نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی و ضرورت عقد این قرارداد مشارکت مدنی

12 ماه پیش
مشارکت در تولید صنعتی

ورود به صنعت و حوزه تولیدات صنعتی یکی از پایه‌های اقتصاد هر جامعه است و این موضوع، نیاز به داشتن سرمایه، تخصص و امکانات لازم دارد. این امکانات و تجهیزات اما همیشه در خدمت یک شخص ثابت نبوده و میان اشخاص مختلف پخش شده است و در نهایت، برای ورود به حوزه صنعت و انجام تولیدات صنعتی در کارگاه‌ها یا کارخانه‌ها، این موارد باید در کنار یکدیگر قرار گیرد. لازمه‌ی قرارگیری شرایط و الزامات ورود به عرصه تولیدات صنعتی، عقد قراردادهای مشارکت مدنی در زمینه صنعت می‌باشد؛ اشخاصی که قصد ورود به عرصه صنعت کشور و تولیدات صنعتی دارند، می‌توانند با عقد نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی با یکدیگر همکاری نموده و با درآمیختن سرمایه‌های خود با شرکا، به اهداف خود دست یابند.

در این مقاله قصد داریم ضمن تعریف مشارکت مدنی در تولیدات، الزامات حقوقی و نحوه تنظیم این قرارداد کار و سرمایه را نیز توضیح داده و در ارتباط با اهمیت عقد چنین قراردادی نیز مطالبی را بیان نماییم. پیش از ورود به بحث و بیان ادامه مطلب، توصیه می‌گردد اگر به‌دنبال انجام شراکت در امور صنعتی می‌باشید، نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی را از طریق ورود بر لینک زیر از مشاوران حقوقی لامینگو دریافت نموده و مورد بررسی قرار دهید. لازمه آغاز همکاری‌های تجاری اینچنینی، عقد قراردادهایی است که جزئیات و ابعاد مختلف این قرارداد را پوشش داده و مفاد این همکاری در چارچوب آن قرارداد ذکر گردد.

 

قرارداد مشارکت در تولید صنعتی

 

ماهیت نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی

قرارداد شراکت در ساخت و تولید صنعتی، نوعی قرارداد مشارکت مدنی است. قراردادهای مشارکت مدنی نوعی عقد شرکت است که اشخاص حقیقی و حقوقی با خلط سرمایه‌های نقدی و غیرنقدی خود، اقدام به فعالیت‌های تجاری، اقتصادی و بازرگانی می‌نمایند و از این طریقريال کسب سود و درآمد می‌نمایند. این سرمایه‌ها، ممکن است مواردی مانند وجه نقد، ابزارآلات تولید، کارگاه، کارخانه، تخصص در تولید صنعتی، علیم، دانش، مهارت و هر مورد دیگری باشد که در طی انجام فرایند تولیدات صنعنی، مورد نیاز واقع می‌گردد.

نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی نوعی مشارکت مدنی بوده و با توجه به این، شراکت صورت‌گرفته شخصیت حقوقی مجزا از طرفین این قرارداد نخواهد داشت. در مشارکت‌های مدنی، سرمایه می‌تواند به دفعات تأمین گردد و الزامی به تأمین سرمایه در ابتدای ایجاد شراکت وجود ندارد و علاوه بر این، طرفین قرارداد الزامی به تبدیل سرمایه‌های غیرنقدی به سرمایه نقد نخواهند داشت. علاوه بر این مشارکت مدنی بر خلاف مشارکت‌های حقوقی تابع قوانین و مقررات قانون تجارت نبوده و قوانین حاکم بر مشارکت مدنی توسط طرفین قرارداد یعنی شرکای مزبور تعیین و اعمال می‌گردد. همچنین در مشارکت‌ مدنی، میزان سرمایه و میزان سهم هر یک از طرفین قرارداد ذکر می‌گردد اما اگر طرفین اقدام به ذکر این موارد ننمایند، مشارکت مزبور همچنان صحیح بوده و اصل بر تنصیف سود و سهام است.

 

قانون حاکم بر قرارداد شراکت در صنعت

نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی به‌دلیل وجه شراکت و خلط سرمایه و استفاده مشاع، تابع ماده 571 قانون مدنی خواهد بود که به بیان و توضیح عقد شرکت و الزامات این قرارداد مشارکت مدنی پرداخته است. علاوه بر این، قانون مدنی در ماده 10 خود سخن از اعتبار قراردادهایی نموده است که عنوان آن‌ها به‌طور خاص در قانون نیامده و آثار خاصی بر آن‌ها وضع نگردیده اما تنظیم و انعقاد آن‌ها صحیح بوده و اشخاص می‌توانند درصورت رعایت قانون، مبادرت به عقد این قراردادها نمایند.

علاوه بر این، نمونه قرارداد مشارکت در تولید مانند سایر قراردادها تابع ماده 190 قانون مدنی است که شرایط صحت معاملات را بیان می‌نماید. این ماده از قانون عنوان نموده است قراردادها تنها زمانی صحیح و دارای اعتبار می‌باشند که طرفین آن قرارداد در هنگام عقد معامله اراده کامل داشته و اهلیت لازم برای عقد قرارداد را داشته باشند. علاوه بر این، یکی از الزامات صحت قرارداد شراکت در صنعت، معین بودن موضوع این قرارداد و مشروعیت جهت آن می‌باشد. درصورتیکه طرفین قرارداد از مقررات و قوانین حاکم بر عقد قرارداد مشارکت در تولید پیروی نمایند، نمونه قرارداد مشارکت در تولید قراردادی صحیح و قانونی تلقی می‌گردد و انعقاد آن مانعی قانونی نخواهد داشت.

 

مشارکت در تولید صنعتی

 

ضرورت عقد قرارداد قانونی مشارکت در تولیدات صنعتی

یکی از اصلی‌ترین الزامات اشخاص پیش از آغاز همکاری و شراکت در تولید محصولات مختلف صنعتی، عقد قراردادی قانونی جهت شراکت یا قرارداد مشارکت است. اشخاص برای آنکه بتوانند مشارکت مدنی خود را آغاز نموده و با تأسیس کارگاهی صنعتی اقدام به تولید محصولات نمایند، باید توافق‌نامه‌ای میان خود تنظیم و تا پایان مدت زمان قرارداد به آن پایبند باشند. اگر افرادی که درصدد همکاری و مشارکت در زمینه امور تجاری و بازرگانی با یکدیگر می‌باشند، بدون عقد قراردادی مشارکت همکاری خود را آغاز نمایند، ممکن است خطراتی مانند کلاهبرداری و عدم امکان شکایت حقوقی و کیفری این اشخاص را تهدید نماید.

درنتیجه، لازم است اشخاصی که قصد همکاری و شراکت دارند، در وهله اول اطلاعات حقوقی خود را افزایش داده و با آگاهی کامل پا در این مسیر بگذارند. با عقد نمونه قرارداد مشارکت در تولید محصولات صنعتی، اگر اختلافی میان شرکای قرارداد رخ دهد و این اشخاص اختلاف را به مراجع حل اختلاف ارجاع دهند، مرجع خل اختلاف در قدم اول قرارداد را بررسی نموده و سپس با در نظر داشتن حقوق قانونی و قراردادی هر یک از طرفین، حکم خود را صادر می‌نماید. به همین دلیل، عقد قراردادی قانونی و جامع، ضرورتی انکارناپذیر در مسیر آغاز شراکت‌های اقتصادی و بازرگانی است و این موضوع در تمام حوزه‌های فعالیت مشترک است.

 

مندرجات و مفاد نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی

عقد قرارداد مشارکت زمانی مفید فایده واقع می‌گردد که تمام ابعاد همکاری طرفین قرارداد را پوشش دهد. مشارکت‌نامه تولید صنعتی یک قرارداد مشارکت مدنی در کار و سرمایه است که اشخاص حقیقی و حقوقی جهت تأسیس یک کارگاه صنعتی و آغاز فعالیت تولید محصولات صنعتی، آن را منعقد نموده و در چارچوب آن قرارداد اقدام به فعالیت می‌نمایند. هدف اشخاص از عقد قرارداد مشارکت و همکاری، کسب سود و درآمد است و این هدف زمانی میسر می‌گردد که طرفین قرارداد هنگام تنظیم نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی، جزئیات این همکاری را مشخص نموده و در ارتباط با مواردی که لازم است، تعیین تکلیف نمایند. اگر طرفین قرارداد بتوانند مشارکت‌نامه‌ای جامع تنظیم نموده و براساس مفاد این قرارداد عمل نمایند، درآمد و سود زیادی کسب نموده و همچنین به شکوفایی صنعت کشور کمک شایانی می‌نمایند. در ادامه، به بیان مندرجات قرارداد شراکت در تولید صنعتی خواهیم پرداخت.

 

مشارکت در تولید صنعتی

 

1) عنوان مشارکت‌نامه تولید محصولات صنعتی

پیش از هر چیز، طرفین قرارداد باید عنوانی مختصر و کاربردی برای قرارداد خود انتخاب نمایند. عنوان قرارداد باید بیانگر محتوا و ماهیت قرارداد بوده سبب تمایز قرارداد از سایر عقود گردد. در قرارداد مشارکت صنعت، طرفین قرارداد باید از کلماتی استفاده نمایند که لازم بوده و به نوع قرارداد و موضوع آن اشاره دارد؛ طرفین قرارداد مشارکت در تولید باید به‌طور حتم از کلماتی مانند مشارکت، شراکت، مشارکت‌نامه و کلماتی اینچنینی استفاده نمایند تا به موضوع مشارکت اشاره گردد. علاوه بر این طرفین قراراد باید در عنوان قرارداد ذکر نمایند که موضوع مشارکت، انجام شراکت در چه امری است و به همین دلیل عبارت مشارکت در تولید صنعتی نیز باید حتماً درج گردد.

 

2) موضوع نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی

در هنگام تنظیم قرارداد مشارکت، طرفین این قرارداد باید به صورت دقیق مشخص نمایند این قرارداد جهت انجام چه فعالیتی و به چه صورت تنظیم و منعقد گشته است. موضوع قرارداد تعهدات و حقوق طرفین قرارداد یعنی شرکای نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی را معین می‌نماید و به همین دلیل نیاز است طرفین در تعیین موضوع قرارداد دقت و توجه کافی نمایند. موضوع قرارداد شراکت در تولید صنعتی، تجمیع سرمایه و سرمایه‌گذاری جهت احداث و تأسیس واحدی صنعتی در راستای تولید محصولات صنعتی می‌باشد.

 

3) سرمایه در نمونه قرارداد مشارکت صنعتی

سرمایه یک شرکت مدنی، آورده طرفین قرارداد است که ممکن است نقدی یا غیرنقدی باشد. در فرایند تولید محصولات صنعتی، آورده نقدی ممکن است وجه نقد، تأمین مکان تولید محصولات مانند کارگاه یا کارخانه صنعتی، تجهیزات تولید مانند دستگاه‌های صنعتی و سایر اموالی است که در این پروسه مورد نیاز است و سرمایه غیرنقدی، تخصص و مهارت تولید، دانش مهندسی صنایع، تجربه مدیریت یک واحد صنعتی، اعتبار برند یک کارخانه و مواردی اینچنینی باشد. موضوعی که باید به آن توجه نمود این است که تمام این موارد سرمایه محسوب شده و سرمایه صرفاً وجه نقد نمی‌باشد.

میزان، نوع و مبلغ دقیق این آورده‌ها باید در متن قرارداد قید گرد و  از آنجایی که سهم هر یک از شرکا در قرارداد براساس میزان آورده آن‌ها محاسبه و تعیین می‌گردد، طرفین قرارداد باید مبلغ ریالی این آورده‌ها را تعیین و به‌اصطلاح تقویم سرمایه نموده و میزان ارزش هر آورده را به صورت دقیق در متن قرارداد قید نمایند.

 

مشارکت در تولید صنعتی

 

4) سهم هر یک از شرکا از سود و زیان مشارکت

عرف تقسیم سود و زیان در قراردادهای مشارکت مدنی به این نحو است که طرفین قرارداد به میزان سرمایه و آورده خود، از سود و زیان همکاری و مشارکت سهم می‌برند. بدین ترتیب، هنگام عقد نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی ابتدا سهام مرتبط با هر شریک تعیین می‌گردد و سپس به همان نسب آن شریک در سود و زیان سهیم می‌گردد. البته باید توجه نمایید که این موضوع یک قانون آمره نبوده و طرفین قرارداد می‌توانند جهت تقسیم سود و زیان، شیوه دیگری تعیین نمایند و به طریق دیگری سود و زیان را میان خود تقسیم نمایند. درنهایت می‌توان چنین نتیجه گرفت که شیوه تقسیم سهم هر یک از شرکا براساس توافق طرفین خواهد بود.

 

5) تعهدات طرفین نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی

در راستای انجام فعالیت صنعتی و رسیدن به خط تولید محصولات صنعتی، شرکای قرارداد وظایف و تعهداتی بر عهده دارند که باید برای اجرای صحیح موضوع قرارداد، این تعهدات را انجام دهند. این وظایف و تعهدات اصولاً به دو دسته پرداخت هزینه‌های جاری شراکت در امر تولید و امر اداره شرکت تقسیم می‌گردد. هزینه‌های جاری انجام مشارکت شامل مواردی مانند پرداخت مالیات دولت و بیمه کارکنان، پرداخت اجاره کارگاه صنعتی، پرداخت هزینه خرید دستگاه و سایر مواردی اینچنینی می‌باشد و امر اداره نمودن شرکت مدنی نیز مسستلزم انجام مواردی مانند شاخت بازار عرضه محصولات صنعتی، انجام اقدامات اولیه پخش و فروش تولیدات صنعتی، استخدام کارکنان، حسابرسی به مسائل مالی و غیره می‌گردد.

هر یک از شرکای قرارداد باید انجام بخشی از این امور را بر عهده گرفته و تا پایان قرارداد به وظایف و تعهدات خود پایبند باشد. در غیر این صورت، شریکی که از انجام تعهدات سر باز زده است، باید خسارت تخلف از انجام وظایف را بپردازد.

 

6) مدت آغاز و پایان مشارکت در تولید محصولات صنعتی

طرفین نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی، باید زمان دقیق آغاز و پایاین همکاری تجاری خود را از طریق ثبت در قرارداد اعلام نمایند. هر مشارکت‌نامه‌ای باید تاریخ آغاز و پایان داشته باشد تا طرفین ملزم به انجام تعهدات و وظایف خود در آن بازه زمانی باشند. درصورتیکه برای قرارداد مشارکت مدت تعیین نگردد، هر یک از طرفین قرارداد ممکن است با عذر عدم آگاهی از زمان آغاز یا اتمام همکاری، از انجام وظایف خود سر باز زند.

مدت قرارداد ممکن است پس از اتمام تمدید گردد؛ این تمدید ممکن ات در خود قرارداد ذکر گشته باشد که در این صورت، طرفین قرارداد ملزم به تجدید توافق با همان شرایط پیشین هستند و یا ممکن است تمدید قرارداد در قرارداد سابق ذکر نگشته باشد و شرکای قرارداد شراکت در تولید پس از اتمام زمان قرارداد، تصمیم به ادامه همکاری گرفته و مدت زمان قرارداد سابق را تمدید نمایند.

 

مشارکت در تولید صنعتی

 

7) مسئولیت‌های طرفین نمونه قرارداد مشارکت در تولید صنعتی

در طی انجام فرایند تولید صنعتی، اقداماتی باید صورت گیرد که هر یک از طرفین قرارداد، مسئول انجام بخشی از این موارد می‌گردد. این اقدامات غالباً در دو دسته امور مالی و امور اداری تقسیم‌بندی می‌گردد؛ امور مالی شامل پرداخت هزینه‌هایی مانند هزینه دریافت مجوز، مالیات، بیمه کارکنان کارگاه صنعتی، پرداخت اجاره کارگاه صنعتی و سایر موارد می‌گردد و امور اداری نیز مواردی مانند پیگیری انجام امور أخذ مجوز راه‌اندازی کارگاه، اداره کارگاه یا کارخانه صنعتی، استخدام کارگران و مهندسین تولید و غیره.

هر یک از طرفین قرارداد شراکت تولید صنعتی باید بخشی از این وظایف را برعهده گرفته و وظیفه خود را انجام دهد تا موضوع شراکت اجرا گردد. طرفین قرارداد می‌توانند در هنگام تنظیم قرارداد مشارکت، ذیل بندی مجزا، ضمانت اجرای تخلف از انجام وظایف و یا سوءاستفاده از اختیارات قراردادی را مشخص نمایند. این ضمانت اجرا ممکن است پرداخت مبلغی بوده و یا انجام بخش دیگری از امور جاری تولید صنعتی باشد و در هر صورت، این موضوع به توافق طرفین بستگی داشته و قانون و یا قاعده خاصی در این زمینه مجری نیست.

 

8) مرجع حل اختلافات قراردادی میان طرفین

در هر قراردادی باید مرجعی معین گردد که طرفین قرارداد اختلافات موجود را برای حل و فصل نزد وی ببرند. این مرجع حل اختلاف، ممکن است مراجع قضایی عمومی مانند دادگاه و شورای حل اختلاف بوده و یا مرجع حل اختلاف خصوصی باشد. در همین زمینه، اکثر اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی، اختلافات قراردادی خود را نزد داور مرضی‌الطرفین می‌برند. فرایند رسیدگی به اختلافات از طریق داوری سریع‌تر بوده و درنتیجه، اشخاص به این نوع از حل اختلافات تمایل بیشتری نشان می‌دهند. رجوع به داوری برای حل مشکلات موجود ممکن است در قالب بندی مجزا در خود قرارداد بوده و یا طرفین طی قراردادی جدا تخت عنوان موافقت‌نامه داوری، بر رجوع به داوری توافق نمایند.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

نتیجه‌گیری

با توجه به مطالبی که در بالا بیان شد، اشخاصی که قصد آغاز همکاری‌های تجاری و بازرگانی تحت قالب مشارکت را دارند، باید با مراجعه به کارشناسان حقوقی، قراردادی مکتوب و قانونی منعقد نمایند. درصورتیکه در عقد قرارداد شراکت الزامات قانونی رعایت نگشته باشد و یا اشخاص بدون داشتن اطلاعات حقوقی جامع اقدام به عقد چنین قراردادی نمایند، نه تنها به اهداف قراردادی خود نخواهند رسید، بلکه متحمل زیان و خسارت نیز می‌گردند. عقد قراردادهای مشارکت در تولید فواید و مزایای بسیار هم برای طرفین قرارداد و هم برای توسعه اقتصاد جامعه در پی دارد مشروط بر آنکه طرفین قرارداد یعنی شرکای امر تولید، از قوانین حاکم و دستورالعمل‌های حقوقی در این زمینه آگاهی کافی داشته باشند.

اگر تا به اینجای مطلب را مطالعه نموده‌اید و از این محتوا رضایت داشته و این مطلب برای شما مفید بوده است، پیشنهاد می‌گردد وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و با مطالعه سایر محتواهای منتشرشده در این بلاگ، دانش حقوقی خود را افزایش دهید.

 

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه