کدام دسته از دعاوی قابل ارجاع به داوری هستند؟

همانطور که در مقالههای قبلی گفتیم، در هر مرحله از قرارداد، طرفین میتوانند یک یا چند نفر را بهعنوان داور انتخاب کرده و در زمان اختلاف و طرح دعوی، داور منتخبی آن دعوی را حلوفصل کند. در این مقاله، قصد داریم به مبحث دعاوی قابل ارجاع به داوری بپردازیم. درصورتیکه با مطالعه این مقاله باز ابهام یا سؤالی برای شما وجود داشت، میتوانید با متخصصان ما در مشاوره حقوقی نهاد داوری مشورت کنید.
قانون آیین دادرسی مدنی از مواد 454 الی 501 در مورد داوری سخن گفته است. داور را میتوان در هر مرحلهای، ازجمله زمان عقد قرارداد، موقع اجرای مفاد قرارداد یا حتی بعد از طرح دعوی در دادگاه انتخاب کرد.
درصورتیکه برای انتخاب داوری و شرایط داوری سؤال یا ابهاماتی داشتید، میتوانید از مشاوره و راهنمایی کارشناسان حقوقی پلتفرم هوشمند لامینگو کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره از این مرکز بر روی لینک زیر کلیک کنید.
دریافت مشاوره حقوقی نهاد داوری
داوری دارای چه شرایطی است؟
بهطور کلی، اشخاص در انتخاب داور آزاد هستند؛ اما مواردی در مقررات موضوعه کشور ما استثناء شده است. طبق ماده 469 قانون آئین دادرسی مدنی، افراد زیر نمیتوانند توسط دادگاه بهعنوان داور انتخاب شوند؛ مگر اینکه طرفین راضی باشند.
- افرادی که سن کمتر از 25 سال تمام را داشته باشند.
- افرادی که در اختلاف پیشآمده ذینفع باشند.
- افرادی که با یکی از طرفین دعوی خویشاوندی نسبی یا سببی داشته باشند.
- افرادی که خود یا همسرانشان، ورثه یکی از دو طرف قرارداد باشند.
- افرادی که کفیل، قیم، وکیل یا مباشر یکی از طرفین دعوی هستند یا یکی از طرفین دعوی مباشر امور آنها است.
- افرادی که با یکی از طرفین دعوی و با اشخاصی که قرابت سببی یا نسبی دارند، قبلاً یا فعلاً دادرسی کیفری داشتهاند.
- افرادی که خود یا همسرانشان و یا یکی از نزدیکان سببی یا نسبی، با یکی از اصحاب دعوی یا زوجه و یا یکی از نزدیکان نسبی یا سببی او دادرسی مدنی داشتهاند.
- کارمندان دولت زمانی که در مأموریت هستند.
البته گفتیم درصورتیکه طرفین قرارداد هر دو راضی باشند، میتوانند افراد گفتهشده در بالا را نیز بهعنوان داور انتخاب کنند.
ولی مطابق ماده 466 قانون آئین دادرسی مدنی، افراد زیر را بههیچعنوان نمیتوان بهعنوان داور انتخاب کرد؛ حتی اگر طرفین قرارداد هم راضی باشند.
- افرادی که اهلیت قانونی ندارند. مانند مجانین و محجورین اعم از صغیر، ورشکسته و سفیه.
- افرادی که دادگاه بهطور قطعی آنها را از داوری محروم کرده است.
- افرادی که دادگاه بهطور قطعی آنها را از انجام دادرسی محروم کرده است.
مشاوره حقوقی نهاد داوری با داشتن کارشناسان و متخصصان مجرب، میتواند شما را در این زمینه راهنمایی کند.
حتماً بخوانید: همه چیز درمورد حل اختلاف ازطریق داوری
دعاوی قابل ارجاع به داوری کدامند؟
در کل، بیشتر دعاوی را میتوان به داوری ارجاع داد؛ ولی برخی از دعاوی را نمیتوان به آن ارجاع داد. قانونگذار در ماده 478 قانون آئین دادرسی مدنی استثنائاتی را ذکر کرده است. برای مثال، آن دسته از دعاوی را که مربوط به ازدواج و طلاق هستند، نمیتوان به داوری ارجاع داد. همچنین، دعاوی که در رابطه با ورشکستگی هستند، قابل ارجاع به داوری نیستند. رسیدگی به مسائل کیفری نیز از صلاحیت داوران خارج است و در دادگاههای کیفری باید به آنها رسیدگی شود.
مطابق ماده 457 قانون آیین دادرسی مدنی، آن دسته از دعاوی را که مربوط به اموال عمومی و دولتی هستند، پس از تصویب هیئت وزیران و با اطلاع مجلس شورای اسلامی میتوان به داوری ارجاع داد. اگر طرف دعوا شخصی از اتباع ایرانی نباشد، تصویب مجلس شورای اسلامی نیز ضروری است.
بنابراین بهجز موارد گفتهشده، در سایر اختلافات در قراردادها، میتوان داور انتخاب کرد و برای حلوفصل اختلافات به داوری مراجعه کرد. البته در هنگام انتخاب داوری باید به این نکته توجه داشته باشید که داور انتخابی شما، از مقررات داوری بهطور کامل اطلاع دارد.
شما میتوانید از تخصص کارشناسان و متخصصان خبره و کاربلد ما در مشاوره حقوقی نهاد داوری بهرهمند شوید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
جمعبندی
امیدواریم این مقاله شما را در زمینه دعاوی قابل ارجاع در داوری راهنمایی کرده باشد. همانطور که گفتیم، متخصصان کاربلد ما در بخش مشاوره حقوقی نهاد داوری در خدمت شما هستند تا بتوانند شما را در این زمینه راهنمایی کنند. لامینگو یکی از جامعترین پلتفرمهای هوشمند ارائه خدمات حقوقی و مشاورهای است. درصورتیکه به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید، میتوانید به وبلاگ لامینگو مراجعه کنید.
دیدگاه شما