همه نکاتی که درباره قوانین پرداخت دیه در تصادفات رانندگی باید بدانید

مشاوره حقوقی تصادف

در پرداخت خسارت ناشی از تصادفات رانندگی با دو مبحث پرداخت خسارت‌ بدنی و پرداخت دیه مواجه هستید. در این مطلب به موضوع قانون پرداخت دیه در تصادفات رانندگی پرداخته می‌شود که برای آگاهی بیشتر به دریافت مشاوره حقوقی تصادف نیاز است. دیه به معنای جبران خسارت مالی در مقابل صدمه‌ی وارد شده به فرد است.

 

قوانین پرداخت دیه در تصادف منجر به جراحت

قانون اصلاح بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه ماده شانزده بیانگر آن است که اگر در تصادفات رانندگی که تنها موجب آسیب دیدگی شده اما شخصی فوت نکرده است، صندوق تامین خسارت‌های بدنی یا بیمه‌‎‌کننده وسیله نقلیه‌ی فرد مقصر باید بعد از دریافت کردن گزارش کارشناسی راهنمایی و رانندگی و یا گزارش پزشک قانونی (تنها در صورت لزوم)  حداقل پنجاه درصد از دیه تقریب‌زده را به شخص ثالث مورد خسارت بپردازد.

لازم به ذکر است در تصادفات رانندگی منجر به فوت، شرکت‌های بیمه می‌توانند در صورتیکه راننده مقصر با وراث متوفی به توافق رسیده باشند بدون هیچ رأی از مراجع قضائی، دیه وارد شده را پرداخت کنند.

 

این مطلب را بخوانید:کلیه نکات حقوقی که باید درباره‌ی تصادفات رانندگی بدانید

مشاوره حقوقی تصادف

 

قوانین پرداخت دیه در تصادفات منجر به فوت

تصادفاتی که متاسفانه به مرگ منتهی می‌شوند دو جنبه عمومی و خصوصی دارند که جنبه عمومی مجازات حبس کشیدن یا مجازات به شکل نقدی است. مجازات خصوصی آن پرداخت دیه می‌باشد و در صورتیکه اولیای دم درخواست مطالبه نمایند قابل اجرا و پرداخت می‌باشد.

  • مطابق قانون مجازات اسلامی ماده ۷۱۴ هرگاه بی احتیاطی یا نداشتن مهارت کافی راننده برای هر وسیله‌ی نقلیه‌ای به قتل غیرعمد منتهی شود فرد به شش ماه تا سه سال حبس و علاوه برآن پرداخت دیه (در شرایطی که اولیا دم درخواست کنند) محکوم می‌‌گردد.

 

لازم به ذکر است که در صورت رانندگی در حالت مست، نبود گواهینامه رانندگی، داشتن سرعت غیر مجاز، با آگاهی از این فرض که اتومبیل نقص فنی دارد آن را حرکت دهد، رعایت نکردن محل عبور عابر پیاده مجازات تشدید خواهد شد.

 

  • تصادفات رانندگی منجر به قتل، قتل به صورت غیرعمدی محسوب شده و مقصر ضامن پرداخت دیه به صورت تمام و کمال می‌باشد.
  • بر اساس قانون مجازات جدید طبق بند ب ماده ۵۳۸ در مواردی که فرد مصدوم شده در تصادف به سبب مصدومیت‌های متعدد فوت می‌شود در صورتیکه به دلیل تمام صدمات وارده مرگ یا قطع عضو یا آسیب بزرگتر رخ داده است، فقط دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر ناشی از آن ثابت شده و اگر به دلیل فقط برخی از صدمات وارده باشد، دیه برای صدمات مسری در دیه نفس، عضو و یا آسیب بزرگتر تداخل کرده و دیه صدمات به شکل غیر مسری، به صورت جداگانه محاسبه می‌گردد.
  • شرکت‌های بیمه طبق بیمه‌نامه متعلق به فرد مسئولیت پرداخت دیه را برعهده دارند، با این حال این خسارات باید در حکم دادگاه قید شده باشد. چون در غیر این صورت اداره بیمه خود را موظف به پرداخت نمی‌داند.
  • برای حالتی که هزینه‌ها که مازاد بر دیه هستند برای مثال هزینه بیمارستان با این که بین دادگاه‌ها اختلاف رویه وجود دارد، ولی این هزینه‌ها مازاد بر دیه قابل مطالبه بوده و فرد زیان‌دیده می‌تواند با تسلیم دادخواست حقوقی، این هزینه‌ها را از مقصر درخواست کند.

 

این نکته را در نظر داشته باشید که مطابق قانون خسارات معنوی قابل مطالبه نیست، به همین سبب برای درد روحی که مصدوم و خانواده‌اش متحمل شده‌اند نمی‌توان درخواست خسارت کرد.

برای دریافت مشاوره حقوقی تصادف از وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران حقوقی مجرب لامینگو از لینک زیر استفاده کنید:

مشاوره حقوقی تصادف

 

مراحل گرفتن دیه برای تصادفات منجر به فوت

روال پرونده‌‌ای که خسارت جانی به همراه داشته است، از خسارت‌‌های مالی تفاوت دارد. روال کار به ترتیب زیر می‌باشد:

 

تماس گرفتن با پلیس و اورژانس

در تصادفاتی که خسارت جانی دارند شخصی که مقصر است باید با پلیس تماس بگیرد تا پلیس در محل گزارش سانحه را ثبت کرده و تمامی مدارک لازم را مخصوصا گواهینامه، کارت ماشین و بیمه‌نامه شخص ثالث راننده مقصر را بررسی کند. سپس کروکی و اظهارات طرفین را ثبت نماید. نیروی انتظامی ماشین مقصر را ابتدا به کلانتری و بعد از آن به پارکینگ منتقل می‌کند. در این میان اورژانس افراد مصدوم را به بیمارستان منتقل می‌کنند.

 

این مطلب را بخوانید: مهم‌ترین نکاتی که باید درباره قوانین کیفری تصادف با عابر پیاده بدانید

 

تشکیل دادن پرونده در کلانتری

توجه داشته باشید اگر حین انتقال اتومبیل به پارکینگ وسیله گرانبهایی را در داخل آن داشتید، آن را برداشته و صدمات وارد شده به اتومبیل را روی فرم یادداشت نمایید. به افسر کلانتری مدارک لازم را تحویل داده و درخواست تشکیل پرونده بدهید. در مرحله بعدی فرم ثنا را از دفتر خدمات امور قضایی دریافت کنید.

شخص مصدوم و یا نزدیکان وی باید در کلانتری شکایت خود را ثبت کنند. فرد مقصر باید به شرکت بیمه برای استفاده از بیمه ثالث مراجعه کند. بعد از آن که شکایت ثبت شد به پزشک قانونی مراجعه کرده و مدارک لازم را به مراجع قضایی ارسال شود تا میزان مبلغ دیه تعیین شود.

بعد از اعلام حکم به طرفین در صورتی که به رای دادگاه اعتراضی نبود، طرفین با به همراه داشتن رای قاضی برای دریافت دیه به بیمه مراجعه نمایند. در این مرحله انتهایی تمامی مدارک توسط شرکت بیمه بررسی شده و در صورت تایید شدن، دیه به صورت تمام و کمال پرداخت می‌گردد.

بعد از دریافت کردن کروکی باید به کلانتری مراجعه کرده و نامه درخواست اصالت بیمه نامه دریافت کنید و آن را به شرکت بیمه ارائه دهید.
مدارک لازم جهت دریافت کردن اصالت بیمه شخص ثالث، کپی بیمه شخص ثالث و کارت ملی و نامه کلانتری است. با تحویل اصالت بیمه ثالث به کلانتری و تکمیل پرونده در کلانتری پرونده به دادسرا ارجاع داده می‌شود.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

این مطلب شامل همه نکاتی که درباره قوانین پرداخت دیه در تصادفات رانندگی باید بدانید بود. برای مطالعه مطالب مشابه می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. همچنین برای مشاوره حقوقی تصادف از مشاوره لامینگو استفاده کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب آناهیتا حاجی حسینی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه