هرآنچه باید درمورد داوری در طلاق بدانید! + شرایط طلاق به درخواست زوجه

3 سال پیش
داوری در طلاق

طلاق یکی از انواع دعاوی خانواده است که ممکن است زوجین پس از یک دوره زندگی مشترک با آن مواجه شوند که پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. این پیچیدگی‌ها بیشتر از این جهت به وجود می‌آید که قانون‌گذار سعی دارد برای حفظ کیان خانواده تلاش کند. به همین دلیل، تشریفات طولانی و سختی را برای رسیدن به مرحله صدور حکم طلاق در نظر گرفته است. داوری در طلاق، گواهی عدم امکان سازش، تعیین تکلیف مسائل مالی زوجین و غیره ازجمله تشریفاتی هستند که فرایند درخواست طلاق را تا صدور حکم طولانی می‌کنند.

باتوجه به اینکه در حقوق خانواده، طلاق یکی از حقوق قانونی مرد شناخته می‌شود، طلاق به درخواست زوجه با دشواری‌های بیشتری همراه است. بر طبق قانون، در شرایط خاص و بنا به دلایلی درخواست زوجه برای طلاق از طرف دادگاه مورد قبول واقع شده و به آن رسیدگی می‌شود که در ادامه به‌اختصار هریک از این دلایل را توضیح می‌‌دهیم.

لامینگو از مراکز حقوقی معتبر در زمینه ارائه خدمات حقوقی است. این مؤسسه با استفاده از دانش و تخصص کارشناسان خود اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار می‌دهد. برای دریافت مشاوره حقوقی از لامینگو بر روی لینک زیر کلیک کنید.

دریافت مشاوره حقوقی

 

راه‌های درخواست طلاق از طرف زوجه

برای اینکه زوجه بتواند به دادگاه درخواست طلاق از زوج را ارائه دهد و دادگاه به آن رسیدگی کند، باید یکی از شرایط زیر حاکم باشد تا زوجه بتواند برای درخواست طلاق اقدام کند.

 

عدم پرداخت نفقه از سوی زوج

یکی از راه‌هایی که زوجه می‌تواند درخواست طلاق از همسر خود را به دادگاه ارائه دهد، این است که زوجه بتواند به دادگاه ثابت کند که همسر وی از پرداخت نفقه امتناع کرده و یا در پرداخت آن عاجز است. در این شرایط، دادگاه پس از ارجاع امر به داوری و در صورت عدم سازش زوجین بر اساس ماده 1129 قانون مدنی کشور، می‌تواند زوج را به طلاق زوجه مجبور کند. درصورتی‌که زوج پس از اعلام حکم به اجرای آن اقدام نکند، دادگاه به‌نمایندگی از زوج نسبت به اجرای صیغه طلاق و امضای سند آن اقدام می‌نماید.

 

عسر و حرج زن

یکی از اصلی‌ترین راه‌های درخواست طلاق از طرف زوجه، عسر و حرج زن در زندگی مشترک با زوج است. بر اساس ماده 1130 قانون مدنی کشور، زن می‌تواند در شرایطی که ادامه زندگی مشترک برای وی با سختی و مشقت همراه باشد، به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق از همسر خود را ارائه دهد. در این شرایط، دادگاه درصورتی‌که درخواست زن و شرایط وی مشمول عسر و حرج باشد، درخواست او را پذیرفته و برای رسیدگی به داوری ارجاع می‌دهد. ترک زندگی مشترک از سوی مرد، اعتیاد مرد به مواد مخدر، محکومیت قطعی مرد به حبس به‌مدت 5 سال یا بیشتر، ضرب‌وشتم از سوی مرد و ابتلای مرد به بیماری صعب‌العلاج، از مصادیق عسر و حرج در قانون هستند که زن می‌تواند در صورت وجود هریک از این شرایط، درخواست طلاق به دادگاه ارائه دهد.

البته نکته قابل ذکر در اینجا، این است که مصادیق عسر و حرج تنها به این موارد محدود نمی‌شود و می‌توان موارد دیگری را نیز در شمار این مصادیق قرار داد که تشخیص این امر و تعیین مصادیق بر عهده مقام دادگاه خواهد بود. در این موارد، پس از ارجاع امر به داور و در صورت عدم سازش زوجین، حکم طلاق زوجین صادر شده و قابل اجرا خواهد بود.

 

حتماً بخوانید: همه چیز درمورد حل اختلاف ازطریق داوری

 

غیبت زوج

درصورتی‌که در طول زندگی مشترک، زوج به‌مدت 4 سال یا بیشتر از آن غیبت داشته باشد و به زندگی مشترک باز نگردد، زوجه می‌تواند درخواست طلاق از همسر خود را به دادگاه ارائه دهد و در این شرایط دادگاه بر اساس ماده 1029 قانون مدنی کشور حکم طلاق زن از مرد را صادر خواهد کرد.

 

وکالت طلاق

درصورتی‌که زن به‌عنوان شرط ضمن عقد و یا بر اساس قراردادهای دیگر، وکالت بلاعزل طلاق از زوج داشته باشد، می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق خود را ارائه نماید. درواقع در این حالت، زن به‌نمایندگی از مرد، خود را طلاق می‌دهد.

 

شروط دوازده‌گانه ضمن عقد ازدواج

در عقدنامه ازدواج، شروط دوازده‌گانه‌ای درج شده است که در صورت تحقق هریک از آن‌ها زن می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق دهد. در ادامه، این شروط دوازده‌گانه را معرفی می‌کنیم. این شروط عبارت‌اند از:

  1. عدم پرداخت نفقه توسط شوهر برای مدت بیشتر از 6 ماه؛
  2. سوء رفتار شوهر در حد غیر قابل تحمل؛
  3. ابتلای شوهر به بیماری صعب‌العلاج؛ به‌طوری‌که ادامه زندگی با مشکل مواجه شود؛
  4. اثبات جنون شوهر (خواه جنون از قبل بوده یا در طول زندگی حاصل شده باشد)؛
  5. اشتغال شوهر به شغلی که حیثیت و آبروی خانواده را به خطر بیندازد؛
  6. محکومیت مرد به حبس به‌مدت 5 سال یا بیشتر؛
  7. اعتیاد شوهر به مواد مخدر؛
  8. ترک زندگی مشترک به مدت 6 یا 9 ماه به‌صورت متوالی بدون عذر موجه؛
  9. محکومیت قطعی شوهر به ارتکاب جرم خلاف شئونات خانوادگی زن؛
  10. عدم باروری مرد پس از گذشت 5 سال از زندگی مشترک؛
  11. مفقودالاثر شدن شوهر و یا عدم مراجعه و بازگشت وی پس از 6 ماه از زمانی که زن به دادگاه مراجعه می‌کند؛
  12. ازدواج مجدد مرد بدون رضایت زن.

 

داوری در طلاق

 

چه زمانی داوری در طلاق الزامی است؟

به‌طور کلی، طلاق ممکن است از سه راه صورت پذیرد:

  1. طلاق به درخواست زوج؛
  2. طلاق به درخواست زوجه؛
  3. طلاق توافقی.

اگر طلاق توافقی باشد، ارجاع به داوری انجام نمی‌گیرد؛ اما در طلاق غیرتوافقی ازجاع به داوری الزامی است.

 

شرایط داوری در طلاق

پس از ثبت دادخواست طلاق و ارجاع پرونده به محکمه قضایی ذیصلاح، قاضی ضمن ارائه مهلتی مشخص به طرفین (یک هفته)، از آن‌ها تقاضای معرفی داور خواهد کرد (هرکدام یک داور). شرایط داوران به‌شرح ذیل است:

  1. حداقل 30 سال سن داشته باشد؛
  2. متأهل باشد؛
  3. ترجیحاً از اقارب زوجین باشد (مطابق تبصره 2 ماده 28 قانون حمایت خانواده، درصورت نبود فرد واجد شرایط در بین اقارب یا عدم دسترسی به ایشان یا استنکاف آنان از پذیرش داوری، زوجین می‌توانند داور خود را از بین افراد واجد شرایط دیگر معرفی نمایند.)؛
  4. با مسائل شرعی، خانوادگی و اجتماعی آشنا باشد.

درصورت امتناع زوجین از معرفی داور یا عدم توانایی آن‌ها، دادگاه رأساً یا به درخواست هریک از طرفین به تعیین داور مبادرت می‌کند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

افراد می‌توانند از میان اقوام خود فرد واجد شرایط را انتخاب کرده و یا با مراجعه به واحد داوری که در مجتمع‌های قضایی و دادگاه‌های خانواده مستقر هستند یک نفر را به‌عنوان داور از طرف خود به دادگاه معرفی نمایند. درصورتی‌که پس از برگزاری جلسات داوری، توافق و سازشی بین زوجین برقرار نشود، با اعلام رأی داوران به دادگاه، جکم طلاق صادر خواهد شد و زوجه می‌تواند با مراجعه به دفاتر رسمی طلاق خود را از همسر به ثبت برساند. برای دریافت اطلاعات بیشتر، به وبلاگ لامینگو مراجعه کنید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مرجان هاشمی

دیدگاه شما

یک دیدگاه