همه چیز درباره فسخ قرارداد کار از طرف کارگر یا کارفرما
فسخ قرارداد یکی دیگر از واقعیتهایی است که در قراردادهای کار شاهد آن هستیم و در برخی مواقع اختلافات شدیدی هم در بین کارگر و کارفرما برای این موضوع پیش میآید. قانون کار در بندها و موارد مختلفی اقدام به بررسی شرایط مختلف فسخ قرارداد کار نموده و برای جلوگیری از ضرر و زیان هرکدام از طرفین چنین قراردادهایی، امکان فسخ قرارداد را برای آنها منظور کرده است. هرچند این قوانین کاملاً شفاف و واضح هستند اما با این وجود در برخی موارد خاص ممکن است تفسیر آنها با اختلافاتی در میان کارگران و کارفرمایان همراه باشد. استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار یکی از ترفندهایی است که با استفاده از آن طرفین میتوانند نظر وکیل پایه یک دادگستری را نیز دراینباره جویا شده و هرچه بهتر درباره آینده قرارداد خود تصمیم بگیرند.
در این مقاله به بررسی شرایط فسخ قرارداد از طرف هر کدام از طرفین و نکات مربوط به آن میپردازیم.
فسخ قرارداد کار و حق فسخ در آن
قراردادهای کار در دو نوع موقت و دائمی میان کارگر و کارفرما بسته میشود که هرکدام از این قراردادها شرایط خاص خود را در زمینه فسخ خواهند داشت. از این گذشته هرکدام از طرفین قرارداد نیز بسته به محرز شدن عدم اجرای تعهدات طرف مقابل میتوانند با استفاده از اقداماتی نسبت به فسخ قرارداد خود اقدام نمایند. تمام موارد قانونی مندرج در قانون کار برای جلوگیری از ایجاد ضرر و زیان طرف مقابل در این شرایط تبیین شده است. همچنین تمام قراردادهای کار تحت شرایطی بهصورت خودکار فسخ شده و در صورت بروز این شرایط نیاز به اقدامی از طرف هرکدام از طرفین قرارداد نیز نخواهد بود. بهجز این در برخی موارد نیز حق فسخ بهصورت قانونی به کارگر و کارفرما اعطا شده است.
خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار برای فسخ قرارداد
تفسیر اشتباه مواد قانونی مربوط به فسخ قرارداد از سوی طرفین این قراردادها باعث بروز اختلافاتی در میان آنها شده و میتواند سرمنشأ دعواهای حقوقی نیز میان آنها باشد. در اکثر موارد این اختلافات تنها با یک بررسی مختصر توسط وکیل پایه یک دادگستری قابل رفع خواهد بود. عدم اطلاع طرفین چنین قراردادهایی از تمام موارد قانونی مندرج در قانون کار باعث میشود تا آنها توانایی اتخاذ تصمیم درست را نداشته باشند. لامینگو با در اختیار داشتن وکلای پایه یک دادگستری باتجربه و کاربلد در زمینه قراردادهای قانون کار این شرایط را برای کاربران فراهم آورده تا در صورت بروز هرگونه اختلاف در زمینه فسخ قرارداد، از این خدمات برای اطلاع از تمام موارد قانونی استفاده نمایند. برای برخورداری از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار در لامینگو تنها کافی است با ما تماس بگیرید.
دریافت مشاوره تامین اجتماعی و قانون کار
شرایط فسخ خودکار قرارداد کار در قانون
درصورتیکه برخی از شرایط پیشبینی شده در قانون کار پیش بیاید، قرارداد کار بهصورت خودکار قطع شده و دیگر نیازی به ادامه انجام تعهدات از طرف هر یک از طرفین وجود نخواهد داشت. مهمترین مواردی که باعث فسخ قرارداد بهصورت خودکار میشوند شرایط زیر هستند:
- اتمام موضوع قرارداد کار
در قراردادهای معین وقتی موضوع قرارداد به پایان رسیده و پروژه به خاتمه میرسد، قرارداد نیز خودبهخود به اتمام خواهد رسید.
- اتمام مدت قرارداد کار
در قراردادهای کار موقت درصورتیکه تاریخ اتمام مدت قرارداد سر برسد، در صورت عدم تمدید قرارداد بهصورت خودکار فسخ و به اتمام خواهد رسید.
- بازنشستگی کارگر
ماده ۲۳ قانون کار به بررسی و حمایت از بازنشستگی کاربران تابع قانون تامین اجتماعی پرداخته و درصورتیکه در حین کار این تاریخ سر برسد، قراردادهای کاری آنها مشمول شرایط خاتمه و فسخ قرارداد قرار خواهد گرفت.
- ازکارافتادگی کارگر
همچنین یکی دیگر از مواردی که در قانون کار برای اتمام قرارداد و فسخ آن پیشبینی شده ازکارافتادگی کارگر است. البته در چنین شرایطی کارگران تحت پوشش مقررات تامین اجتماعی حتماً از حمایتهای سازمانهای مربوطه برخوردار بوده و نباید نگران حقوحقوق خود باشند.
فسخ قرارداد از سوی کارفرما
در ماده 27 قانون، این شرایط برای کارفرما فراهم آمده است تا تحت شرایطی خاص اقدام به فسخ یکطرفه قرارداد کار با کارگر نماید. درصورتیکه کارگر از انجام تعهدات خود سر باز زده و دائماً با بدعهدی در فضای محیط کار حاضر شود، این شرایط برای کارفرما در نظر گرفته شده تا برای جلوگیری از ضرر و زیانهای بیشتر اقدام به فسخ یکطرفه قرارداد خود نماید. هرچند کارفرما در این مواقع باید تمام سنوات و حقوق معوقه کارگر خود را پرداخت نماید اما بااینحال این مجوز برای وی صادر شده است.
نکاتی درباره فسخ قرارداد کار از سوی کارفرما توسط وکیل پایه یک دادگستری
هرچند عدم اجرای تعهدات و وظایف توسط کارگر در محیط کارگاهی میتواند زمینهساز فسخ یکطرفه قرارداد توسط کارفرما گردد، اما قانون شرایطی را نیز برای این وضعیت در نظر گرفته که حتماً باید به اجرا رسیده و سپس اقدام به فسخ یکطرفه قرارداد صورت پذیرد. در غیر اینصورت قانون فسخ یکطرفه قرارداد توسط کارفرما را نادرست تلقی خواهد کرد. مهمترین شرایطی که میتواند این اجازه را به کارفرما برای پس از یکطرفه قرارداد بدهد، به شرح زیر است:
- در درجه اول کوتاهیهای صورت گرفته از طرف کارگر بایستی با مقررات به تصویب رسیده در قانون کار تطابق داده شده و در صورت به حدنصاب رسیدن این بدعهدیها، این اجازه برای کارفرما صادر خواهد شد.
- در قدم اول کارفرما برای هوشیار کردن کارگر نسبت به اقدام برای فسخ یکطرفه قرارداد بایستی به وی تذکر کتبی دهد.
- در صورت ادامهدار شدن عدم اجرای تعهدات توسط کارگر، قانون از آنها میخواهد تا در زمینه ادامه قرارداد کار با یکدیگر به توافق رسیده و اختلافات را کنار بگذارند.
- در قدم بعدی و در صورت عدم فراهم آمدن شرایط توافق، کارفرما میتواند با جلب نظر مثبت شورای اسلامی کار و یا سایر مراجع ذیصلاح اقدام به اخراج کارگر نموده و قرارداد وی را بهصورت یکطرفه فسخ نماید.
البته باید یادآور شویم که تمام شرایط و موارد بالا مربوط به قراردادهای دائمی کار بوده و در صورت امضای قرارداد موقت برای انجام کار معین هیچکدام از طرفین بهصورت یکطرفه اجازه فسخ قرارداد را نخواهند داشت.
این مطلب را بخوانید: همهچیز درباره مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار و مسائل مربوط به آن
فسخ قرارداد از سوی کارگر
همانطور که برای کارفرما امکان فسخ قرارداد بهصورت یکطرفه تعریف شده است، در قانون شرایطی را هم برای فسخ قرارداد کار از سوی کارگر تبیین گشته تا در صورت راضی نبودن از شرایط و محیط کار اقدام به ترک آن نماید. البته فسخ قرارداد کار از سوی کارگر باید با استعفا همراه باشد که این مهم با توجه به پیچیدگیهایی که دارد نیاز به استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار خواهد داشت. کارگران باید در نظر داشته باشند که یک ماه قبل از ترک کار باید مراتب را بهصورت کتبی به کارفرما اعلام نموده و هرگز برای این منظور اقدام به بینظمی و بدعهدی نکنند. بدعهدی ممکن است شامل تنبیهاتی از سوی مراجع ذیصلاح قانونی نیز باشد. هرچند برخی از کارگران از این تکنیک استفاده مینمایند تا کارفرما اقدام به فسخ یکطرفه قرارداد با آنها نماید.
