آیا میدانید برگ سبز خودرو چیست؟
هنگام خرید و فروش خودرو عملاً با دو نوع سند مواجه هستیم؛ یکی سند رسمی است که با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی صادر میگردد و دیگری برگ سبز خودرو است که صدور آن توسط نیروی انتظامی انجام میشود، البته چند سالی است اختلافاتی در این میان به وجود آمده چرا که طبق قانون، سند رسمی ثبت شده در دفاتر اسناد رسمی میتواند بهعنوان ملاک فعالیتهای قانونی به شمار آید اما نیروی انتظامی (ناجا) همچنان برگ سبز خودرو را بهعنوان سند رسمی میپذیرد.
براي دريافت مشاوره حقوقی بر روی لينک زير کلیک نماييد:
برگ سبز خودرو چیست؟
سندی است که نشاندهنده مالکیت خودرو است و هنگام معامله خودرو بهصورت تکبرگ صادر میشود، همچنین برای صدور آن نیازی به ثبت در دفاتر اسناد رسمی و پرداخت هزینه توسط طرفین معامله (خریدار و فروشنده) نمیباشد چراکه توسط نیروی انتظامی با بررسی تأیید هویت مالک، اصالت خودرو و مواردی از این قبیل اقدام به صدور آن مینماید.
چه مواردی در برگ سبز خودرو ثبت میشود؟
ابتدا در بخش اول سند، شناسنامه و مشخصات منحصربهفرد خودرو شامل تیپ، شماره شاسی، شماره موتور، شناسه یا (VIN)، نوع، رنگ، نوع سوخت، تعداد چرخها، ظرفیت، تعداد سیلندر و تعداد محورها درج میگردد و در بخش دوم نیز اطلاعات شخصی مالک وسیله نقلیه مانند نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، تاریخ تولد، نام پدر و محل صدور ذکر میشود.
توجه داشته باشید که در این بین علاوه بر برگ سبز خودرو و سند رسمی، یک کارت هوشمند نیز صادر میگردد که تمامی اطلاعات درجشده بر روی سند خودرو در آن نیز ذکر شده و حکم کارت شناسایی وسیله نقلیه را دارد که باید همیشه همراه مالک باشد.
تفاوت برگ سبز خودرو و سند رسمی چیست؟
همانطور که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره کردیم، سند رسمی با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی صادر میگردد اما صدور برگ سبز توسط نیروی انتظامی و هنگام تعویض پلاک انجام میشود.
این برگ درواقع نشاندهنده سند مالکیت پلاک است نه خودرو، و بیانگر این است که فرد، مالک پلاکی است که در حال حاضر روی خودرو نصبشده در این حالت شخص میتواند فقط مالک پلاک باشد اما پس از مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و دریافت سند رسمی وسیله نقلیه، فرد بهصورت کاملاً قانونی مالک خودرو بهحساب میآید، البته باید توجه داشت که درج عبارت (سند مالکیت خودرو) در سربرگ، برگ سبز خودرو و شماره مالکیت خودرو (شماره سنا) حاکی از اعتبار و رسمی بودن آن است اما برای جلوگیری از پیامدهای آتی لازم است حتماً مالک خودرو یک سند رسمی نیز دریافت نماید.
استعلام برگ سبز خودرو چگونه است؟
- استعلام آن از طریق مراجعه به دفاتر پلیس +10 امکانپذیر است.
- توجه داشته باشید که هنگام خرید و فروش خودرو حتماً کد شناسه یا (VIN) درجشده بر روی برگ سبز را با کد درجشده بر روی کارت هوشمند خودرو مطابقت دهید در صورت مشترک بودن میتوانید مطمئن شوید که آن اصل است.
- استعلام سند قطعی خودرو، مطمئنترین راه برای بررسی درستی نقلوانتقال وسیله نقلیه است که ثابت میکند چه کسی مالک واقعی خودرو است.
استعلام برگ سبز خودرو صفر
اگر خودرو صفر است، کارت هوشمند خودرو سند مالکیت است و به این معناست که فرد خریدار با در دست داشتن این کارت میتواند تا یک سال (زمانی که مالکیت به خریدار ارسال شود) مالکیت خود بر وسیله نقلیه را ثابت نماید، همچنین لازم به ذکر است که در این بازه زمانی یکساله فرد مالک نمیتواند خودرو را بفروشد چه بهصورت رهن یا وکالتی.
کارت هوشمند خودرو از طرف شرکتی که خودرو از آن خریداری شده مستقیم به نام فرد زده میشود و مدارک بعد از 10 الی 15 روز کاری توسط اداره پست ارسال میگردد و در صورت طولانیتر شدن این بازه زمانی برای پیگیری از وضعیت پستی مدارک خودرو، به بخش مرسولات سازمانی سامانه اداره پست باید مراجعه شود.
کلام آخر!
بر این اساس توصیه میشود افراد هنگام نقلوانتقال خودرو فقط به برگ سبز بسنده نکنند، بلکه با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی عملیات را قانونیتر انجام دهند تا در زمانهای آتی با مشکل مواجه نشوند زیرا ممکن است با داشتن تنها برگ سبز، وسیله نقلیه همچنان به نام فرد قبلی باقی بماند.
در صورت داشتن هرگونه سؤال یا ابهام ميتوانيد از مشاوره کارشناسان حقوقي ما استفاده نماييد.
در پايان ميتوانيد سؤالات حقوقي خود را در بخش ديدگاهها با ما به اشتراک بگذاريد. براي خواندن مطالب بيشتر، به بلاگ حقوقي لامينگو مراجعه کنيد.
دیدگاه شما