همه نکات لازم حقوق و مزایای کارگر در یک قرارداد کارگری که باید بدانید
در جامعه امروزی، یافتن یک شغل و حرفه که از حقوق و دستمزد مناسب برخوردار بوده و همچنین شامل مزایایی همچون دریافت پاداش، بیمه شدن و سایر مزایا باشد، برای اغلب مردم و به ویژه جوانان به یک دغدغه بزرگ تبدیل شده است. برخی افراد زمانیکه شغل مورد نظر خود را میابند، هنگام مواجه شدن با قرارداد کارگری به سبب کمبود اطلاعات نسبت به حقوق و مزایای خود از نظر قوانین حقوقی دچار مشکل و بعضا ضرر و زیان میگردند. پس بهترین راه جلوگیری از وقوع ضرر و زیان بدین صورت، مطالعه نمونه قرارداد کارگری است. در ادامه این مطلب به آشنایی با حقوق و مزایای کارگر در یک قرارداد کارگری پرداخته میشود.
قرارداد کارگری چیست؟
هر شغل شامل دو گروه از افراد میباشد:
- گروه کارفرما یا رئیس
- گروه کارگر یا کارمند
کارگر فردی است که در ازای دریافت حقوق یا دستمزد توسط شخص کارفرما اقدام به فعالیت مورد نظر کارفرما میکند. کارگر باید فعال بوده و کلیه کارهای محول شده به خود را به نحو احسن انجام دهد. در مقابل کارفرما موظف به فراهم کردن محیطی امن و آرامش برای کارگر بوده و همچنین با در نظر گرفتن پاداش و دیگر مزایا برای کارگر خود ایجاد انگیزه کند.
به همین سبب قانونگذاران با تصویب قانون کار بر اساس ماده 7 تنظیم قراردادی پیش از استخدام نیروی کار مبنی بر اطمینان بخشی به طرفین در یک شغل به عنوان قرارداد کارگری الزامی کردند. این قرارداد کارگری شامل کلیه موارد لازم درباره نحوه انجام شغل و دریافت دستمزد و مزایای دیگر میباشد.
این مطلب را بخوانید:کلیه نکات حقوقی که باید دربارهی قرارداد کارگری بدانید
نکات حقوقی دستمزد یا حقوق کارگر
حق السعی چیست؟
مطابق قانون کار بر اساس ماده 34 به طور کلی هر آنچه به کارگر توسط کارفرما با توجه به قرارداد کارگری تنظیم شده پرداخت گردد، حق السعی نامیده میشود.
حق السعی مشمول حقوق یا دستمزد، هزینههای مربوط به محل سکونت و مسکن کارگر، هزینههای یاری رساندن به خانواده کارگر، سود سالیانه کسب شده، هزینهی خواربـار، کمک در ایاب و ذهاب کارگر و سایر مزایا اعم از نقدی و غیر نقدی میشود.
مزد یا حقوق
مطابق قانون کار بر اساس ماده 35 به پرداخت وجه به صورت نقدی یا غیر نقدی توسط کارفرما به کارگر در ازای اجرایی شدن فعالیتهای درخواستی، مزد میگویند.
مزد انواع گوناگونی را شامل میشود:
مزد ساعتی
اگر مزد دریافتی به میزان ساعتی که برای فعل مورد نظر وقت گذاشته میشود وابسته بود، مزد ساعتی است.
کارمزد
اگر دستمزد به میزان فعل انجام شده و یا تولید محصول مرتبط بود، مزد دریافتی کارمزد نامیده میشود.
کارمزد ساعتی
اگر دستمزد دریافتی با تولید محصول و یا میزان فعل صورت گرفته در مدت زمانی معین بود، کارمزد ساعتی میباشد.
به این نکته توجه داشته باشید که مطابق قانون کار برای کارگر مزایایی وابسته به شغل به عنوان مزیت ثابت در نظر گرفته میشود. این مزایا به ماهیت شغل و حرفه، محیطی که کارگر در آن مشغول به کار است، سختی شغل و مزیتهای موجود در سرپرستی و… بستگی دارد.
برای دریافت نمونه قرارداد کارگری که توسط وکلای پایه یک و مشاوران حقوقی مجرب لامینگو تنظیم گردیده، به لینک زیر مراجعه فرمایید:
نکات
- مطابق قانون کار بر اساس ماده 37 دستمزد یا حقوق به شکل مرتب و منظم و رعایت فاصلههای زمانی به صورت وجه نقدی یا چک از سوی بانک پرداخت گردد.
- با توجه به آنچه در قرارداد کارگری ذکر شده، پرداخت حقوق یا دستمزد به میتواند به صورت ساعتی، روزانه، هفتگی، 15 روز یک بار و یا در انتهای هر ماه شکل گیرد.
لازم به ذکر است که اگر در قرارداد کارگری دستمزد به شکل ماهانه باید پرداخت شود، باید در انتهای ماه این عمل صورت گرفته و به این نوع دستمزد حقوق گفته میشود.
- مطابق قانون کار بر اساس ماده 38 میزان حقوق در نظر گرفته به جنسیت کارگر بستگی ندارد و تبعیض قائل شدن برای سن و نژاد و جنس مونث یا مذکر بودن و اعتقادات مذهبی برای پرداخت حقوق ممنوع میباشد.
- مطابق قانون کار بر اساس ماده 43 برای کارگران در روزهای تعطیلی رسمی و روزهای مرخصی دستمزد در نظر گرفته میشود. توجه داشته باشید که این دستمزد نباید از حداقل دستمزد قانونی کمتر باشد.
- مطابق قانون کار بر اساس ماده 46 برای کارگران عازم به ماموریت، باید حقوقی مخصوص پرداخت گردد. لازم به ذکر است کارفرما موظف به فراهم نمودن وسایل ایاب و ذهاب این ماموریتها میباشد.
- مطابق قانون کار بر اساس ماده 47 شخص کارفرما میتواند با پرداخت مبلغی به عنوان پاداش جهت ایجاد انگیزه و شوق کارگران نسبت به شغل اقدام کند. انگیزه بیشتر کارگران در شغل و حرفهی خود موجب افزایش سطح تولید محصولات و درکل افزایش و بهبود سطح درآمد و سودزایی شغل گردد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
این مطلب حاوی آشنایی با حقوق و مزایای کارگر در یک قرارداد کارگری بود. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید از نمونه قرارداد کارگری لامینگو استفاده کنید. برای مطالعه مطالب مشابه به وبلاگ لامینگو مراجعه فرمایید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما