طرفین، لازم است بندی را به موضوع قرارداد اختصاص داده و موضوع تعهد پیمانکار بهروشنی مشخص شود. علاوهبر آن، تعیین زمان شروع و پایان قرارداد نیز ضروری است.
بهتر است بعد از آنکه مدت کلی قرارداد را مشخص کردید، بخشهای مختلف پروژه موضوع قرارداد را تفکیک کرده و زمان اجرای هر بخش را بهطور جداگانه تعیین کنید.
معمولاً در قراردادهای پیمانکاری، مبلغ در ازای کار انجامشده پرداخت میگردد. بسته به توافق طرفین، ممکن است مبلغی نیز بهعنوان پیشپرداخت به پیمانکار تقدیم شود. آنچه اهمیت دارد،
ذکر مبلغ انجام هرکدام از فازهای پروژه موضوع قرارداد و نحوه پرداخت آن است. همچنین، چنانچه سندی مانند چک به پیمانکار ارائه شده است، ذکر اطلاعات مربوط به آن در متن قرارداد ضروری است.
پرداخت حق بیمه کارگرانی که برای پیمانکار کار میکنند، برعهده شخص پیمانکار است؛ اما قانون مسئولیتی در این راستا بر دوش کارفرما گذاشته است. براساس ماده 38 قانون تأمین اجتماعی، کارفرما میباید پنج درصد از کل مبلغ قرارداد را نزد خود نگه داشته و پس از ارائه مفاصاحساب سازمان تأمین اجتماعی ازجانب پیمانکار، این پنج درصد را به او بپردازد.
برخی کارفرمایان بهمنظور ضمانت حسن انجام کار، از پیمانکار درخواست ارائه تضمین میکنند. این تضمین، ممکن است چک، سفته یا ضمانتنامه بانکی باشد. در این حالت، لازم است اطلاعات سند تقدیمی در متن قرارداد ذکر شود و قید «ضمانت حسن اجرای کار» در سند درج گردد.
اما برخی کارفرمایان بهجای اخذ سند، بخشی از مبلغ قرارداد را بهعنوان تضمین نزد خود نگه داشته و پس از پایان قرارداد، مبلغ را به پیمانکار تقدیم میکنند. در این حالت نیز لازم است مراتب در متن قرارداد درج شود.
بهطور کلی براساس نظام حقوقی کشور ما، امکان فسخ قراردادها وجود ندارد مگر بهموجب امر قانون یا توافق قبلی طرفین. چنانچه احتمال میدهید که در آینده، قصد فسخ قرارداد را داشته باشید، بهتر است بندی را به موضوع فسخ قرارداد اختصاص داده و موارد فسخ را تعیین نمایید. اما آنچه مهم است، این است که ایجاد حق فسخ باید با وسواس و دقت کافی صورت گیرد؛ زیرا درصورت وجود ابهام در موارد فسخ، کل قرارداد شما باطل و نامعتبر خواهد بود.
در برخی موارد بهدلیل ایجاد شرایطی خاص، ممکن است یکی از طرفین قرارداد توانایی اجرای تعهدات خود را از دست بدهد. در این موقعیت، فرد، ناقض تعهد شناخته نشده و مسئولیتی درخصوص جبران خسارات وارده به طرف مقابل نخواهد داشت. از نگاه قانون، بقا یا عدم بقای قرارداد در چنین حالتی، ارتباطی تنگاتنگ با ماهیت تعهد موضوع قرارداد دارد. بهمنظور پیشگیری از متحمل شدن ضرر و زیان بیشتر در چنین شرایطی، بهتر است هنگام تنظیم قرارداد خود، بندی را به موضوع فورسماژور اختصاص داده و درخصوص آن توافق کنید. میتوانید درصورت طولانی شدن این شرایط، برای خود حق فسخ قائل شوید.
وجود یک پیشنویس آماده قرارداد که توسط متخصصان حوزه قراردادنویسی تنظیم شده است، علاوهبر بههمراه آوردن خاطری آسوده از بابت اصولی بودن قرارداد، کمک شایانی به صرفهجویی در وقت شما خواهد کرد. کارشناسان حقوقی مجموعه لامینگو، پیشنویسی از قرارداد پیمانکاری گروهی تهیه کرده و فایل آن را در اختیار شما قرار دادهاند. میتوانید این قرارداد را دانلود کرده و درصورت وجود هرگونه سؤال یا ابهام، از مشاوره کارشناسان حقوقی ما استفاده کنید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول