تفکر طراحی و پرورش ذهنیت کارآفرینی
طی دهه گذشته، برنامههای آموزش و پرورش کارآفرینی در سراسر جهان افزایش یافته است. کارآفرینی نه تنها به عنوان محرکی برای اشتغالزایی و رشد اقتصادی، بلکه به عنوان مکانیزمی برای توسعه مهارتهای قرن حاضر همانند خلاقیت، همکاری، خودکارآمدی و تفکر انتقادی دیده میشود. به موازات آن، روشها، ابزارها و فرآیندهای طراحی انسان محور و کاربردهای آنها در محیط کار و محیطهای آموزشی توجه میشود.
تفکر طراحی چیست؟
تفکر طراحی به معنای ارائه راهحلهای نوآورانه و خلاقانه برای مسائل پیچیده است. تعاریف متنوعی از تفکر طراحی ارائه شده است. یکی از این تعاریف از زبان تیم براون است. مأموریت تفکر طراحی، انتقال مشاهدات به بینش و تبدیل کردن بینش به محصولات و خدماتی است که زندگی را بهبود میدهند.
تفکر طراحی یک رویکرد نوآوری انسانمحور است. در این رویکرد؛ نیازهای مردم، امکانات تکنولوژی و الزامات موفقیت کسبوکار، با استفاده از مجموعهی ابزارهای طراحی باهم ترکیب و یکپارچه میشوند.
محققان نه مفهوم را از حوزه تفکر طراحی شناسایی کردهاند که میتواند کاربرد مستقیمی در آموزش کارآفرینی داشته باشد:
- مشکلات تعریف نشده
- ترکیب یک مدل فرایند تفکر طراحی رسمی
- اجازه تفکر واگرا و همگرا
- چرخه و بنا به تکرار
- ایجاد تیمهای چند رشتهای
- تشویق اعتماد به نفس خلاق
- با تکیه بر شهود آگاهانه و پرورش یک محیط یادگیری
پرورش ذهنیت کارآفرینی
بنابراین، چگونه میتوان از اصول تفکر طراحی برای پرورش ذهنیت کارآفرینی در محل کار استفاده کنید؟ در اینجا چهار روش ارائه میگردد:
تنظیم مشکلات شرور
مشکلات شرور به عنوان موضوعات پیچیده، دشوار برای تعریف، درهم تنیده ، منحصر به فرد و عواقب ناشناخته توصیف میشوند. به عنوان مثال ریشه کن کردن فقر، پایداری، مراقبتهای بهداشتی و آموزش است. در زمینه کسبوکار این موضوع میتواند شامل موضوعاتی از قبیل تحقیقات مشتری، برنامهریزی استراتژیک بلند مدت و طراحی مدل کسبوکار باشد. در روش تفکر طراحی، مشکلات شرور غالباً به عنوان سؤالات “چگونه میشود” برای تشویق ایدههای نوآورانه در ابتدای جلسه ایدهبندی بیان میشوند. برای تعیین چالشهای شرورانه دوسالانه یا سه ماهه در سازمان خود وقت بگذارید تا ذینفعان همه بخشها در برنامهریزیهای آینده مشارکت کنند.
اتخاذ فرایند تفکر طراحی
یک مدل فرآیندی برای تفکر طراحی میتواند به ارزیابی پیشرفت، اندازهگیری نتایج و دریافت بازخور فعالیتهای کارآفرینی کمک کند. برای شروع، الگوی پنج مرحلهای همدلی، تعریف، ایده آل، نمونه اولیه و آزمون پیشنهاد شده است. این فرآیند در ایجاد چارچوبی برای پروژههای کارآفرینی کمک کند.
فضایی برای تفکرهای متناقض
تفکر طراحی از رویکرد دو الماس پیروی میکند که هم سبک تفکر واگرا و هم همگرا را ممکن میسازد. تفکر واگرا معمولاً با تخیل، اصالت، کنجکاوی و کاوش فرصتهای مختلف همراه است. در حالی که تفکر همگرا بر جمع کردن ایدهها و شکل دادن به راهحلهای واحد و مشخص متمرکز است. نکته مهم این است که مراحل جداگانهای برای این دو سبک تفکر وجود داشته باشد. این امر از جزئینگری بیش از حد که منجر به توقف خلاقیت شود و از ارائه گزینههای بسیار باز و بدون راه حل عملی جلوگیری میکند. ابزاری مانند نقشهبرداری از همدلی و سفر مشتری برای تفکر واگرا عالی هستند. در حالی که انتخاب ایده، برنامهریزی عملی و ابزار نمونه سازی مناسب برای مراحل همگرا مناسب هستند.
محیط یادگیری بسازید
آزمایش، همکاری و یادگیری فعال اصول مهمی در چارچوب طراحی انسان محور هستند. فضاهای فیزیکی و حسی که تعامل و کار تیمی را تشویق میکنند، کلیدی در زنده کردن این ذهنیت است؛ به عنوان مثال، از یک ابزار همکاری آنلاین تا یک فضای رسمی سازنده با ابزارهای طراحی و فناوری. فعالیت در این محیطها با تمرکز بر نمونهسازی و آزمایش چندین راه حل، باید در حالت انعطافپذیر، تکراری و مبتنی بر پروژه باشند.
برای مطالعه سایر مقالات میتوانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما