شیوههای پرداخت ثمن معاملات علیالخصوص در رابطه با قراردادهای خرید و فروش دارای انواع مختلف و متنوعی است که به قصد و اراده طرفین قرارداد؛ یعنی شخص خریدار و فروشنده بستگی دارد. یکی از رایجترین انواع شیوههای پرداختی، خرید و فروش اقساطی است. فروش اقساطی که با عناوینی همچون خرید و فروش قسطی، بیع اقساطی و امثالهم نیز شناخته میشود نوعی از شیوههای پرداخت در معاملات مرتبط با خرید و فروش بوده که دارای شرایط و ویژگیهای مخصوص به خود است. امروزه افراد بسیاری با توافق یکدیگر در انجام معاملات خرید و فروش خودرو، نوع پرداخت را بهصورت اقساطی تعیین مینمایند. در نتیجه، قرارداد خرید و فروش اقساطی خودرو تبدیل به قراردادی مهم و پرکاربرد در سطح جامعه شده و ضروری است تا در هنگام تنظیم آن کلیه نکات حقوقی لازم رعایت گردد.
امروزه با توجه به شرایط خاص اقتصادی و بالا بودن نسبی قیمت انواع خودروها، قرارداد خرید و فروش اقساطی خودرو بهعنوان یکی از پرکاربردترین و رایجترین انواع قراردادهای خرید و فروش شناخته میشود. با توجه به اینکه نحوه انتقال مالکیت خودرو در این قرارداد متفاوت از سایر اشکال خرید و فروش بوده و همچنین، پرداخت به موقع اقساط، اهمیت بسیاری داشته و قصد و اراده طرفین بر دریافت و پرداخت به موقع این اقساط است، وظایف و تعهدات گوناگونی بر عهده طرفین قرارداد قرار میگیرد. از این رو، بایستی قرارداد خرید و فروش اقساطی خودرو توسط افرادی متخصص تنظیم شود تا دربرگیرنده کلیه نکات و شرایط لازم باشد.
مجموعه حقوقی لامینگو تلاش نموده است تا نمونه قرارداد خرید و فروش اقساطی خودرو را به نحوی تهیه و تنظیم نماید که کلیه نکات لازم را در بر گرفته باشد. مشخصات و مندرجات این قرارداد را میتوان به شرح زیر بررسی نمود:
۱. طرفین قرارداد
نخستین بند قرارداد خرید و فروش اقساطی خودرو به درج مشخصات و اطلاعات خریدار و فروشنده خودرو بهعنوان طرفین قرارداد اختصاص یافته است. اطلاعات طرفین، صرف نظر از اینکه شخص حقیقی باشند یا حقوقی، در این بند قید خواهد شد.
۲. موضوع قرارداد و مشخصات مورد معامله
موضوع این قرارداد، انتقال مالکیت یک دستگاه خودروی مشخص میباشد. ضروری است که این مسئله در بند مرتبط با موضوع قرارداد تصریح شود. علاوه بر آن، مشخصات خودرو بهعنوان مورد معامله مانند تیپ، مدل، رنگ، ظرفیت و غیره نیز بایستی در ادامه این بند قید گردد.
۳. ثمن معامله و نحوه پرداخت
خریدار خودرو در ازای پرداخت ثمن معامله، مالک خودرو میگردد. از این رو، ثمن معامله نقشی پررنگ و مؤثر داشته و بایستی به هنگام تنظیم قرارداد در خصوص آن تعیین تکلیف نمود. پس از تعیین ثمن معامله با توافق طرفین، با توجه به اینکه نحوه پرداخت اقساطی مورد توافق طرفین قرار گرفته است، بایستی موعد و مبلغ پرداخت هر یک از اقساط به تفکیک معلوم شده و در قرارداد قید گردد.
۴. شرایط قرارداد
با توجه به اینکه نحوه انتقال مالکیت خودرو در قراردادهای خرید و فروش اقساطی خودرو متفاوت میباشد، دربندی تحت عنوان شرایط قرارداد بایستی در این خصوص تعیین تکلیف نمود. علاوه بر این، در این بند بایستی در خصوص موارد دیگری چون پرداخت هزینههای نقل و انتقال خودرو، پرداخت جریمههای راهنمایی و رانندگی و غیره نیز تعیین تکلیف نمود.
۵. قوه قهریه (فورس ماژور)
گاهی ممکن است در طول مدت قرارداد و پیش از اتمام کلیه اقساط، حوادث غیرمترقبه که بهاصطلاح به آنها فورس ماژور یا قوه قهریه نیز گفته میشود، رخ داده و پرداخت سایر اقساط و به اصطلاح انجام موضوع معامله را غیرممکن سازد. این حوادث برای شخص خریدار و فروشنده غیرقابلپیشبینی و همچنین غیرقابلاجتناب بوده و آنها نمیتوانستند جلوی بروز این حوادث را بگیرند، در نتیجه بایستی در قرارداد شرایطی خاص در صورت بروز موارد فورس ماژور پیشبینی گردد.
۶. حل و فصل اختلافات
با توجه به اینکه در طول مدت قرارداد، احتمال دارد اختلافاتی میان طرفین بروز و ظهور یابد، بایستی مرجعی بهعنوان مرجع حل و فصل اختلافات پیشبینی شود. بهتر است که طرفین در ابتدا فردی را بهعنوان داور مرضیالطرفین به منظور حل و فصل اختلافات احتمالی در نظر گیرند و در صورت مؤثر واقع نشدن داوری، موضوع به دادگاه صالح ارجاع یابد.
سؤالات متداول
شاید برای شما سؤال باشد که وضعیت مالکیت خودرو با تنظیم این نوع از قرارداد چگونه خواهد بود؟ در یک قرارداد خرید و فروش عادی، اصولاً در همان ابتدای معامله، طرفین قرارداد با مراجعه به دفترخانه اسناد رسمی اقدام به انتقال مالکیت خودرو موضوع قرارداد خواهند نمود. اما در رابطه با خرید و فروش اقساطی خودرو با توجه به اینکه ثمن معامله بهصورت قسطی و در طول زمان به شخص فروشنده منتقل خواهد شد، وضعیت مالکیت خودرو متفاوت از خرید و فروش در حالت عادی خواهد بود. در اینجا وضعیت مالکیت خودرو وابسته به قصد و اراده و همچنین شرایط خاص قراردادی هر یک از طرفین خواهد بود. گاهی ممکن است طرفین از همان ابتدا اقدام به انتقال سند مالکیت خودرو به شخص خریدار نمایند، اما در مقابل، شخص خریدار بایستی تضمینی در راستای حسن انجام تعهدات قراردادی خود به شخص فروشنده پرداخت نماید. از طرف دیگر، ممکن است طرفین توافق نمایند که زمان انتقال مالکیت خودرو به شخص خریدار پس از پرداخت آخرین مبلغ قسط خودرو باشد.
بله. طرفین میتوانند در قرارداد خود قید نمایند که در صورت امتناع هر یک از طرفین از حضور در دفتر اسناد رسمی به منظور انتقال سند مالکیت، فرد ممتنع ملزم به پرداخت خسارت تأخیر در اجرای تعهد در وجه طرف مقابل میباشد.
گاهی ممکن است شخص فروشنده با امضای قرارداد، اقدام به انتقال مالکیت خودرو پیش از اتمام اقساط آن به شخص خریدار نماید. در چنین وضعیتی، شخص خریدار موظف است تا از ابتدا خودروی موضوع قرارداد را به نفع شخص فروشنده در رهن بگذارد. در نهایت پس از اتمام مدت قرارداد و پرداخت کلیه اقساط توسط شخص خریدار، شخص فروشنده موظف به فک رهن از خودرو خواهد بود. ترهین خودرو به نوعی اطمینان خاطر و ضمانتی برای پرداخت اقساط توسط شخص خریدار در مقابل فروشنده خواهد بود.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول