شکایت از کارفرما در قانون کار و همه نکات مربوط به آن

شکایت از کارفرما

ارتباط میان کارگر و کارفرما همیشه با چالش‌هایی روبرو بوده است و فرار از این چالش‌ها حتی با بستن قراردادهای کار محکم و مناسب هم امکان‌پذیر نبوده و بروز اتفاقات پیش‌بینی‌نشده می‌تواند دلیلی برای شروع یک دردسر بزرگ بدر این رابطه باشد. قانون کار در سال‌های اخیر حمایت‌های زیادی از کارگر داشته است اما همه این شرایط تنها به زمانی باز می‌گردد که قصور از جانب کارگر نباشد. استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار می‌تواند برگ برنده‌ای برای این عزیزان باشد تا مسیر درستی را برای شکایت از کارفرما در پیش بگیرند. از روند شکایت تا نحوه شکایت موضوعاتی است که می‌توانید در این خدمات به آن‌ها دسترسی داشته باشید.

در این مقاله سعی داریم به بررسی دقیق روابط میان کارگر و کارفرما پرداخته و همچنین دلایل رایجی که کارگران به دنبال شکایت از کارفرمایان هستند را نیز از نظر حقوقی با هم مرور کنیم. وکیل با تجربه و متخصص لامینگو در بخش قانون کار نیز در این مقاله با ما همراه شده است تا اطلاعات به‌روز و کاربردی را در اختیار کاربران قرار دهیم.

 

این مطلب را بخوانید: همه‌چیز درباره مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار و مسائل مربوط به آن

 

تعریف کارفرما در قانون

قبل از پرداختن به موضوع شکایت از کارفرما ابتدا لازم است تا تعریف درستی از کارفرما در قانون داشته باشیم. به موجب ماده 2 قانون کار، کارفرما به فردی حقیقی یا حقوقی اطلاق می‌شود که در ازای حق السعی وظیفه‌ای را به‌عنوان کار به کارگر می‌سپارد. دراین‌بین در همین بند اشاره شده است که کارفرما در قبال کارگر تعهدات و وظایفی نیز به عهده دارد که باید به آن‌ها عمل نماید. جالب است بدانید که حتی تنظیم قراردادی میان کارگر و کارفرما برخلاف تعهداتی که برای کارفرما در قانون تعریف شده هم نمی‌تواند ضامنی برای عدم اجرای این تعهدات بوده و قانون چنین قراردادی را به رسمیت نخواهد شناخت.

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار برای شکایت از کارفرما

استفاده از خدمات مشاوره قانون کار یکی از خدماتی است که به‌وسیله آن کاربران می‌توانند برای شکایت از کارفرما اقدام نمایند. شکایت از کارفرما چالش‌هایی را برای کارگران به دنبال دارند. در درجه اول تنظیم دادخواست و در قدم‌هایی بعدی اطلاع از مواد قانونی نیازمندی‌های این شکایت هستند. از این گذشته انتخاب دلیل درست برای شکایت نیز دراین‌بین اهمیت زیادی دارد که در جلسات مشاوره می‌توان از آن‌ها مطلع شد.

در موسسه حقوقی لامینگو شما می‌توانید به حرفه‌ای‌ترین تیم ارائه‌دهنده خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار دسترسی داشته و تمام نیازهای خود را از این طریق برای انجام اموراتی مانند شکایت از کارفرما برطرف کنید.

دریافت مشاوره تامین اجتماعی و قانون کار

 

روابط میان کارگر و کارفرما

در قانون تعهدات مختلفی از سوی کارفرما در قبال کارگر در نظر گرفته شده است که عدم اجرای هر یک از این تعهدات می‌تواند زمینه‌ساز شکایت از وی توسط کارگر باشد. مواردی مانند:

  • پرداخت به موقع حقوق و دستمزد
  • پرداخت عیدی و پاداش
  • حق بیمه
  • مرخصی
  • حق اولاد
  • حق مسکن
  • مرخصی زایمان
  • تعطیلات
  • اضافه‌کاری
  • ایاب و ذهاب

و مواردی دیگر ازاین‌دست ازجمله مسئولیت‌های کارفرما در قبال کارگر هستند که حتماً باید به آن‌ها رسیدگی شود. درغیراین‌صورت کارگر می‌تواند برای احقاق حق خود از راه‌های قانونی استفاده نماید.

