همه آنچه که درباره قرارداد شراکت و مسائل حقوقی آن باید بدانید!
اگر تصمیم دارید که با شخص یا اشخاصی وارد شراکت در حوزه کاری شوید، نیاز دارید که در رابطه با مسائل حقوقی این موضوع اطلاعات کافی کسب کنید! افراد زیادی هستند که قبل از آغاز هرگونه همکاری با فرد یا افراد، ابتدا به دنبال نمونه قرارداد شراکت میگردند تا در رابطه با مفهوم قانونی و حقوقی شراکت اطلاعات بیشتری کسب کنند. در این مقاله سعی میکنیم با بررسی انواع شراکت، شیوههای انتخاب شریک، بررسی بد بودن یا خوب بودن همکاری، اصول اولیه این موضوع و در نهایت شیوه تقسیم سود میان شرکا به شما کمک کنیم تا صفر تا صد نکات لازم در این زمینه را فرابگیرید!
مفهوم شراکت چیست و چه انواعی دارد؟
قبل از بررسی نمونه قرارداد مشارکت، بهتر است که ابتدا به یک تعریف واحد در رابطه با شراکت برسیم! شراکت در واقع نوعی رابطه همکاری میان دو یا چند شخص مختلف است که بر اساس میزان سرمایه، فعالیت و …، سود حاصل از نتیجه کار بین آنها تقسیم خواهد شد. به صورت کلی شراکت در کسبوکار، میتواند سه حالت زیر را داشته باشد:
- مشارکت عمومی: یکی از انواع رایج شراکت که در آن، شرکا هر کدام سهمی در مدیریت بیزینس دارند.
- مشارکت محدود: بسته به آن که کدام طرف همکاری، شراکت محدود دریافت کردهاست، میزان دخالت در امور کسبوکار، توسط او محدود میشود و فعالیتهای اصلی را طرف دیگر قرارداد انجام میدهد.
- مشارکت تضامنی با مسئولیت محدود (LLP): نوعی شراکت است که در آن هر کدام از شرکا در صورت بیکفایتی یا خطا باید پاسخگو باشند، اما برخلاف نوع مشارکت عمومی، مسئولیتی گریبانگیر دیگر طرفین قرارداد نیست.
برای انتخاب یک شریک باید به چه مسائلی توجه داشته باشیم؟
اگر نگاهی سرسری هم به یک نمونه قرارداد شراکت بیندازید، متوجه خواهید شد که انتخاب طرف معاملهتان، میتواند بیش از اندازه مهم باشد. برای انتخاب یک شریک عوامل مهمی وجود دارد که در ادامه برخی از آنها را به اختصار بیان میکنیم:
- قابل اعتماد بودن: اولین ویژگی یک شریک خوب، قابل اعتماد بودن است!
- هم راستا بودن ارزشها، مسئولیتها و اهداف: شما نمیتوانید با کسی که ارزشها و اهداف کاملاً متفاوتی با شما دارد، شراکت کنید.
- روحیه کار تیمی: فردی که به کار تیمی عادت ندارد و علاقهمند است که همه فعالیتها را به تنهایی انجام دهد، هیچ کاری از پیش نمیبرد.
- انتقادپذیر بودن: همه ما ممکن است اشتباه کنیم، اما مهم است که خطای خود را بپذیریم!
- و …
شراکت خوب است یا بد؟
شاید شما هم بارها این جمله معروف را شنیده باشید که اگر شراکت خوب بود، خدا شریک داشت! هر شراکت و رابطه همکاری معمولاً با شور و ذوق شروع میشود و اگر به درستی موارد مختلف آن بررسی نشده باشد، احتمالاً به شکست منتهی میشود. اگر کسبوکاری دارید و میخواهید که آن را گسترش دهید، اما سرمایه کافی را ندارید، بدون شک باید از یک سرمایهگذاری یا همان مشارکت محدود که در بالاتر به آن اشاره کردیم، استفاده کنید!
بسیار مهم است که قبل از انتخاب شریک کاری خود حتماً به این موضوع توجه داشته باشید که اگر بر اساس اصول صحیح، شریک خود را انتخاب کرده باشید، احتمالاً نه تنها هیچ وقت از شراکت خود پشیمان نمیشوید، بلکه احتمالاً بسیار هم خوشحال خواهید بود. البته این باور که شراکت خوب نیست، معمولاً در افرادی وجود دارد که بدون توجه به این نکات، وارد شراکتهای احساسی، بدون درج مسائل حقوقی دقیق و … شدهاند. آیا شما هم در رابطه با شراکت تجربهای داشتهاید؟
به منظور جلوگیری از تجربه یک شراکت ناخوشایند، پیشنهاد میشود از یک نمونه قرارداد مشارکت استفاده کنید. این قرارداد که توسط وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران حقوقی خبره لامینگو تنظیم شده است، هماکنون از طریق لینک زیر قابل دانلود است:
قبل از شراکت، با اصول اولیه آن آشنا شوید!
نظرات متعدد زیادی در جامعه برای شراکت وجود دارد که آنها را در بخش قبلی بیان کردیم! اگر شما آمادگیهای کافی برای شراکت را داشته باشید و بتوانید بر پایه معیارهای انتخاب شریک، فرد یا افراد مناسبی را پیدا کنید، باید در این مرحله اصول اولیه همکاری که در هنگام مطالعه یک نمونه قرارداد مشارکت متوجه اهمیت آن خواهید شد را بررسی کنید:
- داشتن شناخت کافی از شریک (در بعضی موارد، ارتباطات بلندمدت، میتواند مفید باشد!)
- داشتن مهارتهای تکمیلکننده در قراردادهای مشارکت عمومی (شرکا باید یکدیگر را کامل کنند تا به چالشهایی در این زمینه برخورد نکنند)
- صحبت در مورد انتظارات، توقعات و … به صورت کامل و به دور از خجالت
- معیار تقسیم سود در ابتدا میتواند بهصورت بالمناصفه و ۵۰ درصد بوده و بعد از بررسی سرمایههای مالی و معنوی طرفین، این مقدار ممکن است تغییر کند!
- در رابطه با خرید سهم شرکا در همان ابتدا باید بررسیهای لازم صورت بگیرد تا در آینده چالشی وجود نداشته باشد!
- وجود جلسات هفتگی یا روزانه برای شرکا، میتواند بحثها، چالشها و مشکلات حاصل از عدم ارتباط را از بین ببرد
- احترام، پایه و اساس شراکت است که باید حتماً به آن توجه کافی داشت!
- عدم ارتباط دادن زندگی شخصی و یا دوستانه به کار
- و…
نحوه تقسیم سود یا سهم الشراکه، میان شرکا بر اساس قرارداد شراکت
هر قرارداد کاری و تجاری باید منتهی به سود شود و در این قسمت است که تمامی مسائل حقوقی که در یک نمونه قرارداد مشارکت وجود دارند، خود را نمایان میکنند. اگر از همان ابتدای شراکت، در این رابطه حساسیتهای لازم را به خرج داده باشید به مشکل برنخواهید خورد!
کمک گرفتن از یک مشاوره حقوقی برای قراردادهای پیچیده شراکتی میتواند کمک کند که شما بهراحتی در رابطه با مسائلی که ممکن است در آینده برای شما پیش بیاید، اما از آنها اطلاعی ندارید، آمادگی کامل را داشته باشید. آیا تابهحال از مشاوره حقوقی برای بستن قراردادهای خود کمک گرفتهاید؟ آیا نمونه قرارداد شراکت را مطالعه کردهاید؟ چه تجربه ای در این زمینه داشتهاید؟
نتیجهگیری: چرا شما هم به نمونه قرارداد شراکت، نیاز دارید؟
شراکت در ذات خود، فعالیتی است که میتواند به شما کمک کند که کسبوکارهای بزرگتری داشته باشید و یا یک رشد سریع را تجربه کنید. اگر شما هم این باور را دارید که داشتن شریک خوب نیست و احتمالاً باعث میشود که ضرر کنید، احتمالاً در رابطه با نکات حقوقی یک نمونه قرارداد شراکت اطلاعات کافی ندارید!#
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
یک قرارداد شراکت، یک شریک خوب و شکلگیری همکاری بر پایه اصولی که به آنها اشاره کردیم، یک مثلث برای موفقیت هستند. اگر دوست دارید که در این زمینه و دیگر مسائل حقوقی اطلاعات بیشتری بدست آورید، دیگر مقالات مجله لامینگو را مطالعه کنید.
دیدگاه شما