برای نقل و انتقال خودرو چکار باید کرد؟
با توجه به جایگاه خودرو به عنوان یک کالای سرمایهای، نقل و انتقال آن جزء مسائلی است که اکثریت جامعه با آن درگیر میشوند. وقوع کلاهبرداری و جرایمی از این قبیل در این معامله نیز غیر قابل انکار است. در این مطلب ضمن آشنایی شما با فرایند نقل و انتقال خودرو، به نکاتی میپردازیم توجه به آن موجب کاهش بروز کلاهبرداریها شود.
برای نقل و انتقال خودرو، مراحل زیر باید صورت گیرد:
- عقد قرارداد خرید و فروش خودرو (مبایعهنامه)
- مراجعه به مراکز تعویض پلاک خودرو ب منظور فک پلاک
- مراجعه به دفاتر اسناد رسمی برای انتقال سند
عقد قرارداد خرید و فروش خودرو (مبایعهنامه)
یکی از مواردی که ممکن است هنگام خرید و فروش خودرو نادیده گرفته شود و چالشهای فراوانی را موجب گردد، قرارداد خرید و فروش خودرو است. در این قرارداد ضمن معرفی مشخصات خودرو، دفتر اسنادی که برای انتقال سند خودرو به آن مراجعه خواهند کرد نیز مشخص میگردد. نکته مهم قبل از عقد این قرارداد، بررسی کلیه مدارک خودرو از جمله سند مالکیت است. همچنین در صورتی که خودرو به نام شخص دیگر باشد، فروشنده میبایست وکالتنامه معتبر از مالک خودرو ارائه دهد.توصیه میشود حتی در صورت آشنایی قبلی با طرف معامله، به این مورد توجه داشته و این قرارداد را بین خود امضا نمایید. نمونه این قرارداد نیز هم اکنون از طریق قرارداد خرید و فروش خودرو قابل دریافت است و کافیست تنها مشخصات خودرو، فروشنده و… را وارد نمایید.
تعویض پلاک
پس از عقد قرارداد بین طرفین معامله و قبل از مراجعه به دفترخانه، نیاز به تعویض پلاک است. طرفین یا نمایندگان قانونی آنها به همراه مدارک مورد نیاز به یکی از مراکز تعویض پلاک مراجعه مینمایند. پس از پرداخت خلافی خودرو توسط فروشنده، ضمن فک پلاک قبلی، پلاک جدید برای خریدار نصب میگردد. مدارک لازم جهت تعویض پلاک عبارتند از:
- سند فروش کارخانه سازنده (تولیدداخل)
- کارت شناسایی خودرو
- سند مالکیت خودرو
- شناسنامه و کارت ملی فروشنده و خریدار
- بیمه نامه شخص ثالث
- کارت معاینه فنی
- قبض برق به نام خریدار خودرو یا پدر خریدار
- مدارک احراز سکونت خریدار در صورت نبودن قبض برق
پس از تعویض پلاک، این مرکز برای خودرو شناسنامه یا همان برگ سبز خودرو را صادر مینماید. هزینههای مربوط به تعویض پلاک به غیر از خلافی خودرو، بر عهده خریدار است.
تنظیم سند انتقال خودرو
در مرحله آخر و به منظور انتقال کامل مالکیت خودرو، طرفین معامله یا نمایندگان قانونی آنها به دفاتر اسناد رسمی به منظور تنظیم سند خودرو مراجعه میکنند. برای تنظیم سند خودرو باید تعویض پلاک صورت گرفته باشد. تنها در یک صورت است که فروشنده قبل از تعویض پلاک، با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، وکالت فروش را به خریدار میدهد. خریدار با داشتن سند وکالت فروش میتواند اقدامات لازم برای انتقال مالکیت خودرو را انجام دهد.
مدارک لازم جهت تنظیم انتقال سند خودرو عبارتند از:
- اصل کارت ملی و شناسنامه طرفین معامله
- اسناد مالکیت خودرو (در صورتیکه فروشنده اولین مالک خودرو است ارائه برگه کمپانی و یا برگه گمرک و در صورتیکه فروشنده مالک اول نباشد ارائه آخرین بنچاق دفترخانه)
- شناسنامه خودرو (برگ سبز صادره توسط مراکز تعویض پلاک)
- برگ تأییدیه نقل و انتقال خودرو (صادره توسط مراکز تعویض پلاک)
- اصل قبض عوارض خودرو صادره از دفاتر خدمات الکترونیک شهر یا شهرداری (پرداخت شده توسط فروشنده)
- اصل بیمه نامه شخص ثالث معتبر
- اصل کارت هوشمند سوخت
در معاملات خودروهای وکالتی، دفترخانه موظف است مهلت تعویض پلاک خودرو را در وکالت نامه درج نماید.
دیدگاه شما