قرارداد ساخت دستگاه که اصولاً فیمابین یک سازنده و کارفرما (سفارش دهنده دستگاه) منعقد میگردد، از جمله قراردادهای تخصصی و پرکاربردی است که دارای نکات و ظرایف حقوقی منحصر به فردی میباشد. توجه و مداقه در این نکات و مسائل حقوقی برای تأمین منافع طرفین قرارداد امری ضروری و اجتناب ناپذیر است و سهلانگاری در تنظیم و نگارش این قرارداد و عدم توجه کافی به شروط اساسی آن میتواند دردسرهایی را برای طرفین قرارداد بدنبال داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره میشود. با ما همرا باشید.
قرارداد ساخت دستگاه، قراردادی است که به موجب آن سازندهای متخصص و حرفهای در مدتی معین متعهد به ساخت دستگاهی که اوصاف و مشخصات آن بطور دقیق و با جزئیات در قرارداد ذکر شده است میگردد. در مقابل، کارفرما (سفارش دهنده دستگاه) نیز متعهد میشود مبلغ توافق شده در قرارداد را بهصورت یکجا یا در مواعد معینشده به حساب سازنده واریز نماید. قرارداد ساخت دستگاه از جمله قراردادهایی است که واجد شروط و مواد منحصر به فرد و خاصی است که عدم ذکر آنها یا عدم دقت در تنظیم آنها میتواند سبب ایجاد اختلاف فیمابین طرفین و اتلاف وقت و هزینه زیادی گردد. چنانچه قصد انعقاد قرارداد ساخت دستگاه دارید، توصیه میکنیم نکات ذیل را با دقت مطالعه نمایید.
قرارداد ساخت دستگاه با عنایت به اینکه از ماهیت ویژهای برخوردار است، واجد مواد و شروط متفاوت و خاص خود نیز میباشد. از جمله شروط و مواد مهم و اساسی مندرج در قرارداد ساخت دستگاه، عبارتند از:
موضوع قرارداد ساخت دستگاه، تعهد سازنده به ساخت و تحویل دستگاهی مطابق مشخصات و اوصاف معین شده در قرارداد، تا تاریخ و سررسید معین شده میباشد. در این قرارداد تعیین دقیق تاریخ سررسید و در نظر گرفتن ضمانت اجرایی مؤثر برای تأخیر سازنده در ساخت و تحویل دستگاه امری ضروری است.
ماده مربوط به شرایط ساخت دستگاه را میتوان مهمترین ماده در قرارداد ساخت دستگاه قلمداد کرد. در این ماده لازم است طراحی، مشخصات و اوصاف دستگاه که مدنظر کارفرما است، بهطور دقیق و با جزئیات ذکر گردد و تصریح شود که سازنده متعهد است دستگاه موضوع قرارداد را عیناً مطابق مشخصات و اوصاف مذکور بسازد. در این ماده از قرارداد حتی به کیفیت، جنس و برند مواد اولیهای که سازنده متعهد است از آنها در ساخت دستگاه استفاده نماید نیز اشاره میشود. بهتر است برای اجتناب از زیاد شدن حجم قرارداد، مشخصات، اوصاف و جزئیات مربوط به طراحی، ساخت و مواد اولیه دستگاه در پیوستهای قرارداد ذکر گردد.
تعهد حقوقی نیازمند ضمانت اجراست: لازم است طرفین برای اجرای تعهدات فوقالذکر، ضمانت اجرایی مناسب تعیین نمایند تا هم سازنده دقت بیشتری را در رعایت موارد فوقالذکر معطوف دارد و هم کارفرما از بابت جبران خسارات احتمالی خود اطمینان حاصل کند.
در قراردادهای ساخت دستگاه، برای اجتناب از بروز اختلاف و حل و فصل سریعتر اختلافات احتمالی، تعیین ناظر در قرارداد میتواند بسیار مفید فایده باشد. طرفین به موجب ماده مربوط به تعیین ناظر، شخص یا اشخاص بیطرف و متخصصی را به عنوان ناظر تعیین مینمایند. ناظر/ناظران تکالیف و وظایفی مهمی برعهده دارد. از جمله:
الف) تشخیص انطباق یا عدم عدم انطباق دستگاه ساخته شده با مشخصات، اوصاف و جزئیات طراحی تعیین شده به موجب قرارداد،
ب) تأیید تحقق پیشرفت مراحل ساخت دستگاه مطابق مواعد معین شده و تنظیم صورت جلسه مربوط به تحقق پیشرفت کار،
ج) و ....
در قرارداد ساخت دستگاه، پرداخت یکجا و دفعتاً واحده مبلغ قرارداد رویکردی مطلوب و صواب نیست. بهتر است مبلغ قرارداد در مواعد معین و متناسب با پیشرفت کار به حساب سازنده واریز گردد. بنابراین توصیه میگردد مبلغ قرارداد در چندین مرحله پرداخت گردد. بدین صورت که، برای هر مرحله شاخصهای عملکردی در نظر گرفته میشود (برای نمونه: انجام 30% پروژه) و پرداخت هر مرحله منوط به تحقق شاخصهای عملکرد آن مرحله میشود. احراز تحقق شاخصهای مذکور توسط ناظر صورت میگیرد و صورت جلسه میشود.
از جمله مسائل مهم که در قرارداد ساخت دستگاه میباید مورد اشاره طرفین واقع گردد، مسائل مربوط به شرایط تحویل دستگاه است که شامل نکات مهمی از جمله: چگونگی تحویل، تعیین محل دقیق تحویل، نقطه و محل انتقال ریسک و ضمان، هزینه حمل و نقل و ... میشود. نکته دیگری که لازم است در این ماده از قرارداد مورد تصریح طرفین قرار بگیرد، آن است که آیا سازنده علاوه بر تحویل دستگاه وظیفه نصب و راهاندازی دستگاه را نیز برعهده دارد یا خیر؟
پس از تحویل کالا و نصب دستگاه، لازم است برای حصول اطمینان از صحت عملکرد و بررسی کیفیت دستگاه، دورهای تحت عنوان دوره تضمین یا دوره آزمایشی در قرارداد در نظر گرفته شود و مسئولیتهای ویژهای برای سازنده و حقوق خاصی برای کارفرما در دوره مذکور معین گردد. از جمله این حقوق و مسئولیتها میتوان به ایجاد حق فسخ برای کارفرما در صورت بروز عیب و ایراد در دستگاه در دوره تضمین و تکلیف سازنده به برطرف کردن ایرادات دستگاه بطور رایگان در این دوره اشاره داشت.
در قراردادهای ساخت دستگاه، علیالخصوص ساخت دستگاههای مدرن و پیچیده، نکتهای که اغلب از نظر طرفین قرارداد دور میماند و حتی وکلا نیز گاهی از آن غافل میشوند، تعیین تکلیف امور مرتبط با مالکیت فکری دستگاه موضوع قرارداد است. این امر بطور مفصل در «قرارداد ساخت دستگاه» تنظیم شده در لامینگو مورد اشاره قرار گرفته است و خیال طرفین قرارداد را از جهت مباحث مرتبط با حقوق مالکیت فکری راحت کرده است.
همانطور که در بالا هم اشاره شد، قرارداد ساخت دستگاه قراردادی تخصصی است که بعضاً دارای نکات ظریف و پیچیدهای میباشد. در قرارداد ساخت دستگاه، شروط و موادی میباید درج گردد که غفلت از درج آنها یا سهلانگاری در تنظیم آن شروط میتواند سبب ایجاد اختلاف فیمابین طرفین قرارداد، اتلاف وقت و هزینه گردد و گاه حتی قرارداد را با بن بست مواجه نماید. برای نمونه، چنانچه طرفین در قرارداد خود، ماده مربوط به تعیین ناظر را بطور دقیق تنظیم ننمایند و فرضهای مختلفی همچون حجر، مرگ یا خروج از بیطرفی ناظر را پیشبینی نکنند یا از درج شرطی چون مسائل مرتبط با مالکیت فکری غفلت ورزند، این امر میتواند سبب ایراد لطمه به منافع یکی از طرفین قرارداد یا اتلاف وقت و هزینه هر دو طرف آن شود. با عنایت به این نکات، پیشنهاد ما به شما اعتماد به مجموعه تخصصی لامینگو و استفاده از قرارداد تنظیم شده این مجموعه است.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول