خرید و فروش مال مسروقه و مهمترین نکات مربوط به آن
مشاوره حقوقی سرقت از پرکاربردترین مشاورههایی است که امروزه توسط مؤسسات حقوقی ارائه میگردد. یکی از سوالاتی که ممکن است برای مخاطبان بلاگ لامینگو پیش آید این است که آیا خرید و فروش اموال مسروقه جرم است؟ اگر معاملهگر نسبت به مسروقه بودن آنها آگاه نباشد چطور؟ ما در این مطلب تلاش خواهیم کرد شما را با مهمترین نکات درباره اموال مسروقه و معامله آنها آشنا سازیم.
ویژگیهای مال مسروقه چیست؟
اموال بر دو نوع منقول و غیرمنقول تقسیم میشوند، تحقق جرم سرقت فقط در اموال منقول قابل تصور است. بنابراین مالی که سرقت میشود باید دارای این ویژگیها باشد: حتماً باید شیء و قابل جابهجایی و انتقال باشد؛ در زمان سرقت باید به فرد دیگری تعلق داشته باشد؛ علاوه بر دو مورد مذکور، مال مسروقه باید از مالکیت صاحب خود خارج شود و به تصرف سارق درآید.
این مطلب را نیز بخوانید: اثبات سرقت به چه معناست و با چه ادلهای امکانپذیر است؟
آیا خرید و فروش اموال مسروقه جرم است؟
بله، این کار مداخله در مال مسروقه و جرم است. زیرا مطابق ماده 165 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 «هر کس با علم و اطلاع یا با وجود قرائن اطمینانآور به این که مال در نتیجه ارتکاب سرقت به دست آمده است آن را به نحوی از انحاء تحصیل یا مخفی یا قبول نماید یا مورد معامله قرار دهد به حبس از شش ماه تا سه سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد. اگر متهم معامله اموال مسروقه را حرفه خود قرار داده باشد به حداکثر مجازات در این ماده محکوم میگردد.»
چرا فردی که خود در سرقت نقش ندارد و تنها به خرید و فروش مال مسروقه اقدام نموده، مجرم است؟
یکی از مهمترین دلایل افزایش سرقت در جامعه وجود مالخرها و اطمینان سارقان از فروش اموال مسروقه است؛ زیرا اگر مال مسروقه خریدار نداشته باشد، سارق آن را سرقت نمیکند. در نتیجه، افرادی که مال مسروقه را با اطلاع از مسروقه بودن آنها از دزدان میخرند یا برای آنها میفروشند، جرمشان کمتر از سارق نیست، زیرا او را در دزدی کمک کردهاند. بنابراین مالخری معاونت در سرقت محسوب میشود.
با توجه به اینکه مالخری یکی از جرائم رایج است و افراد زیادی قربانی طمع مالخران هستند، برای اطلاع از جزییات حقوقی درباره سرقت، خرید و فروش مال مسروقه و نحوه بازپسگیری آن، از تیم لامینگو مشاوره حقوقی سرقت را دریافت نمایید.
آیا فردی که هنگام خرید مال از مسروقه بودن آن مطلع نیست، مجرم محسوب میشود؟
مطابق ماده 165 قانون مذکور، علم و اطلاع از مسروقه بودن مال، شرط اصلی تحقق جرم محسوب میشود. بنابراین اگر خریدار نسبت به مسروقه بودن مال علم قطعی ندارد و شرایط و قرائن هم به گونهای نباشد که بتواند به مسروقه بودن مال پی ببرد، نمیتوان او را به دلیل خرید اموال مسروقه به مجازات تعیین شده در این ماده قانون محکوم نمود.
فردی که بدون علم به خرید و فروش مال مسروقه اقدام کرده است چگونه بیخبری خود را در دادگاه ثابت کند؟
اثبات بیخبری از مسروقه بودن مال در دادگاه کاری بسیار دشوار است. اگر فردی بدون علم و اطلاع از این موضوع که مال مسروقه است آن را معامله کند و در دادگاه محکوم شود باید از امارات و شاهدین معتبر استفاده نماید. برای مثال فاکتور فروش معتبر خود را ارائه دهد زیرا معمولاً اموالی که قیمتشان بسیار پایینتر از قیمت اصلی است مسروقه هستند؛ یا اینکه ثابت کند مکانی که مال را در آن تهیه کرده مکان مشکوکی نبوده است؛ حتی با معرفی فروشنده مال میتواند تا حدی از خود سلب مسئولیت نماید.
این مطلب را نیز بخوانید: مهمترین نکاتی که باید درباره دفاع از اتهام انتسابی سرقت بدانید.
تکلیف فردی که مال مسروقه را خریداری نموده چیست؟
فردی که مال مسروقه را چه با علم به مسروقه بودن آن و چه بدون اطلاع، خریده و بابت آن پول پرداخته است، باید عین مال را به صاحب آن بازگرداند و برای مطالبه وجه پرداختی خود به سارق مراجعه نماید. مطابق ماده 170 قانون مذکور، فقط مباشر در جرم سرقت مشمول ردّ مال مسروقه است و در صورت تلفشدن مال مسروقه، معاون در سرقت یا خریدار و تحصیلکننده مال مسروقه مسئولیتی ندارند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
آیا دریافت مشاوره حقوقی سرقت در پروندههای خرید و فروش مال مسروقه کاربردی دارد؟
پاسخ به این پرسش حتماً مثبت خواهد بود. اگر شما جزء آن دسته از افرادی هستید که نادانسته مالی را خریدهاید که سرقتی بوده است و اکنون در مظان اتهام مالخری هستید، برای اثبات بیگناهی خود در دادگاه نیاز به دریافت مشاوره حقوقی و استخدام وکیل دارید. زیرا این کار نیاز به تجربه و آگاهی از جزییات قانونی دارد. همچنین اگر شما جزء آن دسته از افرادی هستید که مالتان به سرقت رفته و سارق آن را به مالخر فروخته است، برای بازپسگیری مال خود در کوتاهترین زمان ممکن به این مشاوره نیاز دارید. پس همین امروز با تیم لامینگو تماس حاصل نمایید.
نظرات و پرسشهای خود را پیرامون این مطلب با ما در میان بگذارید و سایر مطالب بلاگ لامینگو را نیز مطالعه نمایید.
دیدگاه شما