نکاتی درباره استعفا و فسخ قرارداد کار از سوی کارگر
فسخ قرارداد کار از سوی کارگران باید با بررسی شرایط مختلف صورت پذیرد. با توجه به امکان اتخاذ تنبیهات شدیدتر توسط مراجع ذیصلاح در این مواقع برای کارگران، آنها حتماً باید از قبل با استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار با شرایط استعفا و فسخ قرارداد آشنا شده و سپس اقدام به این امر نمایند. مهمترین نکات مربوط به فسخ قرارداد از سوی کارگران به شرح زیر است:
- بهعنوان اولین نکته باید یادآور شویم که طرف قرارداد از جانب کارگر تنها در قراردادهای دائم امکانپذیر بوده و در قراردادهای موقت و معین امکان این امر نه برای کارگر و نه برای کارفرما بهصورت خودرأی وجود نخواهد داشت.
- کارگران یک ماه قبل از اقدام به ترک محیط کار بایستی استعفای خود را بهصورت کتبی به کارفرما اعلام نمایند.
- همچنین قانون کار یک فرصت ۱۵ روزه نیز برای آنها در نظر گرفته تا در صورت منصرف شدن از تصمیم آن را نیز بهصورت کتبی به کارفرما اعلام کنند.
- کارگران باید در نظر داشته باشند که غیبت کردن و عدم حضور در محیط کارگاه بهمنزله استعفا بوده و میتواند بهمنزله ترک کردن کاری آن غیبت غیرموجه در نظر گرفته شده و این امر ممکن است مشکلاتی را برای آنها به وجود آورد.
- تفاوت میان استعفا و ترک غیرموجه کارگاه در این است که در حالت دوم کارگران از برخی سنوات و حقوق خود برخوردار نبوده و ممکن است از این نظر با ضرر و زیانهایی روبرو شوند.
فسخ قرارداد موقت و مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار برای آن
قراردادهای معین و موقت در قانون کار از شرایط مختلفی برای فسخ قرارداد برخوردار هستند. ماده ۲۵ قانون کار به بررسی این موضوع پرداخته و صراحتاً اجازه فسخ قرارداد را از هرکدام از دو طرف آن سلب نموده و این اختیار را ازجمله وظایف مراجع ذیصلاح و رسیدگیکننده در نظر گرفته است. استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار یکی از بهترین امکاناتی است که میتوانید با استفاده از آن نسبت به قوانین مربوط به فسخ قرارداد معین و موقت اطلاعات کسب کنید. با توجه به اینکه فسخ قرارداد توسط هرکدام از طرفین ممکن است ضرر زیانهای هنگفتی را برای طرف مقابل به دنبال داشته باشد، قانون تنها اجازه جاری کردن صیغه قرارداد را به مراجع ذیصلاح داده است.
مرجع رسیدگیکننده به اختلافات مربوط به فسخ قرارداد
همچنین کارگران و کارفرمایان محترم بایستی با مراجع ذیصلاح رسیدگیکننده به درخواست فسخ قرارداد نیز آشنا شده و در صورت بروز اختلاف مرجع رسیدگیکننده را بشناسند. طبق قانون کار در صورت بروز اختلاف بین کارگر و کارفرما برای فسخ قرارداد، شورای اسلامی کار اولین مرجعی است که میتواند دراینباره بین طرفین تصمیمگیری کرده و اقدام به صدور رأی نماید. در قدم دوم و در صورت نبود شورای اسلامی کار برای برخی از مناطق این وظیفه به عهده انجمن صنفی خواهد بود. درصورتیکه اختلاف کارگر و کارفرما حل نشد هیئت حل اختلاف بررسی موارد مربوط به شرایط آنها نموده و رأی موردنظر را برای آنها صادر خواهد کرد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
در انتها باید بدانید
در انتها باید بدانید که فسخ قرارداد نیز ازجمله شرایطی است که برای برخی قراردادها رخ داده و یک امر طبیعی در چنین قراردادهایی محسوب میشود. ازاینرو هرکدام از طرفین قرارداد بهجای دستپاچگی و اقدامات نابخردانه مانند دعواهای فیزیکی و زدوخورد بایستی با استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار نسبت به احقاق حق خود اقدام نمایند. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید سایر مقالات مربوط به بررسی مواد قانونی قانون کار را در بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نمایید. در انتهای این مقاله نیز با درج نظرات و سؤالات خود میتوانید با وکیل پایه یک دادگستری نیز اقدام به مشورت نمایید.
دیدگاه شما