 

اخراج

 

انواع اختلافات و شکایت از کارفرما برای کارگران و کارمندان

در خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار در درجه اول از روابط میان کارگر و کارفرما صحبت می‌شود تا تمام تخلفات صورت‌گرفته از سوی کارفرما مشخص شود. در برخی مواقع به دلیل عدم اطلاعات لازم و کافی از سوی کارگر، آن‌ها حتی قادر به تشخیص این خلاف‌ها نبوده و حتی به دنبال آن نیز نمی‌روند. درحالی‌که با استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی این فرصت را خواهید داشت تا با موارد قانونی مربوط به این موضوع آشنا شوید. در ادامه نیز به بررسی موارد مختلف رایج شکایت از کارفرما از سوی کارگر می‌پردازیم.

 

مشاوره قانون کار برای شکایت از کارفرما بابت حقوق و دستمزد معوقه

حقوق و دستمزد معوقه یکی از اصلی‌ترین و رایج‌ترین دلایل شکایت از کارفرما از سوی کارگران است. درصورتی‌که چند ماه حقوق و مزایای کارگر عقب افتاده و کارفرما هیچ تلاشی برای پرداخت آن نداشته باشد، کارگر می‌تواند مراتب را با اداره کار در میان گذاشته و با پر کردن شکایت‌نامه و دادخواست نامه‌های لازم از وی شکایت نماید. مرجع رسیدگی‌کننده به این نوع شکایات اداره کار هر منطقه است.

البته اداره کار با برگزاری جلسات سازش ابتدا سعی در حل مسالمت‌آمیز این اختلاف خواهد داشت. در غیر این صورت این مرکز با بررسی تمام اسناد و مدارک اعم از بیمه تأمین اجتماعی و مواردی ازاین‌دست اقدام به ابلاغ رأی به هر یک از طرفین خواهد نمود که اجرای این رأی برای کارفرما الزام‌آور است.

 

پرداخت حقوق

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار برای شکایت از کارفرما بابت بیمه

یکی از ترفندهایی که کارفرما با آن به دنبال فرار از مالیات است بیمه نکردن کارمندان و کارگران بوده که این مهم می‌تواند بار حقوقی زیادی برای وی به دنبال داشته باشد. ماده 148 قانون کار به‌صورت واضح بیمه کردن کارگر را یکی از وظایف کارفرما معرفی نموده و همچنین ماده 4 قانون تأمین اجتماعی نیز این وظیفه را از ملزومات رابطه کارفرما و کارگر می‌داند. ازاین‌رو در صورت عدم پرداخت حق بیمه کارگر می‌تواند با مراجعه به اداره کار و پر کردن فرم‌های لازم اقدام به شکایت از کارفرما در دریافت حق بیمه خود نماید. البته برای اینکه به‌درستی دادخواست لازم برای چنین منظوری را پر کنید نیاز است تا از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی استفاده نمایید.

 

شکایت از کارفرما برای عدم انعقاد قرارداد

یکی دیگر از دلایل رایج و معمول شکایت از کارفرما در اداره کار اجتناب وی از انعقاد قرارداد رسمی با کارگر است. بسیاری از کارفرمایان به خیال خود بر این باورند که عدم انعقاد قرارداد می‌تواند راه فراری برای عدم اجرای تعهدات آن‌ها در قبال کارگران باشد اما کارگران باید بدانند که حتی در این صورت نیز می‌توانند برای احقاق حق خود از حمایت‌های قانونی استفاده کنند.

در هر صورت برای شکایت از کارفرما به دلیل اجتناب از انعقاد قرارداد نیز می‌توانید به اداره کار مراجعه نموده و از این بابت شکایت خود را مطرح نمایید.

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

 

شکایت از کارفرما بدون قرارداد

درصورتی‌که کارگران بدون انعقاد قرارداد وارد کاری شده و با کارفرما بر سر حقوق و دستمزد مشکلاتی دارند، این مشکلات از طریق قانون کار قابل‌پیگیری است. هرچند توصیه می‌کنیم که حتماً برای شروع کار اقدام به انعقاد قرارداد رسمی نمایید اما بااین‌حال در این شرایط با اثبات توافق شفاهی با شهادت اطرافیان و همچنین بررسی مستندات توسط بازپرس، کارگر می‌تواند روال معمول شکایت از کارفرما را در پیش بگیرد. هیئت رسیدگی‌کننده به این شکایت در اداره کار نیز بعد از بررسی‌های بازپرس رأی خود را دراین‌باره ابلاغ خواهند نمود. از این گذشته استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار در چنین مواقعی می‌تواند یکی از ملزومات شکایت از کارفرما باشد. به دلیل پیچیده‌تر شدن برخی از اقدامات در این مواقع، وکیل پایه یک دادگستری می‌تواند راهنمای مناسبی برای پیش برد اهداف کارگر از شکایت از کارفرما باشد.

 

مراحل شکایت از کارفرما

شکایت از کارفرما تحت مراحل زیر انجام می‌پذیرد:

  • دریافت خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار برای انتخاب مسیر درست برای شکایت و جلوگیری از اشتباهات رایج در این زمینه
  • جمع‌آوری مستندات اعم از قرارداد، حق بیمه، شهادت سایر افراد و مواردی ازاین‌دست برای طرح شکایت از کارفرما
  • مراجعه به اداره کار و پر کردن تمام فرم‌های مورد نیاز برای شکایت
  • دریافت نامه سازش و تحویل آن به کارفرما
  • شرکت در جلسات سازش برای حل اختلاف
  • در صورت عدم برقراری سازش میان کارگر و کارفرما، در این مواقع اداره کار با بررسی موارد مختلف اقدام به صدور حکم می‌نماید که برای طرفین لازم‌الاجرا خواهد بود.
  • در صورت اعتراض به حکم اداره کار، مرجع ذی‌صلاح بعدی برای رسیدگی به این اختلاف شورای حل اختلاف است.
  • رأی صادره از شورای حل اختلاف حتمی بوده و در صورت عدم اجرا توسط کارفرما کارگر می‌تواند با در دست داشتن رأی از طریق دادگاه و صدور اجراییه اقدام به دریافت حقوق خود نماید.
  • دادگاه می‌تواند با بستن حساب کارفرما اقدام به پرداخت دستمزد کارگر از حساب وی نیز نماید.

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

 

نکاتی که باید در شکایت از کارفرما بدانید

  • شکایت از کارفرما از سوی کارگر نیاز به علت قابل‌اثبات دارد.
  • کارگران حتماً باید برای این منظور از مدارک مستند استفاده کنند.
  • نحوه جمع‌آوری مدارک لازم حتی در صورت نداشتن قرارداد کتبی را می‌توانید از وکیل پایه یک دادگستری جویا شوید. بسته به شرایط مختلف این مدارک می‌توانند متفاوت باشند.
  • در صورت مستند بودن اسناد در اکثریت مواقع حکم به سود کارگر صادر خواهد شد.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

در انتها باید خاطر نشان کنیم

در انتها باید خاطرنشان کنیم که روابط میان کارگر و کارفرما خارج از روابط معمول جامعه نبوده و شرایط زندگی و فرهنگ جامعه در این امر تأثیر مستقیم خواهد داشت. بااین‌حال برای اینکه کمتر با این مشکلات روبرو شوید حتماً باید در انتخاب کار مناسب و کارفرما دقت بیشتری داشته باشد. همچنین می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر دراین‌باره از سایر مقالات ما در بخش بلاگ حقوقی لامینگو استفاده کنید. در انتهای این مقاله از بخش نظرات نیز می‌توانید سؤالات و ابهامات خود را با وکلای پایه یک دادگستری در لامینگو در میان گذاشته و پاسخ خود را نیز جویا شوید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

بدون دیدگاه