نفقه زن در دوران عقد

نفقه زن در دوران عقد

 

 

شاید وقتی صحبت از نفقه به میان می‌آید، اکثر افراد تصورشان این باشد که یک زن زمانی مستحق دریافت نفقه است که از شوهر خود تمکین کند، مخصوصاً تمکین خاص (برآورده کردن نیاز غریزی و جنسی مرد). با این اوصاف باید استدلال کرد زنی که در دوران عقد به سر می‌برد، چون از شوهر خود تمکین نمی‌­کند پس نباید نفقه دریافت کند؛ در حالی که این استدلال اشتباه است و زن با داشتن امتیاز “حق حبس بلافاصله بعد از عقد نکاح، مستحق دریافت نفقه است.

بر اساس ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی “نفقه زن شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از جمله: مسکن، پوشاک خوراک، اثاث و وسایل منزل و هزینه­‌های بهداشتی و درمانی است”

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

حق حبس یعنی چه؟

اگر زن باکره­‌ای ازدواج کرده و بین او و شوهرش عقد نکاح منعقد شود و مهریه برای تعیین شده باشد، می­‌تواند تا زمانی که مهریه‌­ی خود را دریافت نکرده باشد، از حق حبس استفاده کند؛ یعنی می­‌تواند ادعا کند که تا زمانی که کل مهریه یا مقداری از آن را نگرفته باشم، اجازه­‌ی نزدیکی به شوهرم را  نمی­‌دهم حتی اگر زندگی مشترک آن‌ها زیر یک سقف شروع شده باشد.

بر اساس ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی “زوجه می­‌تواند تا مهریه­‌ی او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند”

نفقه زن در دوران عقد

اما اعمال حق حبس از طرف زن دارای شرایطی می­‌باشد از جمله:

  1. مهریه­‌ی زن باید حال باشد. یکی از شرایط اعمال حق حبس، حال بودن مهریه است؛ یعنی اگر مهریه­‌ی زن مدت­‌دار باشد، زمانی زوجه می­‌تواند آن را مطالبه کند که مدت آن سپری شود و در این فاصله اگر زوج از زوجه طلب ایفای وظایف زناشویی کند، دیگر زوجه نمی‌­تواند از حق حبس خود استفاده کند.در این صورت اگر زنی حق حبسش زایل شود، دیگر موظف است از شوهر خود تمکین خاص کند و اگر خواسته و نیاز جنسی و زناشویی شوهر خود را برآورده نسازد، مستحق دریافت نفقه نیست.
  2. بین زوج و زوجه قبل از گرفتن مهریه رابطه زناشویی صورت نگرفته باشد. مطابق ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی “چنانچه زوجه قبل از گرفتن مهریه به اختیار و اراده­‌ی خود از زوج تمکین خاص نماید، حق حبس وی ساقط گردیده و دیگر مجاز به امتناع از تمکین و سایر وظایف زناشویی نیست”

 

کانال تلگرام لامینگو

 

با این اوصاف اگر زنی شرایط لازم بیان شده را داشته باشد می‌تواند در دوران عقد از شوهرش طلب نفقه کند و شوهرش نیز موظف است آن را پرداخت نماید و در صورت عدم پرداخت، زن می­‌تواند به دادگاه خانواده دادخواست نفقه بدهد و با استناد به حق حبس خود، نفقه­‌ی خود را مطالبه کند. در صورت ثابت شدن ادعای زن، دادگاه نیز مرد را محکوم به پرداخت نفقه به همسرش در دوران عقد می­‌کند. در صورت امتناع مرد از پرداخت، برابر ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده که بیان می‌­دارد “هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه­‌ی زن خود را ندهد به حبس تعزیری درجه شش محکوم می­‌شود” مجازات خواهد شد.

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه