آیا از عواقب و مجازات افترا به ناموس یا قذف اطلاع دارید؟
فعل تهمت و بهتان زدن در اصطلاحات حقوقی و قانونی با نام افترا شناخته شده و جرم محسوب میشود. افترا در واقع به تنهایی خود مجازاتی به دنبال دارد اما به گونهای از جرم افترا که جرمی سنگینتر حساب شده و به تبع آن شامل مجازات شدیدتری نسبت به افترا میباشد، جرم افترا به ناموس یا قذف میگویند. جرم قذف به سبب مجازات سنگین و سایر پیچیدگیهای کلی در پرونده جرم افترا، افراد دخیل در جرائم افترا را نیازمند دریافت مشاوره حقوقی افترا میکند. در ادامه این مطلب به عواقب و مجازات افترا به ناموس یا قذف پرداخته میشود.
جرم افترا به چه معناست؟
معنای لغوی افترا در واقع تهمت و بهتان زدن است، اما در حقوق جرم افترا به معنای منسوب کردن جرمی به دیگری میباشد. اگر شخصی به دیگری جرمی را با صراحت به دیگری نسبت داده ولی فاقد توانایی اثبات صحت این جرم منسوب شده باشد، مرتکب جرم افترا شده و مطابق قانون مجازات خواهد شد.
دستهبندی جرم افترا و مجازات آن
جرم افترا به دو گروه جرم افترای قولی و جرم افترای فعلی تقسیمبندی شده و هر کدام مجازات مخصوص به خود را به دنبال دارد.
جرم افترای قولی
جرم افترای قولی به دو دسته شفاهی و رسانهای تقسیمبندی میشود.
افترای شفاهی
زمانیکه فعل افترا با سخنرانی در مجالس اجرایی شود، جرم افترای قولی به صورت شفاهی شکل میگیرد. در این نوع افترای قولی شاکی موظف به اثبات صدمات وارده به اعتبار و خدشهدار شدن آبروی خویش میباشد.
افترای رسانهای
در صورتیکه شخص با چاپ کردن و یا نوشتار در مقالات، روزنامهها و یا اعلام مطالب تهیه شده برای منسوب کردن دیگری به جرم در تلویزیون، رادیو و… موجب شکلگیری جرم افترا شود، جرم افترای قولی به شکل رسانهای نامیده میشود.
مجازات افترای قولی
مجازات تعیین شده برای افترای قولی مطابق قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده 697، محکوم شدن مرتکب به حبس به مدت زمان یک ماه الی یک سال و یا 74 ضربه شلاق میباشد.
جرم افترای فعلی
در صورتیکه فرد مرتکب افترا با قراردادن ادوات جرم در جیب شخص یا محل کار و یا محل سکونت وی و با صحنهسازی مسبب مجرم نشان دادن شخص دیگر شده، جرم افترای فعلی شکل گرفته است.
مجازات افترای فعلی
مجازات تعیین شده توسط قانونگذاران برای مرتکبان جرم افترای فعلی محکوم شدن به حبس به مدت شش ماه الی سه سال و 74 ضربه شلاق میباشد.
این مطلب را بخوانید:مهمترین نکات لازم که باید درباره جرم افترا بدانید
افترای به ناموس (قذف)
گونهای از جرم افترا، افترا به ناموس یا به اصطلاح حقوقی قذف نامیده میشود. نوع مجازات آن با دیگر موارد کمی متفاوت است. معنای لغوی قذف رها کردن، دور انداختن بوده و در مسائل حقوقی برای تهمت و بهتان زدن ناموسی از آن استفاده میشود. در قانون در صورت بکارگیری الفاظ و ناسزا ناموسی به دیگری، فرد مرتکب جرم قذف شده و اگر قادر به اثبات گفتهی خویش مبنی بر لقب داده شده زنا به خود یا نزدیکان شاکی نبوده، مورد مجازات قرار خواهد گرفت.
برای دریافت مشاوره حقوقی افترا از وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران حقوقی مجرب لامینگو از لینک زیر استفاده کنید:
مجازات قذف
در صورتیکه شخص مرتکب قادر به اثبات ادعا خویش نبوده و از وی توسط فرد مورد افترای ناموس (به عنوان مثال مادر شخص) شکایت گردد، مطابق قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده 255 حد قذف اجرایی شده و این به منزله محکومیت به 80 ضربه شلاق میباشد.
لازم به ذکر است برای ارتکاب به جرم قذف صرفا استفاده از الفاظ رکیک مد نظر نبوده بلکه تهمت مبنی بر نبودن فرزند از پدر شاکی نیز کفایت کرده و فرد خاطی مجازات خواهد شد.
مجازات اعدام به جرم قذف
در مواردی مجازات برای جرم قذف نسبت به سایر جرائم افترا تفاوت داشته و شخص مرتکب قذف به اعدام محکوم میشود. این شرایط عبارتند از:
1-تهمت زدن به ناموس پیامبران، ائمه معصوم و اهل بیت پیامبر
2-شخص در گذشته حداقل سه دفعه حد به سبب جرم قذف خورده باشد
در صورت قرارگیری مرتکب در هر یک از موارد فوق مجازات تعیین شده برای وی توسط قاضی اعدام خواهد بود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
این مطلب حاوی عواقب و مجازات جرم افترا به ناموس یا همان جرم قذف بود. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید از مشاوره حقوقی افترا لامینگو استفاده کنید. برای مطالعه مطالب مشابه به وبلاگ لامینگو مراجعه فرمایید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما