مستثنیات دین چیست؟
مستثنیات دین چیست؟
زمانی که شما یک دعوای مالی علیه فردی در دادگاه اقامه میکنید، مدتزمان زیادی باید منتظر بمانید تا روند رسیدگی دادگاه طی شود و درنهایت اگر ادعای شما بهحق باشد و برای آن ادله کافی و مناسب ارائه کرده باشید، به نفع شما حکم صادر شود. بعد از صدور حکم، چنانچه به آن اعتراضی نشود وارد مرحله اجرای احکام خواهید شد. شناخت مفهوم مستثنیات دین و موارد مشمول آن در این مرحله برای شما لازم است. مستثنیات دین اموالی است که نمیتوان آنها را توقیف یا مصادره کرد زیرا این اموال ضروریات زندگی فرد بدهکار یا مدیون محسوب میشود.
چه مواردی جزء مستثنیات دین محسوب میشود؟
مستثنیات دین در ماده 24 قانون جدید نحوه اجرای محکومیتهای مالی شرح دادهشده است. بر اساس توضیحات مقررشده در این ماده، مستثنیات دین شامل موارد زیر است:
- منزل مسکونی که عرفا در شان محکومعلیه در حالت اعسار او باشد
- اثاثیه موردنیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومعلیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
- آذوقه موجود بهقدر احتیاج محکومعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره میشود.
- کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها.
- وسایل و ابزار کار کسبه، پیشهوران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرارمعاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
- تلفن موردنیاز مدیون.
- مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت میشود، مشروط بر اینکه پرداخت اجارهبها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره موردنیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.
همانطور که ملاحظه میفرمایید موارد ذکرشده در بالا بهطورکلی بیانشدهاند بهعنوانمثال در مورد اثاثیه زندگی خیلی از موارد با توجه به وضعیت زندگی سابق محکومعلیه و عرف تعیین تکلیف میشود. مثلاً ممکن است تلفن همراه برای یک نفر جزء مستثنیات دین نباشد اما برای کسی که کارش با تلفن همراه گرهخورده است این مورد از موارد مستثنیات دین است.
بهطورکلی مستثنیات دین به وضعیت زندگی فرد و حکم عرف و نظر قاضی بستگی دارد.
یک نکته مهم!
مستثنیات دین تنها مربوط به دوران حیات فرد است و پس از وفات او اجرا نمیشود. زیرا با فوت فرد بدهیهای او حال میشود و ورثه نمیتوانند در ترکه دخل و تصرف نمایند.
برای مطالعه سایر مقالات میتوانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما