هر آنچه درباره انواع و اقسام جرم افترا و مجازات آنها باید بدانید
به طورکلی انجام فعل تهمت به یک شخص در فرهنگ کشور امری ناپسند محسوب میگردد، دلیل ناپسند بودن آن هم خدشهدار کردن اعتبار و زیر سوال بردن شخصیت یک فرد میباشد. مطابق قانون نیز تهمت زدن یک جرم محسوب شده و اصطلاح قانونی و حقوقی آن افترا میباشد. جرم افترا با مجازات همراه است و به همین سبب مردم در مواجهه با چنین پروندههایی نیازمند دریافت مشاوره حقوقی افترا میگردند. در ادامه این مطلب به هر آنچه باید دربارهی انواع و اقسام جرم افترا بدانید پرداخته شده است.
تعریف جرم افترا
معنای افترا در لغت بهتان زدن و دروغ بستن و به صورت کلی همان تهمت زدن به شخص دیگری بوده اما در مسائل حقوقی این معنا تغییر میکند. جرم افترا یعنی نسبت دادن یک جرم به دیگری و شخص تهمت زننده قادر به اثبات محقق شدن جرم منسوب به شخص نیست. مطابق قوانین کشور فرد مرتکب به افترا مورد مجازات قرار خواهد گرفت.
دستهبندی جرم افترا
انواع جرم افترا به دو دسته اصلی قولی و فعلی تقسیم میشود.
- افترای فعلی
افترای فعلی زمانی روی خواهد داد که مرتکب افترا با قرار دادن و جاسازی ابزارآلاتی در اماکن بخصوصی که فرد مورد افترا در آن جا عبور و مرور دارد (به عنوان مثال محل سکونت، محل کار و…) که منجر به ایجاد شک و شبهه در اعمال جرم برای فرد مورد افترا را فراهم میکند.
- افترای قولی
دستهی افترای قولی، خود به دو گروه طبقه بندی میشود. افترای قولی به صورت رسانهای و افترای قولی به صورت شفاهی.
- افترای قولی به صورت شفاهی
هرگاه فعل افترا توسط زبان اشارهی بدن، سخنرانی و نطق در مجالس صورت گیرد، جرم افترای قولی به صورت شفاهی شکل گرفته است.
لازم به ذکر است که در در افترای شفاهی، فرد مورد افترا باید آسیبها و صدمات وارد شده به اعتبار خود را نزد دادگاه به اثبات برساند.
- افترای قولی به صورت رسانهای
هرگاه فردی با بهرهبرداری از رسانهها همانند تلویزیون (صدا و سیما) ، رادیو و یا به شکل چاپی و نوشتاری در روزنامهها، مجلهها، وبلاگ، مقالهها و… با انتشار مطالب کذب به قصد و هدف منسوب کردن فردی دیگر به یک جرم منجر به خدشهدار شدن اعتبار و بیآبرویی وی گردد، فرد مرتکب جرم افترا قولی به صورت رسانهای میباشد.ای ا
به این نکته توجه داشته باشید که اگر فرد قادر به اثبات محقق شدن جرم توسط فرد مورد افترا باشد، دیگر مجازاتی برای وی اجرایی نمیگردد.
برای دریافت مشاوره حقوقی افترا از وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران حقوقی مجرب لامینگو از لینک زیر استفاده کنید:
نکات مهم
- جرم افترا تنها در صورت منتشر نمودن مطالب تهیه شده به منظور افترا شکل خواهد گرفت.
- اگر با صراحت جرم منسوب شده بر فرد بیان شود، به عنوان مثال بکاربردن واژگان قاتل، دزد، کلاهبردار و… جرم افترا شکل خواهد گرفت. با بکارگیری کلماتی چون جانی و… جرم توهین محسوب گردیده و مجازات و قوانین مربوطه به جرم توهین با جرم افترا متفاوت است.
- در صورتیکه هنگام وقوع جرم افترا منتشر کردن مطالب تهیه شده مسبب اشاعه فحشا شده مطابق قوانین مجازات اسلامی و با توجه به مسائل شرعی صحت مطالب و یا دروغین بودن آن از اهمیتی برخوردار نیست و مرتکب محکوم به حبس و تحمل 74 ضربه شلاق میگردد.
مجازات جرم افترا
مطابق قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده 697 و در نظر گرفتن ماده 699، مجازات تعیین شده برای جرم افترای قولی محکومیت به حبس به مدت یک ماه الی یک سال و اجرا شدن حکم 74 ضربه شلاق میباشد.
توجه داشته باشید که قذف (تهمت به نوامیس) مشمول این مجازات نبوده و به سبب وجود حد با این دسته از افترا تفاوت دارد.
برای مجازات مرتکب افترای فعلی محکومیت به حبس به مدت زمان 6 ماه الی 3 سال و اجرای 74 ضربه شلاق مرتکب تعیین شده است.
مجازات قذف یعنی مجازات افترا برای ناموس موجب حد بوده و تا 80 ضربه شلاق و حبس محکومیت دارد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
این مطلب حاوی هر آنچه باید دربارهی انواع و اقسام افترا بدانید بود. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید از مشاوره حقوقی افترا لامینگو استفاده کنید. برای مطالعه مطالب مشابه به وبلاگ لامینگو مراجعه فرمایید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما